Lista mea cu 5 lucruri și haine de bebeluși pe care nu merită să dai banii, fiindcă nu le folosești (p)

Lista asta cu lucruri și haine de bebeluși este a mea, făcută strict din experiența mea pentru cine-i interesat. Poate vor contribui și alte mame în comentarii, deci nu-ți fie lene, bagă și acolo un ochi.

1. Haine de bebeluși care se trag pe cap

Este coșmarul oricărui părinte de nou-născut, care încă nici nu-și ține bine capul. Cel mai ușor de îmbrăcat sunt hainele care se încheie peste piept. Desfaci orice haine de bebeluși (body, cămașă, orice ai), le pui frumos desfăcute pe pat, apoi așezi bebelușul și îl împachetezi.

2. Mai multe haine de bebeluși trendy flendy

Realitatea e că-i greu să te abții. Când Tudor era bebe mic, m-am trezit deodată cu atât de multe haine de bebeluși, încât îl îmbrăcam ca pe un mic fashion guru de două ori pe zi. Chiar așa, pe unele n-a reușit să le îmbrace deloc. Nu zice nimeni să pui interzis la haine de bebeluși, zic doar să fie o limită. Albumul nostru de poze cu el nou-născut zici că e album de modă. Zici că nu făceam altceva decât să ne întrebăm cu ce să-l mai gătim. (Nu la cuptor, vă rog frumos!)

La fetițe e și mai diferit, că te topești la văzul rochițelor bufante pentru prințese de 3 luni. Problema e că prințesele nu stau încă în picioare, să vezi rochițele în toată splendoarea lor. Le vezi doar în magazin, la cei care vor să ți le vândă, deci… dacă merită, decideți voi, că io am băieți.

3. Pătuț de bebe

Noi am avut unul, e drept. Dar l-am folosit pe post de măsuță de înfășat (avea una atașată) și pe post de dulap. Ulterior a fost și proptea la patul nostru mare, în care a dormit și bebelușul bine-mersi. Era un pătuț pliabil, de voiaj, cadou de la bunici. A costat o grămadă de bani. Pentru funcția lui de pătuț nu l-am folosit niciodată, nici măcar de un prânz.

4. Jucării de bebeluși

Singurele care ar merita sunt cele care se atașează la cărucior. Că îl țin ocupat, îl mai duci cu o zornăitoare doi pași, până găsești o bancă, să-i mai dai să pape un strop. Dacă n-ai, merg și cheile din buzunar, le-am folosit de multe ori. În rest, până la 2 ani, nu prea are sens să dai bani pe jucării. Copilul va primi de la musafiri și, oricum, va fi mai interesat de oalele din dulap și de pungile din punga cu pungi.

5. Detergent special pentru haine de bebeluși

Aici am o poveste celebră. Eram în UK, ne pregăteam de Marea Venire a micului englez și-am zis să spăl tot ce înseamnă haine de bebeluși. Cum sufeream de exces de zel ca orice mamă care-și dorește tot ce-i mai bun pentru copilul ei, am luat detergent special. Pentru haine de bebeluși, doh.

Am spălat, am simțit că ceva mă înțeapă la nas, dar când a venit bărbatu-meu acasă, aproape să facă bronhospasm. De la mirosul extrem de curat de haine de bebeluș. Pooooftim? Erau și călcate deja la acest timp, dar m-a pus să le respăl doar pentru clătit. Mirosul n-a ieșit. Le-am înmuiat o zi. Mirosul n-a ieșit. Respălat, înmuiat și uscat afară, la aerisit. Greu am scăpat de acel miros înțepător de curat și, de atunci, detergentul copilului e un simplu detergent.

Cam asta e lista care-mi vine în minte acum. Dacă mai aveți idei, le aștept.

foto Unsplash

Articolul anterior

Așa cum ne protejăm pielea de soare, hai să ne protejăm și ochii de ecrane

Articolul următor

Hai să terminăm cu ”Dar tu ai făcut copii, deci îți meriți greul”

23 Comentarii

  1. Georgiana Mirela

    Și eu mi-am dat seama după ceva vreme că multe lucruri am cumpărat inutil:
    Pătuțul in care nu a dormit neam nici 4 nopți. L-am folosit și îl folosesc pe post de aruncat haine in el 🫣. Bine, îl mai folosește și copilul la distracție când se aruncă din pat in el 🤣;
    Balansoarul pe care l-am folosit 4 luni pentru că trecând de vârsta de 6 luni nu mai avea stare în el;
    Hăinuțe fel și fel pe care nici nu am apucat să i le dau;
    Căruciorul 3 in 1, cea mai proasta investitie ever și macar de era ieftin;
    Un sac de dormit pentru bebeluși. Nu cred că a dormit de 3 ori în el.
    De jucării, nu mai zic. Bani aruncați. Copilul in loc de jucării, prefera și acum, ori în brațe, ori sa se uite pe cărticele.
    Si multe altele…
    Am observat că problema asta cu achiziția o au părinții, in general, la primul copil. Să aibă copilul de toate, să nu ducă lipsă de ceva. Deja de la al 2- lea, lasă că ne descurcam cu ce avem 🤣.
    Ulterior, îți dai seama că ei nu au nevoie de lucruri materiale, nu îi interesează ce pătuț le-ai luat, ce cărucior, jucării, hăinuțe, ei doar vor sa fie iubiți necondiționat, și, mai ales, să stea langa părinții lor cât mai mult ♥️.

    • Raluca

      Buna! Daca tie nu ti foloseste patutul, l as cumpara eu pt ca am nevoie.

    • Corina

      Buna. Poti sa detaliezi “Căruciorul 3 in 1, cea mai proasta investitie ever”? Sunt curioasa. Planuiam sa achizitionez unul, si m-ar interesa punctul de vedere

      • Irina

        Îți spun eu de ce, am pățit la fel. Am cumpărat ca disperații căruțul 3 în 1, pe care am dat în jur de 3000 de lei, înainte de a naște.
        1. Scoica nu este ok deloc, nu este testată pentru siguranță, poziția este tare aiurea în mașină.
        2. Landoul l-am folosit maaxim până la 5 luni, deja nu mai voia să stea în el, nu vedea peisajul din jur, deci am trecut la partea sport, înclinată.
        3. Tot căruțul este foarte masiv, în afară de el pliat în portbagaj, greu mai încăpea și altceva.
        L-am vândut când avea 8-9 luni, am luat un căruțu sport ușor și pliabil, plus scaun de mașină testat, safe și în care stă super comod până pe la 4 ani.

      • Georgiana Mirela

        Scoica am folosit-o ocazional spre rar în perioada 0-6 luni. După 6 luni i-am cumpărat un scaun auto (care avea inserție de nou-născut și era testat adac, pe când scoica, nu).
        Landoul cred că l-am folosit de cel mult 10 ori în 6 luni (daca puneam copilul îl el, nu prea ii convenea, de dormit, nici vorba 😅), iar căruțul sport l-am folosit destul de rar, in ultimul timp spre deloc, pentru că este destul de voluminos, este detașabil și la fiecare plimbare trebuia scos/pus pe suportul cu roti, ca să nu ocupe spatiu. Când ajungeam acasă suportul îl lăsăm afara, iar căruțul propriu-zis îl băgăm în casă, în cutia lui (deci mult chin). Așa că am renunțat la el. Soțul prefera sa care copilul în brațe decât să mai asambleze căruțul la fiecare ieșire 😂.
        Concluzia este că depinde foarte mult de copil. Sunt copii care adora sa stea/doarma in scoica, landou, căruț. Pentru noi nu a fost varianta cea mai buna. Acum as opta pentru altceva (scaun auto testat adac + căruț pliabil, ușor și sigur)

  2. De mentionat clar ca depinde. La noi patul e folosit la fiecare somn de la 8 luni. De exemplu. Iar jucarii are o multime, cat de cat educative, si ii plac f mult, i le dam prin rotatie 🙂 La haine, cu fermoar pe cat posibil. Acu ca e mare innebunim cu cele cu capse, dar cele peste cap i le punem instant in orice pozitie. Doar un exemplu de unele sunt inutile pt unii si altele pt altii.

    • Andre

      Buna , cum ați reușit sa îl culcati in pat așa tarziu ?ca și eu vreau… 😁multumesc

    • Sabina, clar depinde. La noi nici acum nu dorm singuri copiii, dar unul dintre ei are pat propriu și celălalt cred că își dorește.

  3. Andreea

    La primul copil am fost foarte speriata de hainele care se trageau pe cap. Bine, si el era slabut. La al doilea nu am mai avut stresul asta.
    Balansoarul pt bebe a fost inutil pentru noi, in rest am cam folosit. Si patutul, si sacul de dormit (cel mare a dormit vreo 3 ani in el, cea mica merge pe al treilea), si caruciorul si scoica. Aaa, si sterilizatorul a fost inutil.

  4. Roxana

    La noi patutul a fost aur. Ea a dormit doar in pătut. A venit cu noi in pat la 3 ani. M-a ajutat si masuta de infasat. Eu am avut cezariana si imi era comod sa fie la inaltime. Tot acolo puneam si cadita cand ii faceam baie.
    Ce nu as cumpăra :
    Rochite de bebelus si hainute in exces. Cresc atat de repede..
    Pantofiori de fetita bebelus. Chiar nu isi au rostul. Sunt doar de poze. Noi am avut 2 perechi, dar le-am pastrat ca amintiri.
    Scaunul de masa l am folosit cam 6 luni, apoi l-am vandut.
    Am avut un carusel, care la noi a fost util, dar sunt foarte multi copii neinteresati.
    Cam asta imi amintesc!

  5. De pe front și din mijlocul evenimentelor, ce sunt pentru familia noastră inutile: pătuțul, hainele cumpărate de noi (căci am primit atât de multe!), perna antireflux (n-a avut reflux), perna cu cirese anti-colici (n-a avut colici). Am luat ca tot omul sa fie, dar intr-un fel ma bucur ca pe astea ultimele le-am luat degeaba.

    Nu chiar inutile, dar probabil nu as mai cumpăra la următorul copil ar fi un babynest, pompa de sân manuală (m-am descurcat cu ea, dar nu s-a comparat cu experienta unei pompe electrice), biberoane (am avut 3, am folosit 1, rar, pentru dus lapte pompat in parc după noi cand era prea rece sa ridic bluzele sa alaptez afara).

    • Sorana

      Lucruri inutile:
      Baby nest
      Patut mic de co sleeping
      Carucior 3 in 1 (ca nici in landoul ala nu prea i-a placut si nici scoica nu era testata Adac si oricum nu prea am folosit-o decat in primele luni)

      Lucruri utile:
      Hainele usor de imbracat
      Sistem de infasat
      Sistem de purtat ergonomic
      Salteluta de activitati (da nu aceea in stil scandinav care arata super fain prin casa -aceea cat mai colorata si deloc fancy)

    • perna cu sâmburi de cireșe să o păstrezi, va fi folositoare mai încolo pe la răceli.

  6. Ofelia

    Salut! E prima oara cand intru pe blogul acesta. Mi-au placut tare mult articolele! Am stat vreo 3 ore, noaptea, sa le citesc, cu comentarii cu tot.
    Vreau sa adaug si eu o lista si sa impartasesc experienta mea:
    Noi am primit foarte multe lucruri de la prieteni si le-am acceptat cu bucurie(bugetul nostru de familie e modest).
    1.Am primit un carucior Chicco, model vechi,3 in 1, la a treia folosire, care arata ca un carucior din acelea pe care le folosesc tiganii sa transporte lucruri de la gunoaie prin tot orasul (decolorat de soare, cu pete multe care nu au mai iesit la spalare), dar pe care il mai folosim si acum (3 ani si 7 luni), rarisor (eventual la un mers la medic cand e cu febra si marait), dar inca e minunat. L-am folosit la maxim, cu o pauza de vreo 5 luni, pe cand incepuse sa mearga si nu mai statea decat in marsupiu, dar dupa frenezia mersului l-am folosit din nou. Desi arata rau a fost un carucior trainic si solid (mi-am facut cu el nenumarate cumparaturi, atunci cand eram singura sau era urgenta si nu se punea problema de mers cu masina la Mall). Deci pentru noi a fost un obiect foarte folositor.
    2. Patutul. Mi-a folosit in primul an de viata, atasat de patul meu, dar dupa varsta de 1 an l-am mutat in pat cu mine si asa a ramas.
    3. Haine de bebelusi.
    Am primit foarte multe si nu am apucat sa le folosesc. Cu hainutele de nou nascut care se trag peste cap nu am avut nici o problema.
    Acum ca e la gradinita mi se pare ca e mult mai important ce haine cumperi si ce calitate au.
    4. Jucarii. Pe mine m-au ajutat foarte mult jucariile, caci in primul an de viata nu as fi avut ce sa ii dau sa se joace. La noi acasa e un mediu… mai minimalist si cu spatiu mic, asa ca nu aveam multe obiecte. Imi amintesc ce frustrata eram cand venea la bucatarie cu mine, in timp ce gateam (pe la 9-10 luni), ca nu aveam ce oale sa ii dau, ca erau toate cu mancare, pe aragaz, nu aveam nici macar peturi ramase sau dopuri, capace, etc sa ii dau sa “mestereasca” in timp ce gateam, dar noroc ca aveam jucarii (cumparate de noi sau primite de la rude, prieteni etc, etc)
    5. Detergent.
    Am folosit o singura data detergent special, cred ca in prima luna, dar apoi, daca am observat ca pielea lui e ok, nu am mai folosit, doar clateam de mai multe ori hainele.

    • mulțumesc, îmi pare bine că ți-a plăcut, îmi pare rău că ți-a furat ore de somn. Mersi pentru contribuția ta, te mai aștept pe la mine

  7. Multe lucruri se cumpara din instinct, vazut-placut, apoi dupa ce l-ai cumparat iti dai seama ca nu il vei folosi deloc sau mai deloc

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 175 queries in 0.434 s