Ați auzit de fratele vitreg al virusului gripal? E virusul sincițial respirator, de care nu ne speriem, fără să ne informăm (p)

Dacă virusul gripal e superstarul familiei de virusuri, Kim din Kardashians sau William din familia regală, sincițial respiratorul e sora cealaltă. Sau fratele roșcat care-a fugit cu nevasta în altă țară. Pe surorile celebre nu le știu nici după față, nici după alte părți anatomice, apăi după nume. Sunt mai bine documentată despre virusuri, dacă aveați vreo neliniște pe partea asta.

Toată lumea fuge de gripă, fără să știe că sunt multe alte feluri de virusuri pe lume.

Toată lumea se sperie când nu mai simte gust și miros, deși sunt simptome întâlnite și în alte viroze decât știți-voi-care.

Când trebuia să înceapă băiatul nostru cel mare grădinița, frate-său urma să se nască. Ziua lui e în septembrie. Așa că l-am amânat pe cel mare din două motive: unu, să nu se simtă trimis de acasă, iar mami să rămână lugu-lugu cu bebe. Și doi, de teama virusurilor pe care le-ar fi adus din colectivitate.

Una e să aibă muci și să tușească un bebeluș de 6 luni, alta e să se îmbolnăvească unul de 6 zile. Să nu ne imaginăm cum e să aibă viroză un prematur care n-are nicio vină!

Al doilea băiețel a venit, din fericire, la termen. Vă povestesc imediat și despre răcelile lor și ale noastre. Înainte însă, două vorbe despre virusul sincițial respirator, căruia am observat că i se face multă reclamă. Și nu vreau să ne speriem doar să ne aflăm în treabă.

Mă întreabă o prietenă, destul de speriată, dacă am auzit de virusul sincițial respirator, care a început să umble.

Alooo, aproximativ 60% din viroze sunt cauzate de virusul sincițial respirator. (Îl vom abrevia VSR, să nu adormim. Eu, până tastez și voi, până citiți.) Deci VSR nu este foarte cunoscut, dar este foarte des întâlnit.

Se ia pe cale respiratorie, când cineva cu VSR vorbește, respiră, strănută sau tușește lângă tine.

Aproape toți copiii contactează o infecție până la vârsta de 2 ani. Își revin fără probleme.

Probleme apar când aceste infecții respiratorii sunt făcute de o anumită populație vulnerabilă.

Exemplu: copiii născuți prematur sau copiii care suferă de complicații respiratorii sau cardiace.

În România nu există un proces de testare a etiologiei infecțiilor virale, astfel încât nu există date concrete despre prezența VSR la nivel național. Totodată 1/10 copii născuți în România se naște prematur (sub 37 de săptămâni vârsta gestațională) și mulți dintre aceștia suferă de complicații respiratorii sau cardiace.

Ai un copil născut la termen, bine mâncat și sănătos?

E normal să facă muci, febră, viroze. Nici nu e important cum le cheamă. Vor trece. E un antrenament pentru sistemul lui imunitar.

Nu e normal să împarți viroza cu alții, tocmai fiindcă nu știi la ce prematur nevinovat ajunge. Și pe acești bebeluși chiar îi poate afecta asta. Infecția cu acest VSR poate fi prevenită.

Ai un copil în categoria de risc?

Neapărat întrebi medicul cum recomandă să preveniți viroza.

Ca să vedeți că nu-i de glumă, vă arăt un interviu filmat prin septembrie. Stau de vorbă cu o mamă de prematuri, Corina Croitoru, președinta Asociației ARNIS. Corina e una dintre cele 15-20mii de mame care nasc anual prematuri în România. ”Nu ești niciodată pregătit pentru ce-ți aduce prematuritatea” zice Corina, mamă de gemene născute la 30 de săptămâni.

M-a impresionat fără să vă pot spune exact povestea. Poate o citiți printre rânduri:

Deci VSR-ul nu e bau-bau. Poate fi prevenit, întrebați medicul.

Cât despre răcelile noastre, se pare că amânarea grădiniței a fost o idee bună.

Băiețelul cel mare n-a bifat dansul clasic: o săptămână la grădi și două acasă.

A răcit surprinzător de rar. Nu știu dacă a fost datorită faptului că

  • avea deja aproape 4 ani și jumătate sau că
  •  a fost alăptat cam până atunci sau că
  • era perioada pandemiei, când copiii erau atent monitorizați și se purta mască

Avem grijă de copiii noștri și de ai altora, bine? Iar părinților de prematuri și de copii născuți la termen le doresc putere și sănătate.

 

 

Articolul anterior

Succes peste noapte, după 15 ani de blog: 60 mii de urmăritori noi pe IG în 5 luni

Articolul următor

Am căutat poze cu ”bărbați făcând treabă” și i-am găsit la sală, făcând mușchi, nu curățenie în casă

8 Comentarii

  1. Lavinia

    Ok, eu nu inteleg deloc de ce nimeni nu scrie despre ce e mai important; preventia.
    E simplu: copiii bolnavi stau acasa, pentru ca ASA SPUNE LEGEA!
    1. Oridinul Ministerului Sanatatii nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor
    Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001

    Anexa 4
    (…Institutiile de invatamant…)
    15. Efectueaza zilnic controlul medical (triajul epidemiologic) al copiilor la primirea in colectivitate.
    16. Izoleaza copiii suspecti de boli transmisibile si anunta urgent medicul colectivitatii.

    2. Daca cu asta nu ii impresionati, treceti la faza tare (asta ii impresioneaza, iti zic eu, e verificat).
    CODUL PENAL, care spune:

    CAPITOLUL V
    Infracţiuni contra sănătăţii publice
    Art. 352
    Zădărnicirea combaterii bolilor
    (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

    3. Faza 3: Reclamatie la DSP
    O reclamatie trimisa pe email face minuni. Chiar functioneaza si se trimit controale. Si se dau amenzi. Si…va spun ca chiar nu o sa mai vedeti focarele de infectie care sunt acum.

    Pot sa scriu 1000 de articole, dar nu e domeniul meu. Pot sa fac reclama. Doar sa inceapa cineva sa vorbeasca si despre legi!!!
    Nu mai rugati parintii sa isi tina copiii acasa. Nu o vor face. Scolile si gradinitele au datoria LEGALA sa faca triaj epidemiologic. Si daca inca nu au aflat, hai sa ii ajutam sa afle!

    • Citesc o furie acolo si inteleg ca asa e legea, am auzit si eu de parinti care au amenintat scoala/gradinita pentru ca erau disperati ca li se tot imbolnavea copilul. Acum, imbolnavitul asta e ceva relativ din cate vad. Unii se cheama imbolnaviti la primii muci, altii doar cand au febra.
      Problema nu e asa simpla: primele
      Semne- stai acasa.
      Pentru ca omul e contagios de multe ori inainte de primele semne
      Doi- multi nu au cu cine sa ii tina acasa pentru o tuse care poate dura si 3 luni
      Trei -cand duci copilul in colectivitate, virozele vin la pachet

      Si mie imi dau peste cap rutina si noptile, dar imi e clar ca nu putem face mare lucru decat sa ne ingrijim copilul. Pe ceilalti nu ii vom putea niciodata controla. Ai vazut cum a fost in pandemie si tot multi iresponsabili am vazut. Na.

      Iar daca urmaresti interviul, acolo aproape numai de preventie vorbim.

    • Irina

      Primul meu copil a avut in primul an de colectivitate muci 2 luni . De pe 6 noiembrie pana pe 9 ianuarie nu l-am dus la cresa pentru ca avea muci galbeni. I-am dat toate tratamentele posibile , de la uleiuri difuzate , ceapa la cap noaptea pana la diverse picaturi cu antibiotic. Am fost la 3 medici orl. Unul mi-a spus sa ii scot polipii de urgenta, ceilalti sa mai astept , dar sa iau in considerare si procedura asta . Ajunsesem sa nu il scot nici in parc . Il plimbam in jurul blocului ca pe un caine , pentru ca un medic a mentionat ca sigur ia din parc alte viroze care se suprapun peste ce are deja . Cand a reintrat in colectivitate se mai ” albisera ” secretiile, dar 2 medici mi-au confirmat ca e imposibil sa mai fie contagios din moment ce nu mai interactionase cu nimeni in afara de noi de 2 saptamani (practic am stat toti 3 in casa izolati – desi nu era pandemie , doar doar sa il facem bine ).
      Bineinteles ca dupa 2 zile de colectivitate a luat altceva. Atunci am realizat ca asta e etapa de imunizare. Am inceput sa il tin acasa doar 4-5 zile de la debutul unei viroze. Acum are 4a6l si nu a racit niciodata de la inceputul anului scolar. Anul trecut a fost racit cateva zile .
      Pe de alta parte acum suntem in etapa de imunizare cu fetita . Am luat -o de la capat 🤣.

      Dar…ce vreau sa subliniez este ca nu orice simptom de boala presupune ca un copil este obligatoriu si contagios (am o prietena al carei baietel a tusit non stop 4 luni ) si virozele se transmit si in perioada de incubatie.

  2. E bine ca nu a tras prea multe, la noi prima luna de gradinita in Romania (undeva la 3 ani si jumate) s-a soldat cu vreo 3-4 viroze saptamanale (stii stilul: luni merge sanatoasa, marti e deja lesinata, pana in weekend isi revine si o duc iar luni la gradi’), apoi a culminat cu o pneumonie si 4 zile de spitalizare.

    Nu a mai facut varicela si scarlatina, pentru ca am vaccinat-o (pentru varicela), apoi pur si simplu am tinut-o cu saptamanile acasa, pana au trecut molimele.

    Cand am emigrat am fost ingrozita de ideea de a plati spitalizare (fara asigurare), asa ca nu a mers la scoala decat dupa ce a avut sotul job. A stat deci “acasa” din ianuarie (cand am plecat) pana in septembrie, cand a intrat in clasa 0. Avea deja 5 ani, cred ca a facut 2 viroze minore si cam atat.

    A venit apoi COVID-ul peste NYC, a stat juma’ de an acasa, apoi s-a intors la scoala. Nu a facut NIMIC pana s-au scos mastile, nici COVID nu am avut niciunul. Dupa ce s-au scos mastile, am mai avut 1-2 viroze minore (de genul luat un Tylenol si gata, ca nu ne place sa avem muci).

    Acum se apropie de 9 ani, nu a mai facut nimic de cand a inceput scoala (aproape 3 luni). Nu mai sunt masti, mergem prin colectivitati, ca face mult sport si are si concursuri.

    Sa speram ca a trecut nasoleala.

    Alaptata nu a fost niciodata, dar e deja destul de mare si probabil ca are ceva imunitate. Ai tai au avantajul de anticorpi de la mama 🙂 Plus ca probabil, odata ce cresc, incep si ei sa isi invete sistemul imunitar.

    Dupa ce va mutati la casa, probabil ca le va fi si mai bine, ca se vor juca si mai mult afara.

    • Ma bucur ca ati scapat de covid, si noi! Nu am facut. Nu stiu daca eu trag acum cu side effects de la vaccin 🤷‍♀️, dar de protejat m-a protejat 👍

      Dupa ce sunt mari copii, altfel stai de vorba cu doamnele viroze. Fetita ta deja isi poate sufla singura nasul, zice ce o doare, ce isi doreste. Dar la un bebelus e mai complicat. Apai la un prematur! Doamne feri! O parte din acest interviu care a fost scoasa la montaj a fost plansa nitel, cand Corina a povestit niste detalii pe care nu le vrea publice. Atunci iti dai seama cat suntem de norocosi ca ne-au stat copiii in burta tot timpul pe care il aveau de stat.

      • Pai de asta am si stat in casa cu COVID-ul, de asta a purtat fie-mea masca luni bune, cate 6 ore la scoala (ca asa e aici mai lunga ziua), pana si la antrenamentele de tenis. Eu am tinut-o mereu acasa, cand a fost bolnava si o inteleg si pe Lavinia, ca e turbata pe cei care isi trimit copiii bolnavi, cu buna stiinta.

        Cand a stat copilul de 3 ani jumate timp de 4 zile cu branula infipta in mana, cu antibiotic tare si plangand de febra si de durere, imi venea sa ma duc la gradinita si sa o strang de gat pe asistenta care, in fiecare dimineata, disparea convenabil exact cand trebuia de fapt sa faca triajul epidemiologic.

        Imi spunea barbata-miu ca lasa, asa face imunitate. Nu, cu spitalizare si pneumonie nu mai face imunitate, pur si simplu ne batem joc de ea si de noi.

        Anul ala, dupa cum am povestit, am tinut-o mai mult acasa. A “chiulit” de a rupt si chiar m-am bucurat. Cand aveau varicela si scarlatina, am luat-o o luna de la gradi si am plecat in Italia la prietena mea 😀

        Americanii de la scolile pe care le stiu aici au rezolvat frumos problema cu triajul. Si daca ai “bunul simt” sa duci un copil varza de bolnav la scoala, daca face febra sau e ceva nasol, il duce la asistenta. Iar aia te suna imediat si ai 2 variante: vii sa iei copilul ACUM sau il trimit la spital (cu costurile aferente, ca daca scartaie asigurarea, platesti mia de dolari numa’ ca a intrat copilul in scoala).

        Faza amuzanta cu nasica lu’ fie-mea (are acum 17 ani gagica), in urma cu 2 ani. Facuse o mica reactie alergica la ceva, a doua zi a fost OK. Dar, ce s-a gandit desteapta lumii? Hai sa vina mai repede acasa. Maica-sa era plecata prin Aruba (stewardesa), ta-su in California in vizita la maica-sa. Noi in NYC. Eu eram a treia persoana pe “blue card” (o chestie albastra chiar cu 4 persoane de sunat, cand e urgenta).

        Caprita asta mica se duce la asistenta si-i zice ca ieri a avut o reactie alergica la nus’ ce chestie si acum simte ca i se umfla limba.

        Cand a scos pe gurita aia frumoasa “I feel like my tongue is swelling”, asistenta a facut 2 chestii: 1. a pus un epipen pe masa, gata de actiune si 2. a sunat numerele de urgenta.

        Si ma trezesc ca ma iau astia pe sus, ca ori o trimit cu salvarea la Urgente (distractie care ar costa-o pe ma-sa vreo cateva mii bune) ori vin sa o iau.

        Ii explic femeii ca vin sa o iau, dar va lua ceva timp (scoala era la vreo 3 km de casa si nu aveam masina). Aia ca suna acum la 911. I-am mai spus o data ca nu pateste fata nimic si sa astepte naibii sa vin.

        Nu zic ca au mai sunat de 3 ori, cat faceam alergare spre scoala, sa vin neintarziat.

        Fetei nu i s-a mai umflat nimic, desi imi venea sa-i rup capul, de am certat-o tot drumul. Nu intelegea care e problema (ca e destul de prostuta sa nu inteleaga ca aia vedeau in viitorul apropiat soc anafilactic si din astea. Si, pentru ca ei au proceduri si la mers la buda, era gata sa actioneze.

        Acum ca v-am plictisit destul, de cand cu COVID-ul, daca iti facea pruncul febra sau muci la scoala, ca l-ai dus bolnav, nu doar ca ti-l faceau pachet sa-l iei. Chiar si mai frumos, iti cereau test negativ, inainte sa-l mai duci inapoi la scoala. In New York testele erau gratis, deci doar stateai ca prostul la coada la City MD sa ii faci pruncului test. In statul New Jersey platesti afurisitele si era cam 100 de dolari bucata. Cam cat o zi de lucru a parintelui 😀

        Cam asa se face civilizatie cu forta. Asistentii raspund PENAL pentru tot, scoala la fel. Absolut pentru orice chestie exista proceduri foarte serioase si nu se joaca nimeni.

  3. Ella FC

    Bună Miruna,

    Eu aș zice că acest virus se transmite doar pe linie masculină. Glumesc bineînțeles.
    Dar ai mei așa toți au bifat-o: băiețelul, tatăl lui și bunicul lui.
    Toți cu o tuse urâtă 🙁
    Da, este viral și dacă nu e tratat cum trebuie poate duce la alte infecții și complicații.

    Aș putea spune că băiețelul nostru a scăpat cel mai frumos din prima tură. Tatăl și bunicul au făcut infecții urâte.

    Nu a fost covid.

    Pot să îți spun doar că băiețelul a fost alăptat până la 6 luni, nu știu despre tată și bunic 🙂 Grădinița a început-o la 1 an și 9 luni.

    Da, a fost un pic bolnăvior in primele faze, 2 săptămâni ok, 3-5 zile acasă, dar a făcut imunitate și acum răcește, stă 2 zile acasă, apoi iar la grădiniță.

    Da, nu suntem în Romania.

    Dar cred că contează f tare cum mănâncă și ce nutrienți primește.
    Copilul acesta mănâncă 3 mese pe zi , 2 cu supă și felul 2 și fructe la final.
    Și ghici care e fructul lui preferat? Ai ghicit! Mărul!

    Dar da, îl ținem cat putem departe de dulciuri. La grădiniță, și in weekenduri mai mănâncă dulciuri, dar cat se poate de limitat.
    Sper cu drag sa nu i se schimbe foarte mult modul cum mănâncă.

    Cred că pt fiecare mamă cel mai greu e cand puiul nu mănâncă și e bolnav.

    Multă sănătate toți puiuților din univers!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 139 queries in 0.416 s