Io-s ușor stresată că vine criza. Nu anul ăsta, ci următorul. Nu vreau să fie un articol alarmant, așa că sărim peste introducere și intrăm direct în subiectul importatissim.
Nu știu cum e la voi pe Instagram, dar pe mine algoritmul mă simte. Urmăresc numai bogați, domnule. Cei mai săraci dintre ei fac 30mii de euro pe lună. Mă targetează cu reclame ceva de speriat. Cei mai tupeiști spun că au făcut 30 de milioane anul trecut din online, dar pe ei îi cheamă FacelessElenaBalena și au 5 like-uri la postare. În fine.
În timp ce râdem și suntem conștienți că nu te îmbogățești din economii, dar nici din hocus pocus pe tik tok, hai să vedem care-s metodele testate pe care vi le-am promis și pe care vi le dau gratis, că na 🙂
1. Direct debit în contul de economii
Așa cum ai automatizări să plătești lumină și gaz, așa poți face automatizare ca în ziua 16, dacă tu pe 15 iei salariu, să îți transferi automat 10% sau cât poți tu în contul de economii. Sigur că poți avea cont de economii pentru Crăciun, pentru Disneyland și pentru orice mai vrei tu.
La banca mea nu merge făcut automat, trebuie să te prezinți în sucursală pentru asta, dar nu e neapărat o foarte mare bătaie de cap.
2. Adună bancnotele
Merge foarte bine, dacă încă operezi cu cash. În funcție de posibilități, tu decizi dacă să fie de 1/5/ 10 lei. Când primești rest de la ceva, le pui deoparte. La finalul lunii, le depozitezi în cont și, în timp, te uiți la el cum crește.
Eu nu prea mai funcționez cu cash, dar mama are o prietenă care cu 5 lei își făcea banii de vacanțe.
3. Planifică înainte de a merge la cumpărături
Verifică-ți proviziile, fă o listă de cumpărături și folosește cupoane de reduceri și programele de loialitate pentru economii suplimentare. Eu ador să comand acasă, comand orice, de la chiloți la pâine și lapte. Și dacă plătesc transport, mi se pare că economisesc, fiindcă nu cad pradă altor oferte tentante.
De exemplu, o modalitate sigură să econimisești e prin cashback. Nu e prima oară când scriu de cashclub.ro. Are peste o mie de magazine, sunt sigură că-s fix cele unde faci cumpărături și tu adesea:
4. Rărește mâncatul în oraș
Primul pas pentru asta e să comanzi acasă, din start economisești la băuturi. Apa din frigiderul tău ce are? 🙂 Eu uneori mă gândesc: în loc de 3 pizza în valoare de aproape 200 de lei, n-ar merge și o pâine cu zacuscă? O mămăligă cu lapte? Ba ar merge brici!
Sau poți sări cu totul peste partea de restaurante. Cred că cel mai mult poți economisi dacă îți pregătești prânzul de la muncă de acasă. Atenție, însă, că nu iaurt nu se cheamă ”pregătit prânzul”, că te apucă seara o foame, de comanzi toată pizzeria.
5. Renunță la Starbucks-ul zilnic
Sau echivalentul cafelei în oraș. Dar cafeaua ta de acasă ce are? Investește 200 de lei într-un aparat pentru spumă de lapte și o să faci un cappucino demențial home made. Îți iei și un pahar din ăla transparent cu fund dublu, te vei simți ca la 5 stele direct! Ca să dai 15 lei zilnic pe o cafea, mi se pare că trebuie să fii foarte bogat pentru asta.
6. Redu costurile pentru divertisment
Profită de intrările libere la muzee și de evenimentele gratuite. Sunt o grămadă de chestii organizate prin centrul cam oricărui oraș, îți iei o sticlă cu apă de acasă, faci regulile cu copiii și nu mai cheltui bani. Dacă îți dorești să mergi undeva deosebit, prețul de early bird e mereu mai mic. Sau întreabă despre reduceri pentru grupuri, copii, seniori, studenți, militari, ochi frumoși etc.
7. Fă harta cumpărăturilor majore
Planifică-ți timp dacă vrei să schimbi mașina, electrocasnicele, mobila. Îți va da o claritate și siguranță că ofertele sunt oferte și reducerile, reduceri. Când ne-am mutat noi la casă, de exemplu, am vrut să comandăm toată mobila de Black Friday, urmăream prețurile. Sigur că furnizorul de mobilă nu a fost serios și ne-a dat oferta în ianuarie la preț întreg, dar asta e altă poveste.
Până la urmă s-a păstrat reducerea, dar nu datorită furnizorului. Și îmi pare rău că nu am luat anul trecut în toamnă-iarnă mobilier de grădină la preț redus, așa cum ne-a bătut la cap Andreea Bîrzu, designerița anului, care a avut dreptate ca de obicei 🙂
8. Nu-ți salva datele cardului în telefon sau laptop
Ca să fii nevoit să le reintroduci de fiecare dată când cumperi. Asta te va salva de la o grămadă shopping bazat pe impuls, când simți că nu mai poți trăi dacă nu finalizezi comanda. De ce? E simplu, creează fricțiune. Până te duci, scoți portmoneul, poate mai plânge un copil sau cere de mâncare, sună curierul sau telefonul, se pot întâmpla o mie de chestii și să uiți sau să te răzgândești. Ceea ce mă duce la următorul punct:
9. Regula celor 48 h
Poți evita să cheltui ca și când ar fi ultima zi din viața ta, dacă îți acorzi o perioadă de respiro între momentul în care ceva îți atrage atenția și momentul în care faci efectiv achiziția. Dacă faci shopping online, poți pune articolul în coșul de cumpărături și apoi să îți dai mai mult timp să de gândire.
(În unele cazuri, s-ar putea chiar să primești un cod de reducere atunci când comerciantul observă că ai abandonat coșul sau că vrei să pleci fără finalizezi comanda.) Dacă 48h ți se par puține, poți crește perioada la, de exemplu, 30 de zile 🙂
10. Cadouri creative
În primul rând, vezi ce-și dorește sărbătoritul/a. Poate e mai binevenită o oră în care să stai cu copiii prietenei tale decât un parfum de care încă mai are. Doar zic. Poate îi faci o lasagna cu livrare. Sau o plăcintă de casă.
Plus că sunt în fiecare an cam aceiași oameni pentru care ai de luat cadouri. Poți face un excel și achiziționa de Black Friday, de exemplu, sau la reducerile de după Crăciun și economisești o grămadă!
11. Nu mai circula cu Uber sau taxi
Folosește transportul în comun pe cât posibil. Avusesem o discuție cu un consultant financiar la un moment dat și mi-a zis că cele mai ”neobservate” cheltuieli ale oamenilor sunt pe cafea și pe Uber.
Mijloacele de transport în comun nu mai sunt coșmarul care l-ai crede, plus că vin cu marele avantaj, că n-ai problemă cu locurile de parcare.
12. Rambursează anticipat creditul la bancă
Am lăsat-o ultima, fiindcă e probabil cea mai mare economie, dar și cea mai grea pe care să o poți face. Nu mai știu unde citeam că să rambursezi anticipat e cea mai bună investiție pentru tine. Se aplică oricui are un credit. Confirmase și consultantul financiar. Nu ne gândim la alte investiții, până nu lichidăm datoriile.
Nu știu dacă e regulă, dar noi, de exemplu, economisim de 4 ori suma rambursată. De asta, mă gândesc că pizza aia nu mă costă 200 de lei, ci de fapt 800lei. (Dacă aș rambursa 200 lei la credit, aș câștiga 800 de lei, de fapt.)
Legat de Cashclub:
Sunt 3 modalități de a câștiga bani aici, toate sigure și de încredere. Nu e o schemă rapidă de îmbogățire, nu am făcut din asta anul trecut 30 de milioane 🙂
Ba e mai degrabă o formă de economisire pe sistemul ”încet și sigur”, dar ce te mai bucuri, când vezi acolo că se adună banii. Pic cu pic, știți cum se zice.
- cashback (primești înapoi 1-30% din cumpărăturile la magazinele partenere)
- cupoane de reduceri
- sistemul invită un prieten
Să îți faci cont e gratis, atenție, să faci cumpărături nu este 🙂 Dar ce spun eu nu e să faci extra shopping, ci la cel pe care deja știu că-l faceți. Pijamale pentru copii, chiloți și șosete, cadouri. De ce să nu vi se întoarcă măcar ceva din suma cheltuită?
Spor, prieteni. Sper ca articolul ăsta să îmbătrânească prost, cum se zice, iar la anul să râdem de previziunile mele astrale 🙂
Miruna Sirbu
Mie mi-a atras atenția reducerea pentru ochi frumoși 😂
Andra
True story , ce te faci insa când știi datele cardului pe de rost? 🤣🤣🤣
Adnana
Deja fac majoritatea lucrurilor mentionate in articol … si tot simt ca nivelul de trai a scazut.
Doar ce scrie la punctul 10 n-am facut si nici la 12 (pentru ca ne-am ferit sa facem credite, mai bine am stat si-am economisit timp de ani de zile pana am adunat suma necesara si ne-am cumparat ceea ce-am avut nevoie).
Iesim extrem de rar la restaurante, nu cumparam aproape deloc cafea din oras, facem mereu liste de cumparaturi, foloxim taxi ocazional etc. Daca ne gandim mai bine, pe multe din cele mentionate le facem adesea si dintr-o comoditate, dintr-o obisnuinta. Bineinteles ca sunt situatii si situatii, dar, macar intr-o parte din cazuri, intervine si faptul ca ne-am obisnuit cu unele facilitati. De exemplu, aseara imi era pofta de pizza si tare-as fi comandat una cand am ajuns acasa, pentru ca eram obosita dupa serviciu. Dar apoi am inceput sa ma gandesc. Mi-am dat seama ca aveam toate ingredientele necesare in casa, ca pizza facuta de mine e mai sanatoasa si mai sigura (la ingrediente si la igiena), apoi cu acelasi cost fac o cantitate dubla de pizza si pot sa-i pun si maine copilului in pachetelul de la scoala, ca pizza cumparata nu mai e buna si a doua zi, dar pizza facuta in casa, da, este. Asa c-am abandonat ideea de a comanda si-am facut rapid un aluat simplu si, in timp ce el a stat sa creasca cam o ora si jumatate, eu m-am odihnit, apoi am feliat ingredientele pe care le voiam puse pe pizza.
Referitor la punctul 11:
In orasul in care locuiesc eu (Iasi) transportul in comun inca mai este un cosmar la orele de varf, eu merg aproape zilnic cu tramvaiul sau autobuzul. Nu stiu daca tu-l folosesti frecvent sau ocazional – ca sa stii exact cum este sa-l folosesti zilnic. Dar sunt imbunatatiri vizibile in ultimii ani si sper sa se faca si mai multe pentru ca asta ajuta si la degajarea traficului din oras.
As vrea sa adaug si eu o mica metoda care poate ajuta. Sa consultam magazinele online preferate atunci cand avem nevoie sa cumparam ceva sau cand observam un obiect util. Sa-l punem in cos, apoi, daca avem in oras si un magazin fizic, sa mergem sa vedem pe viu obiectul respectiv ca sa ne facem o parere mai buna daca merita sa-l cumparam. Cel putin in jumatate din cazuri vom renunta la acel obiect pentru ca nu ne va mai lua ochii asa ca atunci cand e vazut pe site.
Emilia
Mi-a placut mult cum ai scris despre economii,am luat niste idei noi.
O metoda fosita de mine e ca gatesc mult acasa,imi place dar si controlez ce mancam.
Eli
Ha, ha, Faceless-Schema-Piramidală-Cumpără-Setul-Praf-în-Ochi îmi mai apare și mie 🙂
Altminteri, sfaturi de bun simț. Cel mai de bun simț e chiar sfatul 13 din titlu: să le aplici.
Dar și după ce le aplici pe toate, tot poți să ai senzația că, în ziua de azi, și să respiri costă.
Cum se descurcă lumea care are mai mulți copii, mașini, rate la casă etc.? Cum?! Sau sunt eu a mai bleagă de tot mi se pare că dau mulți bani în condițiile în care sunt zgârcita lu’ pește?
Iulian M
Mă bucur că ai scris și un articol pe nișa finanțe personale, este de ajutor, mulțumim!