Vă rog, semnaţi petiţia pentru legea care să protejeze alăptatul în public

La finalul acestui articol, găsiți petiția.

lege

Poate a ajuns la dumneavoastră zilele astea scandalul din Cluj-Napoca. (O mamă scria pe facebook că se afla la o nuntă la un hotel de soi din oraş, când a ieşit pe hol să-şi alăpteze bebeluşul împreună cu o altă mamă şi sugarul acesteia. Femeia spune că angajaţii hotelului le-au interzis să alăpteze acolo, pe motiv că deranjează clienţii, apoi le-au trimis la toaletă sau le-au propus să-şi plătească o cameră pentru alăptat, iar distracţia s-a terminat cu ameninţarea de a chema paza. Bineînţeles că a luat foc întreaga comunitate de mămici, iar hotelul a dat o replică penibilă, în care acuza mamele în continuare, ba le mai şi ameninţa cu tribunalul. În fine, vedeţi aici tot circul. Între timp, mămica ce a publicat iniţial a şters postarea şi nu mi-a răspuns la mesaj. S-o fi speriat femeia…)

În culisele grupurilor de mămici, oamenii s-au inflamat şi mai şi. Hotelul şi-a primit o furtună de review-uri negative (nu era mult mai uşor să îţi ceri scuze public şi să atârni pe hol un semn cu “noi încurajăm alăptatul” şi-ai încălecat pe-o şa şi-ţi făceai reclama ta? Aşa ai cam dat-o de gard, scuzaţi-mi franceza.)

Acum, eu nu am fost acolo să ştiu ce s-a întâmplat şi care este adevărul. Hotelul spune că el e lanţ şi are nişte standarde la care se supune. Dar eu vin şi spun că toate lanţurile pământului se supun legilor din statul în care funcţionează. Şi atunci, să nu ne mai ascundem după deget, acest hotel există şi în UK, şi în SUA şi în alte state unde există clar o lege care permite alăptatul în public.

Dar să nu ne enervăm.

Propun astfel să începem demersurile pentru a avea şi noi în ţara noastră o lege care să garanteze dreptul mamei de a alăpta în public şi dreptul copilului la hrană. Mămici, nu trebuie să facem marşuri cu sânii daţi pe afară, nu o să obţinem decât alte dezbateri şi mai încinse. Când noi, de fapt, avem nevoie de o lege. Fiindcă legea nu e supusă dezbaterilor, nu trebuie să fii de acord cu ea, e lege şi punct.

Noi avem nevoie să ne simţim în siguranţă când puiul nostru cere de mâncare. Sau când îi este sete. Sau frig. Sau teamă. Chiar dacă i-a mai fost şi acum 5 minute. Această lege nu trebuie zbierată, urlată, ci doar promulgată. În timp, va schimba mentalităţi.

E primul pas.

Până una alta, avem nevoie de 100 de mii de semnături. Semnaţi voi, apoi daţi share pe facebook, spamaţi-vă toţi prietenii şi toate acele rude care au fost acolo cu voi când aţi alăptat. La cafea, în parc, în vizită, la restaurant. Rugaţi-i să semneze şi ei şi să dea mai departe (acesta este link-ul).

Vom face o Românie un pic mai prietenoasă pentru copiii noştri.

imagine via Shutterstock, lege

Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blondelor.

Articolul anterior

Ce e bine să ştie gravidele despre radiaţiile din timpul zborului cu avionul

Articolul următor

Ne vedem la “social media for parents 2016”

31 Comentarii

  1. alex

    Felicitari! Da, avem nevoie de o lege, sa scrie negru pe alb acolo ca e permis, legal si ca injuriile, insultele, interzicerea alatatului in public se poate si va fi pedepsit. Nu se cere o lege pentru a ne dezbraca in public, ci doar pentru a ne hrani puii.

  2. Carmen

    Poate odată cu o astfel de lege se va schimba si mentalitatea celor care se simt agasați de un astfel de act! La inceput,pentru ca nu ar avea de ales, iar apoi poate ar intelege de fapt care este rolul minunat al alăptării!

  3. Cristinik

    …..e foarte trist….ca si om, chiar nu pot intelege ce gasesc unii atat de….neplacut la o mama care alapteaza….nu e ca si cum mamele care sunt nevoite sa faca asta intr-un loc public, oricare ar fi el, isi pun un semn din ala tip neon aprins care sa “strige” “uite aici!!! alaptez!!!!”…..am vazut foarte multe mame alaptand discret, care chiar nu aratau nimic din dotarea proprie la lume, doar aveau un moment de legatura intre ele si pui, moment in care ii asigurau si masa, bine-nteles!
    cred ca in societatea noastra ne batem degeaba cu pumnii in piept ca facem parte din Europa si ca suntem civilizati si educati…..mentalitatea noastra este tot medievala 😐 si este foarte trist, pentru ca acesti oameni care se simt ofensati acum de alaptatul in public sunt aceeasi oameni care au copii si dau mai departe aceste frustrari 🙁

  4. Ce bine ar fi sa apara o lege ca asta. Sa speram ca totul o sa mearga spre mai bine. Am semnat:)

  5. Carmen

    Eu refuz să cred că am ajuns nu doar să ne îndepărtăm de natural, de firesc, ci și să îl blamăm, să-l arătăm cu degetul.

    Ne batem joc de lumea asta.

    • Nu e chiar aşa de tragică situaţia. Uite, eu am alăptat în public în România şi nu am păţit absolut nici o reacţie negativă, sau na, nu am observat eu. Dar asta nu înseamnă că alte mame nu au păţit. Ai văzut, în ultima vreme, multă lume a discutat despre asta. Şi nu e normal, exact cum spui.

  6. Claudia

    Mai dragilor si eu am alaptat ca mamica dar nu mi-am expus sanii in public. Trebuie totusi sa existe o decenta peste tot, ce atata tapaj cu alaptatul asta in public? N-a murit nici un copil care a fost alaptat discret plus ca ei nu ar trebui expusi la fel de fel de evenimente sociale gen nunti, botezuri etc. Un sugar trebuie sa creasca intr-un mediu linistit, sa stea acasa nu plimbat peste tot ca e simplu sa-i bagi tata in gura si gata. Nu e nimic extraordinar sa vezi o femeie cu sanii pe afara umflati de lapte ca trebuie sa suga copilul. Acest lucru este frumos in intimitatea familiei nu pe strada sau in locuri publice. Mai ganditi-va la asta!

    • Nu poţi tot timpul prevede când va cere la sân copilul. El acolo îşi potoleşte foame, setea, frigul, teama, sunt o mulţime de motive pentru care vrea la sân. Mai ales bebeluşii mici sunt foarte imprevizibili. A nu alăpta în public poate însemna arest la domiciliu. Însă normal că e de preferat discreţia, există bluze speciale de alăptat, care nu descoperă decât fix ce trebuie.
      Am pus nişte poze şi cu mine aici.

      • mean mandy

        Wxista biberoane si exista pompe. Eu efectiv am fost martoral la o scena in care o tiganta a inceput sa isi scoata ambii sani in autobuzul full si sa mai tipe pe deasupra. Nu vreau sa vad asta sincer si sunt femeie.

    • Andreea

      Despre asta e vorba…despre discretie si bun simt..dar se pare ca nimeni nu vrea sa inteleaga chestia asta.Da,alaptatul este ceva normal,doar ca exista doua tipuri de femei:cele care o fac in mod discret,pe care le privesti cu placere pentru ca emana delicatete, gingasie si dragoste materna si cele care o fac in mod ostentativ,le vezi sanii de la un kilometru distanta,nu au nici cea mai mica intentie sa se acopere…uite asta mi se pare vulgar si foarte urat.Dar pana la urma asta tine de educatie si principii…

    • Sanda Smith

      Deci in primul an de viata cel putin mamicile ar trebui sa stea in casa, incuiate cu cateva lacate mari ca sa fim siguri ca nu ies de acolo. Nu au voie sa-si scoata copilul la plimbare, ca daca i se face foame s-ar putea sa vada vreun trecator un sfert de san acoperit de capul copilului si isi va parasi nevasta si copiii din cauza ispitei. Iar la supermarket sa cumpere mancare isi pot trimite servitorii, pentru ca nimeni nu vrea sa vada sani in supermarket, doar daca nu au lapte si sunt prin reviste. Si Doamne fereste sa-i vina ideea sa iasa cu o prietena la cafea. Copilul are nevoie de liniste si cat mai putina expunere la lumina zilei si la ceva aer curat. Ideal ar fi sa nu paraseasca niciodata propria camera.

  7. Andreea

    A privi e una,a te holba e alta.Eu obisnuiesc sa ma uit la persoanele cu care vorbesc,indiferent ca acestea mananca sau alapteaza.Oricum nu cred ca exista vreo persoana care sa se holbeze la o femeie care alapteaza,de parca ar fi la teatru,dar uneori e inevitabil chiar daca tu te prefaci ca vezi stele pe pereti…

  8. dia

    Eu o spun din nou, mamele ce alăptează nici nu ar trebui observate! Adica da, le vezi si treci mai departe, ca e un lucru natural! Inca nu am vazut nici un san de la un kilometru in alea 10 secunde in care probabil se schimba partea de alăptat. Probabil pentru ca nu m-am “holbat” daca am vazut pe cineva alaptand. Ca daca te “holbezi” sigur prinzi o porțiune de san, uau, ce mare lucru!! Of, lege iti trebuie Romania ca altfel n-ai cum răzbi cu oamenii ăștia. Bravo Miruna pentru inițiativa

  9. maria

    Este foarte interpretabila fraza asta:
    “Să fie interzis prin lege a-i cere unei femei sa alăpteze în alt loc, să ii spui sa se acopere sau sa foloseasca un spatiu mai retras, indiferent de situaţie sau de locul în care se află”

    “indiferent” …
    Daca i s-ar da putere prin litera de lege s-ar putea ajunge la niste situatii ciudate in care femei care nu au bun simt sa faca uz de ea si sa aiba un comportament agresiv si indecent, cu sanii expusi total in semn de protest, mai ales ca femeile au tendinta nativa de a exagera mult lucrurile. SI la un astfel de spectacol ar putea asista si copii mai mari. Ar fi ciudat.

    Am citit articolul ce face referire la incident si cred ca adevarul e la mijloc, ca vina e impartita – cititi cum s-au comportat si ele.
    In plus, expunand un incident pe facebook totul devine isterie, un tavalug urias, de neoprit, in care furia celor ce citesc creste exponential.

    Eu sunt pentru alaptat in public in situatii in care nu se poate altfel, dar cu discretie. Discretia e mai potrivita si pentru bebelus pentru ca ii aduce liniste in jur.
    As fi de acord cu o lege care ar obliga institutiile sa aiba o incapere curata, aerisita, de x metri patrati, destinata doar mamelor ce alapteaza.
    De altfel, mie nici nu mi se pare igienic pentru un bebelus micut sa fie alaptat in restaurante, magazine, pe terase etc.

    • De ce să nu fie igienic? Nu e ca şi când e vreo diferenţă pentru bebeluş că e în magazin ori restaurant, el este în braţele mamei, contactul lui e cu sânul, asta e important pentru el.
      Ştiu ce zici legat de tăvălugul de neoprit, sper să se întâmple asta, dar cu eleganţă şi discreţie. Mă îndoiesc sincer că vor fi mame care să-şi expună ostentativ sânii pe afară, dar, dacă vor exista cazuri, trebuie judecate făcând diferenţa între alăptat şi expus.

      Cât despre răspunsul hotelului, ce să zic, adevărul e mereu la mijloc, dar din punctul lor de vedere, eu cred că au pierdut ca imagine în rândul mamelor. Fiindcă uită că un client are întotdeauna dreptate. Ar fi fost mai potrivite nişte scuze la final, în locul ameninţării cu tribunalul.

    • Andreea

      Felicitari Maria pentru modul in care gandesti.Cu siguranta acesta este cel mai echilibrat si corect comentariu pe care l- am citit de cand a inceput toata isteria asta.

      • Au mai fost comentarii care laudă discreţia.
        Dacă tu crezi că aici e isterie, să vezi ce a fost pe grupurile de facebook. Forţa mămicilor! 🙂 sper să nu înnebunim toate

        • Andreea

          Pai tocmai la isteria aceea ma refeream:))..dar se pare totusi ca s-au mai calmat spiritele

  10. Marlanel

    Pe bune ? Deci ai sters toate comentariile anterioare care nu ti-au convenit si care argumentau impotriva legii, pentru ca esti asa disperata cu petitia aia incat nu vrei ca cititorii sa vada ambele fete ale monedei, ci doar aia care iti convine tie ?
    Oare exista vreun blog de mamici care sa nu baneze userii si sa nu cenzureze opiniile contrare ei ? Ma indoiesc ca voi intalni pe undeva atata corectitudine.

  11. mia

    Dar nu si pune nimeni intrebarea cat de igienic e alaptarea in public?ca varati cu apa,sapun pentru maini si apa si prosop pentru sani???dar spatiile in care va alaptati copii sunt spatii curate,linistite pentru copii vostrii?am vazut acu 3 zile o sleampata care cica alapta un copil de 1 an pe strada in timp ce MERGEA cat de ok era pentru acel copil care era tinut ca pe o carpa ???intra bine lapticul?putea sa si savureze papica linistit??femeia avea fruntea plina de transpiratie curgeau apele pe ea ca era cald da????cat de curat era sanul ala pentru copil????dar sanii mamicilor nu cumva mai curg din cand in cand???nu e cumva normal spalatul inainte de alaptare sa nu fie lapte acru pe san,sa nu fie sanul transpirat ?sa fii spalata pe maini inainte sa i indesi sanu in gura???igienic vorbind e normal in publicccc????patetice

  12. Captain Obvious

    Receptia unui hotel nu este spatiu public, este extraordinar de privat.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 198 queries in 0.180 s