Cum să-ți faci plan de economisire pe 10 ani în 5 minute (p)

Când am făcut pozele de nuntă, fotografii noștri au propus să vină în Anglia. Eu să mă îmbrac mireasă, el mire, să vizităm un castel cu iarbă și să ne pozăm ca și cum ar curge sânge nobil prin noi. N-am vrut, Doamne-ferește! Nouă deja nu ne plăcea acolo, la ce să avem și amintiri? Nu, voiam și iarba din poze să fie românească.

Astăzi îmi pare rău că nu i-am ascultat. Am uitat-o pe Miruna de astăzi. Nu m-am gândit la ea cu seriozitate. S-ar fi bucurat să se vadă la Horațiu în brațe la Chatsworth House din Peak District.

Când ne-am mutat înapoi (deși a fost un pas înainte), n-am vrut să luăm nimic în România. Bine, haine. Dar lucruri? Nu mai voiam să văd nimic. Iar am uitat-o pe Miruna de mai încolo. Și pe Horațiu, că i-ar fi plăcut și lui.

Fix fenomenul ăsta se întâmplă când îți rezervi o vacanță. Și iei cel mai ieftin hotel, convinsă fiind că te lași de mâncare și te apuci de sport până atunci. Că nu-i problemă că nu-i chiar pe plajă și că mâncarea e pizza și paste. Tu oricum alergi și nu mănânci. Zici, ne descurcăm noi, nu mai dăm atâția bani. Până ajungi în viitor, ești în vacanță și te întrebi cine o fi ales locul ăla, să îi faci reclamație că și-a bătut joc. Tot tu plătești, dar cu nervi în loc de bani.

Una dintre poveștile mele are și happy continuare. Cea cu mutatul. Pentru că am omis un detaliu important: mama mea. Era și ea acolo, că tocmai îi născusem nepotul. Și ce credeți că a făcut mititica? Și-a îndesat pe ascuns câte ceva în bagaj.

Păi să ne fi văzut cum ne-am bucurat noi în România, cu capitolul Anglia încheiat, fără autostrăzi și fără Tk Maxx, când a început să scoată din șosete și din joben:

ceșcuțele noastre de cafea și două farfurii, un polonic (știu, un polonic!), un zdrobitor de cartofi și unul de usturoi.

-Ce-ai făcut, mamă?! râdeam

-Am furat! Dar nu se mai pune acum, că înapoi vi le-am dat.

Ceșcuțele de cafea erau resturi dintr-un charity shop. Le-am cumpărat într-o zi cu soare, când am făcut cunoștință cu cartierul nostru din buza grădinii botanice. Mă minunam de ferestrele în semicerc și de oamenii care stăteau la coadă să intre în autobuz. Ecclesall Road, îmi amintesc perfect. Au costat 1,5 lire fiecare și aveau preț scris cu pixul pe o etichetă albă, dacă vă amintiți de demult. Am stat cel puțin un ceas în acel shop. Farfurioarele nu erau la fel, dar tot albe cu auriu. Simt și acum gustul cafelei de dinainte de cabinet. Și mirosul mochetei de pe jos. Nu știu cum de atunci nu-l suportam, de asta nu ne-am pus mochetă nici acum.

Am avut noroc cu mama, mare noroc. Uneori am senzația că vin la mine oameni din viitor care îmi spun lucruri importante de știut. Nu îi ascult pe toți, normal, ca să fie viața nu chiar ca o linie dreaptă, ci ca o ecuație de rezolvat. Dar uneori merită să-i crezi pe cei care știu.

Investește în copil, fă-ți amintiri. Experiențe. Timp, atenție, prietenii. Viitorul va veni. Nu te zgârci.

Îmi amintesc acum și de mentora mea, dentista grecoaică din UK. O femeie la 50 de ani, cu o poveste similară cu a mea. Și-a părăsit țara pentru cel care i-a devenit soț, doar că ei mai aveau fiecare câte doi copii din alte căsnicii. Mereu îmi zicea, legat și de personal, și de profesional: Marele vostru avantaj e că mai aveți timp. Nu cumva să nu profitați!

Schimbăm filmul, suntem în prezent. Planificăm viitorul cumva. Vrem să ne îmbogățim, clar, dar până una alta, hai să economisim. Văd foarte des oameni care se autointitulează că nu își permit, dar care găsesc fonduri pentru unghii, pentru gene, pentru jeans. Nu judec, fiecare să-și cheltuie banii pe ce e mai important pentru el. Îmi permit doar o joacă nevinovată cu domnul viitor.

Cum ar fi să-i faci copilului tău cadou la majorat 125000 lei? Sunt 25.000 euro acum. Crezi că doar bogații pot? Stai să socotim un pic.

Cine pune zilnic o sumă la ciorap, mâna sus! Și cine nu intră în ea pentru un concediu, pentru un credit, pentru ceva serios. Dacă v-ați recunoscut, vedeți că Eurolife FFH are o asigurare pentru parinti si copil care include asigurare de viață si acoperire pentru somaj pentru parinte, cheltuieli medicale acoperite pentru copil si garantia ca, la finalul contractului, adolescentul de maine va primi suma pe care tu o economisesti pentru el. Merită citit detaliat.

Asigurarea PRIMA de la Eurolife FFH: 

  • PRIMA – Asigurarea all-inclusive pentru parinti si copii  este primul plan de economisire pentru copii 100% online din piața locală, creat în beneficiul copilului;
  • Este un produs complet ce îmbină protecția unei asigurări de viață, cu economisirea, cheltuielile medicale și pierderea locului de muncă, astfel încât copilul să nu fie afectat de evenimentele neprevăzute care ar putea apărea în viața părintelui. Asigurarea poate fi incheiata pe o perioada de minimum 7 ani, prima minimă fiind de 120 de lei / lună.  
  • Asigurarea este online și poate fi accesata aici https://www.eurolife-asigurari.ro/asigurarea-prima 
  • puteți face simulare online, nu vă cere nicio adresă de mail, nimic, e practic doar un calculator rapid, pe baza caruia va puteti face o idee de cum ar arata suma economisita la sfarsitul contractului.
  • Ce acoperă asigurarea?
    • Economisirea (la finalul contractului copilul va primi suma asigurata garantata ce depinde de valoarea primei, indiferent de situatiile neprevazute care pot aparea)
    • Acoperiri medicale pentru copil (6.000 lei/an contractual, suma asigurată pentru intervenție chirurgicală din accident și interventie chirurgicală la nivelul apendicelui, amigdalelor, polipilor nazali; respectiv 200 lei/zi pentru spitalizare din accident, apendicită, amigdalită, polipi nazali si imobilizare in aparat gipsat).  
    • Extraoptiunea de Șomaj (caz in care asigurarea acopera o suma de 2400 lei/lună, timp de 3 luni / an contractual pentru sustinerea activităților celui mic – aceasta poate fi adaugata optional la pachetul de asigurare.
    • Protectia: riscul de deces din accident al parintelui (situatie in care copilul primește la acel moment in plus 50.000 lei sumă asigurată fixă).

E simplu sa ii indeplinesti visul, indiferent daca cel mic isi va dori sa studieze in Romania, in afara sau sa devina antreprenor. Tu pui deoparte deoparte 5 lei/zi, copilul primeste o sumă garantată la minimum 18 ani, maximum 25 de ani.

Exemplu:

150lei/ lună vreme de 15 ani înseamnă 150 lei x (15×12), deci 150 x 180 =27.000 lei

Ei îți garantează pentru copil la 18 ani 26.268 lei. Deci practic, din exemplul acesta, tu cumperi de diferență 732 lei toate celelalte beneficii legate de asigurarea medicală a copilului, asigurarea ta de viață și de șomaj.

Foarte interesant. Mai joacă-te pe cifre și simulări, citește cu atenție condițiile și zi-ne ce părere ai. Îți poți face planul pe 10 ani în 5 minute pe ceas. Online.

p.s. Copiii noștri au fonduri similare amândoi, dar fără partea de asigurări pentru părinți, că nu exista acest produs atunci. Sunt polițe contractate când ei au împlinit un an. Acesta a fost cadoul pentru fiecare de la bunici, mesagerii noștri din viitor. Și indiferent dacă le faceți poliță sau nu, să nu vă zgârciți la hotel. Când rezervați vacanța, orice vacanță ar fi. Eu îmi luasem bagaj pentru zborul la Viena, doar că am uitat. Nu vreți să știți ce specială m-am simțit, când am aflat!

 

Articolul anterior

Prietenia, după 30

Articolul următor

Ce prostii am mai făcut de la oboseală

12 Comentarii

  1. Alina

    Bunica este bine? V a vizitat?

    • Bunica e foarte bine, a înviat a doua oară 🙂 dar nu e atât de bine, cât să ne viziteze din păcate. Mulțumesc că ai întrebat.

  2. vio

    150 lei/luna x 15 ani = 27000 lei. Primesti inapoi garantat 26200.

    E un aspect neluat in calcul aici, ca nu da bine intr-un articol publicitar. In 15 ani banii se devalorizeaza. Aceiasi bani economisiti la banca, cu o dobanda anuala de 5% , dupa 15 ani inseamna cam 37000 lei in cont.
    Partea de asigurare este o gluma. Interventiile chirurgicale in limita a 6000 lei/an – accident, apendicita, polipi, amigdale se fac absolut ok si gratuit la stat iar la privat suma oricum nu acopera costul.

    “Cum ar fi să-i faci copilului tău cadou la majorat 125000 lei? Sunt 25.000 euro acum. Crezi că doar bogații pot? Stai să socotim un pic.”
    Ca sa-i faci cadou la majorat 125000 lei inseamna 650 lei/luna timp de 15 ani. Aceiasi bani la banca, cu acceasi dobanda de 5% iti aduce 173000, deci cu aproape 10000 de euro in plus.

    • Îmi plac socotelile astea exacte, doar că ți-a scăpat logica un pic, fii atent. E o idee cu depozit la bancă, doar că te întreb cu ce bani? Că pe ăstea 25mii urmează să le economisești în următorii 15, nu îi ai acum la saltea. Tocmai asta e ideea, că îi economisești în timp, nu cum să îi investești, poate ți-a scăpat, te-ai grăbit să haterești, dar tocmai ți-am demonstrat că graba strică planurile de viitor.

      Plus că ai uitat de impozitul pe care-l plătești pe orice dobândă, de nu mai rămâi cu nimic real din ea.

      La mulți bani, te mai aștept.

      • Diana

        Cred ca atat si asigurarea si economisirea in cont bancar sunt variante corecte, dar fiecare trebuie sa aleaga individual, in functie de nevoile familiei, obiceiurile personale, gradul de risc etc.
        Nu cred ca Vio a dat un exemplu in care toti acei bani sunt pusi in acelasi timp in banca (eu nu inteleg asta), a mentionat o plata de 650 de lei pe luna. Si in acest caz trebuie luata in consideratie inflatia (care este mai mare decat dobanada) plus ca acea rata la banca este de obicei variabila, nu va fi neaparat 5.5% de-a lungul anilor.
        Cine alege calea asigurarii trebuie sa aleaga informat si sa aleaga in functie de nevoile personale si ale familiei.
        Plus ca nu zice nimeni ca nu ai putea alege si una si alta 🙂
        (PS eu am asigurare si de viata si venit doar in idea ca poate va fi un copil, deci nu sunt contra asigurarii deloc).

      • vio

        Nu e deloc hate comentariul meu pentru ca articolul e aproape inselator. Cum sa-i faci copilului cadou 25k de euro la majorat? Pai nu spui clar, dar daca faci o simulare pe site-ul asiguratorului afli ca trebuie sa platesti lunar 650 lei. Si ca dupa 15 ani vei primi aprox 125.000 lei adica 25.000 euro. Doar ca daca depui lunar aceeasi suma la o banca oarecare, la o dobanda medie de 5%/an la final vei avea considerabil mai mult, cu vreo 9000-10000 de euro in plus. In calculul meu am avut grija sa scad impozitul pe dobanda iar rata dobanzii a fost una destul de proasta. Si e chiar simplu sa faca oricine calculele necesare: google “calculator dobanda compusa”.
        Intrebi cu ce bani? Pai fix cu ce bani platesti si la asigurator.
        Cat despre impozit si dobanda, esti amuzanta aici. Tu zici ca platesti impozit si nu mai ramai cu nimic real, dar la Eurolife macar scapi de grija dobanzii ca nu o mai vezi deloc. Plus alte clauze in defavoarea clientului – taxa de rascumparare daca vrei sa iesi din contract dupa un timp sau indexarea primei dupa cum vrea asiguratorul.
        Practic sunt doua produse proaste intr-unul: o combinatie intre o asigurare foarte restrictiva si o componenta de economisire in care nu primesti nicio dobanda. Ba chiar poti sa primesti mai putini bani decat ai platit.
        O varianta mai buna de economisire pentru copii este un cont de economii. Asta probabil ca aveti si voi la vreo banca clasica, dar daca nu esti platita nu sufli niciun cuvant despre asta.

        • Ali

          Bine spus Vio! Din pacate Miruna crede ca daca aduci argumente pertinente la un articol publicitar dai cu hate. Si asta nu o pune intr-o lumina prea buna. Au ajuns aceste postari mai mincinoase ca reclamele de la televizor.

        • andreea

          Ceea ce tu nu ai spus aici este ca dobanda la depozite nu e de 5%, in 2015 era 2.3, in 2016 era 1.4 iar in 2019 era 3.9.
          Un alt aspect care trebuie luat in considerare e ca daca se intampla ceva cu parintele, valoarea contractului e garantata, copilul va incasa intreaga suma la maturitate indiferent cate rate a apucat parintele sa plateasca pana in momentul decesului. In scenariul tau daca parintele pateste ceva si nu il mai poate continua sa depuna bani la depozit, copilul incaseaza la majorat cat se afla in cont la momentul acela, plus dobanzile.
          Asigurarea si depozitul sunt produse diferite, care se adreseaza unor persoane cu apetit la risc diferit. De aici si surplusul de bani(in cazul in care va fi – pentru ca perioada de crestere a dobanzilor la depozite se apropie de sfarsit si vom reveni cat de curand la dobanzi negative)

          • Andreea

            Suna ok ceea ce spui tu Andreea, mai putin dobanzile negative. Suntem foarte departe de asta, in cel mai fericit caz vreo 5-7 ani.

        • Mihaela

          Buna, Vio. Iti scriu din partea Eurolife FFH. E adevarat ca tot timpul exista aceasta comparatie intre un depozit si un produs de asigurare cu economisire pe termen lung. Sunt produse diferite, intre care fiecare alege in functie de nevoile sale. Asigurarea, dincolo de partea de economisire, vine cu alte beneficii – acoperire in caz de deces al parintelui (stim, e greu sa te gandesti la asa ceva), situatie in care prima e garantata pentru cel mic, compania de asigurare preluand responsabilitatea contractului; cheltuieli medicale – e adevarat, la stat sunt gratuite, insa de multe ori la stat platesti totusi pentru aceste “minime” interventii. Fara a fi o justificare, realitatea ne arata ca avem clienti care au optat pentru operatii de indepartare a amigdalelor in retele private, iar asigurarea le-a acoperit costul integral. As mai adauga doar un comportament disciplinat pe care o asigurare de acest fel ti-l impune – de a economisi, cu siguranta ca nu intri in acesti bani la fel de usor ca intr-un depozit. Pentru ca din acest punct de vedere, intr-adevar, produsul e unul pe termen lung, care vine la pachet cu toate beneficiile doar daca e dus la bun sfarsit, si nu intrerupt inainte de termen. Iti multumim pentru comentarii si feed-back. Speram sa ne mai citesti / vizitezi din cand in cand. Cu prietenie, Eurolife FFH

  3. Diana

    Nu intram in calcule etc.
    Este vorba despre ideea de a avea un mic plus pentru copil. Care este foarte ok.
    (La partea cu unghiile ma gandesc si eu de multe ori)

  4. Simo

    Mi-ai adus aminte de intalnirea noastra. Mi-au trecut imaginile prin fata ochilor, citind articolul <3
    Noi ii punem deoparte alocatia. Cat or valora si ce o face cu ei la majorat, ramane de vazut.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 153 queries in 0.414 s