Un tată care și-a pozat băiatul în zona inghinală pentru medic a fost considerat infractor

Din capitolul ”Gafele inteligenței artificiale”, avem azi un reportaj din New York Times. Povestea e destul de banală: Penixul unui băiețel din San Francisco se umflă. Tatăl lui face poze cu telefonul Android și trimite la pediatru. E februarie 2021, weekend și pandemie. Vorbește cu asistenta și pediatrul, totul bine.

Primește rețetă cu antibiotic, infecția se vindecă ulterior, doar că, peste 2 zile, Google îi închide lui Mark contul din cauza conținutul sepsual. Și îl etichetează abuzator, pedofil fără drept de apel.

Dacă nu înțelegeți exact de ce e o tragedie, stați să vedeți. Când Google i-a închis contul, omul și-a pierdut tot, inclusiv cariera. Și-a pierdut adresa de email și toate contactele din telefon. Și-a pierdut parolele la tot și accesul la ele. Nu a putut recupera nimic, fiindcă nu putea confirma codurile de logare care se trimit pe email și telefon. Nu avea acces la nimic. Ca să nu mai zicem că a pierdut toate pozele stocate pe cloud. De când era copilul mic și multe amintiri cu valoare sentimentală.

Sigur că și-a luat număr nou și și-a făcut adresă nouă pe hotmail. Sigur că lumea râde acum de el, dar Mark face backup cu religiozitate.

Ceartă-te cu Google

Mark a fost inclusiv raportat la poliție, care a făcut o investigație bazată pe tot istoricul lui de căutări pe internet și conținutul contului. Polițistul a concluzionat că omul nu e un trafiquant de copii și l-a achitat. Dar la Google a fost mai complicat. Pentru că nu există un om cu care să te cerți ori să te contrazici. Contul omului a fost șters fără drept de apel.

Putea da compania în judecată? Sigur, însă Mark a decis că l-ar costa prea mulți bani.

Se pare că nu e singurul caz în care inteligența artificială confundă un abuzator. Dar că aceste scăpări ale sistemului nu justifică schimbări majore, din moment ce anual sunt raportate peste 29 milioane de cazuri, cu 80mii pe zi. ONG-ul care se ocupă de aceste situații, CyberTipline, are doar 40 de analiști umani. NY Times scrie că în 2021 au reușit să identifice și raporteze 4260 de copii, noi victime ale abuzului sepsual. Fiul lui Mark a fost însă printre ele.

Puteți citi tot articolul aici.

Pe mine mă sperie un pic cât de dependenți devenim de servicii cloud, tehnologie și toate astea. Mi-am dat seama că feisbuc nu e o joacă atunci când cineva a vrut să-mi cloneze contul. La câte chestii am dat sign up cu feisbuc? Nici nu mai știu. Câți oameni au afaceri online, vând pe feisbuc și depind de el. Nici nu ne imaginăm.

E groaznic să pierzi totul, mai ales că omul nu a greșit.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Articolul anterior

Nu-s copiii de vină și nici nu e timpul problema, ci noi, că nu-l știm organiza ca lumea

Articolul următor

Solidaritatea între femei: finlandezele se postează dansând, ca să-și apere prim-ministra

4 Comentarii

  1. Agnes

    Vai de mine! Tot anul trecut, când majoritatea consultațiilor erau on-line, la cererea medicului, i-am pozat și eu pizza 🙈 la fecior, tot pentru niște umflături. Oare cum de am scăpat de block for life! :-))

  2. Ana

    Viitorul a început.
    În China știu că s-a introdus deja ratingul social. În funcție de ce prieteni ai, ce cumperi, la ce te uiți la tv/ telefon etc un algoritm stabilește dacă ești de încredere sau nu. Dacă nu ești, nu-ți mai poți cumpăra mașină, casă, nu mai poți folosi mijloacele de transport în comun etc.
    Sună bine, nu?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 127 queries in 0.437 s