Nu ne băgăm cremă în ochi, dacă asta aveați de gând să faceți. Stați un pic.
Când intru pe net dimineața, văd ce de greșeli am scris seara. Nu neapărat de gramatică, ci typos. Multe n-uri în loc de m-uri, multe încurcături din astea din tastatură, pe care nu le văd. Am început să pun și subtitrarea la reels mai mare, ca să văd, frate, ce scrie.
Pentru că nu mai văd bine. Faza e că nu cred că-i de la ochi. (o fi de la celălalt organ cu care văd, ahahah)
Dacă facem o socoteală, iar eu la matematică mă pricep, sunt totuși o tânără de 25 de ani, născută în 86, ok?
Faza e că-s foarte obosită, extrem de obosită. S-au adunat multe, cine-i ultimul soldat? N-am mai recuperat nici somn, nici dimineți, tot ce se întâmplă cu bunica mă consumă ca un fir epic paralel. Sunt într-un maraton, ca atunci când alergi și simți că nu mai poți trage aer în piept.
Nu e burnout, capul încă mă ține. E adrenalina aia înainte să pici. Am idei, am motoare, am inspirație și două proiecte în cap. Abia aștept să le pun pe hârtie și să vă zic despre ce e vorba. O să le iubiți și o să ne schimbe lumea. Dar vă zic când am cu ce mă lăuda pe concret.
Deci nu mai văd.
Lucrez mult pe telefon. Telefonul e mic, primesc unul mai mare mintenaș. Tot ce editez pentru Instagram și TikTok, mă chiorăsc. Nu mă duc la oftalmolog, că-mi dă dioptrii. Și nu vreau dioptrii, că am mai avut vreo cinci perechi de ochelari. Nu îi pot purta, pentru că am astigmatism și nu mă nimerește neam. De câte ori mi-am făcut ochelari, a fost grav și obligatoriu să-mi fac, dar să-i port când simt.
Apoi atât de rău vedeam cu ei, că nu simțeam nicicând.
Deci mă tratez cu doctor google ca o intelectuală de rang înalt. Glumesc. Oftalmologul meu a fost deja consultat.
Toată lumea e de acord că o idee rezonabilă ar fi să dorm.
Până atunci, poftim ochelari cu protecție pentru ecran. Cică oricine petrece peste 3 ore cu ochii în ecran, ar trebui să îi protejeze cumva. Poftim? Și eu abia acum aflu? Salutări din epoca de piatră, my friends.
Sigur că voi, posibil, să aveți deja ochelari de vedere cu protecție în lentile oricum. Dar cei fără ochelari, așa ca mine? Copiii, măi? De ce nu le-am luat copiilor până acum?! Că nu m-am gândit, na.
Oboseala ochilor expuși prea mult la ecrane nu e chiar ceva ce am visat.
Există, are și nume dedicat: astenopia acomodativă. Afectează până la 90% dintre oamenii care stau la ecrane mult, inclusiv copiii. Simptomele pot fi oboseală, hello, usturimea ochilor, mâncărime, arsuri, migrene, diplopie și alte probleme de vedere. Plus greșeli de scris.
Cum ne protejăm ochii?
- Reducem timpul la ecrane
- Formăm obiceiuri bune pentru copiii noștri
- Facem ”Ora Colgate” și trimitem ecranele la culcare
- Clipim
- Ne corectăm poziția la ecrane și ne învățăm copiii să stea și ei
- Reglăm intensitatea luminoasă a ecranelor
- Mărim dimensiunea textului ca mine la reels
- Ochelari cu protecție pentru ecrane
- Respectăm regula 20-20-20
Asociația Americană de Optometrie recomandă regula 20/20/20:
- priviți în altă parte de pe ecran la fiecare 20 de minute,
- focalizați pe un obiect la cel puțin 20m distanță,
- timp de cel puțin 20 de secunde.
În plus, copiii ar trebui să se îndepărteze de ecran timp de cel puțin 10 minute la fiecare oră.
Nimic din ce scriu mai sus nu înseamnă că, gata, avem ochelari și poziție, lăsăm copiii în plata Domnului la desene.
Sau pe noi la seriale. Nici vorbă. Exact cum să ne dăm cu cremă SPF NU ÎNSEAMNĂ că ne expunem la soare în amiaza mare. Tot periculos și interzis este, da?
Și dacă vrem să fim corecți, nu punem ochelari copiilor fără un control oftalmologic înainte.
Deci mi-am luat ochelari. Sunt frumoși și verzi, voi nu trebuie să vă luați ca ai mei, nici nu las link. Dar să vă documentați, întrebați medicul. Pentru copii, precis e bine să luați. Asta nu înseamnă că le creșteți timpul la dispozitiv și voi plecați la mall, înțeles?
Vă las cu povestea ochelarilor, spusă pe Instagram. Să vedeți că ei au venit, ca multe lucruri bune în viața mea, de la bărbat:
View this post on Instagram
teo
Esențial când îți faci ochelari, ca optometristul să te măsoare (distanța focală, poziția pupilei față de marginea de sus a ramei). Altfel, cu lentila pusă în mijlocul ramei ”că așa se face de obicei”, n-o să te nimerească nici o pereche de ochelari, dar nu e vina astigmatismului, ci a lipsei de profesionalism.
Miruna
Posibil. Dar nu am avut nicio pereche despre care sa zic ca e sufletul meu pereche.
dojo
Posibil. Am facut 2 perechi de ochelari deja in ultimii 3 ani si pur si simplu mi-e imposibil sa ii port. Am si de “aproape” si, daca nu sunt perfect lipiti de frunte si la 90 de grade peste obiectul de studiu, mai bine ma chiorasc fara. Aia de distanta refuz sa ii port, ca efectiv ma ia cu ameteli si draci.
Zarax
Exista aplicații pentru PC dar și pentru mobile care aplica un filtru galben peste ecran, făcând lumina mai prietenoasa pentru ochi. Au efect asemănător cu ochelarii pentru monitor.
Iulian
Am intrat într-un magazin de ochelari să întreb tocmai despre tipul acesta de ochelari. Însă costă undeva la 2000 RON ceva mai profi, așa că nu toată lumea are buget și pentru asta. Poate pe viitor, dată-mi fiind meseria…