Frica de stomatolog rămâne în top trei motive pentru care românii nu merg la dentist

Am primit mail cu un studiu proaspăt făcut în clinicile Dent Estet împreună cu echipa Reveal Marketing Research. Câteva dintre concluzii:

33% dintre cei cu venituri peste medie merg mai des la dentist decât în perioada pandemiei

  • 88% dintre respondenți se declară preocupați de sănătatea lor dentară
  • 8 din 10 participanți la studiu declară că au vizitat medicul stomatolog cel puțin o dată, în ultimul an
  • Crește interesul pentru serviciile de estetică dentară. Aproape 50% dintre români apelează la astfel de servicii având ca motivație îmbunătățirea încrederii în sine și echilibrul emoțional
  • Deși sunt preocupați de sănătatea dentară, românii preferă în continuare să meargă la medic pentru a trata nu pentru a preveni
  • Frica de stomatolog rămâne în top trei motive pentru care românii nu merg la dentist

Sigur că acest studiu a fost făcut printre pacienții clinicilor Dent Estet. Mai exact 1011 respondenți între 25-65 ani, cu venituri peste medie, rezidenți în mediul urban mare, utilizatori de internet. Spun asta pentru că acești pacienți ai clinicilor Dent Estet sunt oameni educați, care nu merg la dentist pentru prima oară în douăjde ani.

2 din 10 au mers la cabinet pentru o urgență stomatologică. Procentul ăsta mi se pare foarte mic și bun, dătător de speranță. Pentru că 78% dintre respondenți au avut vizite planificate (fie control, fie tratamente).

Sigur că mai e mult până departe. Bine că nu s-a făcut studiul în vârf de munte, acolo unde oamenii încă au toaleta în fundul curții și se spală pe dinți duminica, înainte de biserică.

Sigur că accesul la dentist costă. Nu e corect, ceartă-te cu sistemul. Educație stomatologică nu face statul, că are lucruri mai importante, cum ar fi să construiască autostrăzi și să aducă medicii înapoi în țară. Sunt ironică. Educație stomatologică fac clinicile singure, cum sunt Dent Estet și altele. Și blonda care gândește.

V-am mai zis că în Anglia am văzut mulți adulți tineri de 30-40 de ani, fără nicio plombă! Fără nicio carie. Dinți integri și toți la număr. Oamenii ăștia erau rezultatul unui sistem care, bun-rău, funcționează. Sistemul lor de sănătate a dus oamenii la dentist fără costuri sau cu costuri minime de vreo șaptejde ani încoace. Astea-s rezultatele.

Le ziceam unora: Mr Smith, nu trebuie să vii la 6 luni la dentist, că ești bine. Zero carii, risc minim să faci unele, stai liniștit acasă. De unde, că Mr Smith avea ceasul setat să vină la 6 luni la mine! Să-i confirm eu că e bine. Să-i fac un detartraj și un periaj profi. N-ai nici tartru, dar bine, Mr Smith, ce să îți mai zic eu ție…

Fiți ca Mr Smith, prieteni. Învățați-vă și copiii să fie. Nu e scump dentistul, dacă tu îți cumperi periuțe pe care le folosești zilnic.

Photo by Lesly Juarez on Unsplash

Articolul anterior

Vreți bărbați adevărați? Faceți-i!

Articolul următor

Ce m-a impresionat în sezonul 5 ”The Crown” n-are legătură cu Charles și Diana

2 Comentarii

  1. Cred ca e o problema cu esantionul reprezentativ. Sunt oameni cu bani, care isi permit o clinica buna. Cei care nu merg la dentist in general nu o fac neaparat ca le este frica (in ultimii 20 de ani nu cred ca mai sunt atatia macelari ca pe vremea copilariei mele), ci pentru ca serviciile dentare sunt orbitor de scumpe si nu prea le acopera asigurarile.

    E foarte usor sa dam vina pe locatie (desi unde stau eu pe varful muntelui in padure exista infrastructura si bani peste multe cartiere bune din Romania), problema este de preturi.

    Cand intr-o familie ai atatea de acoperit, preturile in general sunt groaznic de mari la tot si salariile asa cum le stim, sa dai sute de lei pe un detartraj decent (am dat 200 si ceva acum 3 ani), sute de lei pe plombe, multe mii de lei pe aparat ortodontic, nu e ceva la indemana oricui.

    Si din pacate problema asta de costuri prohibitive nu e doar la Mama Aglaia din varful dealului (desi intr-o tara normala si ea ar avea dintii ingrijiti), este la majoritatea romanilor, daca nu au venituri de mii de euro pe luna.

    Ortodontia in Romania e un pic mai ieftina decat in SUA. UN PIC MAI IEFTINA, in conditiile in care aici exista o serie de asigurari care mai acopera din “durere”, plus ca veniturile sunt in general de 5-10 ori mai mari. Pentru chestii de rutina (control, igienizare, mai o carie), asigurarea acopera o buna parte din costuri.

    Cat mai eram in Romania nu ma puteam neaparat plange de bani, deci eram dispusi sa platim oricat cerea dentistul, dar ustura oricum de fiecare data.

    Desi am dat de macelari la viata mea, in copilarie, in ultimii ani absolut toti dentistii cu care am avut de lucru au fost exceptionali, au stiut exact ce sa faca, am cerut anestezic de fiecare data (cand era necesar), stiam exact ce imi trebuie (ca ala “normal” nu prinde la una a naibii ca mine), deci am scapat complet de frica. Drept ii ca imi era frica de factura 😀

    • Da, cred că eșantionul nu e reprezentativ decât pentru pacienții clinicilor premium, cum e Dent Estet. Ce am observat eu însă e că nu toți pacienții lor sunt oameni full de bani, cum am crede, parcă încep să vină și oameni care s-au plimbat pe la cabinetele de parter de bloc, au dat rateuri și vor altceva.

      Pe de altă parte, cabinetele de parter de bloc încă funcționează decent, acolo lucrează stomatologi buni, poate la alte prețuri chiar. Diferența la aceste cabinete e dată de o aparatură pe care poate nu o găsești (dent estet-ul lucrează cu scanner în loc de amprentă pentru lucrările dentare, poftim, cu microscop pentru endodonție), dar să fim serioși, detartrajul e tot detartraj, fie că dai pe el 100 sau 400 lei. Habar n=am cât mai costă un detartraj, am zis și eu. (Eu nu fac tartu, iar periaj prof. îmi face tata, gratuit :p ). Ce spun e că poate să nu fie prohibitiv dacă: oamenii merg și își duc copiii la control. Una e să ai de pus o plombă, care costă 100 lei, alta e să ai de pus 5. Una e să ai de pus o coroniță pe un dinte spart, sau o lucrare pentru un dinte lipsă, alta e să ai de pus 5. Și tot așa.

      Comunicatul de presă dat de Dent Estet marșează mult pe prevenție. Eu îmi fac radiografii bitewings la 2 ani just de curiozitate, pentru că mi-a intrat în sânge din UK. Le voi face și copiilor mei.
      Tata e dentist și tot n-am crescut în mentalitatea de a merge la control. Pentru că în România nu există așa ceva. Nu e de vină el, el doar repara chestii nasoale la pacienți, multe urgențe de obicei. Hai să schimbăm asta și ne va costa mult mai puțin. Hai să ne și spălăm pe dinți, ajută și e mai ieftin 🙂

      Dar educația nu a ajuns în vârf de deal, unde oamenii au probleme mult mai mari. Dinții sunt ultima lor grijă, iar edentația la bătrâni e ceva normal. Doar că nu e. ”Babă bătrână cu dinții de lână”? Nu, poți fii babă bătrână cu toți dinții în gură!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 123 queries in 0.424 s