Studiul e făcut pe un eșantion reprezentativ de americani. 1885 din 2310 oameni au avut glifosat prezent în urină. Printre ei, și copii.
Glifosatul e cel mai folosit erbicid din SUA în agricultură și în sectorul Casă și Grădină. E o substanță cancerigenă*, iar cercetătorii au numit rezultatele studiului ”îngrijorătoare și tulburătoare”. Numele comercial e Roundup.
*Alte surse susțin că e doar o eroare de interpretare a datelor, că glifosatul nu e cancerigen și că, oricum, a fost depistat în cantități foarte mici în urină. Mulțumesc cui mi-a semnalat. Detalii aici.
Legat de asta: sincer, indiferent dacă e cancerigen sau nu, parcă nu aș vrea să aibă copiii mei urme de erbicide în urină. Cine știe ce se mai descoperă. Deci fără erbicide pentru mine, mulțumesc frumos, vedeți varianta Bunelu.
Imediat am căutat cum putem scăpa de pesticide, erbidice la alimentele pe care le mâncăm. Am găsit 5 metode super simple:
- 20 de minute în apă sărată 10% și scăpăm de pesticide.
- 20 de minute în oțet (unii spun să fie diluat 4 la 1 cu apă, alții să fie oțet pur)
- Spălăm și apoi lăsăm în apă cu bicarbonat de sodiu 15 minute, după care clătim cu apă rece
- Spălăm bine cu apă rece
- Decojim
*Ce am mai găsit la sugestii e să cumpărăm de la localnici, ceea ce îmi amintește de o poveste a lui Bunelu, tatăl soțului meu.
Bunelu e om gospodar, cu grădină, viță, roșii, castraveți. Are straturi, crește ceapă, morcovi, dovlecei. Nu vă imaginați că vinde, sunt doar pentru familie, atât. Și ne-a zis, tare supărat, că anul ăsta l-au invadat niște melci fără cochilie, spaima gospodarilor ca el. Că cică e plin în zonă, toți vecinii-s disperați, că specia asta de melc haiduc rade tot ce prinde. Lasă nimic în urma lui. Deci au vorbit vecinii între ei, au găsit o substanță magică să stropească și au scăpat roșiile de la moarte.
Ce-a făcut Bunelu care n-a vrut să dea cu nimic?
A stat și a pândit melcii nenorociți noaptea, când ies dânsii la plimbare. Și le-a dat în cap c-o sapă. Simplu cum auziți.
Simplu numai n-a fost, dar vă imaginați că nimeni în afară de Bunelu nu mai pândește noaptea melcii să le dea în cap. Să salveze roșiile de la pierzanie. Și aici vorbim de vecinii lui, care nu-s tocmai niște agricultori. Nici fermieri de industrie. Ci sunt vecinii lui, niște oameni ca toți oamenii care mai au un strat, o viță, un ghiveci.
Ce zic e că asta cu făcut piața locală e bine și nu prea.
Nu știu voi ce soluții aveți, noi momentan avem un înarmat pe câmpul de luptă. Se numește Bunelu și fug toți melcii fără cochilie din calea lui. Doar că nu putem mânca exclusiv de la el din grădină și nu știu ce alte soluții sănătoase mai sunt.
Fiindcă să nu vă imaginați că substanțele astea necunoscute (pentru noi) există ”doar în America”. Le găsiți, la o căutare, pe emag. Țăranii sunt mai șmecheri decât ne imaginăm. Și, până la urmă, îi și înțelegi. Ei muncesc, ca să vină niște melci?!
Sigur că erbicidul e altceva, dar tot rău. Plus că nu e vorba numai de roșiile, merele și perele pe care le mâncăm. Ci de grâul din care se face făină, pâine și tot lanțul alimentar. De la bază.
După rezultatele studiului citat, concluzia a fost că e nevoie de niște reglementări mult mai stricte pe glifosat. Dar ce facem noi, cât ei se scarpină în cap?
Photo by Steven Weeks on Unsplash
Roxana
Spune-i lui Bunelu sa incerce cu sare. Cica limacsii (cred ca despre ei e vorba) nu ar fi prieteni prea buni cu sarea.
Si apropo de cumparat de la localnici: am avut un unchi prin alianta, tare simpatic, de la care multa lume cumpara legume si lactate, dar care nu respecta niciodata dozele de ingrasamant/ ierbicid recomandate.
Miruna
normal, nu numai el. Știm cu toții câte un unchi din ăsta..
Julius
Sa luam cu incredere de la localnici:
https://twitter.com/i/status/1544272122813579264
Mia
Noi o avem pe Buni de la care primim fructe de pădure și legume vara. Pentru celelalte anotimpuri și fructe, supermarket și piață. La piața din orașul nostru sunt prețuri foarte mari și, pe unii dintre vânzători îi bănuiesc că se aprovizionează din supermarket și vând la suprapreț. Cireșele sunt singurele fructe pe care nu le mai decojesc, dar le spăl individual, apoi țin în apă cu bicarbonat , apoi iar clătite individual. Celelalte fructe cu coajă subțire (piersici, nectarine, caise, inclusiv capșune) sunt ținute în apă cu bicarbonat, apoi decojite. La mere, pere, mango etc mai sar etapa asta.
Și Buni a noastră zicea că melcilor nu le place sarea. Îi “topește”. În cartea: “Conni îl ajută pe tata”, cei doi au construit un gard mic dintr-o folie care să îi împiedice pe melci să ajungă la legume.
Violeta
E buna chestia cu bicarbonatul. Stiu ca absoarbe toxinele. Eu tin cam un sfert de ora si legumele si fructele in apa cu bicarbonat, inainte de a le consuma. Nu cumpar orice si oricum, citesc eticheta, am taiat din cos toate porcariile industriale pline de sare si de E-uri. Evident nu poti evita chiar tot, dar cumva trebuie sa ne salvam pielea. Si stiu ca glifosatul e cancerogen. Sint tot felul de studii care il acuza, problema e ca toata gasca lobbystilor e mai puternica decat restul lumii. Pana si UE a luat nota. Din pacate, multe vorbe, putine fapte. Cine are surse cat mai sanatoase si mai aproape de casa, sa si le tina bine.
Luiza
Ce te faci cu legumele și fructele din supermarket???!!!
Luam de la Lidl cu mare încredere,conform reclamei,dar am niște ridichii,cumpărate de cel puțin 2 săptămâni ce zici că sunt acum scoase din pământ! Am apio,de 3 săptămâni-verde și frumos,ciuperci care nu se mai strică ci doar se stafidesc! Și la fel sunt și din Kaufland,Carrefour sau alte supermarketuri. Nu zic că ar avea magazinele vreo vină,Doamne ferește,însă producătorii ar trebui controlați la sânge. Ne mirăm că sunt din ce mai mulți copii cu malformații sau adulți în floarea vârstei plini ce cancere sau tumori!!! Trăiască agricultorii care știu să trateze bine produsele să nu se mai strice și trăiască și cei care nu-i controlează!😔
ARI
Draga Miruna, te citesc si te admir. Chiar daca experienta mea de viata este apropiata de cea a mamei tale, poate chiar mai mare, nu refuz niciodata ideile, sfaturile celor tineri. As vrea sa stiu, in ce concentratie ar trebui sa fie bicarbonatul de sodiu in apa pentru a- si dovedi eficienta? Multumesc anticipat.
Miruna
Nu stiu sa raspund, preciz informatia e disponibila undeva