Testul Bezelei este cel mai celebru studiu pediatric din psihologie. Probabil ați auzit de ”Marshmallow test”. Unor copii cu vârste între 3 și 6 ani li s-a oferit o bezea. Li s-a spus așa: dacă nu se ating de ea până se întoarce în cameră cercetătorul, vor primi încă o bezea. Urmărind acești copii în timp, studiul a concluzionat că cei care au așteptat a doua bezea, deci capabili să amâne gratificarea și cu suficient autocontrol au avut mai mult succes în viață.
Sigur că acest studiu al unui profesor de la Stanford a fost reanalizat și discutat de alți cercetători de-a lungul vremii. S-a arătat că nu numai capacitatea de autocontrol la vârste mici influențează succesul în viață. Ci, surpriză, sunt mai mulți factori implicați: socio-culturali, economici etc. Doar că asta nu înseamnă că nu vrem ca puii noștri să bifeze cât mai mulți.
Nu mă refer la logaritmi și radicali.
Dacă sunteți ca mine, și voi credeți că viitorul strălucit pentru copiii noștri nu va consta în care știe ridica la puteri mai mari.
Pentru asta avem deja calculatoare performante. Ci pentru cei care au răbdarea antrenată. Atenția. Care pot gândi individual. Rezolva probleme și așa mai departe. Astea sunt abilități care te diferențiază și azi, dar pe cât viața se va automatiza mai mult și omul va fi tot mai înlocuibil, se vor descurca mai bine cei cu abilități de autocontrol (vezi dependența de ecrane/jocuri/social media), răbdare, adaptare, învățare, gândire critică și așa mai departe.
Ce e calendarul de Advent?
Calendarul de Advent ajută copiii să știe cât mai este până vine Moș Crăciun. Are 24 de ferestre. Deschizi câte una de la 1. decembrie până pe 24 decembrie. Poate fi cu bomboane, ciocolată, au apărut cu jucării, cărți, Lego, Playmobile, cosmeticale, lumânări parfumate, orice practic.
Cum putem folosi calendarul de Advent ca antrenament gen testul bezelei?
Pe scurt, aștptăm. Nu deschidem în avans calendarul.
Pe lung, ajutăm copiii să aibă această răbdare. Le explicăm că bucuria nu e numai în acea ciocolată. Putem cumpăra și mânca tone de ciocolată separat. Dar calendarul e mai mult decât atât.
”Știu că ți-ai dori să desfaci toate ferestrele acum, Gigele. Ești curios să vezi ce se ascunde în spatele fiecărei ferestre, așa-i? Te cred, și eu abia aștept mâine! Dar dacă le deschidem astăzi pe toate, ce mai facem mâine dimineață? Rămânem fără. Consumăm toată bucuria dintr-o lovitură. Uite, dacă ai poftă de mai mult dulce, îți pot oferi X sau Y. Dar calendarul îl păstrăm pentru ce e el. Să știm când vine moșul.”
Sigur că putem inventa orice.
Dar nu va fi nevoie. Copiii înțeleg mai bine decât vă imaginați. Copiii sunt fani ai regulilor. Primii lor apărători. Au nevoie doar de un ghid, iar ei le vor face pe toate mai ușor decât un adult obosit.
Bucuria calendarului e mai mult decât surpriza din spatele fiecărei ferestre
Recompensa nu e numai ciocolata, jucăria, parfumul sau cărticia. Recompensa e creșterea stimei de sine: Uite, Gigele, ai avut răbdare până astăzi. Recompensa e curiozitatea pentru surpriza de mâine. Oare ce se ascunde după numărul 6, care e moș Nicolae? Calendarele de Advent au, de obicei, o surpriză grasă de Moș Nicolae. Și una și mai grasă de Moș Crăciun.
Simți că muncești pentru darul primit, simți că îl meriți într-un fel pe care nu mai știu cum să îl explic.
Mă bucur de această magie de când eram copil. Vreau să dau asta mai departe. Cu Tudor am și reușit, el nu s-ar atinge de nicio zi în plus. Cu Victor sunt curioasă cum va fi, că el e mult mai pofticios de fel. Dar e și un iubitor și apărător al regulilor. Poate o moștenește de la fratele său.
Ieri, când ne-am apucat de căsuța de turtă dulce, Victor nu a fost prea interesat.
L-am lăsat. Dragoste cu forța nu se face. N-am avut nicio așteptare, jur. Era prea frumoasă atmosfera cu lumânarea aprinsă, colindele cântate și mirosul de dulce și scorțișoară la noi în casă. Ce credeți că s-a întâmplat?
Bucuria e contagioasă. Se împrăștie ca o lumină în toată casa. N-ai cum să te uiți și să nu vrei și tu o porție.
-Mami, pot ajuta și eu?
-Sigur, puiule. Ne-ai ajuta să decorezi streașina și părți din gărduleț.
Ceea ce a și făcut și nici nu a mâncat turta decorată așa cum m-am așteptat. Și-a lins degetele, e drept, dar atât. Așa scump, așa momente, care-ți umplu inima de bucurie.
Tata mi-a povestit ieri de doi copii care s-au lăsat de medicină.
Unul după 4 ani de facultate, celălalt după 3. Și-au dat seama că nu le place, că nu e de ei. Sigur, pe de o parte, bravo lor. Felicitări părinților că i-au susținut. De ce să îți mai irosești vreo secundă cu ceva cu care nu te potrivești?
Pe de altă parte, în 3 sau 4 ani de facultate, cu tot respectul, habar n-ai cum e. Nicio legătură cu sentimentul de a fi medic. Cum e să ajuți un pacient. Să tremuri că ai greșit. După care să te recompui și să fii impecabil pentru următorii. Sigur, sunt oricum prea mulți medici produși de facultăți. Și nimeni nu garantează că le-ar fi plăcut. Dar nici nu e ca și cum vreodată vor ști. Răbdarea ar fi dat răspuns acestei întrebări.
Ce vreau să zic e să nu cedați. Calendarul de Advent are ceva mai mult decât ciocolată sau jucării.
Dar ceva-ul ăla îl facem noi. Când suntem curioși, nerăbdători și exersăm să așteptăm. Nu zice nimeni că-i ușor. Tocmai de asta nici medicina, nici nimic nu e pentru toți. Doar că AȘA prelungim bucuria, măi. Încercați, insist. Vedeți cum vă simțiți, mulțumiți apoi.
Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash
Alena Ignatescu
Ce faina e comparatia. La mine totul se traduce la cura mea de slabire si la momentul in care kilogramele stagneaza si se incapataneaza sa nu mai coboare. Acel moment este cumplit, pentru ca iti pierzi motivatia, iti vine sa plangi de deznadejde si te bantuie in mod obsesiv gandul sa renunti. Dar acesta este exact acel moment cand nu ai voie sa te opresti, cand trebuie sa strangi din dinti oricat ar fi de dureros. Atunci trebuie sa ai rabdare, una de chinez batran si lucrurile continua frumos intr-un ritm incet, dar continua. Eu cred ca rabdarea este o calitate pe cale de disparitie in contextul actual. Nu mai avem rabdare cu oamenii din jurul nostru, cu semenii nostri, ne grabim mereu in roata noastra de veverita si nu realizam ca toate actiunile au timpul lor normal si natural de desfasurare. Trebuie sa ne cultivam zilnic rabdarea, iar pentru copii acest calendar care antreneaza rabdarea micutilor, dar si dozeaza portia de dulce si puncteaza apropierea de sarbatoarea suprema ( Craciunul ) este un instrument genial.
Miruna
da, este și pentru curele de slăbire, că tot ziceai 😉 îți dă predictibilitate (știi că ai zilnic un dulce superbun), îți dă recompensă, îți face și plăcere, nici nu e păcat nutritiv semnificativ. Nu cred să aibă mai multe de 50 de calorii o bombonică din aia.
Andreea Z
Bucuria e sa faci tocmai ce ți-ai dori, cum ți-ai dori, nu sa te abții. Părerea mea. Pe mine personal, mă face fericită libertatea de a deschide un calendar advent cu cosmetice tot odată, de exemplu. Dacă fac in așa fel încât să îmi dozez bucuria, nu mai e autentică. Copiii aia bine au făcut că s-au lăsat, mai trebuie să ne luăm și după feeling uneori. Noi simțim ce e mai bine pentru noi, nu alții. Alții doar judecă. Experiența ta nu trebuie să fie la fel pentru toată lumea.
Miruna
sigur, mă așteptam și la acest comentariu. Ceea ce îmi amintește de un moment în care urcam un deal pe ploaie. Un grup de părinți cu copii mici și mari. Foarte feeling oriented, să facem ce simțim, să ne ascultăm emoțiile. Un tătic a rămas în mijlocul drumului cu copilul în brațe, a început să plângă și să spună: ocoliți-mă, că eu de aici nu mă pot mișca.
Au mai plâns vreo doi adulți.
Na, există situații în care e nevoie să nu renunți. Sigur, cosmeticele calendarului de Advent poate nu sunt life and death. Adică sigur nu sunt. Dar zic să nu așteptăm situații extreme, ne putem antrena pe nimicuri până atunci.
Știi cine a ajutat grupul respectiv să iasă din noroi? Un tip that held his shit together. Care s-o fi speriat și el, dar nu a renunțat. Na, sigur că nu putem fi toți la fel. Viața e o alegere. ENjoy your advent calendar.
Andreea Z
Și eu zic că și-a held his shit together fiindcă așa e el construit. Eu nu am răbdare să se întâmple lucruri, ci lupt pentru ele, să se întâmple. Nimic nu pică din cer. Un job, terminarea studiilor, luarea carnetului etc. Pentru toate am muncit și da, am avut răbdare să învăț și să muncesc pentru ele fiindcă mi le-am dorit foarte mult. Dacă eram învățată că trebuie să am răbdare pur și simplu, fără să fac ceva în privința asta, nu obțineam nimic. Și culmea, în situații de criză sunt extraordinară, nu mă pierd. Deși n-am răbdare să deschid cate o fereastra advent pe zi. A făcut mama mea AVC, am dus-o la urgente și am insistat să o țină peste noapte, deși nu voiau, era pandemia in floare. Am picat orașul la carnet, am incercat din nou și am trecut. Am repetat anul la facultate, după ce mi-am luat pauza un an să mă gândesc ce vreau sa fac cu viața mea. Și nu regret nimic .Nu am plâns atunci, dar am plâns după la toate situațiile care m-au incercat. E healthy, trebuie să o faci și pe asta. Dar și să iei atitudine. Emoțiile nu te fac slab. Dar așteptarea să deschizi un calendar advent nu are nicio legătură cu felul în care te descurci în viață și reacționezi în situații extreme. Părerea mea
Miruna
nu are, la 30 de ani. La 5, poate fi un antrenament excelent. Au făcut studiu ăia de la Stanford, n-am inventat treaba asta eu 🙂
Ioana
Da, 1000 de da pentru calendarul de Advent. Eu l-am deschis pe primul cu băiatul numărul 1.a devenit tradiție. În ultimii ani am primit și cu, cu cosmetice. Mamă, ce m-am bucurat! Copilul cu ciocolata, eu cu trusa se farduri. Sau creionul de buze. Așa tare m-am distrat! Plus, că tot el îl deschidea pe al meu și se bucura ca un specialist 😂, în machiaj, nu în ciocolată.
Acum, vom avea 2 calendare cu cioco, pentru ambii băieți, iar cel mic va prinde ideea de la cel mare
Sunt sigură!
Miruna
yeeey, și eu am primit cu cosmeticale de prietena mea. Ce m-am bucurat, dar tot numărul 1 rămâne ciocolata!
Rodi
Eu iau un singur calendar pentru doi copii. Lucreaza si la ideea de a imparti intre frati. E dragut cum taie ei cu cutitul o ciocolata mica.
Miruna
aaaaw
dojo
Mirunoooo, nu copilul e problema la mine, sotul nu are rabdare. Asta e in stare (si a facut-o de enspe mii de ori) sa dea cadou’ imediat ce-i vine curierul, ca nu poate astepta pana la ziua de nastere, Paste, Craciun sau ce-o mai fi. In general DE EL trebuie sa le ascund 😀
Miruna
hahahah, mulți copii la voi în casă. Dar să te bucuri că totuși comandă ceva :))
dojo
Daca il las, comanda tot Amazonu’ 😀
Anul trecut a avut fie-mea atatea cadouri, ca m-am speriat si eu. Si-mi zice acum cateva zile “stii mama, copiii de 10 ani deja nu mai primesc cadouri de la Santa, ci de la parinti. Nasol, n-o sa mai primesc asa cadouri faine”. Imi venea sa o strang de gat, dar, asta este, Santa face si drege. Noi dam banii si grasanul ia laudele 😀