Poate ați citit deja știrea legată de aniversarea unui elev de 9 ani din Bacău. Părinții au decis să-i spună ”la mulți ani” în sistem spectacol. La școală.
Să ne imaginăm următoarea scenă.
Învățătoarea tocmai predase tabla înmulțirii cu 5 (or fi ajuns la 5 în ianuarie? ), îi verifica tema lui Gigel, când, pac, pe la 5 ori 2, se deschide ușa de perete. În clasă, intră vocea cristalină a unei doamne interprete de muzică populară împreună cu fotograf, cameraman și șampanie. O fi fost pentru copii, a declarat cineva ca o scuză ulterioară. Mulți ani trăiască, feriți-vă de blitz, bun venit la școala românească.
Niciodată nu am înțeles de ce simțim nevoia să facem la școală circ.
De ce simțim nevoia să ne arătăm mușchii prin bieții copii. Ce mesaj le transmitem în acest fel? Că valoarea stă într-un spectacol trist. Că barosan e ăla care are tanti cântătoreasă să-i lălăie ceva la banca lui. Lângă înmulțirea cu 5. Că, degeaba avem spectacol acasă la noi, dacă nu ne vede nimeni, să aplaude cât mai mulți.
Și mai grav mi se pare că cineva a aprobat această acțiune.
Cineva adult, zic. Copilul sărbătorit este, în mod evident, nevinovat. Nici părinții, na, nu știu ce să zic. Dar direcțiunea, învățătoarea, ăștia ar trebui să fie apărători ai valorilor educației. Apărători ai egalității și drepturilor tuturor. Unde e dreptul la intimitate și imagine pentru ceilalți douăjde copii de la această școală din Bacău? Și dreptul lor la 5 ori 2.
Se face o gravă confunzie între școală și scenă.
Clasa nu e un podium unde te simți obligat să defilezi. Să arăți ce ai, decât dacă posesiile sunt în capul tău. Școala e un loc unde te duci să faci averi, nu să le expui. Mă refer la genul de averi pe care nu ți le mai poate lua niciodată nimeni. Pe care le încui în mintea ta și le inviți să facă pui. Tabla înmulțirii e sus de tot pe lista de bunuri fără de care ești sărac. Fără de care ești, oficial, ultimul fraier din oraș.
Cum ar fi fost aceeași petrecere cu lăutari acasă la domnii părinți?
Sau într-un restaurant din oraș. Puteau să fie toți colegii invitați. Toată școala, poftim. Primeau o zamă caldă și o felie de tort, se puteau poza până se termina populara din muzică. Putea lălăi tanti la microfon până dimineața din partea mea. Din partea educației. Școala nu e discotecă, măi. Nu e nici podium, nu vă simțiți obligați să defilați decât dacă expuneți ce aveți în cap. Învățați-vă și copiii să facă la fel. Pentru că știți ce? Lăutarii pleacă acasă la un moment dat, blitz-urile se sting, dar 5×2 rămâne, măi, forever într-un cap de copil. Nu e albă sau neagră, putem fi deștepți și distractivi, doar că în locurile special amenajate, cum ar veni. Școala nu e scenă, dar singura șansă ca elevii să învețe asta e să le arate cineva.
foto Unsplash
Roxana N.
Fără să fi citit știrea, exact de acest lucru vorbeam aseară cu mama. De diferențele acestea pe care le-am simțit din școala generală, până la liceu, și chiar și în facultate. Am citit acum știrea, și ce m-a frapat este faptul că una dintre cadrele didactice chiar a luat la rost o mămică, pentru că și-a permis să spună că acest eveniment reprezintă o mascaradă, spunandu-i mămicii că ar fi insensibilă și răutăcioasă. În ce lume trăim? Oare n-am înțeles pană acum că acest șir de evenimente marchează până târziu în viață, exact pentru diferențele sociale. Că de multe ori creează în copiii cu stare materială bună, o iluzie de superioritate?
Miruna
nu, nu am înțeles, ca să-ți răspund la întrebare, deși era -evident- retorică.
Maria
Văd că blondele nu prea gândesc…
Mihaela
Tot ce am inteles e ca erau prea zgarciti sa inchirieze local
Miruna
Daaaaa, exact! Niște săraci practic :)))
Silvia R.
Mda, nu stiam stirea, dar da. E trist.
Miruna
mda, îmi pare rău că îți aduc eu veștile proaste
Maria
Lucrez in sistem și îmi este rusine de ceea ce se petrece…
Sunt singură împotriva tuturor, încerc sa ii ajut pe elevii, dar conducerea, colegii se pare ca promovează doar prostia…
As avea multe de spus….😔
Adrian Bolocan
Există și ceva bun în toată treaba: măcar nu au fost manele. În schimb, au făcut alții campanie cu CRBL cu „muzică” și versuri nu tocmai pentru copii prin școli. Se „poartă”, cum ar veni.
Roxana
Doamne ferește! Am trăit s-o aud si pe asta, cum s-ar spune!! Nu citisem stirea… Nu vreau sa par conspiraționista, dar parca cineva ne vrea prosti. Cum sa duci cantareti la scoala? Ma intreb ce au gandit si cei care au acceptat lucrul asta? Fac un exercițiu de imaginatie.. “ia uite, ce parinti, ce frumos!! .. Sa ma pun si io bine cu oamenii astia.. Poate mi- or da si mie ceva.. Ca e bogati, domne…”
Chiar ca iti vine sa te apuci de home schooling..
Silvia
Ce este cu nazismul asta propagat in țara asta de la o bucată de vreme? Comisia? Șovinism?
Da, s a serbat o aniversare.si? Cei care aruncă cu noroi sa meargă în liceele unde se droghează și fac show la ore elevii de nu se mai duc profii la ore ci la poliția care sta și rade și nu face nimic.
Bravo părinților și scolii că au organizat ceva frumos, decent, și educativ pt că gestul este educativ, Intr o țară unde copii sunt violați de părinți, abandonați , bătuți, flamanzi.aici părinții sunt integri.
Sau cei care aruncă cu noroi ce vor sa subantelegem???? Că toată ziua s a cantat la mandolina? Javrelor.cri care au scris articolul sa fie linșați .simplu
rox
Ce e educativ in a aduce lautari la scoala? Esti o tzoapa, cucoana, si dupa gusturi, si dupa cum vorbesti.
obnoxious
Nu mai fiti saraci! Asta e educativ :))
Maria
Se pare ca se accepta atat timp cat tatal copilului este primarul… trist!
Andreea
Tot circul a fost ca sa se umfle in pene parintii ca ei sunt potenti financiar, nu o surpriza pentru copil. Sa fim seriosi,ce copil e asa de pasionat de muzica populara? Daca parintii mei si-ar fi permis asa ceva cand era la scoala as fi vrut sa vina Andre, nu Maria Ciobanu.
Miruna
și eu m-am gândit la asta cu ce copil e fan muzică populară 😛
S
Sunt moldoveni, de inteles.
cornel
Foarte inteligente remarcile de genul acesta, ce să spun!
Iulian M
Poate avea urmări în mintea celorlalți copii. Apar întrebări, gen “mama mie de ce nu-mi faci supriză?” Și poate părinții lor nu au posibilități.
România, țara în care trebuie să epatezi, să te dai mare, nu contează cum se simt alții, atât timp cât se simt inferiori, e mai bine…:-(
Hai să-i facem pe toți să se simtă de nimic, inferiori, să ne privească cu privire tâmpă.
La școală toți de ziua lor veneau cu bomboane de ciocolată, umplute eventual cu liqoeur, care mai de care. Mie maicămea îmi dădea bomboane ude, vrac, de mentă să-i servesc, din acelea care te mânjești tot pe mână. Și așa îi serveam jenat pe colegi.
Cât despre drepturi? I-au încălcat dreptul la intimitate (Art 26. (1) din constituție), dreptul la educație (Art. 32 (1) constituție) și cine intervine? Cine se autosesizează? Cei care își fac selfie în uniformă de polițist să-și crească contul de Insta?
Mai există oameni serioși în instituții pe care te poți baza? Sau numai TikTok-eri pe la instituțiile cu grad mare de importanță care ar trebui să aibă responsabilitate.
Nu au nimic în cap, nimic!!!
Robert Alexandru
Dragă Miruna,
Ai dificultăți în citirea știrii inițiale?
Doar s-a menționat clar, „în pauză”!
Dacă tot ne invitați să ne „imaginăm”, hai s-ii facem:
E pauză. Elevul se apleacă, scoate din geantă o cutie de bomboane, apoi anunță că e ziua lui. Doamna spune clasei să cânte La mulți ani, ceea ce unii facz lălăind, în timp ce alții chicotesc, iși dau coate, sau urmăresc cutia de bomboane, așteptând să ajungă la ei.
Foarte comunist, foarte proletcultist, foarte proli…
Alternativa?
Mama anunța doamna că vrea să-i facă o surpriză copilului. Stabilesc să fie în pauza mare, ca să fie timp. La pauză, se descide ușa, intră o femeie frumos înbrăctă în costum popular și două ajutoare. În timp ce femeia cânt un „La mulți ani!” frumos, simțit, ajutoarele împart tuturor copiilor un suc pentru copii. Aceștia se bucură!
Iar lumpenproletariatul din presă simte cum îi crapă fierea de ciudă, că ei și-au trimis copiii cu punga cu bomboane…
Așa că încep să verse venin, în care își înmoaie tocurile și-ncep să-mproaște copiii, doamna, mama, sărbătoritul, pe oricine pot scuipa cu ciudă!
Miruna
Draga Robert, se pare ca ancheta arata ca nu a fost clar in pauza, dar si asa. Scoala nu e podium nici in pauza. Mama ii putea face surpriza acasa, unde sa invite toti colegii. Iar daca era chiar pentru copil, poate mai bine il chema pe Selly sa bage un trap. Sau oi fi eu mai in urma si generatia noua e lesinata dupa populara?
Te mai astept la mine pe blog, posibil sa citesti lucruri interesante 😉
Roxana
Doamne ferește! Nu imi vine sa cred ca sunt oamenii care considera normalsa existe acte de genul acesta.
Sa ne fereasca Dumnezeu sa fim pe vreo masa de operație si sa intre interpreții in ritmuri de salsa, sa il serbeze pe chirurg!
Oameni buni, sunt lucruri care efectiv nu se fac, indiferent cati bani si cata putere ai ! Nu e sovinism, nu e propaganda e doar bun simt!!