Tudor a avut colegi la grădiniță care luau meditații. La grădiniță, nenicule, 5 ani! Ca să înțelegeți cât de competitivă e treaba în București. Și nu vorbim de copii tâmpiți, vă rog să mă credeți pe cuvânt. Mai mult, nivelul de limbă germană al grupei era atât de avansat, încât și ultimul din clasă să fi fost, tot erai grozav. Dar pentru admiterea la clasa pregătitoare aveau un examen de dat. Da, examen la 5 ani, nu întrebați. Concurența era ceva de speriat, așa că bieții părinți au meditat copiii sâmbăta și duminica de la 9 dimineața din septembrie până în mai.
Meditațiile sunt acest elefant al sistemului de învățământ românesc. Deși ele există și în alte culturi, doar că le zice în alt fel. Din ce m-am interesat (și credeți-mă, nu am stat), de meditații nu scapi.
Unul dintre cele mai citite bloguri din România e al unui prof de mate. Tipul ăsta n-are nici măcar domeniu propriu, e pe wordpress. Rupe la trafic din ziua în care s-a înființat. Nimic nu-l bate în perioadele cu Capacitate și Bac.
Pe de o parte, e competiția foarte mare între copii. La un liceu bun din București, ai șanse să pici cu 9,50.
Pe de altă parte, sunt foarte mulți copii. N-ai cum avea așteptări de la un învățător într-o clasă cu 35 de elevi. Adică, dacă al tău e în primii 3, hai primii 5, ești ok. Dar dacă e în ultimii 5 de la coadă, ești ciao. Meditații scrie pe buletinul tău.
Problema cu mediațiile e și ea pe două părți: părinții plătesc cu bani, iar copiii plătesc cu timp.
Cât încă era la grădiniță, Tudor și-a făcut o prietenă în parc. Își tot dădeau întâlnire la locul de joacă, doar că asta mică nu putea ieși decât vinerea. De ce? Fiindcă sora ei mai mare era în clasa a 3-a și nu-și termina lecțiile la timp. Uneori, îmi povestea bunica, nu puteau pleca nici în weekend, că fetița avea prea multe lecții, na. Dacă în clasa a 3-a e așa, vă rog să mă scuzați, dar cine ar vrea într-a doișpea?
Sigur că există și genul de părinți (am întâlnit) care sunt pro-teme și lucrat. Cei care îți povestesc mândri ce de culegeri au copiii lor. E clar că profesorii sunt buni, uite cât le dau de lucrat individual. Depinde ce-ți dorești de la viață și pentru copilul tău. Când căutam școală pentru ai mei, am înțeles destul de rapid că nu există locul sau sistemul perfect. Există doar părinți cu diferite valori și dorințe pentru copiii și familia lor.
Platforma de care ziceam în titlu se numește SuperȘcoala. Este ca un Netflix, dar cu materii școlare explicate în lecții video. Sunt video-uri înregistrate de profi reali. Cu tablă, ca la școală exact. Doar cu avantajul că poți pune stop (ce tare ar fi fost să-i poți pune stop profei de mate când nu înțelegeai ceva!), că poți relua până te prinzi de ce e așa formula aia.
Îi ajută pe copii să învețe noțiunile și să își consolideze cunoștințele. La fel cum pe alte platforme de streaming se pot viziona filme, pe SuperȘcoala copiii au la dispoziție lecții de matematică, limba română și limba engleză, toate în format video și în conformitate cu programa școlară în vigoare.
În plus, sunt puse la dispoziție fișe de lucru cu rezolvări pentru verificare, joculețe interactive pentru exersare și o secțiune de întrebări și răspunsuri după fiecare lecție, pentru a putea cere sau oferi ajutorul la anumite exerciții.
Ce conține platforma în acest moment:
- Matematică (clasele III-XII)
- Limba română (clasele III-VIII)
- Limba engleză (clasele III-VIII)
- Dezvoltare personală pentru părinți și copii (include: Tehnici de învățare eficientă și gestionare a emoțiilor înainte de examene, Încrederea în sine a copiilor, Descoperirea vocației, Inteligența emoțională, Parenting, Dependența de ecrane, Meditații ghidate pentru copii. Unele module sunt doar pentru copii, altele doar pentru părinți)
- Curs de nutriție pentru copii, oferit de către Wello
Puteți vedea cum funcționează aici:
Platforma SuperȘcoala conține și teste grilă, prin care copilul își identifică lacunele și află ce trebuie să învețe sau să își reamintească. La fiecare răspuns incorect sau incomplet sunt sugerate videouri la care copilul se poate întoarce ca să perfecționeze ceea ce a greșit. De exemplu, un răspuns incorect arată așa:
Cât costă?
29lei materia/lună. Primele 7 zile sunt gratuite, vă zic imediat cum.
Platforma are fix 1 an, părinții și copiii sunt mega încântați, puteți citi review-uri pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/superscoalaonline.
Tipuri de abonament
De ce ți s-ar putea potrivi:
- Fiindcă ai un copil mai prieten cu tehnologia decât cu cartea
- Pentru că suferă de neatenție cronică, iar aici poate derula înapoi orice video, dacă nu a prins explicația și profa/proful nu se supără pe el
- Nu trebuie să îi fie rușine dacă nu a înțeles și mai întreabă o dată/ dă înapoi
- Poate sări peste ceea ce deja știe
- Că nu te cari prin trafic la meditații cu el
- Nu se trezește sâmbătă dimineața la 8
- Costurile sunt accesibile multor familii, incomparabile cu meditațiile în sine
- Se respectă programa
- Fiindcă are nevoie de note mai mari
- Dezvoltă și încrederea în sine, când copilul vede că se descurcă și face progrese
- Există jocuri și teste pentru verificarea cunoștințelor
- Acces la profesori excepționali de oriunde din țară
M-am băgat și eu la un test de română de clasa a 8-a, am luat 10 cu felicitări. Curioși?
- (aici recunosc că am luat-o prin excludere, dar cine zice că n-ai voie și așa :p Derivate parasintetice, auzi :)) Ce ați fi ales?
2. (pe asta o știam cu ochii-nchiși)
3. Aici judecat cu voce tare în gând:
Sunt mișto lecțiile. Partea de dezvoltare personală are și parte de cursuri pentru părinți. Aud că urmează și niște educație financiară, că deja există o parte gratuită cu meditații în limba ucraineană și platforma e în dezvoltare.
Rezumat: Cont pe SuperScoala.ro, primele 7 zile sunt gratis. Să vă înscrieți și măcar cât să ne batem în derivate parasintetice la română. Sau aveți curaj, în radicali?
Cristina
Curiozitate. La 2 care era răspunsul corect?
Miruna
Prin alaturare
Cristina
E prin subordonare de fapt. Îmi cer scuze, pur și simplu nu mă pot abține. Defect profesional 🤦
Miruna
Ba nu, va rugam sa nu va abtineti! E foarte bine sa invatam cate ceva
Alexandra
Înțeleg că copilul respectiv făcea lectii de germană in particular. Asta nu intra la capitolul “meditatii”. Adica copiii mici nu au voie sa facă cursuri de engleza/germană pentru că se considera “meditatii”? Mi se pare absurd. Copilul meu face cursuri de desen si de pian pentru ca asa vrea el, e pasionat de asta. Astea sunt tot meditații avand in vedere ca are ora de muzica si desen la școală?! Nu au nici legatura una cu alta.
Si dacă parintii respectivului copil au ales o scoala in limba germană, probabil copilul avea nevoie să învețe bine limba.
Miruna
Nu ai inteles. Copilul respectiv vorbea deja germana la gradinita, manca in germana, spunea basme in germana. Crede-ma, stia bine germana, ar fi facut fata cu brio clasei pregatitoare. Nu a facut meditatii din pasiune, crezi ca parintii lui nu aveau alte idei pentru a-si petrece weekend-urile?
Sigur ca nu toti copiii faceau asta, dar cei mai multi. E o concurenta foarte mare in Bucuresti.
Cora
Da, e concurenta mare in Bucuresti, dar a inscrie copilul la scoala respectiva e alegerea parintilor. Daca ar fi mers la o scoala unde nu avea examen de germana, nu avea nici nevoie de lectii.
Cristina
La 3 sper că nu e data corecta a patra variantă…
Miruna
Nu mai stiu, dar cred ca e viitorul anterior, nu?
Eu am
Pus si aiuria, voiam sa vad cum face programul cand gresesti.
Cristina
Exact, e viitor anterior.
Andrada
Buna! Nu stiu daca ai scris despre asta, dar ce scoala ai ales pentru Tudor? Privata sau de stat? Spuneai intr-un story ca esti multumita.
Mai am 2 ani pana intra al meu in clasa 0, dar ma macin de pe acum cum o fi mai bine. Cu sau fara meditatii, vreau la final de scoala sa poata gandi singur, sa nu invete “ca papagalul” fara a intelege. Si ma intreb daca scoala privata poate oferi asta sau e doar marketing.
Miruna
Salut, nu am scris inca. M-am tot gandit daca sa scriu. Am ales privata. Pentru noi e o decizie excelenta so far.
Andrada
Iti inteleg reticenta in a scrie/vorbi despre asta, mai ales ca am vazut cum au fost disecati alti bloggeri cand au abordat subiectul scolii private.
Miruna
Da, dar nu e numai asta. Putem vorbi oricand in privat insa.
ariadna
Cred ca era firesc sa fie o concurenta mare din moment ce nu e vorba despre o scoala obisnuita, ci despre una cu un profil special, mai deosebit (predare in limba germana). Populatia Bucurestiului e mare, iar scoala e doar una (probabil), deci era normal sa fie multi copii la admitere.
Daca as fi fost intr-o astfel de situatie, sa consider ca o astfel de scoala e cea mai potrivita pentru copilul meu, iar eu sa n-am cum sa-l ajut (pentru ca nu stiu chiar deloc limba germana), in mod sigur l-as fi inscris la niste ore de germana. Nu consider ca acestea ar fi fost meditatii, cel putin nu in acel sens peiorativ pe care-l are cuvintul atunci cand ne gandim la el. E normal ca daca vrei sa faci ceva mai deosebit sa ai nevoie de o pregatire suplimentara pentru o anumita perioada de timp.
Una peste alta, e interesanta aceasta platforma, e fain ca exista si cred ca va fi de ajutor mai ales copiilor autodidacti, curiosi si seriosi.