Copiii noștri sunt cei care vor povesti peste 20 de ani: ”Pe vremea mea, existau bani de hârtie”
Nu știu cât va dura, dacă 3 ani sau 10, dar precis banii vor ajunge doar niște numere pe un card sau într-o aplicație. Cunoașteți vreo persoană care să nu aibă card? Bunica și copiii. Deși le fac card în viitorul apropiat, doar să mă asigur că Tudor e întâi pregătit pentru asta. V-am povestit în reel că așteaptă, dar nu aș vrea să fie nici o responsabilitate prea mare sau ca-n povestea când am început să aleg plata cash la comenzi online, fiindcă băiețelul credea că tot ce primim e cadou de la curier!
De la un timp, a început să vrea să strângă. Propune să fie el Alina, adică doamna de la curățenie. Și nu se supără când cineva face după aia mizerie. Bag de seamă că a înțeles care-i efectul de cerere-ofertă. A prestat și masaje la părinți, faciale, reflexo și full-body, în funcție de buget și disponibilitate. Și-a angajat un asistent mai mic, pe care am senzația că un pic îl exploatează, dar pe băiat pare că nu îl deranjează. Oricum face orice zice frate-său mai mare și fără să îl roage.
-Victor, lumea nu așa funcționează, i-a zis fratele lui mai mare. Tu nu înțelegi. Mami câștigă pe lună mai mulți bani decât îți încap ție în pușculiță.
Deci mai au până când se prind că valoarea banilor nu stă în volumul pe care-l ocupă. Dar potențial există.
Lăsând gluma la o parte, din ce observ la Tudor (7 ani), e foarte motivat să vadă performanțele lui traduse în cifre.
De exemplu, are o aplicație unde face exerciții la mathe, de ex, și câștigă steluțe. Steluțele pot fi folosite să joace jocuri pe tabletă. Dar el nu și le cheltuie, că nu vrea! Noooo, el doar strânge steluțe. Care devin medalii și cupe. Potențial, nene. Hoteluri la Monopoly, nu căsuțe. Deci să nu învețe de la noi educație financiară, că nu vreți să știți cât am cheltuit numai săptămâna asta pe spoturi și faianță.
E foarte interesant acest exercițiu de consum la vârste fragede. La el, zic. Nu la mine.
Am senzația că mintea copiilor noștri se formează diferit cu toată influența asta digitală.
Ce îi spun copilului înainte să îi dau card:
- Nu te lăuda cu el la școală.
- Nu îl scoate din buzunar prin pauză.
- Doar familia are voie să știe câți bani ai pe card.
- Codul PIN e secret și, dacă-l spui cuiva, e ca și cum i-ai da toți banii de pe card într-o secundă.
- Răzuiește codul CVV de pe card și ține-l minte sau notează-l undeva, nimeni nu va ști ce-s alea trei cifre.
Nu cred că e o chestiune de dacă să-i fac, ci de când îi fac. Sunt vremurile. Unde-i valul, să mă urc pe el.
3 motive pentru care abia aștept să aibă copiii mei card propriu
Libertate și autonomie să își cheltuie banii acolo unde doresc. Vor un Lego de 300 lei? Să vadă că asta înseamnă cu 300 lei mai puțin în conturi.
Siguranță, că nu pot fi jefuiți sau nu pot pierde banii. Sigur că pot pierde cardul, dar să fim serioși, asta nu e neapărat o problemă în era autorizărilor în n pași plus 1.
Control parental, preferatul meu dintre toate. Deși cuvântul control nu e muzică în urechile mele, dar cred că e esențial să nu avem numai încredere oarbă, ci și vigilență, prieteni. Poți fi detectivul copilului; dacă îi urmărești cardul, poți ști unde a fost, ce a cumpărat, când a scos bani de la bancomat. Să ținem deschis ochiul de la spate, fiindcă pericolele sunt reale.
De la ce vârstă îi poți face card?
Ofertele diferă. La Libra, de exemplu, poți de la 10 ani. Sigur că părintele trebuie să aibă cont deschis și un card propriu atașat. Primești acces în aplicație să vezi tot ce mișcă, tot ce umblă. Există inclusiv variantă fără comision de administrare.
Cardul Avanpost Free Junior
- 10% cashback instant
- 3 retrageri gratuite pe lună de la orice bancomat din lume
sau
Cardul Avanpost Gold Junior
- Primești 1% dobândă la banii de pe card
- 10% cashback instant
- 3 retrageri gratuite pe lună de la orice bancomat din lume
Puteți vedea pachetele aici.
Unde merge atenția copilului vor merge și banii lui. Un card e mai util decât niște bancnote. E mai mult control. Îi oferim libertate, dar rămânem vigilenți. După care îl punem să contribuie la chirie. Mult succes :))
Alex
Buna!
Stiu ca esti in pline proces cu a ta casuta.
Faianta/gresie de unde achizitionezi?
Iulian M
Cred că da, îl învățăm de mic pe copil sau nepot responsabilitatea financiară.
Oricum, există și riscuri dar dacă lumea a evoluat înspre așa ceva, de ce nu am ține pasul 🙂
S
Nope, nu o sa dispara cash-ul. Sunt situatii precum pene de curent (de exemplu din motiv de bombardamente sau catastrofe naturale) sau falimente bancare. Pentru situatii de genul asta ar fi iresponsabil ca toti banii sa fie prinsi in sistemul bancar, si asta o stiu si cei din sistem. Inca suntem in democratii o parte din noi, omenirea, si multi oameni bineinteles ca nu sunt de acord cu disparitia banilor fizici, din motivele de mai sus sau pur si simplu neincredere sau pur si simplu din dorinta de a ascunde bani. Asa ca nu o sa dispara.
NutraExpert
Mi se pare ca orice copil ar trebui sa fie indrumat si educat catre o educatie financiara cat mai de tanar. Asa ne putem ajuta copiii sa se dezvolte mai repede si corect in timp.
Roxana
Si eu sper sa nu dispară. Am un card, evident, dar ma simt mai bine cand am si cash. 😅
Fiica mea e la fel, strangatoare, cum spui tu. Strangea toti banutii de la jocuri, nu cheltuia nimic. Acum termina clasa a8 a si imi cere extrasul de cont, sa vada banii ei de bursa. Nu a scos nimic in cei 4 ani. Si ea are un card pe care îl foloseste cand merge in tabere. Tot din acelasi motiv, sa nu stea cu grija banilor. Ii dam si ceva cash, dar mai putin. Nu vreau sa fie ca mine, sa aiba tot felul de temeri… Daca invata corect de la început, cu sigurata va fi ceva natural pentru ea.
Marian Dionisie Vargau
Wow, ce postare interesantă! 😊 E clar că trăim într-o lume în care digitalizarea e la ordinea zilei și copiii noștri vor avea o relație cu totul diferită față de bani. 💳
Îmi place mult ideea de a-i învăța pe copii despre responsabilitatea financiară de la o vârstă fragedă. Tudor pare să fie pe drumul cel bun, strângând steluțe și înțelegând conceptul de cerere și ofertă. 🌟
Mă întreb, totuși, cum va influența acest nou mod de a “vedea” banii dezvoltarea lor emoțională. Adică, va mai exista acel sentiment de “satisfacție” când primești o bancnotă fizică pentru un serviciu prestat? 🤔
Și ce părere aveți despre controlul parental? E o linie fină între a fi vigilent și a respecta intimitatea copilului, nu? 🕵️♀️
Miruna
E obligatoriu controlul parental
Paul.A
Nu uitați că, pentru a evita dependența de jocurile de noroc, trebuie să controlați fluxurile de numerar de pe cardul dvs. sau de pe un card făcut pentru copilul dvs., în cazul în care acesta le folosește. Vă recomand să citiți articolele de pe site-ul specializat https://cazinoromania10.com/ despre regulile și riscurile în acest sens.