De la ce vârstă să îl dau la școală, se întreabă părinții în sinea lor și unii pe alții. Răspunsul e ”mai lasă-l un an”. Exceptând situația în care copilul e un geniu și deja rezolvă ecuația de gradul 3 la 2 ani, mai lasă-l să copilărească un pic.
Vorba soțului meu: după ce înveți literele, nimic nu mai e la fel.
Adesea cred că facem unele lucruri mai mult pentru noi, ca părinți, decât pentru ei. Eu aș fi vrut musai să fie 3 ani școlari între copiii mei. De ce, m-a întrebat directoarea grădiniței unde îl duc pe Victor.
Păi da, că mi-ar fi mai ușor. Acum, la aproape 7 ani, mă joc cu Tudor mai puține jocuri decât mă jucam la 4. Fiindcă la 4 ani ai lui, frate-său dormea într-o păturică undeva și noi ne puteam juca. Acum vrea și el, dar n-are răbdare, vrea să dea cu zarul doar el, să ia toate cărțile, nu înțelege regulile decât dacă sunt extrem de simple. Vă zic, mai mulți nervi îți faci, de îți vine să-ți dai play la un youtube și să te lase toți.
Doar că lui, cum i-ar fi lui, copilului? Și noi gândim situația acum, la 3-4 sau 6-7 ani. Dar diferența cea mai mare se va vedea la 14 ani. În clasa a 7-a, a 8-a. Mai ales dacă aveți băiat și e mai mic cu un an decât restul clasei. Într-a 7-a fetele au deja sutien și ăștia-s niște puști.
Îmi amintesc cum sufereau colegii noștri băieți la liceu, când într-a 9-a pe ei nu-i lăsau să intre în club, că-s prea mici. Bine, și erau. Dar fetele nu păreau. Mici, asta zic. E o breșă acolo oricum, pe care o poți adânci. Și nu vrei.
Sigur că eu nu vă zic ce să faceți cu ai voștri copii. Ce zic e să nu vă temeți că ”nu se pierde un an”. Se câștigă niște joc. Și ce? Toată viața vor ști citi. Scrie și socoti.
Știți ce precis vor pierde? Pofta de a se juca. Uitați-vă la noi. Cel mai complicat lucru e să ne dăm jos hainele de adult, să ne punem pe covor și să devenim dragoni.
Photo by Christopher Ryan on Unsplash
Andreea
Eu cred ca asta e mai mult pentru baieti, vad si eu la fii-miu. Fetele sunt cumva alt material, nu stiu🤷♀️ Eu ma uit la fetitele de 4-5 ani sunt o galaxie peste baieti, inclusiv fii-miu: mai curioase, mai dornice de invatat, cumva mai responsabile. Deci probabil pentru fete merge mai devreme. Eu pe al meu l-as tine si pana la 8 ani🤪
Miruna
dada, ai mare dreptate.
Raluca
Eu sunt un copil pe care parintii l-au mai lasat un an acasa pentru ca eram prea “firava”si am urat complet treaba asta, mai ales cand am mai crescut. Aproape mereu eram cea mai mare din clasa, aveam colegi si cu 2 ani mai mici.Mereu ma gandeam “acum as fi dat si eu Capacitatea, BAC-ul etc., acum as fi fost deja la facultate”. Ma simteam de parca mi s-a “furat” un an.
Mihaela
In aceeași situație am fost si eu. Si cand a trebuit sa aleg intre a-mi da fiica la școală si a o lasa sa mai stea un an acasa, am ales sa o sau la școală , desi era cea mai mica din clasa. Si nu regret absolut deloc. Acum este in clasa a vII-a, are doar medii de 10 si participa la toate concursurile si olimpiadele scolare. Nu s-a simțit niciodata vreo diferenta intre ea si ceilalti colegi din cauza varstei. Daca nu as fi dat-o la școală odata cu colegii de la gradinita, consider ca i-as fi furat un an din viata.
Miruna
Mă bucur că ai luat decizia cea bună pentru ea. Cred că la fete e un pic mai simplu, că ele se maturizează mai devreme.
Visan Oana Maria
Pe mine m‐au dat mai devreme, mai puteam sta 1 an. Am avut noroc de o învățătoare blândă și bună, o mama 2, ce ne-a ținut pe toți uniți. Pe fratele meu, l-a dat cu 2!!! Doi ani mai devreme. Dormea pe bănci. Făcuse 6 ani pe 28 August. Pe 15 Sept nu încăpea în costumase. A fost TRAUMA cu toate literele mari.
Pe fetita mea cea mare, am dat-o cu un an mai devreme. Am mers după “pomul lăudat!” NU EXISTA ZI IN CARE SA NU REGRET!! I-am ciuntit copilăria. Și ea îmi reproșează acest lucru.
Pe a doua fetita, am dat-o la timp. Torul se așează pt ea. Viata ei e liniștită și frumoasa la școală. Plus ca are parte de cel mai cel cadru didactic, o Zâna a copiilor!
Mai am un băiețel, 27 Dec nascut. Anul acesta face 4 ani. Sunt EXTREM de hotărâtă sa-l dau CAT MAI TARZIU POSIBIL!!
Abia din a 5 a experienta am învățat!
Mulțumesc pt mesaj! Mi-ati întărit convingerile!♡
Miruna
iui, îmi pare rău că ai simțit asta. Probabil că are legătură și cu faptul că fetele se maturizează înaintea băieților.
dojo
Pentru ca am emigrat, fie-mea a inceput “clasa 0” la 5 ani si ceva (nascuta in februarie). Daca era in Romania, repeta grupa mare si probabil impusca pe careva de plictiseala.
Scris / citit a invatat repede, am facut un pic de efort la inceput, sa intre pregatita (tara noua, limba complet noua). Pentru ca are aplecare spre studiu, a prins repede. Se putea chiar merge mai repede (deci sa o bag in clasa I), dar nu ne grabim chiar atat.
Acum speram sa intre la o clasa de “avansati”, dupa ce termina clasa a III-a. Au de la a IV-a program GATE (Gifted and Talented) la scoala si mi-ar placea sa fie acolo. Pentru ca e pacat sa bata pasul pe loc, cand e deja cu un an cel putin in avans fata de materie.
Miruna
Felicitări. nu cunosc sistemul la voi acolo, dar sună bine ce zici.
Cora
Pai scoala de stat are niste reguli ptr varsta la care copilul merge la clasa pregatitoare, 6-7 ani…🤔 Nici la gradinita (publica) am inteles ca nu ii mai primesc inainte de 3 ani impliniti.
Madd
Nu ii primesc că nu sunt locuri nici pentru cei de 3 ani. Legea permite, in limita locurilor disponibile, să fie primiți și copii sub 3 ani la grădiniță.
Cora
Ma gandeam ca daca intra la gradi la 3 ani impliniti, nu prea mai e optiune cand sa mearga la scoala.
Sincer nu stiu ce sa zic despre chestia ca nu sunt locuri la gradinite, cred cace un mit intretinut de directorii de gradi de stat. Copii nu sunt chiar asa multi, oamenii devin parinti mai tarziu. Am inregistrat cerere la o gradi de stat 2 ani consecutiv, sistemul m-a admis instantaneu. In alta parte, directoarea m- a “avertizat” ca sunt 40 de locuri si 120 de cereri. Ceea ce era fals. Cel putin in sect 3 si 4 sunt destule gradi, cred.
Silvia R.
In situatia asta sunt cu cel mic. Fiind nascut in ianuarie. Si am decis chiar de acum sa repete grupa mini. Mi se pare mai ok sa repete acum, cand e mic si nu si-a facut multi prieteni, decat la grupa mare, cand repetand grupa, se va duce kntr-un colecriv deja format.
Si eu am fost data tarziu la scoala, la 7 ani si 8 luni. Dar, desi cand eram copil o tot rugam pe mama sa ma dea mai repede la scoala, nu regret deloc ca am copilarit un an in plus.
Maria
Nu sunt de acord, un copil care nu e geniu, dar care la 6 ani este cu achizitiile la zi, care va trebui sa repete grupa mare, se va plictisi groaznic sa faca din nou aceleași activități si ii va deranja pe ceilalți copii, ii va tachina pe cei mici etc. Vorbesc din experiența cu fetita mea care a avut la grupa mare cateva fete care au repetat. A mea are acum 6 ani, a fost evaluată de un specialist in educație care mi-a zis ca este pregătita si ca ar fi o greșeală sa repete grupa mare. Cred ca ar fi indicat sa lasati specialistii sa se pronunte in probleme de educație.
Miruna
și eu am auzit tot de la educatori că nu e bine pentru copii să repete grupa mare, mai bine dați cu un an mai devreme la grădi/creșă. sigur că depinde de la copil la copil.
Roxana
Nascuta in iulie, fii’mea a mers la 6 ani si 2 luni la pregătitoare. Nu as fi putut sa o țin pana la 7 ani la gradinita. Are 14 ani acum, e matura, iar ca inaltime, are 1.67 m. Dar sa stiti ca baietii din clasa au peste 1.80. Ea e cam pe la mijloc ca varsta. Sunt generatia 2008, nascuti din ianuarie pana in decembrie. Exista diferența de aproape 1 an intre ei. Dar a avut colegi la gradinita nascuti in februarie 2008 care au mers mai repede la scoala. Acum fiecare părinte isi face socotelile lui..
Mari
Eu chiar as fi vrut sa il las inca un an la grădiniță dar nu am cum. E născut la sfârșitul lui iunie si regula e ca toți copiii care împlinesc 6 ani pana pe 1 iulie incep școala in August (locuim in Germania)
Alex
Eu am facut 6 ani la sfarsit de mai, iar in septembrie am inceput scoala. Ai mei m-au dat asa devreme sa nu ma plictisesc acasa – stiam citi perfect de pe la 5 ani (“sa nu te plictisesti” aka. “sa ne fie noua mai usor”). Eu zic ca mai bine mai stateam, am fost un copil cu tendinte de hiperactivitate, ma frustram daca ceva nu imi iesea din prima si nu mai voiam sa incerc, ceea ce a facut sa imi fie greu mai ales la matematica. Eu zic ca daca ma mai lasau un an, ma mai maturizam emotional. Cred ca aspectul asta e deseori neglijat, mai ales cand copilul da semne de anumite “talente” scolare. Sunt de acord ca e mai bine sa-i lasam sa mai copilareasca putin.Desi la un moment dat se niveleaza diferentele, daca procesul e traumatic nu prea merita. Eu si acum la 34 de ani imi amintesc cat de “in urma” ma simteam, mai ales in clasele primare, cand mi se spunea de catre invatatoare ca sunt imatura si cu capul in nori, nu ca sora mea care era asa matura si invata asa de bine (clasic haha).