Brain fitness pentru copii: 7 jocuri simple care-i ajută să facă mușchi la creier și să nu li se pară gânditul ceva complicat (p)

Unul dintre cele mai mari pericole ale vremurilor noastre e lenea de gândit. Pur și simplu, avem atâtea instrumente, link-uri și aplicații, încât singurul lucru care ne rămâne de făcut e să respirăm. Nu, că?

76 minus 21, pac, scot calculatorul din telefon. 7 ori 8, stai să fiu sigur că nu socotesc greșit. Serios, ce facem aici?

Știu că tendințele actuale merg în direcția de emoțional. Foarte bine, vrem să avem copii echilibrați și fericiți. Mai merg tendințele și în zona academică. Foarte bine, vrem să avem copii deștepți și foarte deștepți. Doar că metoda ”o pagină de culegere pe zi” și-a dat cu dreptu-n stângul, cum ar veni. Uitați-vă la noi și la atâtea generații distruse, de copii.

Ce-mi doresc eu cel mai mult de la școala copiilor mei e să nu-i facă să urască învățatul. Dacă reușim chestia asta în primii ani ai lor, restul va veni de la sine.  Pe vremea mea, să fii isteț era rău. Ce ești tu, tocilar? Doamne ferește, să vii cu temele făcute sau să iei note mari. Te lăudau părinții, dar colegii tăi râdeau.

Să nu fie matematica o corvoadă, ci o provocare. Asta vreau. Să nu fie gramatica o invenție prostească, ci un standard cultural. Să nu fie chimia o limbă chineză, ci o curiozitate. Și nici mersul la teatru ceva elitist, ci o distracție soră cu văzutul unui film.

Hai să facem din gândit ceva trendy și distractiv!

Știți, multă lume umblă după suplimente anti-ageing și creme antirid. Când, de fapt, cel mai tare ar trebui mintea să o întinerim. Poți arăta de 15 ani. Dacă gândești ca o babă, te-ai prăjit. Oamenii nu sunt copaci, să înflorească în fiecare an. E un efort să rămâi verde la cap. Ce vă propun e să profităm că avem copii și să ne punem mintea la muncit.

1. Joc de memorie, cu jucării (pentru copii sub 8 ani):

Îmbunătățește memoria și concentrarea. Iei câteva jucării și le așezi într-un rând. Le acoperi și scoți una. Vezi dacă ghicește copilul ce jucărie lipsește acum.  Poți repeta cu ordinea jucăriilor sau poți scoate mai multe. Dacă participă și părintele, o să fie tare distractiv.

2. Joc de memorie auditivă și concentrare (pentru jucat în mașină):

Începi cu liste scurte de obiecte familiare de prin casă. Unul le spune, apoi încercați să le țineți minte în ordine. Apoi le spuneți în ordine inversă. Puteți crește dificultatea, când lista de cuvinte nu mai are logică (nume de prinți și prințese) William Arthur Charles Ronald McDonald.

3. Joc de atenție vizuală (pentru orice vârstă, în funcție de dificultate)

Pui pe masă un număr de x obiecte. Le descoperi pentru 10 secunde, apoi le acoperi și numărați câte își aduce aminte. E distractiv de jucat în familie.

4. Joc de atenție distributivă

Ceva similar a fost la mine la balul bobocilor. Aveam o celebră statuie a lui Teutsch în curtea liceului, pe lângă care treceam de mai multe ori zilnic. Întrebarea a fost: în ce mână ține Teutsch cartea? N-o să uit veci.
Când ne jucăm acasă, cel care răspunde poate fi legat la ochi, în funcție de domeniul din care vin întrebările. Exemplu simplu, pentru copii mici: Câte ochiuri are aragazul nostru? Ce culoare are geanta mamei? Câte plăci de faianță avem în baie? (glumeeeesc)

5. Joc de căutat în cap prin sertare

Ăsta merge super tot în mașină, dar și la cină sau într-o sală de așteptare. Cel mai celebru e FAZAN. Cel mai simplu, pentru copii care încă nu știu să scrie și să citească, pur și simplu cuvinte care încep cu o anumită literă. Apoi, pe măsură ce devine tot mai ușor, definim câmpul lexical: animale, atribute, mașini, cărți, desene animate.

6. Joc de recunoscut obiecte cu ochii închiși

Punem într-o pungă sau într-un sac niște obiecte cunoscute de copil. Fără să se uite, extrage de acolo câte ceva pe rând și trebuie să-l numească fără să-l vadă. Poate fi distractiv de făcut asta cu toate animalele de la fermă. Sau mașinuțele care-s, pentru mame, toate la fel :))

7. Brain Box -jocuri pentru creier, într-o cutie

Sunt cam toate jocurile de la 1 la 6 într-o cutie. Precis le știți:

Aici sunt câteva din preferatele noastre, potrivite pentru vârsta copiilor mei. Dar există și categoria 8+.

Fiecare cutie conține cartonașe pe diverse teme. Te uiți pe imagine 10 secunde, după care răspunzi la o întrebare despre ce ai văzut. Cât ai ținut minte? Ai fost atent? Dacă răspunzi corect, păstrezi cartonașul. Câștigă cine are cele mai multe cartonașe după 10 minute.

Vă dau test, priviți cartonașul cu atenție 10s, apoi scroll mai departe.

Alegeți un număr între 1 și 6. Răspundeți la întrebare. Nu trișați!

Alta, din domeniu matematică pentru 4+:

Alege un număr de la 1 la 6 și răspunde la întrebare:

Alta, din ABC:

În fiecare cutie găsim cartonașe, o clepsidră și un zar. Se poate juca singur (pentru copiii care știu să citească) sau în mai mulți participanți. Dar e mai distractiv în mai mulți.

Noi ne jucăm de când Tudor avea cam 3 ani Brain Box. Țin minte că încă nici nu se uita la desene animate și aveam un joc cu Bobiță și Buburuză și ne încurcam în personaje. Dar îi plăcea mult acest antrenament. Dacă are nevoie, jucătorii mai tineri pot primi mai mult timp la dispoziție. Însă, din experiența noastră, mai mult de 15s nu au răbdare oricum.

Îmi place că

  • întrebările sunt cu variante de răspuns, încât poți și nimeri. Exemplu: Fustița din imagine era verde sau mov? Floarea avea 3 sau 5 petale? Vezi în imagine un copac, da sau nu?
  • durata de viață a unui joc e mare, fiindcă și când se repetă cartonașele, nu prea dai de aceeași întrebare. Șansele sunt foarte mici.
  • încape într-un rucsac mic și poate fi luat oriunde. Noi l-am dus și în vizită la prieteni, luat în concedii, ba și în mașină ne-am jucat. Doar că fără zar și țineam timpul eu. Ceea ce mă duce la următorul punct:
  • nu se strică jocul, dacă pierzi piese. Am pierdut zarul sau clepsidra și tot ne-am putut juca în continuare.

Ce înveți:

Atenție și memorie

Viteză de reacție

Modele și tipare (asta mi se pare destul de valoros, că înveți din întrebări la ce să te uiți pe următoarele cartonașe. Nu sunt pe toate fix aceleași întrebări, dar ajungi să antrenezi o listă de lucruri pe care să le bifezi. Exemplu: la dinozauri, adesea vin întrebări de genul ”Apar copaci?” – începi să te uiți după copaci, să îi numeri. Sau: ”dinozaurul are gura închisă sau deschisă?” -ești atent la încă ceva. ”E carnivor sau erbivor?”- verifici și asta, că e un semn, pe care îl înțeleg și cei care nu știu încă citi)

Încredere în sine – asta e magic pentru copii. Să îi vezi cum se bucură când nimeresc un răspuns, ceea ce îi motivează să fie și mai atenți data viitoare.

Corectitudine – fiindcă e un joc unde e important să știi. Apropo de ce ziceam la început. E cool să fii deștept. Nu e ceva rău. Miza nu e alta decât să răspunzi corect. Și poți face asta foarte ușor, dacă ești atent.

Ceea ce e adevărat și pentru școală. De multe ori, și pentru viață. Dacă ești atent și pe fază, poți ajunge departe și înaintea celorlalți. Îmi amintesc de la cursul de condus defensiv pe care l-am făcut în UK în loc să plătesc o amendă. Cea mai bine investită dimineață de atunci. Fix ăsta e condusul: imagini care se derulează rapid, din care trebuie să vezi detalii la secundă. Și să reacționezi instantaneu.

Antrenați-le creierul prin joacă. Învățați-i să le facă plăcere să gândească. Fiindcă da, inteligența e un mușchi. Nu e numai să știi kilograme de informație, iar în viitor, succesul în viață o să fie tot mai mult legat de ce observi când alții nu văd și cât de repede te miști să faci o treabă.

Jocurile sunt foarte faine și pentru cadou. Avem cod de discount:

BRAINBOX30 oferă reducere 30% pentru orice 2 jocuri cumpărate de pe elefant.ro.

Feliz navidad, stați verde la cap.

Photo by Anna Samoylova on Unsplash

Articolul anterior

Nu înțeleg miorlăeza! Cum mi-am vindecat copilul de miorlăit -metodă testată

Articolul următor

Prieteniile din liceu te întineresc fără să știi cum și de ce

5 Comentarii

  1. Diana

    Eu chiar număram placile de faianta din baie cat stateam pe toaleta cand eram mica 🤣

  2. Andreea L

    Sunt minunate. Si noi jucam mult, mult cand copiii erau mai mici. Fetita mea, la un joc, efectiv le-a memorat. Eu abia citeam ce se cere pe cartonasul respectiv si ea deja raspundea.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 131 queries in 0.454 s