Dacă am fi rămas în Anglia, unde s-a născut Tudor, ar fi trebuit să revin la cabinet, când el ar fi avut 4 luni. Sigur, asta dacă aș fi vrut să îmi păstrez postul în clinica unde lucram. Managera mi-a promis că poate cere o excepție pentru mine (ne-am înțeles foarte bine și am lucrat excelent, I loved her and she loved me) și să mă mai aștepte 3 luni. Copilul ar fi avut 7.
Colega mea s-a întors la cabinet când fetița ei avea aproape 6 luni, iar asta doar fiindcă a născut aproape într-un cabinet…stomatologic. A lucrat până în ultimul moment, tocmai să poată sta cu copilul acasă cât mai mult. După care cea mică a mers la creșă. Nu vreți să știți ce a urmat. Dermatite. Răceli. Eczeme. Un coșmar.
Sigur că femeia putea să-și dea demisia, sigur că putea mânca pâine cu ceai. Dar nu vorbim despre acest caz în particular, ci despre faptul că România este totuși un paradis maternal. SIgur că alocația pentru copil e mică, serviciile de sănătate sunt cum sunt, dar strict din punct de vedere al concediului de maternitate nu e tocmai rău.
Întrebați cum e prin alte țări și vedeți ce părere vă faceți.
Știrea cu salariul bunicilor e de pe la începutul lunii, doar eu am citi-o acum la Ela Crăciun. E încă proiect de lege, posibil să fie deturnarea atenției de la altceva. Am citit că e proiect propus de 3 ani, scos abia acum din sertar.
Condițiile în care bunicii ar putea primi salariu pentru creștere de nepoți
Deocamdată proiectul de lege prevede indemnizații pentru bunicii care, deși nu au ieșit la pensie, au renunțat la locul de muncă tocmai pentru a avea grijă de nepoți. În cazul în care bebelușul are mai puțin de 6 luni, bunicii vor primi 1500 de lei pe lună. Dacă micuțul are peste 6 luni, atunci bunicii vor primi 650 de lei pe lună. Banii vor fi acordați de către stat până când copilul împlinește vârsta de 2 ani, dacă mama revine la serviciu înainte de încheierea concediului de maternitate.
(sursa ElaCraciun.ro)
Credeți că bunicii ar trebui plătiți să își crească nepoții? Sau că ar trebui să o facă gratuit, din străfundul sufletului lor?
Știți cât ne ajută pe noi mama mea. Azi e joi, s-a cam terminat mâncarea pusă duminică de ea și deja am o treabă în plus: Ce mâncăm azi? Când îi iau după-masa, copiii-s de foame rupți. De dimineață m-a sunat ea, să-mi spună că vine mâine la noi. Că m-a văzut pe IG, că sunt foarte entuziasmată și foarte obosită.
Am râs.
Pentru că oricât aș fi de odihnită, mama tot obosită mă vede. Acum chiar copiii sunt mari, parcă nopțile încep să se lege, sunt cu un picior bine de tot ieșit din problemă.
Ea e o tipă în activitate. Are patru cabinete. Consultă grupa mare. Nu e genul care doar scrie rețete. E genul care îți povestește ce caz extraordinar a avut azi-dimineață. Cum s-a jucat cu un bebeluș până ăla mic n-a mai vrut să plece acasă. Cum nu plâng copiii când îi vaccinează. Toate lucrurile astea pe ea o și obosesc, dar mai ales o încarcă. Nu i-aș putea cere niciodată să le lase. Deși a zis că iese la pensie, dacă mai facem o fetiță 🙂
Proiectul de lege e bun ca principiu. Bunicii care se dedică nepoților clar merită o recompensă. Este, de fapt, un ajutor pentru părinți. Mare. Cred că mulți care nu pot rămâne ei acasă (mama sau tata) preferă să își lase copilul cu cineva din familie decât cu altcineva sau la creșă.
Însă întrebare: doar cei care își dau demisia ar beneficia de acest salariu? Că asta ar fi o discriminare pentru cei care sunt deja în pensie. Sau doar mie mi se pare?
Voi v-ați plătit părinții cât au stat cu copiii? Ați face asta? Mie mi se pare decent și civilizat pe hârtie, nu știu însă cum va fi implementat. Să vedem dacă proiectul trece.
foto Unsplash
Lia
Si de la 2 ani îi punem cheia la gât! In țările astea cu apă caldă e concediul mic, dar sunt creșe, la noi abia la grădiniță se găsesc locuri, dacă se găsesc si alea, si trebuie sa aibă 3 ani împliniți și sa fi renunțat la scutec. Așadar de asta fac românii copiii mai ales in străinătate!
Alina
Noi am dat din cand in cand bani soacrei mele. Cand merge cu copilul in tabara de diabet, 10 zile, jumatate din banii primiti de la asigurare ii donam centrului, jumatate ii dam ei. Anul care a trecut i-am surprins si le-am luat cazare si zbor in Viena, le-am dat bani de cheltuiala. Sunt pensionari amandoi, nu o duc rau, dar stim cu totii cum sunt pensiile in Romania. Si daca putem… de ce sa nu ii ajutam pentru ca ne ajuta? Asa, cu bune si cu rele, dar o fac. Cred ca ar fi un lucru bun. In acelasi timp, cred ca multi ar vrea apoi sa stea cu nepotii pentru ca primesc bani…
Louise
Ciudat este ca sunt aceleasi sume care se primesc ca stimulent de insertie. Discriminatoriu ca e pt bunicii care “ies din activitate”. Pai si ei traiesc cu 650/1500 lei pe luna? Ca nu toti bunicii indeplinesc conditiile pt a iesi la pensie (varsta si stagiul minim de cotizare). Deci un proiect asa facut pe genunchi de vreo secretara intre 2 cesti de cafea…
Nancy
Sincer, nu stiu cum e Romania paradis maternal cand sunt atat de multe probleme cu gradinitele si cresele (fie locuri insuficiente, fie copii abuzati – au fost atatea cazuri, fie educatoare care suna si cer parintilor sa-si ia copilul acasa la cel mai mic smiorcait, “ca deranjeaza pe ceilalti care nu pot dormi”, de parca ele nu ar fi inclusiv de aia acolo, sa calmeze un copil agitat).
Paradis maternal cred ca nu e nicio tara, dar macar pe unde ai apa calda 24 de ore pe zi exista un numar suficient de crese si gradinite si personal care-si face datoria fiindca stie ca altfel vor exista consecinte serioase. Sunt si exceptii nefericite (am zis ca nicaieri nu e paradis), insa discutam la general, nu de cazuri particulare.
La subiect, mi se pare o “zona gri” asta cu platitul bunicilor. Legea e facuta cu picioarele – pana la 6 luni cei mai multi bebelusi stau cu mama lor oricum, deci nu vad de ce se plateste ulterior mai putin de jumatate.
Apoi, faptul ca ar trebui sa demisioneze (pierzand niste ani de contributii) pentru doar cateva sute de lei lunar, mi se pare o mizerie. Plus ca si aspectele care tin de impozitare ar trebui luate in calcul.
Oricum, eu cred ca niciun bunic nu este obligat sa-si creasca nepotii. Daca doreste, cu atat mai bine, dar niciun parinte nu ar trebui sa aiba pretentiile astea de la ai sai parinti. Varstnicii au si ei dreptul la viata, la a calatori, la a se bucura de timp liber si de toate cele pe care si le doreau, dar de care nu au avut timp pana atunci. Fiindca nu intineresc si nici sanatatea nu le mai este ca la 30 de ani.
Este datoria fiecarui parinte sa-si caute optiuni, nu sa ia drept misecuvenism faptul ca “ma ajuta mama/tata”.
Da, nu-i usor, dar cine-a zis vreodata ca e usor sa ai copii? 🙂
Elena
Ce comentariu sincer si frumos adresat parintilor
Aici se vede educatia din familie, bravo, sa ai parte de ce este mai bun si frumos in lumea asta si copiii tai sa ajunga sa gandeasca la fel
Adina
In Anglia, eu am platit 47lire pe zi pentru copil (suma tot a crescut in fiecare an). Din care statul plateste 20%, asta inseamna 37,6 lire pe zi. Adica sa fie mai clar undeva la 188 de lei pe zi. A avut perioade in care copilul a mers la gradinita 5 zile pe saptamana, am avut o factura de 1000 de lire. De aceea, aici parintii lucreaza mai putin sau deloc. Perioada maxima de concediu este de 1 an, in care doar primele 9 luni sunt platite. Intre 1 an si 3 ani, nu exista finantare pentru gradinitele de la guvern (cu exceptia copiilor cu disabilitati) si acei 20% ce i-am mentionat mai sus. De la 3 ani, daca unul dintre parinti nu lucreaza un anumit numar de ore, copilul poate sa se duca la gradinita fara ca parintii sa plateasca 15 ore pe saptamana atunci cand nu este vacanta. Daca ambii parinti lucreaza, primesc 30 de ore pe saptamana. Aceste poate inseamna doar 3 zile pe saptamana. Deci restul de 2 zile le platesti. Sunt parinti care platesc gradinita la copil mai mult decat rata la casa mai ales in sudul Angliei. Si bineinteles, ca chiar daca platesti, copilul tau nu va sta toate zilele ca va fi o perioada lunga tot bolnav. Ti se pare ca este un privilegiu sa lucrezi. Stiu parinti care ambii lucrau si avand doi copii, ea isi dadea tot salariu la gradinita. Din aceasta cauza, multe mame stau acasa si primesc ajutor social. Si da, din multe puncte de vedere sa stai acasa 2 ani de zile cu plata a 80% (nu stiu exact daca mai este acest procent) pare un lux pentru altii.