Tusea la copii, de la simplu la complicat: remedii naturale, sirop și timp (p)

tusea copii miruna ioaniSe spune că tusea trece de la sine în șapte zile, iar cu sirop într-o săptămână. Nu știu ce să zic. Poate m-ați auzit pe stories la un moment dat. Vocea mea era răgușită, deși nu sunt răcită. N-aveam nimic în afară că tușeam. Am fost la Sibiu acasă și am purtat mască tot timpul în prezența bunicii mele. Nu neapărat de C0vid, ci și în general, ca protecție de orice.

N-o să mă plâng acum ca o babă, ce boli are. O să vă spun însă câteva lucruri simple despre tușit.

Da, de obicei tusea cam trece de la sine. Doar că este extrem de neplăcut să ”scuipi” plămânii toată ziua, pe unde te duci. Dacă nici nu dormi noaptea din cauza asta, bingo. Așa că avem câteva măsuri pe care le putem lua să grăbim vindecarea sau să ne facem tusea mai dulce, cum ar veni.

În general, tusea , este un mecanism de apărare, ce în mare măsură nu poate fi controlat, este modul organismului de a scăpa de chestii care nu îi plac. De exemplu, o tuse din cadrul unei viroze poate fi ameliorată din timp prin diverse remedii, în funcţie de tipul ei – uscată sau productivă. 

Siropurile de tuse pe care le putem cumpăra fără rețetă sunt antitusive și expectorante. Cum funcționează? Antitusivele inhibă tusea, iar expectorantele înmoaie mucusul, ca să poată fi eliminat mai ușor.

Ce altceva mai putem face:

1. Suflă nasul des – ca mucusul să nu se adune în gât și să stimuleze tusea

2. Multe lichide – ca mucusul să se fluidifice

3. Miere poate fi eficientă și poate ameliora în anumite cazuri simptomele unei tuse, doar la copiii de peste 1 an

4. Supă clară de pui – are efecte antiinflamatoare, e caldă și e lichidă. Plus că toți copiii o iubesc!

5. Orice alte lichide calde – inclusiv lapte. Să nu dai lapte în răceli sau după extracții dentare e un mit, a expirat.

6. Umidificator în cameră – ajută să nu se usuce mucusul

7. Baie de abur (clasica abureală de când eram noi mici) – desfundă și eliberează căile respiratorii

8. Odihnă – mai ales dacă se trezește noaptea cu tuse, copilul va fi foarte obosit. E important ca organismul să aibă resurse să se refacă.

9. Sirop de tuse – ce am descoperit recent e TheraTuss ProNatural, un sirop 100% natural, pe bază de miere și extracte de plante – miere, pătlagină, nalbă şi turiţă. Este indicat pentru copiii de peste 1 an și adulți. Se dă în tusea uscată și productivă. Nu necesită prescripție medicală.

10. Comprimate de suptmențin mucoasa umedă, stimulează secreția salivară și gâtul nu se usucă. Tot în gama TheraTuss există şi comprimatele de supt TheraTuss Natural, din extract de muşeţel, mentă, nalbă, salvie, cimbru şi vitamina C, având un gust plăcut de zmeură. Sunt indicate pentru copiii de peste 5 ani şi adulţi pentru calmarea tusei şi a gâtului iritat.

tusea copii miruna ioani

Ce mai fac eu extra:

Le dau vitamina C (dacă am fiole, și mai bine, le dau să bea, chiar dacă ele se administrează intravenos). Vitamina C e Maica Precista la noi în casă indiferent ce vor sări haterii acum.

Când mergem la medic?

Dacă tusea persistă mai mult de două săptămâni, își schimbă felul în care se aude, copilul face febră, șuieră când respiră, fuga la medic. Dacă tusea e recurentă, mergeți la medic. Merită văzut, medicul de familie sau pediatrul îl poate asculta și stai liniștit.

Copilul care vomează de la tuse?

Când tușește foarte mult și intră în spasm, nu e ceva nemaivăzut să vomeze.

Nu e grav faptul că a vomat în sine. Dar într-o astfel de situaţie, trebuie mers la medic şi consultat cât mai repede posibil. Nu sunt medicul copilului dv. să îmi dau cu părerea. Ce spun doar e că o tuse scăpată de sub control ar fi bine să o trateze un medic. Dar poate nu ajunge copilul până acolo, asta sper!

Multă sănătate tuturor.

TheraTuss ProNatural sirop este un dispozitiv medical. 

TheraTuss Natural comprimate de supt este un supliment alimentar.

Citiţi cu atenţie instrucţiunile de pe ambalaj.

Photo by Arwin Neil Baichoo on Unsplash

Articolul anterior

Să nu trageți chiulul! Merită să mergeți la întâlnirea de x ani de la terminarea liceului sau facultății

Articolul următor

Aventuri de Casă Nouă (4): Macaraua

7 Comentarii

  1. miriam

    Hmmm …
    Nu sunt medic si nici nu stiu care era mitul despre lapte, dar eu evit sa-i dau lapte cald copilului cand are o viroza, asta de cand am observat ca laptele-i produce si mai multe mucozitati.
    Lichidele pe care le folosim noi la raceli sunt: ceaiuri cu miere si lamaie sau ceai simplu, compoturi si supa de pui (care e foarte buna, decongestioneaza nasul).
    Pentru tusea seaca (de ex. cea reziduala in urma unei viroze) e foarte bun siropul din muguri de brad. Dar sa nu fie cumparat din magazin, ci natural, curat – facut in casa sau luat dintr-o alta sursa de incredere (noi ne aprovizionam anual de la o manastire de maici din jud. Suceava sau face mama mea).
    Pentru tusea productiva NU se foloseste sirop de brad (pentru ca ar opri tusea si, in acest caz ar fi rau sa nu se elimine sscretiile).

  2. Mihaela

    Aerosoli? Pro sau contra?

  3. Adela M.

    Eu fac inhalatie calda cu aburi, cu cateva picaturi de Cimbru sau Teatree + menta sau eucalipt. Functioneaza intotdeauna si scurteaza durata tusei si a racelii; ajuta mult si la alergie
    Vitamina C e sfanta si la noi 😊

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 137 queries in 0.429 s