Înainte de a rămâne însărcinată, m-am documentat pe tema radiaţiilor încasate de femeie în timpului zborului cu avionul şi eventualele riscuri asupra unei sarcini. (În timpul zborurilor la altitudini înalte, radiaţiile sunt mai puternice decât cele de la nivelul solului.)
Ca să fie clar, vorbesc despre radiaţiile la care sunt supuse toate persoanele în timpul zborului, nu e vorba de scannere. Filtrele de securitate prin care trecem la aeroport nu funcţionează pe bază de raze X, ci cu ceva unde magnetice inofensive (razele X sunt folosite doar pentru scanarea bagajelor). Teoretic, oricine poate refuza să treacă prin aceste filtre şi să ceară o percheziţionare manuală în loc. Deşi asta nu se aplică peste tot. Eram pe Luton şi însărcinată în 8 săptămâni, când mi s-a spus că ei nu pot oferi DOAR un control manual, fiindcă pur şi simplu nu aveai pe unde trece în afara acelor scannere. Noroc că eram documentată şi ştiam că e ok, altfel mai făceam şi scandal pe loc. Doar aveam hormonii de partea mea!
Mai întâi de toate, în acest articol nu veţi citi chestiile alea care apar peste tot la o căutare pe google, că să te consulţi cu medicul înainte de călătorie, să bei apă şi să îţi mişti gleznele ca să eviţi formarea de trombi, etc…
Pe noi ne interesează radiaţiile.
Radaţiile pot fi periculoase pentru om. Radiaţiile pot afecta omul direct prin distrugerea celulelor sale. Acestea se pot opri fie din funcţionare, fie din reproducere. Sau radiaţiile pot determina “greşeli” în multiplicarea celulelor, fapt cu atât mai periculos în cazul unui embrion sau făt în plină dezvoltare.
Principala chestie e că nu se poate stabili exact ce doză de radiaţie e ok, din motive etice. Nu putem iradia femei însărcinate cu doze tot mai mari, doar ca să vedem apoi când şi cât de afectat e fătul.
Deci, concluzia am tras-o rapid: de fapt, nimeni nu ştie.
Şi acum, să vă spun totuşi ce am găsit.
- Un studiu susţine că o femeie cu sarcină normală, fără riscuri este în siguranţă să zboare cu avionul până în săptămâna a 36-a. Deşi eu aş verifica la compania aeriană cu care intenţionez să zbor. Unele permit zborul până la 32 de săptămâni doar. Eu am călătorit cu Lufthansa şi la ei sunt 28 de săptămâni. (sursa) Uneori se cere şi adeverinţă medicală care să ateste faptul că sarcina prezintă risc scăzut şi e ok să zbori.
- Ceva mai concret: Se pare că aceste radiaţii nu sunt periculoase în echivalentul a 10 călătorii în jurul lumii (distanţa Toronto- Frankfurt şi retur). Citisem atunci studiul care stabilise asta, acum nu am găsit decât o menţiune a lui aici. Plus, pericolul real nu este pentru pasagerii curselor comerciale, ci pentru membri ai echipajului, pentru care efectul este cumulativ.
- Dacă vreţi să ştiţi exact ce doză de radiaţii încasaţi la un anumit zbor, puteţi folosi acest calculator de radiaţii galactice (sper că am tradus corect). Înţeleg eu despre microsievertsi cam ce înţelegea englezul despre Brexit, dar dumneavoastră precis sunteţi mai inteligenţi.
Aveam subiectul ăsta în minte de foarte mult timp şi m-am gândit că va prinde bine acum, că tot e sezonul concediilor. Aşadar, iubiţi-vă în voie şi zburaţi fără griji 😉
imagini via Shutterstock, risc radiaţie şi gravidă avion
Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blondelor.
Ioana
Nu am stiut nimic despre radiatii in timpul zborului. Uite ca aflu acum, dupa. Ca nu te mai alsa sa zbori dupa 30 de saptamani stiam. Oare de ce nu se scriu chestiile astea intr-o brosura pe care sa o iei de la medic in primele vizite de sarcina?
Copila Blondă
habar nu am, sunt multe chestii pe care le afli doar cand le cauti tu. Uite, eu nu am gasit nicaieri pe net un articol ca asta ( in engleza, romana si germana am cautat), mi-ar fi fost de mare folos. Am stat eu pe pubmed si am citit articole…
Lucia
Ce bine a aparut articolul asta in fata mea 🙂
Am tot calatorit pana la 20 sapt, a fost totul ok.
Vrem sa mergem in Grecia, la sf de august, o sa am 27 de saptamani. Dna Dr. zice sa merg linistita dar sora mea zice ca e periculos ca se poate intoarce copilul cu capul in jos din cauza ca aerul nu este presurizat sau ceva de genul.
Copila Blondă
Sora ta e medic? Poate fizician? :))
eu nu am auzit de aşa ceva. la vârsta asta, copilul încă se suceşte în burtă, cu capul în sus şi în jos oricum…
Bianca
Cabina avionului este presurizată la echivalentul a 1000m altitudine, deși avionul zboară undeva intre 4000-10000m.
Daca nu ar fi avionul presurizat, ai avea alte probleme, mult mai grave (tu și restul pasagerilor).
o femeie
Cred ca se refera la radiatiile cosmice, si nu radiatiile radioactive – alea cu adevarat nocive asupra sarcinii si celulelor in formare…
Eu nu am frici din astea si nici griji aiurea. Daca erau asa puternice si nocive, pilotii care au mii si mii de ore de zbor ( si asta duar duar sa ajunga sa poata pilota cursele de calatori) ar trebui sa fie asa de iradiati incat sa le creasca inca o mana si vreo 2 picioare de rezerva. Dar uite ca nu e asa, ba mai trec de 70-80 ani si ce ii imbolnaveste sunt tot chiolhanurile si neglijentele 🙂
In rest, stiam ca sunt restrictii la zbor pt gravide dar doar ca unele firme aeriene refuza sa isi asume riscul ca o gravida sa aiba nevoie de ingrijiri medicale si deci o aterizare mai devreme ( si la gravide aceste riscuri sunt muult mai dese). Si ar mai fi ceva probleme pt cei cu trombofilie, varice, probleme cardiace grave/circulatorii etc. – aici datorita diferentelor de presiune.
( nici nu citii articolele date de tine 😀 , doar imi dau cu parerea din amintiri)
Copila Blondă
măi, când vine vorba de copilul tău, nu mai vrei să-ţi asumi riscuri. Nu te poţi gândi la toate oricum, dar mie-mi trec multe prin cap.
Zina7
Defapt la fiecare zbor cu avionul te iradiezi ( nu la sistul de control). Dar ar trebui sa zbori multe ore si de mai multe ori pe an sa se acumuleze o anumita doza ce ar putea sa fie daunatoare embrionului/ fatului. Clar ca pentru un embrion/ fat/ copil e deajuns o doza mai.mica de radiatii decat pentru un adult.
Miruna
Da, de asta am fost disperata sa aflu raspunsul la aceasta intrebare inainte de a zbura insarcinata prima data. 🙂
Miruna
Am cautat mult informatii, pt mine era extrem de important sa stiu si… iata, 3 like-uri 😉
Danie
Uitati aici o masuratoare exacta : https://www.youtube.com/watch?v=sUh5Ds4sdSg