Are rost un schimb de experiență între mame, dacă fiecare copil e diferit? (p)

O prietenă îmi povestea când eram amândouă gravide, că are ea o altă prietenă care a născut foarte ușor. Poveștile astea ajută maximum pe orice gravidă. Deci ascultați încoace, să vă zic.

Era tipa asta, prietena prietenei mele, care a născut foarte ușor -și nu e legendă, femeile astea există cu adevărat. A mers la control la medic, spre final de sarcină. Când se uită ăsta, îi zice: ”Femeie, ești dilatată 6cm, tu naști!” Prietena prietenei crede că glumește, îi zice: ”Domnule doctor, eu am treabă astăzi, nici nu am la mine bagajul de spital.” Ăla, nimic: -Rămâi aici, că naști.

În fine, tipa nu a rămas, că doar ea știa mai bine . A condus până acasă cu dilatație 6, a făcut duș, și-a luat bagajul, a chemat soțul, s-au întors la spital. Unde a născut cât ai zice ”hopa” un copilaș frumos și sănătos, o bucurie.

După toate astea, îi povestește prietenei mele, la telefon:

-Tu, Ioano, erau acolo niște femei, în sala de nașteri, păi dacă nu mai urlau ălea… Io așa ceva n-am pomenit! Păi chiar așa să urli, fără pic de rușine?!

Bun, îi vine rândul prietenei mele să nască, durerile-i încep cu vreo 3 zile înainte să o și primească la spital. Naște într-un final natural, după multe ore de travaliu greu, un copil mare, scos printr-un loc mic, păcălită de moașă că acuși vine doctorul cu anestezia. A fost cu broboane de sudoare, câteva înjurături și o promisiune a cuiva că nu-i mai trebuie sex niciodată. Până la urmă, au supraviețuit cu toții, inclusiv medicul care n-a mai apărut. Mama cea greu și natural încercată și bebelușul ei sunt frumoși și sănătoși, desigur, o bucurie.

O sună prietena mea pe prietena ei:

-Auzi, deșteapto, femeile alea nu urlau de nesimțite!

Morala: fiecare e diferit.

Da, nașterile or să doară, însă or să doară diferit. Da, bebelușii or să plângă, însă or să plângă diferit. Da,  copiii or să crească, însă or să crească diferit.

Și aici, mai ales aici, mămicile vor să intervină, să se sfătuiască între ele, să afle ce a funcționat la cealaltă, ca să facă din bine mai bine și tot așa.

Să știți că eu am învățat multe lucruri observându-le pe altele. De exemplu, când am văzut-o pe prietena mea Gabi, cu bebeluș în marsupi și câine în lesă, cum se apleacă să-i adune rahatul în punguța special adusă pentru asta, când am văzut-o că a supraviețuit acestui gest, ba că nici nu s-a plâns că ce nedreaptă e viața când câinii fac caca prin parcuri, brusc, am început să merg și eu la Mega Image. Ca să înțelegeți, Mega-ul de la noi de la bloc are accesul pe multe scări de beton stricat, fără nicio rampă în apropiere. Ceea ce face urcatul cu un bebeluș în cărucior mai difcil, dar nu imposibil. Să vedeți blonda –după episodul cu Gabi și rahatul de pe jos- cum urcă acum până la Mega chiar și de mai multe ori pe zi.

-Stați să vă ajut, doamnă, mai aude câte un binevoitor plictisit. Destul de rar, e drept, căci copilul e tot mai mare, deși căruciorul rămâne la fel de mic, dar se vede de la o poștă că nu-i treabă ușoară.

-Nu, mulțumesc, am o tehnică specială, le răspund celor mai mulți și nu las pe nimeni să distrugă tot feng shui-ul ăsta pozitiv, creat de Gabi în capul meu blond.

Morala: da, un schimb de experiență e totuși binevenit.

Așa că, n-o să vă surprindă, poate, dacă vă spun că mi-am întrebat câteva prietene cu ce-i spală ele pe bebeluși. Au răspuns: NIVEA. Noi am primit câteva produse în testare și voi scrie despre ele, pe rând.

schimb experienta mame miruna ioani

Să vă spun cum am făcut eu:

În primele 3 luni de viață, nu am spălat copilul cu nimic, cu niciun fel de săpun, oricât m-ar fi bătut la cap unii sau alții. Nu, nici la fund. Da, făcea caca de mai multe ori pe zi. Nu, nu a pățit nimic, nu s-a împuțit nimeni, el mirosea în continuare a lapte de țîță și a bebeluș adorabil. Singurul produs pe care îl foloseam era cel de hidratare. Îi făceam masaj în fiecare seară, după băiță și ne plăcea atât de mult și lui și nouă, încât ne dădeam rând și țineam socoteala cine are dreptul să-i facă masajul acestui Broscuț. Era ca un premiu la finalul unei zile.

După primele 3 luni, am început să folosesc o variantă 2 în 1 gel de duș și șampon.

Peste vară i-am făcut duș aproape zilnic, nu baie în cadă, că muream de cald. Și nu în fiecare zi, dar sigur în acele zile în care alerga prin nisip ori desculț prin iarbă.

De fiecare dată după ce are scaun, fie că e unul serios ori doar o urmă fină, îl spăl la fund, la chiuvetă. Iar asta recomand oricui are posibilitatea, de câte ori se poate.

Am încercat și eu șamponul și spuma de baie NIVEA baby și am simțit imediat că lasă pielea foarte catifelată. De îți vine să o tot clătești, deși catifelarea aia nu se duce, e făcută să rămână. Nu e nicio problemă să folosim produse 2 în 1 pentru bebeluși, mai ales că aceasta e o formulă îmbogățită cu extract de mușețel, ceea ce curăță blând pielea bebelușului. Ideea e că oricât v-aș povesti eu despre acest șampon, n-ați vrea mai bine să îl încercați?

Vestea bună e că NIVEA desfășoară în lunile noiembrie și decembrie un program, prin care invită mămicile să testeze câteva produse. Luna asta, e rândul șamponului și cremei hidratante. Dacă vreți și dv să le primiți acasă, vă puteți înscrie aici.

Știm că fiecare naștere e diferită, că fiecare copil reacționează altfel, că ceea ce funcționează pentru unul s-ar putea să nu fie la fel de grozav pentru altul. Însă, noi între noi, mame, în loc să ne intimidăm care-i mai grozavă, mai bine ne inspirăm. Ca Gabi pe mine și mersul la magazin.

Articolul anterior

Hai la un suc, de ziua blogului de blonde (INVITAȚIE)

Articolul următor

Moartea actriței Stela Popescu, semn că și noi îmbătrânim

25 Comentarii

  1. Vreau si eu niste produse pentru copii mai mari, ma tot lovesc de chestia asta de cand au rescut copiii, produsele in sine sunt in continuare bune si le-am folosi, daca am gasi si un ambalaj mai atractiv pentru copii mari 🙂 valabil cam la tot ce foloseam cat erau mici.
    Mai exista varianta in care cumpar si pun in alte recipeinte, dar nu e cel mai practic.

    • Sunt atât de importante ambalajele? Nu mă așteptam. Mai ales că știu că tu ai băieți.

    • cristina

      @Roxana – Din experienta mea cu baiatul de 5 ani – am folosit produse cu ambalaje simpatice (paw patrol, frozen, etc), dar calitatea e indoielnica – plus ca sunt facute in china.

      Prefer o Nivea consacrata produsa oriunde in UE, produselor cu ambalaje adresate copiilor (iar tanarului a inceput sa nu-i mai pese asa de mult). Are un bidon de sampon gol cu paw patrol cu care se joaca si experimenteaza, dar foloseste la par sampon nivea.

  2. Ioana

    Imi spal copila, in varsta de 4 luni, cu gel de dus 2 in 1 cam o data pe saptamana, in rest doar cu apa in fiecare seara. Fac asta pentru ca atat eu cat si taicasu suntem alergici de felul nostru si nu vreau sa o agresez cu substante chimice zilnic cand ea chiar nu are nevoie. Familia ne considera niste nebuni ca nu “spalam bine” fata. Degeaba le explic ca fata nu munceste la camp sau in mina ca sa fie nevoie de asa ceva. Am ajuns sa ma feresc sa spun asta ca imediat sunt catalogati ca parinti denaturati. Vroiam sa imi vars oful aici sub protectia anonimatului si sper sa nu fiu linsata ca in viata reala 😊

    • Da, stai că e abia începutul linșajului 🙂 Crezi că eu nu am pățit la fel: Păi de ce îl mai speli, dragă, dacă nu pui cu săpun? De ajungeam să mă întreb cum a pornit discuția despre cu ce și cât de des îmi spăl eu bebelușul la fund în primele sale luni de viață. Dar na, cred că e antrenament pentru mai târziu. Urmează: Fără căciulă pe frigul ăsta?! Acum e varianta: Nu-i pui ștrămpănei??? (NU, că dacă-l port cu ștrămpănei la plus 5 grade, la minus 5 ce o să-i mai dau?) Deci, să ne lase.

      • Cricket

        Si eu o spal la fun cu apa si atat. Baie la fel o data pe sapt cu tot cu par, ca sa zic asa, si o data doar pe corp. Folosim Klorane de la nastere, tot 2 in 1. Daca e vara si nah e cald si transpira facem dus o zi da, una nu sau daca e foarte cald in fiecare zi, mai mult sa ne distram si sa ne racorim. Are 1 an jumate acum si noua ne e bine asa 🙂

      • Ioana

        Asta cu spalatul e doar inceputul, stiu. Sa ne lase ca nu punem copilul in pericol si fara gura lumii nu ar avea salvare micutul.

    • Brindusa

      La 5 luni si jumatate ii fac baie 1-2 ori pe saptamana si doar cu apa (soc si groaza?!). Nu folosesc niciun fel de crema de corp, doar ceva crema de fundulet si cand nu uit, dupa baie ulei de cocos. Normal ca ma mai lupt cu unii si altii, de ce nu ii fac baie zilnica, dar sincer am devenit imuna si chiar nu are rost sa continui discutia

      • Sincer, pe mine nu mă întreabă nimeni de câte ori pe săptămâna și cu ce mă spăl la fund. Oare fundul meu nu e la fel de important ca al bebelușilor voștri? :)))

    • Claudia I.

      Inteleg perfect prin ce ai trecut. Si noi am evitat sa vorbim prea des despre imbaierea juniorului. Din cauza alergiilor si eczemei am ajuns la doar o singura baie pe saptamana. Numai asa pielea a revenit la normal si baiatul nostru nu arata ca o rana umblatoare. Doar zonele turistice (cum zicea Miruna la un moment dat) vad apa mai des.

      Vara e mai greu cand datorita parcului (nisip + tavalit pe jos + altele) chiar nu putem ramane la o singura spalare pe saptamana. Atunci dusuim in regim militaresc si tinem degetele incrucisate ca totul va fi bine.

      In ce priveste produsele pentru el, am trecut prin toate rafturile de la farmacii.. de la produse medicale la cele normale.. in final am ramas la Dove pentru piele sensibila pentru copii. Nu suntem in tara si eu sincer nu am vazut Nivea pentru copii aici.. voi cauta, iar daca gasesc ii voi acorda o sansa.

    • cristina

      @Ioana. Poti sa spui familiei tale ca ai auzit de alte mame care nu si-au spalat bebelusul timp de 3 saptamani (yeap, cand cea mica avea 6 luni am lasat-o 3 saptamani nespalata).

      Erau si parintii mei la noi si se tot mirau ca nu au vazut cand spalam bebelusul.

      Plus ca cel mai mare a facut greva vreo 3 saptamani in care a refuzat sa fie spalat/ sa se spele.

      Iar noi faceam glume incorecte politic cu bebelusul nespalat: “il spalam p-asta sau facem altul” (stiti bancul?)

  3. Luminita

    Si eu am fost un alt exemplu de mama cu bebele in marsupi si cu catelul pufos in lesa pe afara. 🙂 La mine se uita lumea in cartier ca la zuzu, dar la ajutat in vreun fel sau altul nu s-a bagat nimeni, niciodata. Mai mult ca sigur ma considerau nebuna – cum de nu am dat cainele, ca doar acum am copil, gata cu el! Unde mai pui ca pe atunci stateam la etajul sapte, intr-un bloc vechi in Militari, iar liftul se strica frecvent, cam la 2-3 zile, deci extrem de frecvent ajungeam si sa cobor si sa urc sportiv si cu bebele si cu catelul pe scari. 🙂 Asta era varianta buna. Varianta mai putin buna era cand veneam incarcata ca pomul de craciun de la Lidl si liftul nu mergea, asa ca, vrand-nevrand, trebuia sa urcam sus cu totii – eu, fetita si cumparaturile. Eh, ce vremuri…… Partea buna a fost ca asa am dat jos in mai putin de un an 40 de kg si nu mi s-a lasat pielea deloc. 😛

  4. Gabi 😜

    Waaaa!!
    Gabi e mega happy ca ti’a facut “intrarea” la Mega!! 😄
    Ca bine ai scris! Si tu imi esti o inspiratie, mai ales drumul cu copilul in masina pana la Sibiu…mi se pare ca ai superputeri! Eu ma chinui pana la Plo! 😂
    P.S. Ce bine ca merge singurel si al meu, pot si eu sa adun in liniste dupa “copilul” cu blana! 😆

  5. Roxana

    Doamne,Miruna cata dreptate ai!!!
    Si chiar ca e abia inceputul… noi aveam probleme”mari”…ca nu se rostogoleste copilul,ca nu face tumbe si tzucahara intoarsa!!! Are 9 ani si e perfecta fara sa se fi intors vreodata de pe o parte pe alta…
    Nu mai spun cand a mers la gredinita ,apoi la scoala si unii faceau nu stiu ce minuni,a mea nimic…
    Asa cum e ea, o iubesc de nu mai pot si o spal pe piele cu gel de dus de la Bioderma si pe cap cu sampon dermatologic de la Bioderma…si asta pentru ca avem probleme cu pielea si scalpul…
    Dar e adevarat, suntem diferiti si asta e minunat!!!

  6. Lorraine

    In legatura cu nasterea acum imi vine sa rad , o da , cat de diferite suntem 😊 Eu m-am mutat pe la 37 de saptamani la sora-mea, ca sa fiu aproape de spitalul cel mai cel si de doctorul pe care il voiam la nastere ( cam 180 km). Doctorul a ras de mine, cica ar fi trebuit să fiu norocoasă rau ca sa vin dilatată maxim in doar 4 ore de condus, la prima nastere. Anyway, am nascut ca in filme : m-am trezit ciripind, poc – s-a rupt apa, fuga la dus, hai sa nu sunam pe nimeni ca încă nu simt nimic, hai sa mănânc ceva, ups nu pot ca am contractii, sora-mea le scrie pe hartie si ma anunta ca nu am 5 minute între ele, sotul intră pe modul comando si încarcă bagajele in masina, de emoție ia si scoica pentru bebe desi era clar ca nu venim in aceeasi zi acasă 😀 Sunat dr, nu e in oras, isi suna inlocuitoarea care ne asteapta, hop in masina, durerile pământului, trafic ca de Cluj imediat după începerea scolii. Să chemam ambulanța? Nope, valeu, cine o mai asteapta si pe aia. Slalom, nene , avarii, claxoane , milogit de soferii de taxi sa ne lase inaintea lor. Viteza nebună, ratam intrarea spre spital si trebuie să ocolim. Lumea se uită la mine din autobuze, eu doar “uf-uf-uf”, incerc sa respir si sa ignor, dar singurul lucru care-mi trece prin cap e cat de mult regret ca nu stiu sa înjur. Ca as fi strigat ceva si n-aveam ce. Ajungem la spital, parcam in usa, sotul ma cara literalmente înăuntru, lumea pe hol zâmbește. El iese ba dupa poseta , ba dupa buletin, ba dupa geanta de spital, ba sa caute parcare. Dr , moasa , infirmieră, ma asteapta deja si ma iau in primire de parca erau un cuib de albine. Una ma cauta de acte, alta ma dezbracă, alta ma îmbracă, alta îmi completează hârtiile. “Ooo, dilatatie completa, gata , nastem”, zice dr . Eu, cu ultima fărâmă de energie, zic “Si epidurala mea?” La care primesc raspuns un zâmbet si informatia ca i se vede parul copilului. In 4 contractii a fost afara. Moasa îl cheamă pe sotul meu, care abia reusise sa se aseze pe scaun. Lumea pe hol deja râde fără inhibiții. De tipat n-am reusit sa tip, am inteles până la urmă impulsul dar tot nu inteleg de unde au femeile atata energie sa si zbiere, cand pe toata o folosesti sa împingi afara un pui de om. Au vrut sa mai tina copilul câteva ore in neonato ca sa ma odihnesc, dar m-am ratoit repede la ele, sa inteleaga ca eu eram de fapt foarte fresh. Dormisem până la 8.30 dimineata si la 10.30 am născut. La următoarea nastere ma gandesc sa ma mut direct la spital. Poate asa scap de spaima ca o sa nasc pe marginea drumului. Si ca n-o sa stiu nici macar sa înjur.

    P.S. Nivea am folosit prima data cu bebelusul nostru, sorry de antireclama dar n-as mai folosi-o niciodata. I-a iritat scalpul si da , nu prea se duce de pe piele. Prefer un gel de dus care se ia bine si apoi un ulei natural sau crema de hidratare. Asta e experienta noastra.

    • Deci a fost ușor, să înțelegem??? Wow, ce poveste! Mulțumim!

      • Lorraine

        O da 😉 Durerile incredibile dar au tinut doar o ora, deci bănuiesc ca asta înseamnă usor. De ajuns cat sa ma bucur de experienta nasterii dar si cat sa-mi crească mult respectul pentru femei si mai ales mame.

  7. cristina

    Si eu mi-am dorit o nastere din aia in care stranuti si iese copilul. (Am avut travaliul de luni dimineta pana miercuri dimineta).

  8. mihaela

    Cand am nascut eu (prin cezariana), am auzit pe cineva strigand ca din gura de sarpe (nastea natural). M-am ingrozit. Eu nu rezist la durere, asa ca mi s-a parut eroic ca a putut nasta asa. Cum poti cataloga pe cineva ca nesimtit ca urla de durere nu stiu.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 184 queries in 0.502 s