Cum am scăpat cu viață și bucurie, după 5 ani în care am trăit furând și pe datorie

mirunaFurând timp și datorându-mi vreme mie. Somn. Plăcere. Unghii făcute și dușuri zilnice. Pipi singură-n baie și treaba mare când îmi vine, nu când ”se poate”. Mamele știu bine că nu e nicio exagerare.

La fel cum organismul uman nu e făcut să trăiască cu aer și să mănânce doar în weekend, nici mintea nu poate funcționa când nu o hrănești regulat cu ce are nevoie.

Odihnă.
Pauze.
Plăcere.
Diversitate.

Mă tot gândesc la tine, că nu ai pe nimeni să te ajute, mi-a zis bunica ridicându-și capul de pe pernă.

I-am luat mâna stângă între palmele mele și i-am spus că nu-i chiar așa rău, fiindcă MĂ AM PE MINE.

Au fost ani întregi în care nu am avut nici măcar atâta. Fiindcă îmi pierdusem mintea, care s-o fi dus la altă stăpână ca o cățea care fuge, de foame. Cățea-cățea mintea mea, dar orice ființă merită hrănită. Odihnită. Liniștită. Distrată. Diversificată. Altfel se sălbăticește și te mușcă. Ori se duce cu sorcova, de se miră lumea că înnebunesc femeile și fug de-acasă.

Țin minte și azi ziua aia.

Victor avea 4 luni și era în marsupi. Afară ar fi trebuit să fie iarnă, iar în corpul meu o iubire de mamă. Atunci am simțit pentru prima oară. Dorința să fug de acasă era în vizită la mine. Șocul a fost mai mare decât dacă aș fi văzut un mort intrând pe ușă, pentru că Fuga asta nu știam că poate fi vie. Tot ce știam era din familia lexicală a doamnei ”Abia Aștept Să Mă Întorc La Tine”. A fost mai degrabă o senzație ca și cum aș fi fost la un extraterestru în farfurie: cina dumneavoastră!

Am mers la psiholog, am făcut terapie, am sunat consultant în alăptare, mi-am făcut analize.

Am luat magneziu și calciu, zinc și supliment de ciocolată. Nimic nu m-a făcut să mă simt mai puțin greșită ca o femeie străină spunându-mi că ȘTIE.  Că a avut un moment când și-a luat copilul în brațe și a vrut să sară pe fereastră.

Pauză de gândire.

Să scriem astfel de lucruri pe bloguri? Să le scriem. Nu pentru femeile fericite, nu pentru cele norocoase. Am și eu zile în care sunt aceste femei pentru câteva minute sau ore.

Să le scriem pentru cele pe care le putem salva de la supradoză de ciocolată.

De la sărit pe fereastră. Să le scriem pentru femeile care nu au nevoie de tratamente cu substanțe complicate, ci de o îmbrățișare. De o altă femeie care să fi trecut pe fundul lacului înainte. Care să-i spună cum e vremea și cam în ce ar fi bine să se îmbrace. Bate vântul, vezi, e normal să simți frigul, pune-ți o căciulă.

Terapia, magneziul și rezultatele la analize sunt parte din schemă, desigur. Nu se înlocuiesc unul pe altul. Dar mai e o componentă esențială pe care nu o găsim la farmacie:

conectarea. Nu la wi fi, ci la o altă inimă de mamă.

Vedeți, noi avem mai multe vieți fiecare: o viață profesională la job, una socială cu prietenii, o viață familială cu soțul și copiii și o viață interioară cu noi și doamna Minte. În viața asta interioară poate fi cu tunete și fulgere, cu spini și frunze tăioase. Sau poate fi cu soare și culori deschise.

Problema acestei vieți interioare e că nu există repere.

Și-atunci tendința e să ne bicium în cuvinte, că doar avem standarde înalte. Suntem niște inteligente. Și perfecționiste. Ne uităm în oglindă și ne zicem, fără virgule, vorbe pe care în veci nu le-am zice nici celei mai mari dușmance. ”Ești o proastă. Ai mâncat ca o vacă. Nu ești în stare de nimic, mă așteptam s-o dai în bară”.

Într-o zi m-am apucat de un exercițiu de recunoștință.

Ce exercițiu ridicol, ăsta e pentru cei care se ocupă de vodoo! Nu e pentru o intelectuală rafinată ca mine. Și am început să mă joc cu copilul, singurul om care nu mă temeam că ar râde de mine. Și am primit niște răspunsuri fabuloase. Cuvinte și observații care au început să-mi aprindă lumina în viața aia interioară. Unde nu prea apăreau curcubee, deși era zilnic ploaie.

Mi-a intrat în vocabular Recunoștința. Ca un banc prima dată. Ca un efort cognitiv să nu mă umfle râsul după fiecare pronunție. După care s-a întâmplat ceva ca un iubit care vine la tine în vizită, întâi își lasă periuța, apoi un schimb de pijamale și peste-un timp te trezești că îi porți numele și doi copii de mână. Cred că m-am măritat cu Recunoștința, nici nu sunt sigură dacă e legală chestia asta!

De unde știi toate lucrurile astea, m-a întrebat bunica. Cu vieți interioare.

Pe vremea noastră, aveam serviciu și casă, nu liste de valori personale. Când ai timp pentru toate?

-Într-o zi mi-am făcut timp, că am fost obligată.
-Ce s-a întâmplat, Doamne iartă-mă?
-Nu mai puteam respira, bunico. Și-am chemat salvarea, că doar nu era să mă las fără luptă.

A ajutat și terapia, doar că dura ani de zile să își facă efectul. Nu trebuie să fii doctor, să știi că sufocarea e urgență majoră, că fiecare minut contează. A ajutat și magneziul, care-a fost, alături de ciocolată, materie primă de reanimare.

Dar ce aș fi vrut să descopăr mai devreme sunt femeile.

Nu manualele de teorie,

nici profesorii magna cum laude,

nu psihologii de nota 10.

Nu perfecțiunile din pozele pe Insta.

Femeile care treceau prin aceleași situații ca mine. Femeile care citeau ca nebunele cărți diferite. Fiecare zicea cu ce a rămas valoros și de pe unde. Cum a schimbat perspectiva într-o seară și, în loc să răcnească, a reușit să-și vadă nevoia, să și-o îngrijească și apoi să se ducă spre copii, bărbat sau vase din chiuvetă și să spele cu drag farfuriile murdare.

Un om viu te inspiră pentru că te molipsește.

Fix cum înveți mai repede o limbă străină trăind în acea țară, molipsindu-te de la oamenii care o vorbesc ca limbă maternă, decât dacă faci cursuri după o carte. Dar nu se compară! Nici măcar nu trebuie să înveți cum se scrie, că, trăind-o, tot se prinde limba aia de tine.

La fel e și cu femeile. Știți, ele au încetat să se adune ca să bârfească și au început să se adune ca să accepte, să vindece, să înflorească. Asta e definiția proiectului meu,  The Sisterhood Society. Și știți ce e și mai tare? Că definiția asta mi-a trimis-o o cititoare de pe Insta.

Ca o dovadă că străina care mi-a spus că ȘTIE avea dreptate.

Femeile știu, nene. Și mai ales femeile care îmi sunt aproape pe conturile astea de social media. Cele mai multe îmi seamănă. Nu la culoarea părului, ci la felul gândurilor. Algoritmul care ne aduce împreună nu se joacă! Multe sunt femei inteligente, citite, care știu deja teoria și au nevoie doar ca atunci când practica nu le iese, cineva să le mângâie pe păr și să le spună că ȘTIE.

O altă femeie care a purtat greul pe umeri și pe brațe. Sau cineva care să le mângâie pe păr și să tacă.

Proaspăt scos de la cuptor, landing page-ul The Sisterhood Society

Înscrierile încep duminica viitoare, fix de azi într-o săptămână. Vor fi deschise doar 24 de ore. După vă mai puteți înscrie la toamnă ori la anul și prețul va fi mai mare, să nu ziceți că n-ați știut. Locurile sunt limitate (efectiv tehnic suntem provocați), plus că vreau să se creeze o energie de grup, cu povești, cărți, filme, pe care nu le vom relua.

Să nu vă gândiți că e o dietă cu început și sfârșit sau vreun program de dezvoltare personală. Eu nu sunt psiholog, ci doar adresa la care te aduni cu prietenele cât timp copiii se joacă în nisip. Sunt tipa care îți deschide ușa, te invită să iei loc, să bei o cafea și te trezești peste 5 minute că au trecut ore povestind cu ea.

Vor fi întâlniri de tip zoom cu noi, cu mine și alți invitați, sunt toate detaliile aici. Lăsați-mi adresa de email doar dacă vreți un reminder când încep. Cei care se înscriu pe lista de așteptare au 2 ore prioritate la înscrieri înainte să anunț public pe blog. Urmăriți și contul de Instagram @sisterhoodbymiruna, contul de șiblondelegândesc va continua cu programul obișnuit.


A fost greu și o să fie bine. De-aș fi știut că vizita mea pe fundul lacului a fost doar ca să aflu cum pot scoate alte femei de acolo! Soluția e întotdeauna: împreună. De câte ori mi-a fost greu și am putut privi înainte, era fiindcă stăteam pe umerii unei femei care m-a ridicat acolo. Hai în Sisterhood, soro.

foto Delia Șimon

Articolul anterior

Îmbrățișări care te umplu ca o masă caldă după ce ai fost la schi

Articolul următor

Când îmi recăpăt rozul, știu că mamele sunt niște păsări flamingo

32 Comentarii

  1. Elena

    Eu nu mai sunt mamica de mult timp(au trecut vreo 40 ani de la prima emotie), acum sunt “mama”, ca ne-am maturizat, nu, dar sunt bunica de vreo 8 ani, si ce sa crezi, traiesc emotii atat de puternice cand iti citesc articolele de zici ca sunt cea mai cea mamica
    Sunt zile in care ma intreb daca nu cumva nepotica este fica mea
    Am citit plangand acest articol al tau si am retrait fiecare moment cu durere si bucurie fiecare moment descris de tine
    Da, si eu am fost aproape singura in cele mai anevoioase momente si da, astea sunt sentimentele pe care le percepi atunci cand “ma am numai pe mine”
    Ma minunez cat de puternice sunt toate “mamicile” din aceasta lume, cata suferinta, neputinta si in acelas timp cata iubire neconditionata pot oferi
    Sunt femei care nu pot trece usor peste probleme, poate nu au nici macar puterea de a cersi acea farama de iubire atat de necesara pentru a se regasi pe Sine
    Da, Miruna, daca poti oferi ceea ce cauta acele suflete, salveaza-le
    Iti doresc tot bineledin lume si SUCCES!

  2. Andreea

    Care este prețul pt înscriere? Mulțumesc anticipat

  3. Adriana

    Vreau și euuuuuuu please!

  4. Maria

    Ce bine scri…sunt mama unei minuni de 2 ani . Ar fi trebuit să începem creșa săptămâna asta , dar ne-am îmbolnăvit. In curând trebuie să încep să serviciul. Ajutor am doar din partea soțului, deoarece locuim in Germania. Este foarte greu să nu ai cu cine să lași uneori copilul pentru jumătate de oră… Postările tale sunt terapie pentru mine…P.S : Tare mi-ar plăcea când o să ajungem pe acasă (Sibiu) și ești prin zonă, să te invit la cafea

    • Maria, ce fain ar fi! Hai acasa!
      Ma bucur ca gasesti si o luminita in citit, chiar daca e acest blog. Iti multumesc pt cuvintele frumoase, cred ca e complicat da fii departe de casa si sa nu ai decat sotul ocupat ca ajutor. Sper sa treaca usor mucii si sa va intrati in ritm. Succes la cresa!

  5. Andreea C

    Ma regasesc in marea majoritate a postarilor tale si iubesc sa le citesc.Sunt mamica de 29 de ani cu doua frumuseti,un baiat de 1an si 6 luni-prematur cu 6saptamani si o fetita de 2 lunite-sarcina toxica si prematur cu 4saptamani.Tati cu munca de luni pana vineri..este liber in weekend-uri si atunci ma poate ajuta mai mult, in rest singura le fac pe toate..fara nici un ajutor e greu..insa cele 2 comori imi dau putere si energia sa trecem peste toate! Va dorim multa sanatate si iubire.Pupici.

    • Andreea, am citit cu atenție, e complicat ce descrii tu că trăiești acolo. Te mai aștept pe la mine și mai scrie-mi când ai un moment de liniște.

  6. Doamna draga, sa ai succes in acest proiect si sa faceti echipa buna toate gagicile implicate. E o idee frumoasa si sper sa va fie bine tuturor. Imbratisari 🙂

    • Dojo dragă, îți mulțumesc tare! Știi că pentru mine e foarte importantă părerea ta, mai ales că ești genul de femeie care nu se teme să spună fix ce gândește.

      hugs

      • Multumesc de apreciere, nu as fi rautacioasa oricum (vreau sa cred ca m-am maturizat totusi in ultimii ani :)). Eu vad utilitatea acestui demers, pentru ca exista o presiune enorma pe femeia (romana) sa fie perfecta. Mama secolului, sotia mileniului si tot ce se mai poate.

        Inteleg si costurile, nimic nu este gratis, sa nu mai zicem de timpul nostru, pe care nici macar nu-l mai recuperam, sa zici ca dai de la tine mereu.

        Cred ca este nevoie de o asemenea “grupare”, sunt multe femei care au nevoie pur si simplu sa auda de la altele ca nu sunt ele sarite de pe fix, nu sunt stricate, pur si simplu sunt perioade grele, in care inveti sa prioritizezi la sange, sunt si vremuri bune, e normal sa nu fie casa mereu luna si bec, e normal sa mai “furi” un somn sau sa stai, doamne-fereste, 10 minute pe buda, uitandu-te la poze cu caini, pentru ca simti ca altfel te arunci pe fereastra.

        Eu am avut noroc de un obraz o idee mai gros, pentru ca presiuni au fost multe si mereu mi s-a spus ca nu sunt asa si pe dincolo. Din fericire nu din partea sotului, ca acum eram la agatat barbati 😀 Dar, desi el a fost de partea mea, nu mi-a fost usor. Am un set de prietene senzationale, care m-am ajutat sa nu clachez, apoi am plecat si cea mai buna vindecare a venit din a pune distanta fizica intre tot ce mi-a adus durere si familia mea.

        Sunt sigura ca fetele (si nu doar) vor gasi o comunitate frumoasa, in care sa nu fie din nou puse la zid din orice, in care sa afle ca si altora le-a secat laptele, ca si altele au avut ganduri “negre”, ca si la altele stau vasele nespalate si copiii nu se spala in fiecare seara pe dinti.

        Sa fie cu bucurie pentru toate 🙂

        • îmi pare rău să aud că și ție ți-a fost greu și îmi pare bine să aud că ai un set de prietene senzaționale și că nu ești la agățat bărbați 🙂 spirituală și rațională în același timp, o supercombinație, dojo!

    • elena

      Bafta multa, Miruna, stiu ca multe mame si femei isi doresc acest tip de conectare. Sa va fie bine si sa va incarcati bateriile!

  7. Claudia

    Citesc frecvent articolele tale cu ochii in lacrimi sau o lacrima in colțul ochiului sau zâmbind pe sub mustăți (in funcție de subiect😅)

    🙋🏻‍♀️ mămica de doi băieți. Unul de 1 an și 6 luni , celălalt de 4 luni. In străinătate , doar eu și soțul .. noroc de o fata care ma ajuta in fiecare zi, dar tot nu găsesc nici 30 de minute pe zi sa ma ‘văd’ pe mine .

    Ma consolez doar cu gândul ca ma voi regăsi curând . Locul de munca ,viața socială , glumele cu colegele și multe altele imi lipsesc mult . Unde mai pui ca și sa imi îndrept parul sau alte lucruri mărunte sunt un lux acum 😆. Pana atunci încerc sa-mi păstrez gândul limpede și sa am grija de îngerași cu răbdare și iubire ❤️

    Mulțumesc pentru postările tale , sunt ca o gura de aer , mai ales când văd ca nu sunt singura .

    • Înțeleg foarte bine ce spui, când ești mamă multe se schimbă și unele devin luxuri. Dar văd și putere, speranță printre rândurile tale. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, te mai aștept pe la mine

  8. Nancy

    Dacă e s-o zic pe-aia dreaptă, nu găsesc a fi fair faptul că nu se returnează banii, în cazul în care cineva simte că nu e ce-i trebuie. Până și la psiholog primele ședințe sunt gratuite, ca să vezi dacă există compatibilitate și simți că te poate ajuta.
    Așa se practica pe vremuri în unele clinici private, luau banii înainte, pe sistemul “consumați timpul medicului, trebuie să plătiți”. Deci se plătea timpul, nu competența și serviciul în sine.

    • Așa poți zice și despre o ciocolată pe care o cumperi, o guști și nu îți place, că vrei înapoi banii. Nu poți da înapoi ciocolata mușcată pe motiv că nu îți place ție gustul.

      Cu toate astea, ca să aproximăm cât mai bine gusturile, mă străduiesc să descriu cât mai bine ce primește omul, ca să setez niște așteptări corecte, de asta am pus până și această informație. Tu ești o tipă care urmărește demult blogul și știi că la mine e transparență totală, iar eu te apreciez că nu te sfiești să spui ce gândești ca în cazul ăsta. De asta, când s-a întâmplat vreodată să mă lauzi (nu știu, s-a întâmplat sau am visat? :p) ori să-mi iei apărarea (asta știu sigur că s-a întâmplat), am făcut un pic de dansul bucuriei într-un picior așa 🙂

      Nu vreau nici eu ca cele care se înscriu să plece după prima întâlnire, fiindcă locul acela poate fi dat altei femei. Posibil să fie cazuri izolate, dar cred că majoritatea va avea așteptările depășite.

  9. Ligia

    Ce valoroase cuvinte si ce adevarate! Multumesc, Miruna.

  10. d

    treaba e ca unele, adica eu, sunt atat de jos incat nici putere si timp nu vad de unde sa le iau sa fac ceva si pt mine.

    • te cred. Faptul că ești aici și ai găsit puterea să lași aceste cuvinte, să citești acest articol, îmi arată că ai dat un strigăt. Ceva în tine e viu și vrea să iasă din locul în care ești. Când să vin după tine?

      • d

        chiar asa, cand vi? nu de alta, dar parca odata cand ti am mai scris ai zis tu ceva, dar nu imi mai amintesc…

        • zi-mi unde și la cât.

          p.s. Te-ai întors să vezi dacă ai răspuns la acest comentariu, deși nu ai fot notificată în niciun fel, blogul nu are această funcționalitate, deci undeva în tine este o chemare pentru a te ridica. O văd, tu o vezi?

  11. Elena

    Internetul ne-a obisnuit sa avem acces gratuit la bloguri de parenting si alte chestii, dar cumva inteleg dreptul acestor oameni de a-si castiga existenta si de a face lucruri cu valoare financiara. Va imbratisez, sa iasa ceva misto! Nu fugiti nici de terapie, ea ne ajuta sa lucram la tiparele mostenite si sa schimbam bazele noastre.

    • Elena, mulțumesc pentru comentariu și aprecieri. Pentru faptul că înțelegi. Această comunitate este pentru cele care înțeleg fix lucrurile pe care le-ai menționat. Pentru femei care cunosc respectul și sunt capabile să îl manifeste în mod corect. Nu fugim de terapie, poate chiar ne apropiem de ea.

      • Otilia

        Te-am descoperit recent…si eu sunt un flamingo, dar nu stiu de unde să mi iau rozul. Am 43 ani si o gogosică de aproape 1 an. Simt că am dispărut cu totul…TOT a plecat: sală de sport, balet, haine frumoase, pantofi, coafură, machiaj…totul. Am muncă și copil (că așa m am gandit eu că munca m ar ține “trează”). Nu stiu cum trec zilele si unde se duc. Plang si de fericire ca totusi viata mi a rezervat si statutul ăsta de mamă, dar plang si pt că NU MAI POT. Si apoi maine mai pot putin. …

        • Cred că ești într-una din cele mai mari schimbări ale vieții tale. Și că e normal să te pierzi un pic, asta îmi arată că gogoșica e norocoasă. Cum ar fi fost să spui că ai devenit mamă și că viața ta nu s-a schimbat deloc?
          Hai în Sisterhood, o să simți că nu ești singură pe lume.

  12. Ramona

    Minunată inițiativă! Succes in tot ce va urma! Și mie mi-a fost de cel mai mare ajutor grupul de femei minunate din jur, in toți anii grei de mămicie și le amintesc asta de fiecare dată când am ocazia. Mi se pare grozav cum reușești să te reinventezi.

  13. d

    m as intalni cu tine de maxima urgenta, dar eu nu locuiesc in Bucuresti….
    cred ca e in legea firii noastre sa ne ridicam, sa nu stam cazuti lati la pamant, doar ca uneori intradevar avem nevoie de ajutor, lacrimile noastre au nevoie de martori…

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 185 queries in 0.429 s