De ce ne influențează strămoșii, dacă nu noi i-am ales? – Despre ”Un alt sine”, serial de 8 episoade pe Netflix

De la început vă zic că toată cultura mea despre constelații și traumă strămoșească se rezumă la acest serial.

”Un alt sine”

mi-a fost greu să-l urmăresc, fiindcă e în turcă. Asta înseamnă că a trebuit să fiu atentă, mult mai atentă decât la un film în engleză, unde puteam să verific telefonul, să citesc mail-uri, să-mi fac unghiile în paralel. Evit filmele în limbi pe care nu le cunosc, farmecul cuvintelor și scenariul sunt importante pentru mine.

Nu voi da spoilere.

Serialul urmărește trei povești de viață transpuse la trei prietene apropiate. În paralel. Sunt mai multe fire epice, iar poveștile sunt complexe și simt că lipsesc multe detalii. Să nu vorbim de partea medicală a serialului, că mă abțin.

Educația mea de medic, bazele din familie mă fac să cred mai mult în știință și mai puțin în hocus pocus. Cu toate astea, îmi păstrez mintea deschisă și rețineți că am rămas până la final. Am urmărit pe 1,5 viteză, dar totuși am rezistat.

Voi spune doar că ieri am avut o zi foarte intensă, în care m-am simțit conectată cu energia feminină din familia mea. Nu exclud nimic, deși sunt o tipă mai degrabă orientată spre prezent și viitor decât spre trecutul care nu mai poate fi schimbat. Înțeleg însă că filmul nu e despre schimbat, ci despre înțeles trecutul. Și despre acceptat.

Cu ce am rămas eu e un respect desăvârșit pentru strămoși. Îmi vine să merg la cimitir să aprind o lumânare pentru fiecare om al cărui ADN îl port. Și îmi vine să îmi iau bunica la întrebări despre toate lucrurile pe care nu mi le-a spus.

Filmul ăsta te face să înțelegi un pic mai mult din importanța oricărui adevăr. Să nu le ascundem copiilor noștri nimic, mai ales lucruri despre ei. Faza e că și lucrurile noastre sunt ale lor, fiindcă noi suntem parte din ei.

Cred că întotdeauna e bine să plângi. Să vorbești. Pentru toate femeile care-au tăcut dreptatea lor. Și nu cred că traumele sunt doar evenimentele alea de tip luptă sau fugi. De tip sânge pe pereți. Cred că vieți întregi în umilințe și supuneri pot afecta organismul cum nu ne imaginăm. Și sufletul la fel.

Uitați-vă la film și-apoi vă invit să mai aberăm. 1,5 speed. Nu pierdeți nimic.

Iar dacă sunteți mai informați pe subiecti, poftiți de ne educați.

Articolul anterior

Sibiu, cel mai instagramabil oraș din România

Articolul următor

Postare viralizată: carte pentru elevi, despre cum să-și fenteze profii

19 Comentarii

  1. Abi

    Povestea de la inceput, din primul episod (nu dau detalii sa nu fie spoiler), este f asemanatoare cu povestea mea. o data cu tatal am patit asa, a doua oara cu sotul.
    Mi-a facut mai mult bine serialul asta decat probabil mersul la psiholog :))
    De f multe ori am plans, dar m-am eliberat in acelasi timp.

    • Wow, Abi. Mulțumim pt împărtășire. Probabil serialul a vindecat traumele similare la mai mulți oameni decât ne imaginăm.

  2. Ana

    Serialul a fost o surpriză plăcută și pentru mine, deși recunosc, am fost sceptică la început pentru că e în turcă. Surprinde într-adevăr foarte frumos anumite aspecte reale și chiar practici reale (în măsura în care se pot surprinde într-un serial). Mă bucur mult că astfel de subiecte încep să fie din ce în ce mai mediatizate. 🤗

  3. Eu am participat la constelatii de intenții și mi-a plăcut mult. Nu aș ști să îți explic științific tot procesul, dar știu sigur că funcționează, am simțit pe pielea mea. De fapt, știu și câteva detalii științifice, dar mi-am dat seama că pentru mine nu mai sunt atât de importante.

    Serialul mi-a plăcut și nu prea.

    Ținând cont de subiectele pe care le-a adus în fata, mi s-a părut un film prea ușurel, prea pentru toată lumea cumva.

    Eu am mai văzut filme turcești și multe mi-au plăcut pentru profunzimea lor.

    Asta…a fost așa și așa, deși, culmea, subiectele deschise au fost foarte profunde.

    Inteleg pe de o parte de ce l-au prezentat ca un film mai ușurel, dar nu cred că îi face renume bun metodei.

    Eu dacă nu aș fi știut de metoda asta înainte, nu aș fi mers pe mâna ei după acest film – e prezentat totul pe fugă înainte.

    Procesele la care am fost eu parte sunt mult, dar mult mai profunde decât ce au prezentat acolo, sunt mult mai messy, cu haos, cu mult plâns. Și cu rezultate pe măsură, dar departe de a fi așa de simple și dulcii cum sunt în film.

    O să scriu și eu pe pagina mea despre film.

    Nu e că îl resping de tot, dar senzația mea e că ar fi fost mult mai fain cu ceva mai multă atenție la detalii.

    • Da, pare cam hocus pocus. Se ridica cineva si, brusc, simte o durere in piept? Well..

      • Ruxandra

        Cam asa ceva si chiar mai mult. Si eu am participat. Sunt sceptica si orientata spre stiinta de fel, dar am zis sa incerc totusi. Iar ce energii se invart la o sesiune de constelatii nu as stii sa iti raspund, pot doar sa spun ca este ca in serial.

    • Andreea

      Buna! Care este exact denumirea metodei?
      De unde pot afla/citi mai multe despre ea? Multumesc!

      • Anca

        Constelatii de familie

      • Olga

        Eu am descoperit o carte in care este descrisa metoda respectiva. Se numeste “Ma dor stramosii”, autori: Patrice van Eersel si Catherine Maillard. La Carturesti :).

      • Ana

        Am citit mai demult un articol în care se spunea, ca trauma poate modifica ADN-ul, transmițându-se astfel generațiilor următoare.

        Filmul mi-a plăcut, m-a pus pe gânduri, m-a făcut sa îmi dau seama de legătură puternica pe care o avem cu strămoșii noștri, dar și cu copiii nostri…felul în care ne trăim noi viețile ,nu ne afectează doar pe noi, ci și pe ei….

  4. Jeanina

    Are și traducere în engleză. A apărut acum un val de constelații, era și de așteptat, de ales cu prudenta furnizorul. Iar cartea amintită în serial – Povestea ta a început de mult – se reeditează.

    • dada, excelent sfat. Vor apărea și valuri de furnizori cu un curs făcut la fără frecvență.

    • Hello 🤗 sunt in asentiment cu tine (credeam ca sunt singura care simte asta:))), filmul acesta a activat in mine o mai buna intelegere si respectare a vietii pe care au trait-o strămoșii noștri…si chiar am adus un omagiu lor. Ma bucur foarte mult ca l-am vazut desi combina aceasta metoda excelenta cu putina “telenovela”. Eu am descoperit ca si in București se fac workshop’uri de constelatii familiale, Anca Maftei fiind un maestru e ani buni. Nu e magie, doar vindecare, acceptare si iubire.

      • Sabina

        Tot ce se intampla in film e real. E o terapie care se numeste “constelatii familiale”. Se face si in Romania. Am fost de 2 ori si sentimentul e exact ca in film – cand “joci” un rol, efectiv simti senzatie de bucurie sau sufocare, exact cum a simtit acel suflet. Se creeaza un camp unde accesezi astfel de experiente. Ce a fost la mine wow a fost ca lucrasem ceva cu mama, descoperisem ca a “ramas” ceva in uterul mamei de la un avort. Mama nu a vrut sa renunte la acel copil cand era tanara. L-am eliberat in constelatie. Mama tocmai ce avea diagnosticul de cancer de 1 luna. Acum, dupa 6 luni, mama s-a operat, a facut radioterapie si s-a vindecat. Terapiile alternative NU VINDECA, doar SUSTIN procesul de vindecare. Tu ca medic, ar trebui sa te intereseze si terapiile alternative. Deja in spitalele din Germania se face si reiki. Asta e viitorul: stiinta+ energie!

  5. Elena

    Sunt foarte multe cărți scrise pe subiectul genealogie și cred că merită citite câteva măcar de dragul educației, dar ele înseamnă mult mai mult decât atât.
    Profitați de faptul că aveți membri de familie mai în vârstă și puneți întrebări multe.
    Când suntem pregătiți să ascultăm cu adevărat, multe vor ieși la iveală.
    Eu am avut o perioadă în care eram atrasă și am citit mult despre felul cum ne influențează istoria familială pe toate planurile în mod inconștient. Am început să pun întrebări să aflu cât mai multe și deși credeam că știu tot, ce surpriză a fost să aflu diverse secrete bine ascunse. Nu doar că erau secrete este important, ci faptul că mă influențau din umbră și nu îmi dădeam seama.
    A ne înțelege cu adevărat strămoșii, a-i onora, poate schimba destine. Dar nu e deloc muncă ușoară. E nevoie de săpături arheologice, cu grijă și respect.

  6. Elena

    Va rog sa imi spuneti titlul sun care il pot gasi pe Netflix.
    Multumesc.

  7. Raluca

    A apărut și sezonul 2. Se mai descalcesc niște ițe. Am citit și cartea, Povestea ta a început demult. E faina și ajută suficient de tare. Sunt un pic sceptica la ședințele live 🙂

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 159 queries in 0.458 s