Doamnelor, știința a decretat: Să faci curățenie dăunează grav sănătății!
Femeile care fac curățenie (indiferent că e serviciul lor sau că fac asta doar acasă, pentru familie) se îmbolnăvesc mai tare decât cele care nu fac curat! E vorba de o scădere mai mare a funcției pulmonare, potrivit unei cercetări publicate online în Thoracic Society’s American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine (link) în 2018.
Deci nu vorbim doar de uzul profesional, ci și de cel casnic. De cele mai multe ori, cele mai ”bune” produse conțin cele mai puternice substanțe. Iar ”puternic” poate însemna otrăvitor. Mi-e și frică să deschid dulapul de sub chiuvetă, să citesc etichetele detergenților pe care-i folosesc.
Cercetătorii de la Universitatea din Bergen din Norvegia în frunte cu prof. Cecille Svanes au analizat datele de la 6.235 de participanți. Vârsta lor medie era de 34 de ani când s-au înscris. (Eu am 36, hello!) Au fost urmăriți peste 20 de ani.
După analiza în funcție de vârstă, sex, indice de masă corporală, obiceiuri de fumat, domiciliu, educație, venit și ocupație, cercetătorii au căutat modele în date.
Concluziile lor au fost uluitoare:
- Majoritatea agenților de curățare, inclusiv amoniacul și înălbitorul, irită membranele mucoase ale căilor respiratorii.
- Expunerea repetitivă, pe termen lung, la produsele de curățare provoacă inflamarea plămânilor, care, la rândul său, duce la remodelarea căilor respiratorii, determinând o scădere accelerată a funcției pulmonare în timp.
- Femeile care nu lucrează în curățenie și care nici nu participă la curățenie acasă au prezentat cea mai mică scădere a funcției pulmonare.
- Femeile de serviciu, care au făcut și curățenie acasă, au avut cea mai mare scădere a funcției pulmonare.
Leziunile pulmonare ale femeilor care lucrau în curățenie au fost asemănătoare cu leziunile pulmonare ale femeilor care au fumat 20 de țigări în fiecare zi în aceeași perioadă de timp.
Prof. Svanes a explicat: „Pulverizarea transformă substanțele chimice în unități respirabile foarte mici, care pot pătrunde adânc în plămâni. De asemenea, cele mai mici unități dintr-un astfel de spray sunt cele care rămân în aer ore în șir”.
Acest nivel de afectare pulmonară a fost surprinzător la început, a spus co-autorul studiului, Øistein Svanes. „Cu toate acestea, când te gândești că inhalezi particule mici din agenți meniți să curețe podeaua și nu plămânii, poate că, până la urmă, nu este atât de surprinzător.”
În 2018 studiul s-a viralizat. A fost o mare dezbatere în Parlamentul Britanic și presa de atunci.
O chestie simpatică e că nu au fost descoperite diferențe semnificative de afectare pulmonară între bărbați. Deci domnii nu prezintă riscuri suplimentare, stați liniștite.
Și, țineți-vă bine, o limitare a studiului a fost că n-au găsit prea multe femei care nu fac curățenie … deloc. De ce oare asta nu ne miră? :))
„Mesajul de luat acasă al acestui studiu
este că, pe termen lung, substanțele chimice de curățare foarte probabil cauzează daune destul de substanțiale plămânilor”, a spus Øistein Svanes, co-autor. „Aceste substanțe chimice sunt de obicei inutile; cârpele din microfibră și apă sunt mai mult decât suficiente pentru majoritatea scopurilor.”
El a adăugat că oficialii de sănătate publică ar trebui să reglementeze strict produsele de curățare și să încurajeze producătorii să dezvolte agenți de curățare care nu pot fi inhalați.
Ce soluții sănătoase avem? Hello, Cârpa magică!
Pentru că n-o să stăm să ne mănânce jegul, cum ar veni, și nici să ne umplem de gândaci. Se pare că în Norvegia mulți aplică treaba asta deja, la noi… mai bine mai târziu decât niciodată. Noi o avem deja de câțiva ani. Mi-a adus mama cârpa magică și i-a făcut o reclamă ca și când. Cu adevărat magică ar fi fost dacă n-ar fi avut nevoie de mine să-și exercite magia, dar orișicât.
Exemplu: baterie chiuvetă baie
Înainte:
După:
observați cum se oglindește telefonul. E curățată fără pic de detergent, nicio cremă, niciun spray, doar Cârpa Magică și apă.
Aragazul, ce a ieșit de pe el:
Poza nu e grozavă, dar se vede grăsimea transferată pe cârpă. Dar mai bine se vede în video:
View this post on Instagram
E albă și simplă, subțire, are textura unei lavete fine.
Avantaje Cârpa Magică:
- Nu ai nevoie de niciun detergent. O uzi cu apă simplă, o storci și curăță.
- Mizeria se transferă pe cârpă like wow.
- Da, inclusiv grăsimea de pe aragaz, că am testat.
- Amprentele de pe mobilă
- Petele de pe oglindă sau geam
- Fără scame
- Nu mai consumi role de hârtie, nici spray-uri
- Economisești bani – 3 cârpe magice costă sub 50 lei
- Una te ține 2 ani
- Poate fi spălată la mașină (la 30 de grade, nu se usucă pe calorifer) Cu cât o speli mai mult, cu atât curăță mai bine.
Mie-mi place că nu mă mai ustură mâinile, că nu mă mai stresez când copiii ling chiuveta de la baie, masa de bucătărie și tot ce mai ling copiii mici. Dacă aveți, știți. Nu mă stresez când stă pâinea pe masă, că nu mâncăm felii unse cu dezinfectant. E chiar faină Cârpa Magică.
O găsiți pe micostore.ro. Cu codul MICOSTORE10 avem reducere 10% – se aplică inclusiv la produsele reduse deja din campania BlackFriday. Luați-vă mai multe cârpe magice, să vă ajungă pentru toată casa. Mulți au și în mașină, că textura seamănă cu pielea de căprioară. Puteți și să faceți cadou. Cadou de Crăciun pentru soț, zic, că precis nu știți ce să-i luați. E win-win. Dar nu-i ziceți că de la mine știți, că vă taie fibra la net.
Nancy
Nu prea sunt de acord. Mi se pare alarmism ultra-exagerat si inca un motiv pentru “femeile sunt exploatate, uuaaaa, sariiiiti”.
Pai sa ne spalam pe dinti fara pasta. Sa facem dus doar cu apa. Sa ne spalam pe maini fara sapun. Etc.
Nu zic ca n-o fi buna carpa asta, dar a spala fara niciun produs de curatat este pur si simplu o invitatie la fiesta bacteriilor.
PS: mainile nu ustura si pielea nu se usuca daca folosesti manusi de menaj cand cureti baia si bucataria. Pe probate, de 20+ de ani and counting. Cat despre afectarea pulmonara, sa ramanem totusi in parametrii realitatii…. nu e ca si cum am spala cu hipoclorit, care era unica solutie acum niste zeci de ani.
Roxana
Eu voi incerca. Nu stiam ca exista asa ceva, desi de la o vreme caut produse din ce in ce mai naturale. Mai ales cele cu care intra pielea in contact.
Asa am descoperit detergentul de rufe de la fabrica de detergent.
Sincer, pe mine ma deranjeaza foarte tare cand spal cabina de dus. E perete de sticla de sus pana jos si daca las sa acționeze substanta, cand intru in dus sa clatesc, nu pot sta fara masca… Si chiar si asa ma înțeapă nasul.
La fel am facut si cu aspiratorul.. Am unul destul scump, dar nu iese fir de praf din el si nici din sac. Sacul se schimba o data pe an si e foarte sigilat…a fost o investitie, intr-adevar.
Daca e pentru binele nostru, de ce nu am incerca? Mai ales ca am vazut ca nu e foarte costisitoare.
Florentina
Ce fel de aspirator aveti , ma intereseaza sa il schimb pe al meu . Mulțumesc!
Referitor la carpa magica . Da e buna la foarte multe lucruri am si eu , insa trebuie ingrijita si prefer sa folosesc hartie si sa o arunc dupa ce curat cu ea.
Alta Roxana
Eu am unul de la Miele, cred ca e C3 Complete, de care sunt foarte multumita. Are filtru HEPA si nu iese nici un fir de praf din el, spre deosebire de vechiul aspirator samsung care facea un nor de praf cand il porneam. Daca ar fi sa aleg din nou as lua fie Miele, fie Dyson.
Oana
Incercati Kirby si o sa va schimbati total parerea despre alte aspiratoare. Nu zic altceva, decat sa asistati la o prezentare si o sa vedeti ca merita toti banii 😀