Cum ne ajutăm copiii să învețe limbi străine cu Mondly Kids (p)

Mami, am nevoie de ajutor la limba engleză, mi-a zis într-o zi. E vorba de Tudor, băiețelul nostru de 8 ani. Am tras aer adânc în piept. Simțeam că va veni și o astfel de zi.

Copilul ăsta a început să se uite la desene după 4 ani, care a coincis cu nașterea fratelui mai mic și pandemia. Dar până atunci, ZERO. Vorbește germană fluent, la nivel de limbă maternă, deja din grădiniță, când se întâlnea cu colegii lui în parc și se jucau în germană exclusiv. Trece dintr-o limbă în alta când vorbește cu mine fără să-și dea seama.

Dar engleză, nemtudom.

Am fost în Laponia, unde am comunicat mai ales în engleză la restaurant și cu localnicii. Prietenul lui, Andrei, știe engleză perfect, deja citește romane și are melodii preferate, zice bancuri cu jocuri de cuvinte.

Apoi, Tudor e pasionat de Titanic, a văzut filmul cu Di Caprio, toate documentarele de pe youtube. Visul lui e să ajungă la muzeul Titanicului din Liverpool. Copilul ăsta nu strânge bani pentru un ipad sau pentru un xbox, ci pentru un muzeu! Și bilete de avion. Bine, de fapt este o expoziție Titanic din cadrul muzeului maritim din Liverpool, dar oricum. Plus că vrea să viziteze Marea Britanie, locul unde s-a născut. Și să poată conversa cu concetățenii lui măcar la nivel local.

Am sprijinit acest vis, care îl responsabilizează pe copil și îl dezvoltă în același timp. Urmează să-l și sponsorizăm. I-am spus că dacă reușește să acopere biletele de avion din banii lui, punem noi diferența pentru cazare și cheltuieli în UK.

-Da, mami, sigur pot strânge bani să-mi plătesc biletul meu de avion. Cred că mi-ar rămâne și rest. De ce trebuie să cumpăr 4 bilete eu?

Mi-a dat greu.

-Tudor, când am fost la Disneyland, eu mi-am plătit doar mie biletul de avion? Suntem o familie, totul e înmulțit cu 4 acum.

Habar n-am dacă este și el de acord, dacă am dat răspunsul corect, dar am urmărit bilete de avion, am calculat cazări, ne-am rugat prietenii să ne invite pe la ei 🙂 încă nu e decis fiucea, dacă merită să închiriem mașină local sau dacă ne putem transporta cu ceva mijloace publice în UK. Dar a fost uimit să afle că bugetul unei călătorii nu înseamnă exclusiv biletul de avion. Ci și apa din aeroport (care e cea mai scumpă apă din lume oricum, când tu ai 8 ani). Sandwich-ul de pe drum. Cazarea. Intrarea la Legoland. Acolo ce mâncăm.

Educație financiară practică, my friend. Îi place și lui, îi place și mamei lui.

Revenind la engleză. Și-a propus să învețe. Deadline: o zi în vară, în care decolăm. L-am împrumutat cu bani pentru avion, că se scumpeau până strângea copilul atâtea sute de lei.

Dacă face engleză la școală? Face, ce să zic. Dacă i se pare suficient pentru targetul lui? Nu e neapărat ritmul de care are el nevoie acum. Plus că unii colegi vorbesc engleză în familie, sunt copii de expați, ai căror părinți se ceartă în engleză :p,  deci vă dați seama de nivel.

Ceea ce mă bucură că îl motivează pe al meu, cred că mediul e foarte important. Te poate trage în sus sau îți poate da în cap.

Nu îmi fac probleme că nu va ajunge să zbârnăie în limba reginei. Cum spun eu, engleza e peste tot, o înveți din zbor. Dar al meu vrea ajutor, auzi. Vrea viteză, zice că imediat e vara peste noi.

Și cum de meditații nu suntem pregătiți sufletește, e totuși în clasa a 2-a, îmi doresc să aibă și el o viața, nu? Am încercat cu o aplicație.

Epic fail, ce să zic. Deși am luat cont plătit, copilul repede s-a plictisit. Dar s-a plictisit pentru că era prea lecțioasă, prea ca la școală, prea puțin colorată și asta nu e distractiv. Am încheiat citatul.

Am zis că nu mă dau bătută și am mai întrebat în stânga și în dreapta. O mămică la școală mi-a zis că fiul ei, în loc de videogames, butonează la engleză, că sunt aplicații foarte faine pentru copii.

Ochi și urechi, foarte interesant, I wanna know more.

Hello, Mondly kids, îmi e și frică să mă laud cu ce am găsit, de teamă să nu se spargă vraja.

E colorată ca un videogame.

Scoate sunete de motivare, pe o muzică blândă și optimistă.

E interactivă, pune copilul să împingă cuvinte pe ecran. Să apese pe pictograme. E ca un Super Mario, doar că înveți ceva mai mult decât că și băieții cu tricou roșu pot sări sus.

Începe cu un fel de hartă a categoriilor de cuvinte, care e ca o șosea dintr-un boardgame. Dacă aveți băieți, orice are roți sau o legătură cu ele devine imediat interesant.

Îți înregistrează progresul, recapitulează, te felicită, nu te ceartă prea tare când greșești.

Ce are diferit:

Poți selecta limba pe care o vorbești.
Asta e cool, fiindcă Tudor uneori alege să învețe engleză din română, alteori din germană. Astfel poate exersa ambele limbi materne. Momentan scrie mai bine în germană, română abia ce a învățat.

(Știu că doar româna e limba maternă, nici nu mi-am propus să fie altfel, ce zic doar că e foarte faină opțiunea asta. Ca la Disney Plus. Uneori Păienjenel cântă în engleză, alteori în germană, după cum selectezi.)

Are 41 de limbi străine la un click!

Deci nu vă zic, Tudor cu un click a învățat înmulțirea. Are o altă aplicație de la școală, a intrat la următorul an, a făcut exercițiile în avans și s-a prins singur cum stă treaba. Nu l-am obligat, nici măcar nu l-am încurajat, nici măcar nu am aflat decât după ce a început să mă întrebe din alea grele, gen cât e 7×8.

Adică deschide copilului un alt univers. În loc să butoneze fifa, poate vrei să învețe italiană, par example. Doar zic. Copiii sunt curioși, la un moment dat oricum vor butona, sunt greu de oprit, așa că să le dăm de butonat ceva educativ.

Poți învăța 40 de limbi străine direct din limba ta maternă. Sunt peste 1000 de combinații de limbi, dar ce e deosebit e că piticii pot învăța direct din română, adică nu trebuie să știi engleză ca să înveți.

Beneficii față de un meditator:

Trafic, timp și bani.

Astea sunt de fapt sinonime cumva. Fiindcă traficul e timp și timpul e bani. Cred că orice părinte ocupat înțelege asta. Cei care locuiesc în București au și suferit la un alt nivel.

Poate va veni și rândul unui profesor. Am încercat cu cineva online în pandemie, dar nu a funcționat pentru el. Era și mult mai mic, e drept. Precis e o soluție bună pentru mulți copii, dar al meu preferă alt gen de interacțiune momentan.

Dacă aveți un copil care e bun autodidact, căruia îi plac videogames și să dețină controlul el, dacă e un copil pe care cu greu îl scoateți de la ecrane și cu care negociați până nu mai puteți, descărcați Mondly Kids. O să îi placă negreșit. Primele 7 zile sunt de test, poate butona gratuit.

Copilul meu o cere încă din mașină în drum spre casă: mami, pot face engleză pe aplicație?

N-am cod de reducere sau ceva, doar o recomandare la cald și un link. Hablamos in July și să nu vă mirați, dacă până atunci Tudor and Miruna nu mai știe vorbește românește. Buh-bye.

p.s. Aplicația Mondly Kids e disponibilă și în App Store și Google Store. Atenție, să descărcați varianta de Kids. Dați search după Mondly, dar apăsați unde scrie Kids. Asta, dacă nu vreți să învățați și voi, caz în care vă ajută Mondly pentru oameni mari

Și dacă nu mă urmăriți pe Instagram, vedeți că am arătat-o într-un reel:

Articolul anterior

Am renăscut în ziua în care l-am născut

Articolul următor

Părinte cu copii în vacanță, caut soluții, e urgent

8 Comentarii

  1. Alexia

    Buna!
    Te rog sa mi dai produsul pt copii de vit d si k2

  2. Alexandra

    Buna!
    Te rog sa mi spui care este produsul pentru copii de vit D.
    Ms

  3. Alta

    Multumesc pentru recomandare. Chiar cautam ceva de genul asta pentru copii. O fi si pentru adulti ceva similar? 🙂
    In alta ordine de idei, Tudor s-a uitat la Titanic? Cum procedati la scenele… indecente?

    • Salut, s-a uitat la toate. Nu sunt chiar așa indecente, în sensul că nu arată organe genitale, mai degrabă sugerează ce se întâmplă acolo, iar Tudor deja știe cum se fac bebelușii 🙂 însă din ce am observat, deja are părți preferate din film, iar peste scenele de dragoste sau de flirt sare. Zice că sunt plictisitoare :))

  4. Ma bucur sa vad ca sunteti o mama atenta si implicata in dezvoltarea copilului dumneavoastra. Este admirabil ca Tudor isi doreste sa invete engleza pentru a putea comunica cu concetatenii sai si sa-si indeplineasca visul de a vizita Marea Britanie si muzeul Titanicului. Educatia financiara pe care i-o oferiti este un aspect foarte important pentru viitorul sau si sunt sigura ca va fi un adult responsabil si echilibrat din acest punct de vedere. Si cred ca este un lucru minunat ca este atat de pasionat de invatare si ca obtine rezultate atat de bune la germana. Sunteti o mama minunata si va doresc mult succes in toate planurile si aventurile voastre!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 135 queries in 0.376 s