Am cumpărat primul ebook lansat de bloggerița Raluca Loteanu: Provocarea Mămicii Jucăușe

L-am cumpărat săptămâna trecută (cu bani, da, așa îți susții prietenii, nu cu miloaga) și am tot ținut să scriu rapid două rânduri despre el. Iar asta nu numai din semn de solidaritate cu autoarea, care îmi este foarte dragă, ci și dintr-o curiozitate blogăricească și mămicească în același timp.

Tot ebook-ul e în limba engleză, nu știu dacă are planuri pentru tradus. Sunt 20 de provocări zilnice de câte 30 de minute pentru joacă și conectare între mamă/tată și copil.

Într-un fel, mi se pare tristă nevoia părinților de a cumpăra diverse instrumente care să îi învețe cum să-și petreacă timpul cu copiii lor, însă adevărul este că mulți nu știu cum să se joace. Și unora nici nu le place, ceea ce, mno, poți înțelege și nu prea. Joaca vine jucându-te cred că e un adevăr pe care îl poți descoperi doar practicând. Dacă tu intri în casă repetându-ți în mintea ta că ești foarte obosit și că îți dorești doar liniște, evident, nu prea are cum să te bucure o mogâldeață care vrea să faceți concurs cu camioanele pe hol.

Eu nu prea sunt hotărâtă în privința ideei de timp special cronometrat, mă pun în pielea copilului, să văd ce aș simți eu dacă mama mi-ar spune mâine: Am pentru cafeaua asta 1 minut și jumătate, pe ceas. Eu aș bea cafeaua cu ea în cel puțin 15, plăcere mi-ar face abia după ce poveștile s-au întețit, cafeaua s-a răcit și-ți dă prin cap s-o faci pe a doua. Un minut și jumătate pe cronometru pentru cafea aproape m-ar jigni. Dar aș accepta și această propunere. Ar fi mai bună decât nimic.

Așa cred că se simt și copiii noștri cu timpul special, pe ceas. Ei ar vrea 2 ore, 3 ore, noi le dăm 10 minute necondiționat? (Asta e ca superofertele alea: dai 3 lei și eu îți dau asta gratis) Le mai și spunem când se termină ele? De fapt, nici nu cred că un copil rezistă să se joace una-ntruna cu părintele său 3 ore, cred că o să mai vrea și un pic de spațiu al lui. Nu știu din experiență, fiindcă, sincer, nu am cronometrat. Dar eu nu sunt o mamă tipică, eu nu am un program fix de mers la un job, lucrul meu e flexibil, programul îl dau după copil și felul în care mă simt eu. Cam în prioritatea asta.

Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar

Adevărul e că sunt anumite zile în care pur și simplu nu mai poți. Înțeleg asta. Sau în care ai atâta altă treabă, încât copilul e îngrijit pe pilot automat. E schimbat, hrănit, dormit, trezit, dar fără conectarea aia adevărată. Fiindcă ăsta e programul, ăsta e ritmul nostru nebun, ăștia suntem, cu ăștia defilăm. Și atunci, e bine să vedem cum putem aduce niște îmbunătățiri în toată graba asta teribilă de a face totul corect.

Raluca prezintă 20 de idei pentru conectare care nu presupun nicio pregătire specială înainte, nu e nevoie să mergi la cumpărături ca să faci nimic din ce propune ea. E nevoie doar de tine prezent fizic și psihic. Și de copil, atât.

Ce mi-a plăcut e că după ideea în sine, îți dă și niște tips&tricks. De exemplu, nu îți spune doar să iei creioanele și să colorezi, ci îți spune: ai putea face aia sau aia. Eu, de exemplu, mereu desenez flori, inimi și case cu copaci. Pe astea le știu, pe astea le pun pe repeat. Raluca a venit cu niște sugestii: să desenăm casa visurilor noastre. Sau un autoportret. Sau să facem un fel de codesen, în care adăugăm elemente pe rând.

Poate râdeți și vi se pare destul de simplu, însă părinții vor înțelege ce vreau să zic. Ăsta e un exemplu care te scoate din florile, inimile și casele tale.

Plus că îți dă și niște chestii de printat, care sunt distractive, ca orice lucru nou pentru un copil.

Și mi-a plăcut ideea asta de calendar, de bifat că ai făcut lucruri cu copilul tău. Cred că te face să te simți un pic mai bine și pe tine, ca părinte. Ceea ce are un impact enorm asupra copiilor noștri. Doar știți: prima condiție ca pruncul să fie bine e ca și maică-sa să fie așa. Bine?


Ebook-ul costă $14 și poate fi descărcat de aici.

Later edit: Raluca îmi transmite că puteți folosi codul PLAYFUL care vă oferă o reducere de 50%. Mulțumim!

Articolul anterior

Cum am reacționat când băiatul meu a început să fumeze. La 2 ani.

Articolul următor

Cum folosește o mamă anti-ecrane tehnologia pentru copilul ei (p)

9 Comentarii

 1. CristinaM

  Foarte tare! (pt cei ca mine care ar fi trebuit o data cu copilul sa primeasca si instructiuni)

 2. Stiu ca ti-am mai spus asta, dar nu ma pot abtine sa nu scriu si aici cat de bucuroasa sunt sa vad un articol despre ebook-ul meu pe blogul tau! 🙂
  Apropo de timpul petrecut cu copiii, anul trecut am facut un sondaj pe blogul meu in engleza si una dintre intrebari era legata de dificultatile pe care le au parintii in privinta conectarii cu cei mici. Multe mame au scris ca le lipseste timpul special cu copiii, fie pentru ca sunt la serviciu mult timp si seara sunt obosite, fie pentru ca au multe treburi de facut prin casa si efectiv nu apuca sa se deconecteze si sa se joace.
  Stiu ca sunt foarte trist, dar din pacate este adevarat. Mi s-a intamplat si mie de multe ori asta, mai ales ca eu nu sunt o mama jucausa in mod “natural” si ma straduiesc sa nu las asta sa ma impiedice sa ma conectez cu Bogdan in fiecare zi. Cam asa a aparut si ideea ebook-ului, din dorinta de a inspira si alte mame ca mine. 🙂

 3. Cricket

  Imi place ideea! O voi cumpara! Nici eu nu s prea buna la joaca, dar ma straduiesc. La desen daaa…ala e teritoriul meu. Desenez orice, oricand pt ca imi place si ma pricep, as fi vrut sa dau la liceul de arta, dar parintii nu au crezut ca e o idee buna. Ce sa mai, fiecare parinte are nevoie de timp de calitate cu copilul si faptul ca cineva ne da idei e foarte bine 🙂

  • E foarte mișto și să faci ceea ce ție îți place cu copilul tău. Să-mi zici cum ți se pare ebook-ul.

 4. Irina

  O idee foarte buna! Multumim, Raluca!

 5. sa te amuzi, din experienta noastra: am luat un carton din ala mare de colorat, de 2m x 1m. Si cot la cot cu fiica mea, eu frunze, ea fuste, imi da voie si mie sa colorez o fusta si evident ca eu am facut cum am vrut adica cu picatzele. No, s-a suparat pe mine ca nu am facut standard incat mi-a fost interzis sa mia colorez acolo :))))

  Na, tu ce ai face la asta?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 148 queries in 0.481 s