A înnebunit internetul cu periuța în formă de U. Au înnebunit și mamele targetate de reclame cu copilași perfect fericiți să-și frece dinții stânga-dreapta. Hai să vedem care-i știința din spatele acestei periuțe.
Știința de vânzare: Nevoia
Ca mamă de doi copii, înțeleg perfect Nevoia. Știu pe pielea mea că poate fi o provocare să convingi copilul să se spele pe dinți. Ba nu deschide gura, ba nu stă locului, ba te mușcă, ba se plictisește. Să speli pe dinți un copil mic e comparabil cu a încerca să bagi ață printr-un ac care se mișcă.
E însă periuța în formă de U o soluție benefică? 7 argumente, după care poți lua o decizie
1. Tehnica de periaj e incorectă
Varianta corectă și eficientă de a te spăla pe dinți e cu mișcări verticale/circulare, de la roșu la alb. Ori, periuța în formă de U fix asta NU face. Că ea se mișcă stânga-dreapta, pe orizontală și bagă tot jegul sub gingie.
2. E foarte incomodă
Pentru un copil care refuză periuță de dinți clasică, e puțin probabil să accepte ditamai dispozitivul în gură. E o imensitate. V-ați luat vreodată amprentă dentară? No, acum puteți face comparație.
3. Studiile arată că e la fel de eficientă ca și cum NU te-ai spăla deloc pe dinți
Dacă ai fi crezut că și periuța în formă de U ar fi mai bună decât nimic, surpriză. Studiile independente (adică cele pe care le credem, nu ascultăm ce zic cei care ne vând această periuță) sunt puține, dar cele care există arată că e mai puțin eficientă decât periuța electrică sau decât cea clasică. Mai precis, e comparabil cu lipsa totală a igienei dentare.
4. Cantitate mai mare de pastă de dinți folosită
Ceea ce nu înseamnă numai că se consumă, ci mai ales că se înghite mai multă. Iar dacă citiți, pe niciun prospect de pastă de dinți nu scrie că ea poate înlocui un mic dejun sau cină.
5. E mai scumpă
Decât o periuță clasică. Acum, noi știm că orice periuță ar trebui schimbată la 3 luni, cel târziu 6. Acolo intră niște costuri, care merită menționate.
6. Are perii din silicon
Care sunt mult mai groși decât cei ai periuțelor clasice. Asta îi împiedică să intre în spațiile mici, de șanturile dinților nici nu poate fi vorba. Deci e un fel de frecție la picior de lemn, varianta intelectuală.
7. De ce să formezi un obicei sănătos cu periuța greșită?
Mă gândesc logic, adică. Felicit părinții preocupați de igiena orală a copiilor. Și le spun așa: dacă tot vrei să-ți obișnuiești copilul să se spele pe dinți, de ce să nu o facă de la început cu periuța corectă?
Pe scurt, periuța în formă de U e departe de ideală, așa cum trâmbițează toate reclamele. Dentiștii nu o recomandă. Studiile nu o laudă.
Cumpărați o periuță de dinți clasică pentru vârsta potrivită. După apariția primului dinte, nu mai aveți ce căuta cu degetare sau alte silicoane. Periuța e sfântă. Puneți pastă de dinți și dați-i drumul. Posibil să faceți toți pașii corecți, să spălați copilul pe gingii din prima zi de viață (eu am făcut-o) și tot să întâmpinați refuzuri mai târziu. E normal, mulți trecem prin asta.
Amintiți-vă că scopul nu e să-l spălați pe dinți pe Gigel în seara asta, ci ca Gigel să se obișnuiască să se spele pe dinți toată viața. Cu intenția asta în minte, puteți pune bazele unei relații frumoase a copilului cu periuța și pasta. Nu folosiți forța, nu amenințați copilul. Citiți cărți, jucați-vă de-a spălatul pe dinți, lăsați copilul să vă vadă pe voi cum faceți periajul în baie, să vă spele pe dinți, cumpărați periuțe cu personajele preferate și pastă chiar cu gust de înghețată. Vă mai las și o strategie genială pentru convins copilul să se spele pe dinți, care a funcționat la mine.
Și perseverați cu răbdare. Nu vă lăsați, o să vina ziua când lupta asta va fi câștigată. Vă transmite o mamă și un dentist care a ieșit deja câștigătoare și acum trăiește, alături de copiii ei și spălatul pe dinți, o adevărată poveste de dragoste.
Ceea ce vă dorim și dumneavoastră.
Cristina
Eu am luat-o o înainte să ajungă virală, de pe AliExpress cu 4-5 lei. Adică e o chinezărie, să ne intelegem. Actualmente, fii-mea spală păpușile pe cap cu ea.
Iulian M
Așa m-a învățat și pe mine stomatologul meu – tehnica corectă e de sus în jos.