Rețeta gătitului nostru din weekend: Shepard’s Pie, varianta adaptată de blonda bucătăreasă

Dacă îi mai invit o dată la supă și paste, cred că îmi iau interzis trei zile din casă. Dacă și voi vă spargeți creierii cu ce să mai faceți de mâncare, sunteți ca mine, surorile mele. Obsedate să nu ajungă copiii să urască mâncarea. Preocupate să-i faceți soțului câte o bucurie culinară. Îngrijorate să nu abuzați de butonul ”comandă pizza”.

Io nu-s chiar Zâna Zorilor în bucătărie, dar nici n-aș zice că-s Muma Blidelor Încurcate. Ce fac iese demențial, pe sistemul totul sau nimic. Pierd însă puncte la diversitate. Știu câteva rețete pe care le rotesc săptămânal. Ca să înțelegeți, băiețelul cel mare nu mai suportă pastele nici în poze.

Așa că n-am avut ce face,

decât să-mi trag un ruj pe buze și să-mi suflec mânecile cu responsabilitate.

Dacă ați fost pe stories sâmbătă, ați putut urmări live toată aventura. Dacă n-ați fost, vă fac un rezumat pe repede-nainte: rujat eu, plecat toți la apartamentul nostru (cuptorul de unde locuim acum e impracticabil sau nu ”ne riscăm” niciunul. Bărbatu-meu se pricepe la chirurgie pe creier, dar la butoanele acestui aragaz nu se bagă), acolo jucat, și gătit, și mâncat.

Documentat facerea mâncării, arătat poză cu rezultatul, iar vreo 80% ați zis că vreți rețeta.

Deci poftiți, colorata mâine-i gata.

E o rețetă nouă, o fac pentru prima dată. Mai am de lucrat la aparențe, ca să mă puteți și crede. Dar cum nu vă știu niște superficiale, mergem mai departe.

Am parcat în fața blocului, Victor adormise în mașină. Ce bine.
Am mers cu Tudor să luăm ce ne trebuia, o listă destul de scurtă, că nu ne-am încurcat în ingrediente.

Ajunși însă sus la noi în casă, surpriză:

Acest flăcău minunat era pe modul de hărnicie. Ce jucării? Hop, să mă ajute. Ceea ce a și făcut și s-a transformat într-un superb exercițiu de teambuilding copil-mamă. Mi-a plăcut, e adorabil să cureți 5 morcovi în 40 de minute 🙂

Glumesc, chiar mi-a făcut plăcere.

După un sfert de ardei capia tăiat cubulețe, a mai întrebat dacă sigur trebuie să-l punem pe tot la mâncare. Am preluat eu și el a revenit la spălat morcovii, tot delicios, dacă mă întrebați pe mine.

Cra cra!

Auziți, în rețetă scrie 300g morcovi. Și am o întrebare. 300 g după ce i-ai curățat și le-ai tăiat codițele? Înainte de fiert sau după? Adică, nu vi se par niște întrebări legitime, de gospodăreasă?

Trecem peste, că eu oricum n-aveam cântar la mine. Așa-i când locuiești în două case. Și-am dublat ochiometric cantitățile, ca în cazul că ar fi ieșit rețeta, să ne rămână și pe mâine.

În rețetă zice să toci carnea. Ahahaha, ce-am mai râs. Dar prin blender, ce va avea, mămică? Dă-i cu blender, a ieșit super.

Ingrediente:

  • 600 g piept de pui fără piele și os
  • 50 g ceapă verde (am pus 2 legături, să fie)
  • 100 g ardei capia (iar întreb: cântărim înainte să le scoatem sâmburii sau după, eu aș vrea, vă rog, instrucțiuni precise)
  • 300 g morcovi (am folosit mai mulți, cum ziceam, dar nu se știe exact cantitatea)
  • 250 g conopidă proaspătă (am pus o conopidă întreagă, proaspătă)
  • 200 ml bulion din roșii
  • 100ml smântână lichidă pentru piure
  • 30 ml ulei din sâmburi de struguri (n-am avut, de floarea soarelui ce are?)

Din ceapă, ardei și pui am făcut ce se vede în tigaie. Am blenduit pieptul, am tăiat legumele, le-am înăbușit într-un strop de ulei și puțină apă. Sare și piper. La final am turnat bulion cu ușor prea mare generozitate. Nu știu cum am făcut, că legumele au rămas crocante, ceea ce ne place.

Din morcovi, conopidă și smântână, am executat un piure, care nu se vede că-l mixez în oală. Am mixat la el, nene, că deh, cantități duble. Să ne ajungă și mâine. Să ne ajungă și MÂINILE dacă se poate.

Dar piureul ăla a fost piesa de rezistență. Dacă îți place piureul de cartofi cum ne place nouă, o să te lingi pe degete, că asta e mai cremos și dulce.

După care n-au încăput în vasul pentru cuptor toate, pentru că, ați ghicit, cantități duble. Așa că s-a întâmplat asta:

Oala din brațe cântărește cam cât un om mare. A râs soțul cu două guri, când m-a văzut c-o țin ca pe un bebeluș la piept. Și a sărit să mă salveze, dar sigur că m-a pozat înainte.

Victor deja se trezise și îi era foame. Bineînțeles, a ras ce a găsit prin plase.

Legume cu carne și piureul peste, puse în oală, 45 de minute la cuptor preîncălzit la 170 de grade.

Între timp am făcut o salată de salată, nicio invenție, rețeta clasică. După care a fost nevoie de o mână de bărbat să scoată bebelușul afară:

La servire a arătat cam așa:

Majoritatea respondenților de pe stories vrea rețeta, deci pofțiți articol scris de blonda bucătăreasă.

Analiza pe text, pardon, pe oală, și
Concluzii:

nu știu de ce îi zice Shepards Pie, că mi-a ieșit mai mult tocăniță, deloc plăcintă. Precis am greșit ceva, posibil multe.

Dar comestibilă a ieșit, nu vă lăsați înșelați de aparențe. Aș putea spune chiar delicioasă, dacă îți place combinația de dulce de la piureul de conopidă cu morcovi și săratul de la ceapă, ardei și carne. Nouă ne place, io am mâncat chiar porție dublă, idem și soțul. A doua zi a fost chiar mai bună.

N-am înțeles nevoia de a da totul la cuptor, cred că ar fi mers și fără. Nici nevoia de bulion n-am înțeles-o, dar cred că sunt subiectivă în ceea ce-l privește.

Ce nu mi-a plăcut deloc la rețeta asta e numărul de vase murdărite. Prieteni, cât a stat bebelușul la cuptor, Zâna Zorilor a strâns urmele de pe cratițe.

Ceea ce-mi amintește de niște prieteni care au primit multicooker de Crăciun și, cum îi explicam eu încântată că le va schimba viața, cât de ușor se face mâncarea, ea mă întreabă senină: Și, la sfârșit, trebuie să speli oala?

Am râs jumătate de oră. De asta suntem prietene, ne potrivim perfect la întrebări originale.

Nu știu dacă o să faceți rețeta, dar sper că v-am făcut măcar să râdeți oleacă. Nu mă uitați cu răspuns la partea cu morcovii și ardeii capia.  Iar dacă vă apucați și voi de diversitate, să-mi ziceți dacă ați avut succes și, mai ales, cât timp a durat să strângeți vasele la urmă 😛

Articolul anterior

A fost odată un băiețel

Articolul următor

Mani-pedi, de la răsfăț la deteriorarea ADN-ului și mutații celulare

12 Comentarii

  1. anya

    Fix poza cu rezultatul final nu se vede. Oricum merită testat, e interesantă combinația.

    • La mine se vede, poate nu se încarcă la tine, ai încercat cu refresh?

      • Ele

        Miruna, nici la mine nu se vede, dar sigur voi incerca reteta. Eu am vazut-o pe instagram.

      • Raluca B.

        Nici la mine nu se vede poza…

      • ADINA

        Ultima poza nu se vede, am dat refresh in chrome si apoi am deschis articolul si cu Microsoft Edge si rezultatul este acelasi. Cred ca trebuie stearsa si pusa poza inca o data pe blog. Desi e de preferabil sa stii sa gatesti cat mai divers, recunosc ca sunt si eu in aceeasi “oala” cu tine. Mi-am gasit gasca 🙂 sau macar pe cineva din aceasta gasca. Mie imi iese mancarea daca urmaresc reteta cu sfintenie si sa ma concentrez exclusiv pe facut un singur fel de mancare. Multi-taskingul trebuie eliminat din start astfel mancarea nu iese buna. Improvizatia nu ajuta prea mult in cazul meu, este o “reteta” pentru dezastru culinar. Nu stiu cum mamele noastre sa faca toate din ochi. Facutul din ochi tare ma intriga si ma necajeste. E ca si cum ai pune ceva magic. Si unele femei mai indraznesc sa spuna: “Nu are cum sa iasa”. De fapt are cum “sa nu iasa” si iti dau exemplul meu. Miruna, orice incercare de a face o mancare gustoasa este apreciata de mine chiar daca nu va fi mereu o reusita. Sper ca reteta sa fi fost pe placul familiei tale ca sa mai faci inca o data.

    • Eli

      Mda știu,vasele de la urma ma fac sa nu ma complic prea tare de cele mai multe ori.
      As găti cele mai diverse și delicioase combinații, dar gândul la câte vase am de spălat ma cam face sa-mi cântăresc mai bine opțiunile, mai ales ca bucătăria e mica,mica și inghesuita.

  2. Iulia

    Hahahaha, atât de bine înțeleg ce zici :* Sista, cum ar veni.
    Îmi place ce-a ieșit, îmi place bebelușul și visez și eu la unul. Noii avem unul mai miiiic și roșu, insuficient pentru desele încercări culinare. Dar adorabil, ușor de curățat și mâncarea iese mult mai gustoasă față de alte oale.
    Tot un ”pie” similar am făcut și eu, inspirată de Jamie Oliver, doar că are carne tocată, inăbușită cu legume și sos de roșii, iar wannabe piureul era de cartofi. Wannabe pentru că i-am pasat grosier și i-am pus deasupra cărnii. Îmi amintea de musaca, dar nu chiar. Evident, că nu seamănă a pie, deloc :)) Dar, na, pretenții culinare și lingvistice.
    Nici la mine nu merge ultima poză. Hugs.

  3. Carmen M

    So, shepherd’s pie… recomandari de la persoana care cam gateste totul la ochi:
    – nu te agita cu piept de pui sa il toci tu: il gasesti la supermarket gata tocat ori ceri macelarului sa ti-l toace
    – umplutura: trebuie sa fie mai groasa – daca e entuziasm la sucul de rosii (pe care cred ca l-ai folosit) [- mai e pasata care e un suc de rosii mai gros, intre suc de rosii si bulion] – si e mai mult zeama in oala decat sos, sprinkle o lingura de faina, ingrosi sosul. La cat si lucrat tu la carne si legume, astea sunt gata in 20 minute max.
    – pireul de cartofi- nici asta sa nu fie baby food, mai tare si itself fain
    – la captor: grill nu roast, OK? 20 de minute la maxim si iese pie nu stew ;).

    Good luck 🙂

    P.S. mi-ai dat idei pe weekend… acu sa vad ce e si prin congelator

  4. Eli

    Mda știu,vasele de la urma ma fac sa nu ma complic prea tare de cele mai multe ori.
    As găti cele mai diverse și delicioase combinații, dar gândul la câte vase am de spălat ma cam face sa-mi cântăresc mai bine opțiunile, mai ales ca bucătăria e mica,mica și inghesuita.

  5. Femeia lui Dumnezeu, cum sa blendui carnea? 😀

    Poza finala nu se vede, uneori face WordPress-ul din astea, ca nu incarca OK, daca e vreun timeout sau ceva de genul.

    In alta ordine de idei, chestia aia arata beton si sunt convinsa ca si “gusta” super bine. Ar cam trebui sa o fac si eu.

  6. Virginia

    Nu se vede ultima poza.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 147 queries in 0.401 s