Am reușit! Alăptatul în public poate deveni o lege cu acte în regulă

lege alăptat în public

Sper că sunteți așezați, da? Puteți citi de două ori, să vă convingeți că-i pe bune. Tocmai am primit acest comunicat de presă de la deputatul PNL Ovidiu Raeţchi:

Lansez in dezbatere publică și voi depune un proiect de lege care protejează dreptul femeilor de a alăpta în spaţii publice. Cazurile în care mamele sunt obligate să părăsească spațiile publice pentru a-și alăpta copilul vor fi considerate discriminare și vor fi sancționate cu amendă.

(întregul comunicat, la finalul articolului, că trebuie să facem pauză de bucurie)

Țopăi prin casă, în fiecare picior alternativ, îmi vine să mănânc toată înghețata din lume, dar parcă simt că nu pot înghiți nimic. Iar de la 11 intru în direct la B1 TV! (Later edit: puteți vedea înregistrarea emisiunii aici) Sunt bucuroasă că se întâmplă lucruri bune și la noi în țară, că n-am stat degeaba de când m-am întors în România și că blogul ăsta al meu de blonde chiar schimbă lucruri în bine.


Anul trecut în vară, după scandalul cu pozele publicate în presă cu femeia care-și alăpta copilul în RATB și femeia din Cluj dată afară holul hotelului în care alăpta, când mamele plănuiau proteste publice, eu am zis: Haideți să arătăm că noi suntem niște doamne. Și să facem lucruri serioase, nu circ.

Ceea ce, iată, am și făcut: o petiție pentru legea alăptatului în public. Care a fost auzită de cine trebuia și putea depune proiectul de lege. Deci se întâmplă chiar acum. Ciupiți-mă, cred că visez!

Vă mulțumesc tare tare tuturor celor care ați susținut această idee: bloggerilor, presei scrise, televiziunilor, fiecărui cititor care a semnat și distribuit mesajul. Le mulțumesc și celor care au râs de mine. Vedeți, uneori avem nevoie și de voi ca să știm că facem ceva bine. 😉

Și îi mulțumesc domnului deputat că mi-a răspuns atunci când i-am scris.

E un principiu evident, nu e nevoie decât de o singură privire: să discriminezi o mamă pentru că își hrănește copilul atunci când acesta își cere drepturile, interzicându-i accesul într-un spațiu public, este total nedrept și o încălcare a dreptului copilului la hrană și sănătate. Sunt convins că proiectul de lege va genera numeroase dezbateri, dar am încredere că parlamentarii vor vota această inițiativă.

-Ovidiu Raețchi

Oameni buni, ăsta e următorul nivel! Acum vor urma și mai multe articole, reportaje, evenimente și activări. Munca noastră de lămurire practic abia acum începe.

Vă mulțumesc pentru tot,

Miruna Ioani

Comunicatul de presă

”Lansez in dezbatere și voi depune un proiect de lege care protejează mamele care sunt in situația de a alăpta în spaţii publice. O astfel de lege există în Marea Britanie de exemplu, de mai bine de 7 ani, dar şi în alte state precum Franţa, Spania sau Islanda. Obiectivul principal este acela de a împiedica un comportament discriminatoriu: sunt cazuri in care mamele au fost date afară din hoteluri sau restaurante pentru că erau nevoite să își hrănească copilul. Trebuie precizat că durata zilnică de alăptare a unui sugar, precum și periodicitatea acesteia, exclud posibilitatea hrănitului exclusiv acasă, care ar izola social și profesional mama. De asemenea, alternativa oferita mamelor care sunt nevoite să își alăpteze copiii (“mergeți la toaletă”) este, în mod evident, total inadecvată.

Doresc să fiu înțeles corect: în acest moment legea nu interzice alăptatul in public, iar cazurile in care acest drept le este blocat în spații publice sunt rare. Totuși, au apărut incidente de gen și este corect sa stipulăm clar în lege faptul că interzicerea alăptării reprezintă un abuz, o discriminare. Vom institui o amendă în acest sens.

Am văzut mai multe comentarii care vorbesc despre “decență” în cazul alăptatului in public. Totuși, indiferent care ar fi poziția noastră estetică sau etică pe aceasta tema, nimic nu poate prevala asupra dreptului copilului la hrană și sănătate.

Trebuie spus că legea aparține, în fapt, unui grup de inițiativă din care face parte și Miruna Ioani, autoarea blogului www.siblondelegandesc.ro, care mi-a atras atenția asupra acestei probleme, cât si asupra necesității de a avea o lege care protejează dreptul femeilor de a alăpta în spații publice. Ea a inițiat și o petiție online în acest sens, care a strâns mai bine de 8.500 de semnături. Cred că este important să ascultăm vocea societății civile și a cetățenilor și să venim în întâmpinarea lor atunci când argumentele sunt valide și putem aduce o schimbare în bine. ”

foto via Shutterstock, femeie fericită

Articolul anterior

Cum s-a văzut alăptatul în public din studiourile TVR-ului

Articolul următor

Chiar te răcorește un ceai fierbinte pe caniculă?

35 Comentarii

 1. Cristina

  Felicitari, Miruna! Ce veste buna! Multi bebelusi iti vor multumi!

 2. Simo

  Mi-au dat lacrimile de emotie, Miruno! Bravo! Sunt mandra ca te cunosc 🙂 Tot inainte !

 3. Irina A

  uaaaa, nu-mi vine sa cred! Felicitari pentru perseverenta, chiar ca acum incepe lupta! Sa te vad cum ii convingi pe parlamentari.

 4. morbo

  Bravo!
  La mai mare!

 5. Felicitari! Te sustinem in continuare! Vor mai fi lupte de dus!

 6. WooooW! Super veste, Miru! Felicitări! I am with you a the way. 🙂

 7. Laura

  Vaaaaaaaai cat ma bucur!!! Mi-au dat lacrimile! Felicitari Miruna si multumim! <3

 8. Asta da veste de citit când :D! Se va înt
  âmpla. Mingea este în mișcare! felicitări Miru!

 9. Marta

  Ma bucur enorm de mult!
  Felicitari :*

 10. Alta Miruna

  Yuhuuuu!! Miruna, faci istorie!! Te imbratisez cu drag si iti multumesc!

 11. Oameni buni și dragi, mulțumesc frumos pentru felicitări, vi le întorc înzecit, fiindcă acest prim pas atât de important ni se datorează tuturor, comunității de mame care au susținut, distribuit, alăptat. Felicitări, doamnelor!

 12. Ana G.

  De ce trebuie o lege pentru alăptatul în public?! Sunt destul de bătrână ca să ştiu că asta s-a făcut dintotdeauna, fără să apară discuții inutile. Mie una mi se pare că se face prea mult tam-tam pe tema asta, când există probleme reale care ar avea nevoie de legi. S-au terminat problemele şi acum vă ocupați de alăptatul în public şi de “autoînțărcare” la vârste ridicol de mari. Cred că generația mea şi-a alăptat copiii fără să încerce să-şi facă un titlu de glorie din asta. E cumva vreun act de eroism alăptatul? Asta am avut de spus, acum puteți da cu pietre.

  • După cum ai văzut, au trecut 5 ore și nimeni nu a sărit la bătaie, fiindcă nu ne ocupăm cu asta pe aici. Ai adunat multe contra-argumente deja scrise și răs-scrise, să le luăm pe rând. 1. Există probleme reale, de ce ne pierdem vremea cu fleacuri- și mie mi-ar plăcea să rezolvăm problemele din sănătate și educație, până a avea însă un sistem de stat perfect, pic cu pic contează. Nimic e bun? 2. Sunt discuții inutile, asta se întâmplă ceva. Revezi cele două cazuri citate cu link, sper că vei înțelege DE CE nu sunt discuții inutile. Tocmai fiindcă e nevoie de ele. 3. Ce au făcut generațiile anterioare e fix treaba lor, noi acum suntem o generație nouă, avem informație mai multă și luăm deciziile noastre. Ăsta e criteriu pentru progres.

   Însă ce e foarte adevărat și trist din ceea ce spui e că înainte multe femei își alăptau copiii, fiindcă nu exista alternativă. Și nu aveau ce face. Era ceva normal. Acum pare ceva foarte greu de făcut, iar dacă reușești să faci asta, simți că meriți o medalie. Când, de fapt, e ceva fix normal.

   • Misu

    Tu citești înainte de a posta ceva? înainte multe femei își alăptau copiii, fiindcă nu exista alternativă???
    Gresit!!! Inainte femeile erau incurajate si obligate sa alapteze exclusiv la san cel putin 6 luni obligatoriu. De ce? Pentru ca sistemul imunitar nu se formeaza din lapte praf sau lapte de vaca. Un copil alaptat la san este mult mai bine fortificat in lupta cu infectiile decat un copil alaptat artificial. Nu vreau sa detaliez pentru ca oricum nu intelegi, tu esti doar o blogarita cu o poza facuta in Palatul Parlamentului! Apropo, daca tot va place sa faceti poze acolo, ar trebui sa-i aduceti un omagiu si celui ce a avut initiativa de a construi acel palat, asa se procedeaza corect intr-o societate civilizata, daca nu stergeti poza de profil si pune una cu realizarile actuale, ca tot iti place sa bravezi cu noua generatie si ideile noi, desi dupa aspect nu faci parte din noua generatie.

 13. Ana G.

  Mda, sunt depăşită, asta e, recunosc. Şi exact ce spui şi tu nu înțeleg: de ce lucrurile absolut normale au fost ridicate la rang de virtute. Cele două linkuri m-au dus la întâmplări care par mai degrabă excepții. Am văzut şi eu recent femei alăptând în spații publice, dar nu am văzut absolut pe nimeni care să le facă observații sau să se arate revoltat de asta. De ce crezi că generațiile anterioare vouă nu aveau alternativă? Existau şi pe atunci biberoane şi lapte praf.

  • Dar nu era atata reclama si nu erau atat de promovate. Bunica mea -de exemplu- povesteste ca i-a dat copilului lapte praf si apoi de la vaca sicat era de greu de facut rost, apoi de depozitat, pe vremea cand inca nici frigidere nu aveau…

 14. cristina

  Ma bucur ca se starneste “valva” in jur subiectului. Eu cred ca e nevoie de discutiile astea (declarate de unii “inutile”). E greu sa alaptezi si mamele au nevoie sa se simta sprijinite, iar presiunile asupra mamelor de astazi sunt diferite de presiunile mamelor de ieri. Cred ca si mamele de ieri aveau nevoie de recunoastere si sprijin, asa cum au nevoie si mamele de azi.

 15. Gabriela F

  Felicitări blondo 😛
  Sunt mandra de mine pentru că te citesc 🙂

 16. Violeta

  Bravo…felicitari. Ma bucur ca se mai intampla ceva bun si in tara asta amortita de minti blocate si rau-intentionate. Ma mir doar fooooaarrteeeee mult ca ai gasit sprijin intr-un politician, eu nu spun ce le-as face ca ma aresteaza, pentru mine sunt toti facuti din aceeasi pasta gresita. Te pup, numai bine.
  PS: Si eu sunt mandra ca te citesc, asta inseamna ca am gusturi bune. (hahaha)

 17. mai

  Exemplul 2 este intr-un hotel. Spatiu privat, nu public.

 18. Tudorache Maria -Geanina

  Felicitări pentru inițiativă. O astfel de lege închide gura multor persoane. 👍😚

 19. Misu

  Super tare! Dar vrem si noi barbatii sa alaptam, spre exemplu, cand avem chef si nu ne mai putem abtine, pe acelasi principiu alaptam in public, nu? Altfel, e discriminare! Doamne, ce vedeam inainte tiganci scotandu-si tataele pe afara dar acum cand se preconiezeaza sa fie totul legal si tiganii vor scoate madularul pe strada sa alăpteze si ei, saracii se simt marginalizati si exclusi din societate, daca-i trimiteti in pat acasa. Avea dreptate Tutea, cand spunea: Am suferit 13 ani in inchisoare pentru un popor de idioti! Idioatelor, mergeti in Franta, Germania, Spania sau in alte tari civilizate, vedeti acolo isi scot alea tatele la vedere sa alapteze??? Nimeni nu interzice unei mame sa alapteze, dar toate isi acopea usor sanul, deja in Europa romancele sunt recunoscute ca fiind femei de moravuri usoare, acum ca legalizam si scosul tatelor pe afara sa vezi ce show va urma in Anglia, iar ne fac englezii asa cum suntem datorita lipsei educatiei elementare: rrom=roman. Sa va fie rusine! Tu blondo nu te mai felicita degeaba, fate bruneta, te prinde mai bine in rol. Femeile blonde erau dace, care au fost desavarsite, au preferat sa-si curme viata decat sa stea capre la soldatii romani.

 20. Felicitari, Miruna, pentru acest prim rezultat si pentru toate eforturile depuse! Te pup!

 21. Aly

  Nu inteleg persoanele care sunt impotriva alaptarii in public, e ptr binele copilului…la mare va place cand vedeti numai sani goi ..aia nu va mai deranjeaza!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 194 queries in 0.246 s