Sămânța nu-și poate da soare să crească, dar femeia își poate da grijă ca să înflorească

Singura femeie care m-a ajutat vreodată ca o mamă în afară de mama mea nu mai e. Weekend-ul trecut m-am gândit la ea mai mult decât de obicei. Deși mă gândesc la ea de câte ori trec pe la Unirii. M-am gândit la ea și pentru că ne-am dus la apartamentul unde ne-au fost copiii mici. Unde, eram mai aproape de ea. Unde, când am ajuns în situația de abia mă puteam mișca, a venit la mine cum a putut. Deși era mult mai grav bolnavă și abia mergea. Nu mai putea găti de o vreme, dar mi-a adus fructe din casă de la ea.

Să le mănânci, că au vitamine și minerale, te vor ajuta. Le-au mâncat copiii, că fiecare mamă cu ai ei, pe mine m-a ajutat și numai grija ei.

Un moment important din maturizarea fiecărei femei e când își dă seama că se împuținează oamenii care au grijă de ea.

Care vin să-i aducă fructe, pentru că nu mai au putere de cartofi franțuzești. Sau ciorbă de tarcăn, cum zicea. Următorul nivel de maturizare, ca să nu-i zicem altfel, e când nu mai are cine să știe de tine măcar, cât e de important. C-ai ajuns. C-ai mâncat. Că te-ai trezit încă într-o dimineață.

Când am aflat prima oară diagnosticul ei, mi-am făcut programare la dermatolog. Harta alunițelor, vă rog. Nu există niciun motiv să aștept.

În iarnă, când am crezut c-o pierdem pe bunica, mi-am depus actele pentru Sisterhood Society.

Când Tudor mi-a zis în Tower of Terror la Disneyland că nu-i e bine, ci rău, în loc să paralizez, am numărat în gând.

(Era liftul groazei, niciunuia nu ne-a plăcut, dar m-am și speriat pe deasupra, când copilul s-a făcut palid și mi-a spus că vrea jos.)

Sunt momente în care îți pui ție masca de oxigen mai întâi.

Ca să poți purta de grijă cuiva, trebuie să poți purta grija ta prima. Și pentru că atunci când există deja o problemă, nu mai ai nevoie de încă una.

Când vine vestea unui diagnostic crunt, îți dai seama câtă nevoie de sănătate ai. O să învăț ceva din asta, i-am promis. Să ai grijă de tine, mi-a zis.

Când se dă lupta cea mare pentru viață sau măcar pentru încă o zi, îți dai seama câtă nevoie de sens ai. O să-mi transform fiecare clipă în ceva care merită trăit.

Și când copilului tău i se întâmplă ceva în afara controlului tău, îți dai seama că nu-l poți ajuta dacă paralizezi.

Așa că începi să îți dai.

Grijă. Sens. Aer în plămâni.

Săptămâna trecută mi-am făcut unghiile și m-am machiat. Am decis că dacă nu-mi pot împlini încă nevoile care urlă acum, adică spațiu și odihnă, poate să umblu rujată ajută la ceva.

Nu vă bucurați, anticearcănul ascunde oboseala, nu o tratează, dar măcar am încercat. Mi-am dat și niște povești cu alte femei, în Sisterhood și la un restaurant din București.

Nu s-a terminat șantierul și nici ore de somn n-am înregistrat, dar au fost două zile în care mi-am dat mie mai întâi. Nu am dat facturilor statutul de achitat. Nu, covorului ocazia de a fi aspirat. Nu, hainelor privilegiul de a sta în dulap.

Când am fost în concediu și am ignorat whatsappurile și alte mailuri care veneau, soțul m-a întrebat:

Într-o zi normală, probabil că pe cele mai multe le-ai fi rezolvat. Ai fi răspuns, te-ai fi întrerupt din ce făceai. Și ai fi dat altora mai întâi. Ai fi sărit să rezolvi urgențele lor și pe ale tale le-ai fi lăsat la final. De ce n-ar fi urgențele tale pe primul loc în fiecare zi, să fie ăsta modul obișnuit de-a opera?

Știți că în educația financiară, prima lecție e să te plătești pe tine mai întâi.

10%, economii. Taxele, la final. Facturile, dacă se poate în ultima zi. Toți ne învață să ne punem pe primul loc, să începem cu noi, să fim primii care ne purtăm de grijă, măi. Soțul meu are dreptate. De ce nu facem asta în fiecare zi?

Luați măsuri. Vitamine. Pastă de dinți, legume și fructe. Dar să știți ceva de la mine. Că mamele și mătușile fac cei mai buni cartofi franțuzești din lume. Dar alta e acea  singură persoană cu cea mai mare putere să vă poarte de grijă. Și avantajul e că sunteți tot timpul împreună.

Articolul anterior

Cârcei la creier: 9 greșeli în limba engleză pe care să nu le facă niciun copil oricât de începător ar fi (p)

Articolul următor

5 feluri în care o mamă poate avea grijă de ea pe bune și pe buget, nu pe povești (p)

7 Comentarii

  1. Andreea

    Ooo daaaaa, cum am simțit vorbele tale apăsând pe fiecare buton din inima mea.
    Ai punctat bine de tot pe tema asta tot ce trebuia punctat.
    Hugs Miruna 🤗🤗🤗🤗

  2. Ana

    Acum înțeleg de ce fosta mea șefă, care are deja o vârstă plătea facturile în ziua scadentă. Zicea, “sunt banii mei, până atunci îi folosesc eu. “ Mergea in fiecare vineri la coafor, vineri era ziua ei sfântă doar pentru ea. Are 5 nepoți, vineri nu avea grijă de ei, în rest oricând . Familia a învățat așa . A trecut prin multe, niciodată nu vorbea de problemele ei din familie. Am lucrat doar noi două în birou, puteam sta cu orele fără să ne vorbim. Și era ok așa. Primeam libere să pot să mă duc la școala de șoferi . Spunea că orice femeie are nevoie de carnet ca să fie independentă. La fiecare duș în controla sânii, era deja o rutină pentru ea. Târziu a aflat că soțul meu m-a înșelat , a zis că o căsnicie nu se termină cu asta , a trecut și ea prin trădare. Crești prin toate obstacolele pe care le înfrunți. Abia acum am realizat de ce îi era bine, pentru că își dădea timp. Nu citea bloguri, dar știa cum trebuie să fii femeie. Nu spunea, ci arăta.

    • Andreea

      Ce frumos ai scris, Ana! Nu te cunosc, dar dac-ai sti cum m-a atins mesajul tau….

  3. Mie asta îmi plăcea la fosta iubită: că avea grijă de ea cu tot felul de creme, balsamuri, etc. și începuse să țină la ea însăși , în pofida greutăților și celor care îi spuneau că nu e bună de nimic, sau că nu arată tocmai ca un star.

    Pentru mine era super. Undeva în inima mea un colțișor mai bate pentru ea 🙂

  4. Aurelia

    Te îmbrățișez și îți mulțumesc ptr toate vorbulițele tale! Imi dai putere,elan și dorința de a deveni mai buna în fiecare zi! Spor!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 131 queries in 0.379 s