Tot zic ”copii mici”. O mai fi corect, dacă al doilea născut a împlinit 3 ani de câteva zile? Dar ei tot sunt mici în felul lor, pe care la cel mare am încetat să-l mai văd când i s-a născut fratele mai mic.
Am închiriat apartamentul pe repede-înainte, nu vă imaginați pe ce fugă, cum am stat atârnată o zi întreagă printr-un cartier necunoscut să fac vizionări. Dintre toate cele programate, am văzut două. Pentru că agenți imobiliari. Unul singur a răspuns imediat la telefon, de câte ori m-a sunat înapoi, s-a prezentat ”sunt Bogdan, în legătură cu apartamentul de 2 camere, x euro, de pe strada y”. Dacă ați sunat vreodată mai mulți agenți imobiliari într-o singură săptămână, veți înțelege de ce asta e important.
Din tot ce am vizionat, acest apartament e cea mai bună soluție pentru noi pentru că:
- Am putut replica modelul de dormit din apartamentul nostru. Adică ne încap în dormitor patul dublu și pătuțul lui Tudor lipit. Plus un dulap, un birou și o comodă și mai e loc să mergi printre ele un pic. Apartamentele astea noi la bloc sunt niște garsoniere mai mari, în celălalt văzut nu am fi încăput nici măcar fizic să dormim toți în același loc. Adică, ar fi încăput paturile, dar nu se mai deschidea ușa. Trebuia să te teleportezi la baie. Bucătăria erau minusculă ca la garsoniera mea, nu încăpea decât o masă de doi, ieșită din perete cumva. Sufrageria era mai degrabă un hol, ceva unde încape o canapea și un televizor.
- Are o terasă acoperită, care e un spațiu pe care-l putem folosi și pe care îl folosim. Ne jucăm, uscăm rufele, punem aspiratorul, e importantă această terasă acoperită.
- Are bucătăria open space în sufragerie, ceea ce nu îmi place teoretic, dar practic e foarte fain, pentru că nu călesc ceapă des și îmi place să îi văd când gătesc/spăl/etc.
- Masa mare din sufrageria-bucătărie, unde încăpem toți 4 ca la restaurant. Această masă e minunată, fiindcă stăm în jurul ei, e generoasă, desenăm pe ea, mâncăm, e un element central tare fain așa.
- N-are internet, ceea ce copiii au înțeles fără proteste. Uite-așa trăiesc micuții exclusiv cu citit și joacă, n-au cerut tabletă nici în glumă. Primesc desene în weekend, când mergem la noi acasă. Iar TV-ul nici măcar nu îi tentează. Nu l-am deschis nici măcar să vedem dacă funcționează.
- Și e foarte aproape de școală, dar tot ce am văzut era în zonă.
La ce n-am fost atentă și s-a dovedit complicat:
Aragazul e mai vechi decât are bunică-mea. E pe gaz cu flacără, iar siguranța la gaz sare de trei ori până fierbi un ou. Ne-ar fi ajutat foarte mult să fie o instalație de gaz funcțională fără ajutor automat.
Nu avem mașină de spălat vase. După 6 ani cu mașină de spălat vase, te dezobișnuiești. Soluția găsită e să nu avem multă veselă, ca să rămânem fără furculițe curate rapid și să fim nevoiți să le spălăm.
Apartamentul e la parter și miroase canalizarea. Cam atât de grav, încât copiii nu se mai spală în baie pe dinți. Avantajul la problemele de miros e că după 7 minute te acomodezi și nu îl mai percepi atât de intens.
Pe jos e doar gresie. Ai mei sunt obișnuiți, că avem și dincolo, dar nu în camere. Și nu la parter. Gresia e foarte rece, sunt tot cu gura pe ei să se încalțe. Caut și soluții de ceva covor sau salteluță, pentru că ei sunt obișnuiți cu joaca pe jos și nu prea am ce le face.
Trecerile în terasă au trepte înalte și uși de termopan cu praguri. S-au luat câteva trânte aici, inclusiv s-a intrat cu diverse părți anatomice în colțul acestor uși, fiindcă ieșirea în terasă e un pic mai sus.
N-are debara. Nu e un capăt de lume, fiindcă pentru noi e o soluție temporară. Niciun apartament nou la bloc n-are debara, fiindcă nu e eficientă la costuri, dar e așa necesară! Noroc că pe copii nu-i deranjează. Ei explorează. Vorba lui Tudor: ”Mami, n-am mai făcut niciodată duș cu mopul în cadă.”
Deși dușul e walk-in, asta e alt aspect: nu avem vană. Nici la hotelul de la mare n-am avut, dar acolo nu mi-am dat seama că nu-mi place să mă stropesc, fiindcă eram, de obicei, în chiloți oricum toată ziua. Deh, cam asta faci la mare: te dezbraci și te uzi fără să-ți pese.
Și n-avem net. Fac hotspot cu telefonul, dar fiind un pic la demisol, semnal ciuciu. Îmi pun telefonul pe geam ca să prin la 5G 2 liniuțe. Abonament nu putem face decât pe 12 luni minimum, ceea ce nu ne convine. O să ne enervăm, în loc, de toți banii.
SIgur că nu mă plâng. Per total e bine având în vedere că nu e un apartament pentru forever. Dacă am fi căutat chirie de 0 mie de euro pe lună, probabil am fi avut inclusă și bucătăreasă. Sunt doar câteva chestii pe care m-am gândit să le scriu, poate sunt de folos cuiva vreodată. Am tot completat acest articol de când ne-am mutat. Cred că e pregătit de publicare, nu știu, voi fără ce n-ați putea trăi oare?
Photo by Caleb Woods on Unsplash
Andreea
O întrebare aș avea, dacă se poate. Ce mașină de spălat vase folosiți sau recomandați? Nu am avut una până acum, urmează să cumpăr și prefer să întreb pe cineva care a folosit mai mult timp una. Vă mulțumesc frumos!
Miruna
da, am folosit, dar nu o pot recomanda pe cea de la apartament. Deși e fix același model ca al părinților mei, e incomparabil mai proastă. Nu spală decât pe program lung, la 60grade… încă nu m-am documentat pt casă exact, deci nu prea știu
Adina
Miele sau Bosch. Miele e investitie pe viata,au parintii mei. E ff faina. Pt casa insa totusi Bosch e mai ok ca are program scurt la 45 grade.
Nicoleta
Am eu o recomandare: Bosch. Am avut 10 ani o mașină de spălat vase Whirlpool, folosita de câteva ori pe zi, care a cedat după cei 10 ani. A fost cât de cât ok, dar avea destul de puțin loc.
Am inlocuit-o cu un Bosch, care are 3 sertare (cel de sus este pentru tacâmuri și chestii mici). Are tot felul de reglaje, astfel încât sa încapă vase de diverse dimensiuni. Se poate conecta la telefon și astfel poate fi programată și primești mesaj când se termina programul. Spala foarte bine,eu sunt foarte încântată de ea.
Orice varianta ar fi, trebuie întreținută,curățată periodic, astfel încât sa aibă o viata cât mai lungă. Dar e un maaaare ajutor în casă!
Iulia D.
Andreea, si eu am fost ca tine, am cautat un model caruia sa i se deschida usa automat la terminarea programului, sa aiba program scurt, eventual optiune de incarcare la 1/2, raft separat de tacamuri, nu cosulet unde sa stea la gramada si sa fie suficient de mare sa incapa si oale in ea (>10 seturi). Am ales un Bosch de la sevilliaelectrocasnice, foarte profi cei cu care am vorbit, știau ce vând si au si preturi bune. Sper sa te ajute acest rezumat, spor la cautari! O sa merite!
Aurelia
Miruna, exista internet la priza. Un modem pe cartela, il bagi in priza si ai net. Erau mai multi furnizori care aveau chestii de genul. Pentru o perioada de timp e o solutie.
De asemenea poti investi intr-o plita electrica cu 2 ochiuri pe care sa o pui peste aragaz 😉 Gasesti la 2-300 lei.
Covoras de spuma tip puzzle peste gresie pentru copii. Ala il puteti lua cand plecati 🙂
Hai ca trece si va fi bine si frumos!
Iulia D.
Au la Jumbo niste covorase de spuma cu piese mai mari de 30×30 cat sunt cele mai întâlnite, doar ca e posibil unele sa miroasa a plastic. Pe mine nu m-a deranjat asta
Laura
Idee pt canalizarea care miroase, astupa noaptea toate gaurile pe unde ar putea sa iasa miros, si in permanenta pe cea din podea daca poti. Cand am stat la hotel in vara mirosea canalizarea din podea, si mereu puneam cosul de gunoi peste ea si devenea baia decenta.
Virginia
Rds&Rcs costa 35 lei pe luna cu tot cu tva, cand te muti la casa se muta si contractul in noua locatie. Sau UPC sau orice alt provider.Se muta pe alta locuinta desi ramane acelasi abonament, acelasi client…Am trecut asa prin 2 apartamente, abonamentul are aproximativ 14 ani.
Madd
Confirm cu RDS. Când am stat în chirie aveam contract pe numele nostru. Când ne-am luat apartament foștii proprietari au mutat internetul la noua lor casă și noi ne-am mutat internetul din chirie la noi acasă.
Laura
Daca miroase a canalizare, verifica sa fie sifoane la chiuveta si la cada, uneori meseriasii lasa totul “pe drept” si nu trebuie decat sa faci o mica bucla sub chiuveta/ cada, din furtunul de scurgere armonica.
Amalia
Buna Miruna, cred ca am pierdut ceva, pentru ca nu inteleg de ce v-ati mutat.
Eu am cautat cateva luni, cea mai buna perioada in Madrid e iunie-iulie (ma refer la chirii rezidentiale, nu turistice), e multa oferta si putina cerere. Si eu stiam ca fi ceva temporar, cativa ani, pana reusesc sa-mi cumpar propria casa. Principalele probleme au fost agentiile, de multe ori ma anuntau in ultimul moment prin sms ca a fost inchiriat sau nu anuntau deloc, ma duceam acolo si nu se prezenta nimeni, sunam si aflam ca era inchiriat. Cum ai zis si tu: daca cautam chirie incepand de la o anumita cantitate, aveam portar, bucatareasa si un agent imobiliar care imi facea si masaj. In ce priveste prioritatile: obligatoriu baie comoda, spatioasa si fara umezeala; obligatoriu ferestre, luminos, cu vedere panoramica si terasa pentru copil. L-am gasit si am reusit sa-l rezerv pe loc si sa fac contractul a 2a zi pentru ca agenta era romanca, altfel n aveam nicio sansa. Inconveniente: pereti ca foaia de carton, vecini sudamericani si galagiosi, dar noaptea se doarme, si ferestre neizolate fonic, daca faci partz pe trotoar il aud din dormitor. Avantaje: multa lumina, terasa pentru joaca copil, vedere spre verdeata si spre centrul Madridului, autobuz langa poarta, 2 Centre comercial langa. Raportul pret-calitate imi da mai multe avantaje. Te pupam, suntem mari admiratoare.