Nu știu dacă i s-a tras de la lână, de la căldură sau de la mine. Fiindcă nimeni nu știe cauzele pentru dermatita atopică, să le arate cu degetul, să le spună pe nume. La un moment dat, am bănuit chiar că e de cauze emoționale, că nu se simte copilul iubit, fiindcă dintre toate cauzele pământului, o mamă va da mai întâi pe ea vina.
Însă cu toată obiectivitatea, aș fi putut avea mai multă grijă la unele lucruri și aș fi putut evita niște greșeli din fașă.
Îmi garantează cineva că n-ar fi făcut copilul meu dermatită? Normal că nu, dar ar fi fost mai bine pentru el oleacă? Tind să cred că da, însă mai întâi să vă spun de ce eram eu deșteaptă.
Adevărul e că am avut dermatită atopică dintotdeauna. Niște buburuze pe piele, ca mici coșuri foarte uscate. Nu mă mâncau-mâncau, dar erau acolo cât să mă enerveze. Mă înroșeam ca racul dacă făceam trei pași mai cu viteză. Și Doamne ferește să mă fi ascultat la română, că era dicționarul emoțiilor la mine pe față.
Până la 4 ani am ținut un regim drastic de alimentație.
Fără ciocolată, fără prăjeli, de nici acum nu sufăr șnițelul sau chiftelele. Fără margarină. Mai rău, s-a continuat când m-am făcut mare cu fără Mec și fără alte nebunii occidentale.
Eram atât de complexată de bubele mele, încât nu voiam să mai port mânecă scurtă.
Fiindcă oamenii se holbau, se minunau și mă simțeam ca o râioasă. Sigur că m-a dus mama la dermatolog, omul mi-a zis că nu prea are ce să-mi facă. E o boală genetică și cu asta basta. Că să mă ung cu creme grase. Să stau la soare. Că mai dispare, dar mereu reapare. Nu m-a ajutat prea tare, vă zic sincer.
Mama a încercat inclusiv leacuri tradiționale.
Într-o vreme mă spăla în tărâțe de grâu. Altădată îmi făcea baie în lapte de bivoliță (nu vreți să știți ce era în cadă). Nici maică-mea nu e prea zdravănă 🙂 încerca așa tare să mă ajute.
Dar tata a venit cu soluția salvatoare, non-medicală i-am putea spune. M-a învățat ce să le răspund curioșilor, care mă întrebau de ce am pe mine bube. Le ziceam că-i o boală foarte gravă, care se ia când pui întrebări deplasate.
Dar să pic din picioare, când l-am văzut pe copilul meu că se scarpină.
În plica brațului și în spatele genunchiului. Se trezea din somn noaptea să se scarpine. Doar acolo. Te trezeai și auzeai unghiile cum freacă în carne. Te uitai și îl vedeai cum stă cu ochii închiși și ar vrea să doarmă, dar îl mănâncă și nu poate. I se făceau ca niște petice de piele uscată-uscată, ziceai că e piele de hârtie. Și îl mâncau ca niciodată.
Ce greșeli cred că am făcut pentru dermatita lui atopică și episodul când s-a acutizat cel mai tare
Hainele din lână
Am cheltuit la bani pe haine de lână, de mi-e și rușine. Îmi plăceau mult și încă îmi plac, fiindcă, în ele, nu transpiră. Sunt vis hainele de lână! Mă rog, știți avantajele materialelor naturale. Doar că mama mi-a zis să am grijă. Eu, Batman. Avea copilul inclusiv pijamale de lână, mai multe feluri. Groase. Și pentru că nu doarme acoperit nici cu slujbe, am încercat tot felul, inclusiv săculeț din care îi ies picioarele, nimic nu merge. În lână îl simțeam în siguranță. Dar de când i-am scos-o, nu a mai avut iritații, pe cuvânt de inteligentă.
Dulciurile
– nu garantez-garantez că au fost o cauză precisă, dar de câte ori luam piciorul de pe frâna de jeleuri, marshmallow și acadele, posibil să fi fost o coincidență, dar mă îndoiesc, parcă dermatita o lua razna. Cum restricționam un pic dieta, cum se liniștea treaba.
Gelul de duș
– în săptămâna cu episodul acut, copilul era la Sibiu la bunici, unde a folosit un gel de duș obișnuit, parfumat. Mi-a zis mama că i se pare că îl irită, fiindcă după duș se scarpină mai tare. Noi foloseam la București Ivahidra+ de la Ivatherm, un gel de duș fără parfum, fără parabeni, special pentru pielea atopică și foarte uscată. Nu face spumă, dar își face treaba fără să irite omulețul. Nu i l-am pus pachet în bagaj, că nu m-am gândit până acolo.
Crema de hidratare
n-am fost consecventă la aplicare. E esențială în fiecare dimineață și seară. Am testat diverse creme, nu știu dacă a fost de la ele sau de la gravitatea dermatitei, dar uneori îl usturau tare. Una dintre preferatele noastre a fost tot de la Ivatherm, Ivahidra+ AD cremă-balsam. E foarte hidratantă, reduce roșeața, nu ustură și nici nu rămâne lipicioasă.
Secretul pe care trebuie să-l știți legat de cum se aplică o cremă pe pielea atopică:
se pun două bulinuțe generoase, se întinde de sus până jos și de jos până sus, gata. Atât. Nu se masează. Repet, pielea atopică nu se freacă ”să intre crema mai bine”. Eu am chiar lăsat crema să băltească pe zona iritată și vedeai efectiv cum pielea bea cremă!
Ivahidra+ AD cremă-balsam de care ziceam are un ingredient-vedetă, AD-RESYL, extras din Ohiopogon japonicus, plantă cu beneficii extraordinare în tratarea pielii atopice. Studiile arată că AD-RESYL reduce rata de recurență a pielii atopice cu -47%.
1. Reface microbiomul cutanat (flora pielii: microorganisme vii, prietenoase, care trăiesc pe piele și lucrează pentru a o menține sănătoasă);
2. Hidratează în profunzime și crește integritatea pielii;
3. Reduce inflamația și calmează pielea pe termen lung;
4. Reface funcția de barieră a pielii.
Ivatherm este o marcă prescrisă de medicii dermatologi. Se găsește în farmacii, fiindcă sunt dermocosmetice cu Apă Termală Herculane, special create pentru pielea sensibilă. Balsamul e disponibil la 400ml, deși văd că au scos și 200 ml mai nou. Întotdeauna am preferat cantitatea mai mare din genul acesta de creme, fiindcă precis le folosesc.
Nu știu dacă vi se potrivește fix această cremă și vouă sau copilului vostru. Vedeți ce recomandă și medicul, testați, păstrați doar ce merită. Eu vă pot povesti că gelul de duș nu face o spumă generoasă și nu miroase. O să folosiți, probabil, mai mult din punct de vedere cantitativ, dar e blând și curăță cu răbdare. Crema emolientă intră bine în piele, nu încarcă, nu ustură. Dacă o să vă facă și vouă bine, aș fi tare bucuroasă.
Și acum să vă spun și câteva lucruri pe care le-am făcut bine, să nu rămâneți cu impresia greșită:
Am spălat hainele doar cu detergent, fără balsam. Dintotdeauna. Noi nu folosim balsam de ani de zile, de dinainte de copii. E cea mai mare porcărie de care n-are nevoie decât producătorul care se îmbogățește când noi îl cumpărăm. În rest, zero motive să folosim așa ceva și vă recomand intens să renunțați la el, chiar dacă nu aveți boli de piele și, mai ales, dacă aveți bebeluș.
Am înlocuit băile cu dușuri scurte, fără apă fierbinte. La asta a ajutat enorm și faptul că nu curgea apă caldă din robinet, cred că, de fapt, autoritățile se gândeau la dermatita noastră. Iar în zilele fără tăvăleală, săream peste duș cu totul.
Am renunțat la lână. Complet. Sigur că la asta m-au ajutat și moliile, de care n-am reușit nici în ziua de astăzi să scap. Țin hainele mele în pungi și în congelator.
Am dus copilul la medic. De fapt, mama l-a dus în acea săptămână la Sibiu. Medicul a prescris niște creme-medicament într-o anumită secvență. Da, una cu cortizon. Și ne-a recomandat o cremă specială pentru protecția solară a pielii cu dermatită, că urma să plecăm la mare. Le-am folosit pe toate, fiindcă atunci când vine vorba de copilul tău e bine să nu te dai prea deștept pe pielea lui. Și să asculți de specialist.
Am pupat și mângâiat copilul mai mult. Cumva, cu un plan. Dimineața ne trezim? Pupat. Despărțirea la grădiniță, pupat. Revederea, pupat. Se uită la desene? Mângâiat. Nu știu cât de științific e acest tratament, nu sunt dermatolog, dar ne-a făcut plăcere, deci recomand să încercați mai ales partea asta din ultimul paragraf.
Oana
Oh, voi incerca si aceasta crema … poate poate. La cel mare, de doi ani i-a debutat dermatita atopica, e ceva cumplit. Daca nu ii dau si antihistaminic si crema cu cortizon, se umple de sange, asa se scarpina. Am fost la medici si la noi si in alte orase. Nimic. Nicio solutie nu a functionat, in afara de faptul ca la mare s-a estompat binisor, ca apoi sa revina in forta. Acum folosesc o secventa care include de toate, inclusiv doza mare de xyzal, ca sa poata sa se odihneasca noaptea. Sunt la capatul rabdarii cu dermatita atopica. Oare cand se domoleste?
Miruna
Oana, din cate zici, e o faza mai avansata a bolii decat cu ce ne confruntam noi. Imi pare rau. Cred ca cel mai indicat cu pielea e sa testezi si sa vezi la ce reactioneaza mai bine. Vezi si pe fb sunt cateva experiente ce pot fi utile. Gen spalat cu gel de dus doar in zonele intime si pe tot corpul ocazional.
Sau dat o extra clatire la spalat.
Multa sanatate
Mariana
Și copiii mei au. Cel mic doar tendință de uscăciune. Cel mare a avut de bebeluș leziuni urâte, cu scărpinat până la sânge. La el s-a dovedit a fi pe bază alergică, i-am descoperit niște alergii alimentare. De când i-am scos alergenii din meniu i-i s-a ameliorat dermatita. Nu dispare, dar o putem ține sub control doar prin hidratarea pielii.
Dacă e nasol tare vă recomand să investigați și partea asta.
Oana
Multumesc, am facut si noi testele de alergii, nu a iesit decat o alergie la polenul de graminee, dar iarna nu e niciun polen si atunci sunt leziunile cele mai urate.
Alexandra
Eu am inlocuit detergentul cu nucile de sapun,pentru ca pielea copilului nu suporta niciun detergent.
Roxi
Poti sa îmi dai detalii despre nucile de săpun in loc de detergent te rog ? 🙏
Mari
Epitelin -o supercrema, din plante care ne ajută la calmarea dermatitei, înțepături de insecte, refacerea pielii, bube…etc. Nu e scumpă si cu extracte naturale, o minune de cremă!
Erika
Daca, tot ati renuntat la lana, n-ati incercat hainutele din bambus? au aproximativ aceleasi proprietati ca si lana, doar ca sunt mega fine si matasoase. Si merg foarte bine ca si strat 1 sub lana.🙃
Si eu aceasi dilema am avut-o cu dermatita atopica la amica. Nu este neaparat din cauza lanii, mai ales daca lana este fina. Ba chiar se recomanda in unele situatii lana decat bumbacul🙈. Dar aici e o alta polemica.
Anyhow, va recomand cu drag sa incercati bambus ca si prim strat pe piele, si apoi sa folositi lana, daca mai vine pe copil. 😊
Cristina
Buna Miruna,
Si noi ne confruntăm cu dermatita atopica (baietel 2,6 ani).
Dupa multe analize si incercari de creme, sampoane si tratamente am reușit sa o tinem sub control cu gel de dus Atoderm fara parfum si cu Cicalfate+ ca si crema. Dar la noi dermatita apare atunci cand este frig afara, pe timp de vara nu avem probleme cu ea.
Ioana
Bună. La noi a funcționat gama Bioderma – Atoderm ulei de baie și Atoderm balsam hidratant. Mezinul meu așa s-a născut, am simțit din maternitate că nu e ok, nu era fin cum trebuia să fie un bebe. Am programat botezul la 6 săptămâni (într-o duminică) și în acea săptămână starea lui s-a agravat. Sâmbăta dimineața am mers la urgențe la dermatologie pentru că niciuna dintre cremele prescrise de medicul de familie nu au funcționat până atunci și piticul meu avea efectiv solzi de pește în cap. Mi-a venit să plâng când s-a trezit dimineața și am văzut cum arată, tot căpșorul îi era portocaliu și plin de solzi, când îl mângâiam aveam senzația că îmi dau mâna prin răzătoare. Am primit o cremă care până a doua zi l-a făcut pufos și moale, așa cum e un bebe mic, cu cortizon, evident. Pe la 4 luni am fost sfătuita de un dermatolog să îl dau cu crema Atoderm dimineața și seara, să îi fac băi scurte cu apă doar călduță și în niciun caz nu în fiecare zi. Mi s-a spus atunci că va apărea în sezonul rece și dacă avem noroc până pe la 5 ani scăpăm. Am continuat să îl dau cu cremă, chiar dacă îi dispăruse iritația, cam un an (de fiecare dată când apărea era pe o porțiune tot mai mică a corpului). În jurul vârstei de 2 ani i-a trecut de tot. Acum are 4 ani, dar primăvara și toamna îi simt obrajii și mânuțele aspre, mai ales dacă bate vântul. Deocamdată nu are alergii descoperite, tind să cred că a moștenit de la mine, eu am avut pielea foarte uscată în timpul sarcinii.
Raluca
De curand am descoperit produsele pe baza de Aloe Vera, fac minuni pe piele. Recomand doar cele cu concentratii mari de gel de aloe.
Alina
Si al nostru are, de mic. Are pielea uscata pe brate, pe umeri si se scarpina. Pe obraji e imbujorat, cu niste bubite mici si enervante. Uneori functioneaza f bine Nivea baby, crema aia in borcan albastru. Alteori Atoderm. Vara se amelioreaza, in special obrajii, care nu mai sunt asa rosii. Alergiile le-am eliminat de cand era mic, in urma analizelor specifice. Am invatat sa traim cu dermatita atopica, aia e… si eu am, insa o varianta usoara…
Anca
iti super multumesc pentru acest articol. Eu am fost la vreo 2 dermatologi, doi alergologi, mrdic de familie etc. Nu avem istoric de asa ceva, fata are si apartine unei generatii unde incidenta e in mare crestere inteleg – deci o fi si mediul de vina, nu doar mamele, sunt de parere. Am inteles din articole si grupuri din strainatate ca dintre organe, ficatul ar avea legatura cu astfel de probleme. Stii ceva mai aprofundat pe tema asta? Eu m-am blocat in research. Abordarile dermatologilor si a pediatrilor sunt pur comerciale. Unii medici mai de scoala veche mai recomanda si creme facute pe reteta. Insa toate, inteleg eu ca trateaza efectul – nu cauza. Nu stiu unde sa mai caut “si altceva”. Multumesc.
Miruna
da, cam așa e. Cu creme tratăm efectul, nu cauza. Cauza încă nu o cunoaștem exact. Cred că e un vezi și faci, trial and error. Testează diferite creme, vezi ce merge cel mai bine pe pielea copilului tău. La noi, de exemplu, contează mult să îl dau. Când îl dau, e bine, uneori pur și simplu fac baltă de cremă pe zonele cu eczemă și las așa. Până mă spăl pe mâini de cremă, pielea deja absoarbe tot, e ca la hocus pocus.
Alina
Am si eu dermatita atopica, cred ca am dobandit-o mai degraba la nivel psihosomatic..pe la virsta de 9 ani..si din pacate acum chiar daca imi dau seama cu ce este legata dermatita mea, este ireversibila si numai pot face nimic, trebuie sa traiesc cu ea toata viata..Sfatul meu e sa va iubiti copiii..oferiti-le multa dragoste..si nu-i lasati sa fie coplesiti de frica de parinti..
Irina
Si noi ne confruntam la baietelul nostru,de 5 ani,cu dermatita atopica…la inceput am observat pe manute si pe fundulet,avea pielea f uscata si se scarpina din ce in ce mai mult, apoi pielea crapa…pediatrul mi-a recomandat un ulei de dus special Rilastil) si 2 creme(una pt faze acute de la Eucerin si una de intretinere de la Rilastil,dar precizez ca noi suntem in Italia,deci folosim produse de aici).Pe perioada cand pandemia era in toi,la gradinita le dadeau cu dezinfectant pe manute si avea pielea f uscata…intr-adevar,folosind doar uleiul lui de dus si pe manute un sapun delicat,folosind cremele si hainute exclusiv din bumbac,nu avem mari probleme. Si la noi e mai afectat in sezonul rece,zona cea mai sensibila ramanand funduletul.Crema de la Eucerin pt faze acute o folosesc si ca remediu de urgenta de cate ori il vad ca se scarpina si cred ca functioneaza pt ca hidrateaza bine pielea si nu se mai vede asa uscata iar el nu se mai scarpina…eu patesc asa pe gambe doar si trebuie sa folosesc des o crema hidratanta.Nu am observat vreo corelatie cu alimentatia,dar copilul nu mananca multe dulciuri(gustarea de la gradinita si rar cate o ciocolata micuta dupa masa),f rar jeleuri sau o acadea.
Dar oricum,convietuim cu dermatita atopica,desi intr-o forma lejera as zice, dupa ce am citit experientele altor mame
Roxana
Si noi ne-am confruntat cu uscaciunea pielii. Am folosit Bioderma gel si apoi ulei care se da pe pielea uda. Am renuntat complet la balsam de rufe, iar deteegent cumpăram de doar de la fabrica de detergent(e bazat oe otet, bicarbonat). E mult mai bine, nu o mai mananca deloc pielea, au mai disparut si bubitele. A avut probleme si cu scalpul. O manca foarte tare si facea cruste care se desprindeau ca o matreata grasa.. Dermatologul ne-a recomandat un sampon Vichy, care vad cacii face foarte bine.
Sanatate multa, copiilor!
Raluca
Si baietelul meu are dermatita atopica pe baza de alergie APLV. Nimeni din familie nu a avut problema asta si am tinut strict toate indicatiile medicului, cum spuneai si tu, fara lana, bai scurte, fara balsam etc. Cel mai grav este in zona gurii si pe fata, se accentueaza de la salivat si mancare. Orice crema i-as da, se retrage putin apoi mananca ceva si o luam de la capat. M-am simtit vinovata ca pana la urma i-am dat cu corticosteroizi dar nu am mai rezistat psihic dupa 2 luni in care l-am chinuit cu cremuit de 4 ori pe zi si degeaba. Totusi nu inteleg, daca eliminam tot, in cazul meu alergenul, totusi de ce inca exista dermatita asta? Oricum parerile sunt impartite despre cremele cu cortizon, inca ma simt vinovata.
Nikki
Și eu recomand programul de extraclatire la mașina de spălat, am observat ameliorarea problemei la fetița mea. Am fost surprinsă să constat câtă spuma se evacuează după extraclatire.
Miruna
o să folosesc și eu, mersi