Experiența ta și a altora e aur curat când alegi ceva pentru casa nouă – azi, despre frigidere (p)


Curățam niște dovlecei pentru o supă cremă (iese delicioasă, vreți rețeta?). Eram în noul apartament, cel luat în chirie să fim aproape de școală. Doi pași mai încolo, pe fotoliu era soțul meu care se uita la mine. În fața lui pe covor, Victor învârtea o jucărie.

Ce-mi place asta cu bucătărie deschisă. Așa-i de fain să putem face lucruri în timp ce suntem împreună. Deși teoretic eram împotriva acestui lucru.

La apartamentul nostru vechi avem bucătărie separată. Da, ce noroc, că am putut închide ușile în cele două dăți din șase ani, când am prăjit ceapă!

Teoria e diferită de practică. Ce îți imaginezi că simți sau că îți dorești e diferit de ceea ce chiar simți într-o situație.

Blatul din lemn la bucătărie și parchetul în toată casa. Scaunele tapițate.

Ai mei și-au renovat în Sibiu aproape toată casa. Au schimbat inclusiv mobila de bucătărie. Experiența lor ne-a ajutat enorm să înțelegem câteva lucruri esențiale:

Copiii sunt încă mici, e foarte posibil să stricăm diverse.

Ne punem parchet? Ok, dar acceptăm că e posibil să vărsăm pe el lapte.

Ne punem scaune tapițate și masă împărătească? Mai bine nu facem o investiție colosală, ca să nu certăm copiii că iau luciul obiectelor din casă. Și, vorba soțului, nu vreau să stau stresat că, vai, cât costă. Lucrurile sunt menite să ne servească pe noi, cu tot respectul, nu invers.

Mai știu că vreau scurgerile la baie să fie rotunde. Pentru că la apartamentul din chirie e walk-in-shower, duș în care doar intri, fără cabină. Scurgerea e dată din pantă. Și sifonul ăla e dreptunghiular. Se înfundă după fiecare spălat pe cap. Pentru că nu îi pot pune o sită și năpârlesc bine, culeg părul de pe el de 5 ori pe secundă. Îl desfund cu Mr. Muscolo o dată pe săptămână.

Tot din experiența acestui duș, am decis să punem și o vană în casă. Ne-a plăcut enorm experiența acestui tip de ”fără cabină” la un hotel de 5 stele, dar acolo eram la mare. Tot timpul în costum de baie. Aici, să spăl copiii e ceva de groază. Fac și eu duș, după care spăl toată baia, altfel n-am nicio șansă. Și cum mai am încă sigur 4 ani cu Victor până să se spele singur, deci, hello, vană!

Electrocasnice de bucătărie am ales în pachetul standard de mobilă, să nu ne batem capul cu detalii (vin ei și montează tot, nu au pe cine să dea vina unii pe alții). Mai avem însă frigiderul.

Ziceți voi, că am văzut o mie de feluri. Nave spațiale. Opțiuni de te doare capul. Chiar avem nevoie de ele. Ce folosiți de acolo?

Mă bate gândul să pun un congelator mare în subsol, iar în bucătărie să țin unul micuț doar, în care să încapă o caserolă cu înghețată. Dar în rest?

LG a scos un frigider foarte șmecher, cu ecran transparent. Zice că economisește multă energie. Fiindcă se pare că cel mai mult frigiderul nu consumă să mențină frigul, ci să răcească temperatura. Care crește, când tu deschizi ușa.

Uite cum face doamna. Bate la ușă, cioc-cioc

și uite, ce se întâmplă:

Au făcut niște studii, în care se vede că mulți oameni merg la frigider, deschid ușa, doar să mai vadă ”ce avem pe-acolo”. Recunoașteți?

Și, dacă unii dintre oameni au șase, chiar dacă tu ai gătit toată ziua și e plin de oale cu mâncare, închid ușa și strigă: Comandăm pizza?

Așa că LG a încorporat un ecran tactil în ușa frigiderului InstaView Door-in-Door™.

Cercetările au stabilit că ușa frigiderului este deschisă, în medie, de 79 de ori pe zi,

și de cele mai multe ori pentru a avea acces la alimentele foarte mici, cum ar fi băuturile sau snacks-urile, sau pur și simplu doar pentru a vedea ce este înăuntru. De fiecare dată când deschidem ușa frigiderului, se pierde o cantitate considerabilă de aer rece care duce la consum suplimentar de energie, dar și la alterarea alimentelor depozitate în interior. În plus, mulți utilizatori uită să închidă ușa, deși 56% au declarat că nu le place ca ușa de la frigider să fie uitată deschisă.

Așa că LG a scos un frigider cu ușă care îți permite să vezi alimentele depozitate în interior. Nu mai e nevoie să deschizi ușa.

Este suficient să atingi de două ori acest display incorporat în ușa frigiderului pentru a vizualiza alimentele depozitate în interior, evitând astfel pierderea de aer rece.

Au făcut și compartimentul spațios Door-in-Door™, pentru a depozita cele mai accesate gustări și băuturi. La noi ar fi, clar, laptele. Această funcție ajută la reducerea pierderilor de aer rece cu până la 41%3, păstrând alimentele proaspete mai mult timp.

Nu l-am luat încă, ne documentăm. Nu avem unde testa și e foarte importantă partea asta.

Îl aveți, cum vi se pare? Ce anume folosiți la un frigider? Ale noastre de până acum sunt frigidere clasice. De cel de la apartamentul nostru aș putea chiar spune că e vechi. Dar funcționează. Ce să-ți dorești mai mult de la un frigider? Bine, dacă mă întrebi pe mine, ar fi tare să îi pui ingredientele și el să-ți dea gata o mâncare.

Photo by Jason Briscoe on Unsplash

Articolul anterior

După perioada Nunți și Botezuri, urmează perioada Boli și Divorțuri?

Articolul următor

Vine o vârstă când îți dai seama că și doamnele poartă bocanci și nu îți pasă că ți se văd chiloții prin pantaloni (p)

16 Comentarii

  1. Nancy

    Eu lucrez într-un domeniu tehnic și nu o dată am avut ocazia să mă conving de faptul că, cu cât mai multă tehnică într-un dispozitiv, cu atât mai mare posibilitatea de-a se strica. Repede și într-un fel care necesită intervenția meșterului, fără a fi mereu un caz considerat de ei în garanție.
    Altfel spus: frigiderul prezentat îmi place doar ca idee, pe care o găsesc ce-i drept interesantă, da-n niciun caz nu mi-aș cumpăra așa ceva. Unul clasic va fi mereu varianta optimă. Nu-mi pot imagina de ce-ar deschide cineva frigiderul de 79 de ori pe zi, așa de mare e plictiseala?! Să-și pună Netflix 😀 Serios acum, noi am consumat mereu mai puțin decât estimările făcute de furnizor, deci nici partea cu pierderea de energie n-o văd ca fiind un argument…

    • Sunt de acord cu partea de simplitate si noi am
      Mers in casa mult pe acest principiu si pe dovada timpului

    • Tind sa fiu de acord cu Nancy. Atentie la toate briz-briz-urile astea, ca da cu virgula. Noi am luat anul trecut, cand ne-am mutat la casa noastra, un Samsung. Ador LG si Samsung inca din Romania, am ales un frigider model nou (normal), foarte mare si fara prea multe gadget-uri. Chiar si asa, e atat de destept, incat uneori e .. prost. 2-3 intreruperi de curent si deja placa lui de baza spune ca sunt 3 grade in frigider (si pot incalzi casa cu el, atat de cald e inauntru) si alte minuni din astea. Ma felicit ca nu am luat cine stie ce nava spatiala, ca era si mai distractiv. Se pare ca s-a busit un ventilator, normal, la 3 luni dupa ce a iesit din garantie. 400 de dolari si suntem ca noi 😀

      Mi-e dor de vremurile in care schimbam frigiderele ca erau deja vechi si urate. Acum se pare ca abia ies din garantie si se duc pe copca

  2. Florentina Bejenaru

    Si noi suntem 4 in casa. Și gatesc zilnic. Pentru mine idealul este un frigider mare, dublu ca volum fata de unul normal. Si daca nu as locui într-un apartament cu doua camere, mi -as lua separat o lada frigorifica.
    Legat de frigiderul prezentat, mi se pare fix o fiță. Nu stiu cum sunt altii, dar eu stiu ce am in frigider si cel mai mult l -am deschis de vreo 10 ori intr-o zi cu musafiri.

  3. Alexandra

    Eu am in baia mea doar duș din ala walk-in si il ador. In baia copiilor am pus doar cadă si acum imi pare rău pentru că cel mare care are 7 ani, nu mai vrea in cadă, vrea sa facă duș.
    Iar legat de bucătăria open-space, la noi era criteriu eliminatoriu cand am căutat casa. La bloc aveam 4 camere si o bucătărie mare separat dar cu copii mici e foarte greu. Acum stam de 4 ani la casă si cum zici tu, e fain ca toata lumea e împreuna, nu stau eu singura in bucătărie, plus ii vad tot timpul pe copii si fac mai repede si mai organizat treburile. Singura problemă e cand vine cineva in vizita. La bucataria normala, inchizi usa si gata. La open space, se vede tot dezastrul din bucătărie. Cine are minim 2 copii si are o bucătărie ordonata ca in filme, să ignore acest comentariu.

    • Elisa

      Și mie îmi place bucătăria open-space,dar…
      Primul neajuns ar fi mirosul de mancare răspândit în toată casa.
      Celalalt ar fi musafirii inopinati.De aceea ma gândesc ca as putea avea și bucătăria ooen-space,dar și o ușă pe care sa o închid la nevoie.Si ma gândeam la o ușă glisanta sau de tip armonica.
      Nu se vede,dar e acolo la nevoie.Gata sa-si îndeplinească funcția.

      • Si noi ne-am gandit la glisanta, a fost proiectata initial, dar apoi ne-am gandit ca am tine-o tot timpul deschisa si nu merita bugetul si spatiul sacrificate.
        2, nu ne facem casa pt musafiri. Cine e destul de prieten sa vina in vizita stie ca nu traiesc intr-un muzeu

  4. Ana

    Buna Miruna. Și noi avem bucataria open space tot din același motiv. Sa nu stau singura când gătesc . Oricum majoritatea timpului îl petrec in Bucătărie . Frigider avem unul normal de la Miele cu ușa de sticlă pe care se poate scrie/ desena cu un marker special. Noi l am comandat odată cu bucataria și sincer l am ales și pt ca se potrivea foarte bine ca nuanță 😅( bucataria noastră este neagră😅☺️) . Dar suntem foarte incantați de el. Ce i drept nici nu e de mult in folosință . Suntem in noua casă de un an și o luna😉🤪. Mult noroc pe mai departe și Crăciun Fericit va doresc💫🌟❄️🎄💫🎄

  5. Gabi

    Poti arunca un ochi si la frigiderele celor de la samsung, partea cu smart conversion e destul de buna cand ai perioade in care gatesti mai mult sau poate plecati in concediu si nu ramane mancare prin frigider. Also, poate ti se pare util sa cauti ceva cu frigider in partea de jos si congelator deasupra, asa ajung mai ok copiii la frigider si nici tu nu risti sa iti versi oala de ciorba in cap daca e mai sus pe raft.

  6. Diana

    Eu vreau reteta la supa crema 🤚

    • Ooo, e foarte simplu. Dovlecei (cat mai multi) curatati, o ceapa, un catel de usturoi. Fierbi (eu pun la
      Sub presiune, cu putin apa), scoti ceapa la final, scurgi o parte din apa in care au fiert, dar pastrezi intr-o cana, blenduiesti si adaugi 200 ml de smanatana lichida. Sare si piper, iar daca iese prea groasa, mai adaugi din apa in care au fiert.
      Inlocuieste dovlecel cu ciuperci, broccoli, orice vrei si iese o supa crema delicioasa
      Cred ca mai merge adaugat si parmezan, dar nu am indraznit inca.

      Mie nu imi place sa adaug la supele astea morcov si telina, ca le taie gustul de leguma principala. Asta de dovlecel e top.

  7. Isa

    Buna, ca recomandare noi avem un Samsung side-by-side cu usa stil vitrina care se deschide independent de usa principala, ai acces rapid la bauturi si ce se mai tine de obicei in rafturile usii (sosuri, iaurturi). Sunt pro tehnologii noi, am apelat ori de cate ori am considerat util, dar usa de care zici tu nu prea are utilitate decat sa vezi ce vedem si noi la vitrina frigiderului, altfel, ca sa-l mai verifici ocazional de “bunataturi” tot trebuie acces la rafturile principale, deci deschizi usa.

    Iar bucataria la noi e open-space cu usi glisante, inchise la nevoie (de 2 ori pe an cel mult). Musafirii (programati sau inopinati) cumva tot in bucatarie se opresc, e si spatioasa, are insula pe mijloc cu rol de bar, acolo mancam, bem, chiar daca sunt 2 scaune si 6 oameni, tot in jurul ei stam, apucaturi de pub-uri :)). Deci secretul e sa mentinem bucataria permanent curata, compensand cu nestersul prafului pe unde oricum nu sta/vine nimeni.

  8. Leea

    Se zice ca abia la a doua casa construita nu mai faci greseli 🙂
    Sa iti povestesc experienta noastra cu:
    1. Bucataria open space.
    Noi gatim, nu in fiecare zi, cam o data pe saptamana sau chiar la 2 saptamani. Depinde cand vine nepotelul pe la noi. Asta de cand gateste sotul meu. Ca pe vremea cand gateam eu, trebuia sa pregatesc ceva proaspat in fiecare zi.
    Si, desi stiam cum este cu bucataria fara usi in casa( asa aveam si cand locuiam la bloc), am construit casa tot cu bucatarie open space.
    Ba mai mult, ca sa fie totul si mai complicat, tot parterul este construit in jurul bucatariei open space. Macar daca din bucatarie aveam iesire directa in curte, dar nu, trebuie sa trecem prin living ca sa iesim. Ne gandeam noi ca daca o sa ne punem o hota (ultraperformanta la vremea respectiva), cu perdea de aer, nu o sa simtim mirosul de ceapa fiarta in casa(il urasc 🙂 ). Binenteles ca ne-am inselat amarnic. Mirosul de mancare se duce in toata casa. Am cautat solutii sa o inchidem. Nu putem, are 2 pereti deschisi(lipsesc adica), greu sa pui niste usi glisante, asa ca ne-am construit o bucatarie de vara in curte, si doar acolo gatim. In casa facem doar ceai, cafea si prajituri la cuptorul electric. Si mancam binenteles.
    2. Mobilierul.
    In living ne-am cumparat un set de canapele din piele crem. Mare prostie, vara se lipesc de piele, iarna tin rece. Inca nu le-am schimbat, dar intentionam in curand.
    In baia de jos, cumparat mobilier din sticla albastra. Arata foarte bine in showroom, dar acasa iti trebuie o menajera care sa stearga praful in fiecare zi. Mai ales ca avem si o pisica blanoasa. Dupa 2 ani cu nervi, am schimbat-o.
    Dupa indelungi dispute cu sotul meu vis a vis de cabina de dus versus cada, am pus in baia de jos cabina de dus, iar in baia de sus cada. Cada am folosit-o eu in primul an. Acum este pe post de exponat. Toti folosim cabina de dus de jos, inclusiv nepotelul de 5 ani.
    Concluzia: nu tot ce arata bine in magazinele de specialitate sunt si practice si functionale. Dar daca ma gandesc bine, probabil ca as gresi din nou daca as lua-o de la capat 🙂

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 153 queries in 0.411 s