Beneficiile Omega-3, un nutrient cu peste 15000 de studii în spate (p)

Elefantul din cameră, sărim peste introducere. Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscului a publicat în 2023 o scrisoare în care avertiza în legătură cu suplimentele de Omega 3 și riscul crescut de fibrilație atrială la pacienții cu boli cardiovasculare existente. Cel mai mare risc, spune scrisoarea, e la dozele mari de 4g/zi.

Să însemne asta că aruncăm aceste grăsimi sănătoase la gunoi? Că toți mâncătorii de pește și pe dieta mediteraneană au cu inima? Sau sunt nemții niște naivi? Hai să vedem ce știm pe concrete.

În 2019, piața globală a acizilor grași Omega-3 a atins 4,1 miliarde de dolari și este de așteptat să se dubleze până în 2025. Deci putem spune, fără să greșim, că sunt niște grăsimi populare și că mulți oameni cred că au niște beneficii pentru sănătatea lor. Nu sunt foarte reglementate, ceea ce poate alerta autoritățile pe bună dreptate.

În primul rând, și corectați-mă dacă greșesc, scrisoarea respectivă se referă la Omega 3 sintetic (forma de esteri etilici), deci în niciun caz la peștele din farfurie (forma de trigliceride, de origine marină).

În al doilea rând, avertizarea se referă că o doză mai mare de 4g/zi DHA + EPA sub forma de esteri etilici poate crește riscul de apariție a fibrilației atriale.

Sunt multe suplimente de Omega 3 pe pământ. Unele sintetice, altele naturale. E importantă sursa, deci să ne documentăm.

Ce știm sigur-sigur despre efectele Omega 3?

Interferează cu anticoagulantele

Atenție cine e pe warfarină. Cu lucrurile astea nu te joci și, în general, e bine să întrebi un medic competent pe situația ta. Nu mă întrebați pe mine, că un dentist nu știe decât să îi fie atent la warfarină și la clopidogrel. Deși le controlăm și pe astea, le-am controlat în multe extracții de succes, există protocoale și limite, nu lăsăm pacientul la greu.

Dar dacă n-ai risc de fibrilație atrială?

O mamaie de 37 de ani, blondă, cu creierii pe pereți și colesterolul în limite normale. Mă interesează. Așa că hai să parcăm riscul de fibrilație atrială, care ok, există la doze mari de 4g. Oricum nu luăm nimic fără aviz medical. Și să vedem în continuare:

Efecte Omega 3 în alte arii

În depresie

Reiau dintr-un articol mai vechi, tot al meu:

Sigur că nu e cauzalitate clară, dar e interesant că există studii care arată că cei cu o dietă bogată în Omega 3 și cu niveluri corecte de acizi grași esențiali nu prea sunt afectați de depresie (sursa).

Avem studii care arată că suplimentarea pe termen scurt cu Omega 3 îmbunătățește simptome de depresie (sursa). Și avem studii care arată efecte clare ale suplimentării cu Omega 3 asupra depresiei (sursa).

Sigur că nu se înlocuiește Xanax-ul cu Omega 3 (încă), sigur că mai avem nevoie de studii și de cercetători care să își alinieze părerile, dar există potențial extraordinar (sursa).

Pentru vedere

DHA, un tip de acid gras Omega 3, e o componentă majoră a retinei.

Acesta poate preveni degenerescența maculară, care duce la tulburări grave de vedere, până la orbire. (sursa 1, 2) A avut bunica mea fix degenerescență maculară și s-a tratat, rezultatele au fost la un ochi decente și la alt ochi foarte proaste.

În dezvoltarea creierului în viața intrauterină și prima copilărie

Aportul unor cantități suficiente de Omega 3 în timpul sarcinii este asociat cu numeroase beneficii pentru copil:

  • Aportul crescut de Omega 3 în timpul sarcinii și alăptarea cresc IQ-ul copiilor la 4 ani (studiu)
  • Copiii mamelor care au luat Omega 3 în sarcină au aptitudini mai bune de ”rezolvare a problemelor”, dar nu neapărat de memorie – la 9 luni (studiu)
  • O mai bună comunicare și abilități sociale
  • Mai puține probleme de comportament
  • Riscul scăzut de întârziere a dezvoltării

În sarcină

Combinația de Omega 3 cu antioxidanți în timpul sarcinii scade riscul de ADHD, autism și paralizie cerebrală cu peste 75%.

Tratamentul preventiv ar trebui să înceapă la toate femeile însărcinate în primul trimestru și ar trebui să includă atât DHA (obținut din Omega 3), cât și un antioxidant eficient pentru prevenirea neuroinflamării. Antioxidantul sugerat ar fi N-acetilcisteina (NAC), deși melatonina e o altă variantă bună. Terapia combinată DHA și NAC reduce teoretic incidența celor trei tulburări cu mai mult de 75%. (sursa)

În ADHD la copii

Studiile observă la copiii cu ADHD un nivel mai scăzut de acizi grași Omega 3 în comparație cu copiii sănătoși. (Studiul e făcut pe băieți, iar cercetătorii nu își explică rezultatele.)

13 studii au raportat beneficii favorabile asupra simptomelor ADHD. Copiii și-au îmbunătățit hiperactivitatea, impulsivitatea, atenția, învățărea vizuală, citirea cuvintelor și memoria pe termen lung sau scurt.

Sigur că mai e nevoie de multă cercetare pe subiect, putem găsi studii de tot felul. Până una alta însă, riscăm să înnebunim. Așa că, orice ajută și nu strică e binevenit și merită încercat.

În sindromul metabolic

Se pare că omega 3 îmbunătățește profilul de risc cardiovascular al subiecților cu sindrom metabolic, având efecte asupra greutății, tensiunii arteriale sistolice, profilului lipidic și a markerilor inflamației și autoimunității. (sursa)

Îmbunătățește funcția vasculară și reduce inflamația la adolescenții obezi. (sursa)

În inflamație

Orice cancer a fost mai întâi o inflamație netratată. Vorbim de inflamații îndelungate, cronice.

O inflamație îndelungată se poate transforma în aproape orice boală cronică modernă, inclusiv boala cardiovasculară sau cancer.

În special, acizii grași Omega 3 pot reduce producția de molecule și substanțe legate de inflamație, cum ar fi eicosanoide inflamatorii și citokine (sursa 1)

Reduce nivelul proteinei C reactive, interleukinei 6 și factorul de necroză tumorală alfa (sursa).

În tulburările mintale

Persoanele cu afecțiuni psihiatrice au, în general, niveluri scăzute de Omega 3. (sursa) Din nou, asocierea nu e cauzalitate, dar te face să te gândești, nu că?

Aportul de Omega 3 reduce schimbările de dispoziție și recidivele în tulburare bipolare și schizofrenie. (sursa 1, 2)

Suplimetarea cu Omega 3 ar putea inclusiv tempera comportamentul violent, agresiv, criminal. (sursa)

În riscul de cancer

Cei care consumă multă Omega 3 fac cu 55% mai puțin cancer de colon. (sursa, 2)

Scade riscul de cancer de sân la femei și cancer de prostată la bărbați (sursa).

Sigur că folosim condiționalul-optativ, ar putea, fiindcă în medicină nu există garanții, știți bine. Dar ne putem informa, ca să alegem ce e mai bine cu cât știm într-un moment dat.

În durerile menstruale

Un studiu a stabilit chiar că un supliment de Omega 3 a fost mai eficient decât ibuprofenul în tratarea durerilor severe în timpul menstruației (sursa).

Pentru somn

Rezultatele studiilor au arătat că un somn slab este asociat în mod semnificativ cu niveluri mai scăzute de DHA în sângele copiilor.

Suplimentarea cu DHA a dus la o reducere a numărului de treziri nocturne la copii. 58 de minute de somn mai mult pe noapte! Totuși, e nevoie de mai multe cercetări pe partea asta. Dar ne putem bucura că avem măcar o luminiță înainte să plece la facultate. (sursa)

Și pe adulți îi ajută Omega 3 să doarmă. Se îmbunătățesc durata și calitatea somnului, indiferent dacă ești mare sau mic (sursa).

Acestea fiind spuse, fiecare să decidă pentru el împreună cu medicul său.

Sigur că mai e nevoie de multe studii și planete aliniate, ca să fie albă sau neagră.

Vor mai apărea cercetători, vor face tot mai multă lumină. Până una-alta însă, noi țintim spre bătrânețe și nu orice fel de bătrânețe. Una cu genunchi funcționali și fără dureri de spate. Fără pastile de tensiune, bine? Cu somn bun și vise frumoase.

Dacă alimentația noastră zilnică este săracă în pește gras sau semințe de in, cânepă, chia, poate fi o idee să o suplimentăm.

Atenție, însă, la etichetă!

Ce suplimente alegem?

Noi preferăm unele cu tradiție în furnizarea de Omega-3 natural, precum Möller’s, de 170 ani în Norvegia, de 10 ani și în România. Cea mai pură și concentrată formă de Omega-3 se regăsește în sticlele de ulei de ficat de cod Möller’s, care se poate folosi și în mâncare. Însă pentru cei care nu pot ingera uleiul ca atare (noi nu putem niciunii), capsulele reprezintă o alternativă viabilă. Cea mai mare concentrație, în acest caz, o are produsul Omegacore: 2 capsule/zi furnizează 1320 mg Omega-3 natural.

Nu e prima dată când scriu despre asta.

Am încercat și uleiul cu aromă de tutti frutti, seamănă cu bubble gum, dar ai mei copii rămân fani peștișori.

Probabil vor apărea unele întrebări legate de doze. La reelul cu bunicul am primit multe. Deși mă onorează faptul că aveți încredere să îmi puneți întrebări legate de  sănătatea dv, dacă aș răspunde, ce ar spune asta despre mine? Nu cunosc nimic despre dv, nu am competența necesară.

E important ca aceste recomandări să fie făcute de un medic competent, după ce se informează despre istoricul medical al fiecărei persoane. Acest articol nu ține locul unui consult medical de nicio specialitate. Și feriți-vă de persoane care sar să vă spună ce și cât să luați, pot fi inclusiv cu intenții bune și tot să se înșele grav.

Aveți grijă de dv și multă sănătate.

 

 

Articolul anterior

M-am maturizat un pic când am încetat să mai cumpăr tocuri și cămăși (p)

Articolul următor

Renegocierea relației cu furia: un dans individual pe care îl păstrăm, schimbăm doar ritmul pe care ne mișcăm

1 Comentariu

  1. Pestisori Mullers dam si noi la copii.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 121 queries in 0.413 s