Nu iubim femei și bărbați, ci oameni. Și nu e treaba noastră pe cine iubesc alții, cam asta știe copilul meu cel mare despre homosexuali și comunitatea LGBT. Sigur că au mai apărut întrebări, sigur că suntem abia la început cu asta.
Cel mai bun prieten al acestui băiat îi mărturisește că e homosexual. Foarte bine, acest băiat nici nu bănuia, fiindcă niciodată nu se gândise la așa ceva. Mi se pare minunat să nu te întrebi nici măcar în sinea ta cu cine se culcă altcineva.
Fiul de 15 ani îi mărturisește cu ochii în lacrimi mamei sale că e homosexual. Mama plânge, îl ia în brațe și îi șoptește că știa. Mi se pare minunat să fie fix așa.
Primul cuplu de gay declarați pe care l-am cunoscut a fost în Anglia. Îmi erau paciente: o ea și o ea. Una dintre ele primea ajutor social și tratament stomatologic gratuit. Conform, căsătoriei, trebuia să primească și cealaltă, doar că birocrația era complicată fiindcă soția era femeie, nu bărbat. Niciunii nu înțelegeam de ce, dar ne săturaserăm de hârtii, încât eu tratam soția gratis, iar ele amândouă plănuiau să se mute rapid. În Franța parcă, fiindcă nu aveau viață ușoară în UK.
Cred că oamenii au atât de multe probleme, încât e păcat să-și irosească timpul urând oameni care nu le-au făcut nimic. Care nu le datorează nimic.
Iar noi, ca părinți, avem responsabilitatea să nu le otrăvim mintea copiilor noștri cu prostii.
Niciodată nu e prea târziu să-ți vezi de treaba ta.
1. Dacă avem prieteni homosexuali, menționez asta ca pe cel mai normal lucru din lume.
Nu vreau să creadă copilul că sunt doar prieteni buni între ei:
”Ne vedem cu Mihai și Andrei. Știi că sunt homosexuali? (Sau gay). Mergem la sushi.”
Doar să știe că persoane cunoscute și prieteni ai noștri sunt homosexuali ajută să-i accepte, să-i integreze în cotidian. Mihai și Andrei sunt un cuplu homosexual.
(M-a întrebat ce e ăla cuplu, i-am explicat: Tati și cu mine suntem un cuplu, de exemplu. Adică o pereche.)
2. Dacă avem un prieten LGBT deschis să vorbească despre asta, îl rog să îi povestească fiului meu cum și-a cunoscut iubitul.
Copiilor nu li se par chestiile astea deloc senzaționale, dacă adulții nu le fac senzaționale. Exact așa cum eu i-am povestit cum l-am cunoscut pe tati, altcineva are o poveste emoționantă despre cum a cunoscut persoana pe care o iubește. Poate fi senzațional fiindcă e vorba despre iubire, nu fiindcă e vorba despre femei și bărbați sau bărbați și bărbați. Pentru că, amintiți-vă, iubim oameni.
3. Sparg stereotipurile de gen și subliniez cât sunt de greșite, când apar în vorbă:
Copiii noștri știu că mami e un șofer excelent, deși e femeie. Că mami face niște parcări laterale cu spatele dintr-o mișcare. Și știu că tati face ou-ochi și strânge în bucătărie, deși e bărbat. Că mami merge pe șantier și vorbește cu meșterii. Că e normal să plângi, dacă îți vine. Sigur că există maniere (băiatul deschide ușa fetei), dar asta nu înseamnă că fata nu poate deschide o ușă, pentru că e fată.
4. Reacționez și desființez orice etichetă jignitoare sau discriminatoare auzită la alții
”Când X a zis că Ana și Simona sunt niște ciudate și n-ar trebui să aibă voie să se căsătorească, m-am întristat. Pentru că așa cum eu am avut dreptul să mă căsătoresc cu tati, oricine ar trebui să se poată căsători cu persoana pe care o iubește. Pe noi nu ne deranjează cu nimic, Ana și Simona sunt libere să iubească pe oricine. Nu le judecăm în funcție de asta.”
5. Când mai crește (ai mei sunt prea mici încă), îl duc la o paradă gay.
Poate fi un moment oportun să vadă cu ochii lui că toți suntem oameni, că nimeni n-are nimic special și că nu e corect ca unii să lupte pentru drepturi pe care alții le au. Eu n-am ales să-mi placă băieții, la fel cum nimeni nu alege să ”se facă” LGBT.
6. Profit de orice ocazie să vorbesc deschis despre asta, cu exemple clare.
”Uite, îți place Queen. Să pun Freddy, hm? Freddy Mercury era gay.” (Îi place Queen și nu înțelegea de ce un domn cu mustață are fustă). Uneori așa se îmbrăca pentru arta lui și așa e clipul, poftim.
”Citesc o carte scrisă de o autoarea splendidă. Apropo, e gay. O urmăresc și pe Insta. Are o poveste de viață foarte interesantă, din care am multe de învățat. Întâi s-a căsătorit cu un bărbat și au făcut trei copii împreună. Acum e căsătorită cu o doamnă și încurajează oamenii să fie ei înșiși. Îmi place mesajul ei.”
7. Citim povești
În cartea ”Povești pentru băieți care au curajul să fie altfel” am găsit o istorioară cu un transgender (posibil primul din lume). Nu mai țin minte exact și nu vreau să vorbesc prostii. Nu a fost genul de poveste pe care să o ceară citită pe repeat, dar nici nu am ocolit-o, vreau să zic. Pentru că ignorând subiecte, nu înseamnă că ele dispar.
Cu atenție la copil, e de văzut ce îl interesează și cât. Nu dăm informații să-l încarce. Punem întrebări, să vedem cât știe deja. Unde e curios. Atât. Dar e o fundație importantă, de la care copilul poate porni. Știind că am vorbit deja despre asta, când va fi iar interesat, să poată veni la părinte. Să știe că acolo primește o informație corectă și că nu e ceva senzațional. Fiindcă nu e, dacă noi nu facem să fie.
8. Răspund la întrebări scurt și la obiect, pe înțelesul lui:
Se pot doi bărbați căsători? – Da. Nu e la fel de frecvent ca la femei cu bărbați, dar da. Și femeile pot cu femei. (Fără să intru în detalii că în ROmânia nu e legal, blabla, pe copil nu îl interesează și îl pierzi.)
Pot doi bărbați căsătoriți face copii? -Nu. Ca să faci copii, e nevoie de femeie și bărbat. Dar pot crește împreună copii. Și verific dacă vrea detalii despre cum și ce. (Iar dacă mă întreabă ce avem la cină, e clar, și-a pierdut interesul instant. Dacă nu, duc discuția mai departe.)
De ce unii bărbați poartă roz și unele fete au părul scurt? Pentru că așa le place lor. (Pe asta nu a întrebat-o al meu, dar poate întreabă ai voștri. Băieții mei au purtat roz și roșu, s-au jucat cu căruciorul de păpuși, au avut bucătărie, bebeluș, fier de călcat, aspirator, dar și cuburi, mașini, tractoare, camioane, lego, mingi și puști. Ba cel mic, la mare, a avut și unghii roșii, l-ați văzut. Am făcut și un reel. Nu înseamnă nimic.)
View this post on Instagram
Mă străduiesc să abordez toate subiectele înainte de a fi prea târziu. Niciodată, când Tudor m-a întrebat ceva, nu l-am mințit, nu l-am amânat sau trimis la tată-său. Dacă n-am fost sigură de ceva, am pus mâna pe telefon și-am căutat. (Aici mă refer la articolele substantivelor în germană. Legat de homosexuali încă n-am pățit să nu știu ceva, dar presimt că acel moment pe te-miri-ce-subiect nu va întârzia).
Nu mă tem de întrebări.
Vorbesc cu copilul meu deschis și onest despre orice. Indiferent care e răspunsul, el trebuie să știe că la mine găsește adevărul mereu. Că între noi nu e loc de minciuni. Și că nu ne ferim. Că vorbim despre orice dorește să vorbească el. Și că rămâne între noi. Iar când vor apărea subiecte pe care nu va vrea să le discute cu mama lui, primesc și accept. E dreptul lui. Oricum, realistic vorbind, nici nu prea am cum să-l oblig.
Singurul lucru concret de făcut e să lucrez la baza aia. S-o fac solidă și atrăgătoare, cu spațiu și acceptare, ca ei să se întoarcă la mine oricând. Și-apoi, să-i aștept. Să fiu acolo când ei vin, fără să pun întrebări stupide precum ai mâncat, ți-e foame, ți-e frig.
Photo by Deon Black on Unsplash
Ana
Am auzit de situatii in care adolescentilor/preadolescentilor li se pare cool sa fie gay, trans etc doar pentru ca este la moda/diferit, nu neaparat pentru ca ei simt asta. Oare cum ar fi ok sa procedam in situatia in care copilul nostru se afla in situatia asta? Sau mai bine zis… procedam cumva? Sau ii lasam in pace?
Miruna
Cred ca e foarte complicat. Partea asta cu trans e complicata. Nu stiu f multe pe subiect, dar cred ca e bine sa ii lasam in pace, sa nu punem nicio presiune, sa ii iubim si sprijinim.
Problema cu transgenderii e ca tratamentul hormonal e nesanatos, cu urmari serioase. Nu e chiar asa simplu si, cand intelegi asta, iti dai seama ca nu mai e doar despre pronumele personal 🙁
Alexa
#Miruna – Te-ai băgat în afirmații pe care nu le cunoști. Tratamentul nu dăunează nici unei pers trans. Dăunează celor ce se apuca de el așa de fun. Tratamentul hormonal te împlinește, te definește fizic ,te așează dpdv psihic și îți oferă liniștea și iubirea de sine care de altfel în lipsa lui, lipsește. Și nu, nu transgenderii ci persoanele trans ! Hai că nu e greu .
Apreciez totuși textul tau pe jumătate!
Miruna
Imi pare rau, cred ca ai luat niste lucruri personal. Nu vreau sa se sperie nimeni, dar am dreptate. Nu vorbesc din povesti. Mai citeste. Implinirea o fi, nu zic, dar se si plateste cu niste riscuri. Aia e. Nimic nu e gratis pe lume.
Cristiana
Cred ca se referea strict la tratamentul hormonal in sine din punct de vedere farmacologic. Tratamentul hormonal are niste riscuri, ca orice medicament, cam in orice context.
Nici eu nu sunt de acord cu termenul “nesanatos”, este incorect, dar, insist, nu e vorba de partea emotionala, e vorba strict de partea fizica si exista anumite riscuri care trebuie comunicate si acceptate.
Georgiana
Bună,
Dacă copii tai vin și îți spun că au o astfel de orientare nu ti-ar fii greu? Eu nici nu as vrea sa ma gândesc la asa ceva.
Miruna
Mi-ar fi greu, doar fiindca stiu ca viata unui gay e mai complicata mai ales intr-o tara ca Romania. Nu cred ca e usoara nicaieri, de fapt.
Altfel, n-as avea nicio treaba. Voi iubi pe cine iubesc ei.
Cristiana
De ce nu ai vrea sa te gandesti la asa ceva?
Georgiana
Bună, nu am nimic cu nimeni doar ca nu cred ca ar fii ok asa, țin sa cred ca Dumnezeu a făcut bărbat și femeie de la început altfel nu ne-am fi înmulțit și nu am fi existat. Trăim vremuri când anormalul devine normal.
Cristiana
Adica persoanele heterosexuale sterile sunt anormale? Adica ii poti impune credinta ta copilului tau – poate adult fiind nu o sa creada in Dumnezeu, nu? Incerc sincer sa inteleg, care e problema daca propriul tau copil este gay. Il iubesti mai putin? Il consideri anormal? Ii spui asta – bai, anormalule? Ma intristeaza sa vad asemenea idei ale unor mame despre propriii copii. As vrea sa cred ca e doar ignoranta si daca in mod real copilul tau este gay o sa continui sa il iubesti si sprijini. Foarte multe persoane sufera enorm din cauza ca sunt respinsi de propriii parinti pentru ceva atat de banal ca orientarea sexuala.
P.s. insist ca nu inteleg care e treaba cu anormal si normal in acest context. Chiar ma depaseste. In orice caz, tocmai din acest motiv, ca oricare dintre copiii vostri poate fi gay, ar trebui sa va intereseze sa fie acceptati, iubiti, nu etichetati ca “anormali”.
Cristiana
Ma bucur ca ai scris despre asta.
Ma intristeaza foarte tare reactiile comunitatii tale de mamici, insa, am citit niste comentarii pe Facebook care m-au socat.
Presupun insa ca doar daca se scrie si se vorbeste mai mult despre asta va deveni ceva asa de firesc incat nu va mai fi nevoie de atata dezbatere. Insa nu cred ca vom prinde noi sau copiii sau nepotii nostri acel timp in Romania. E prea departe, inca.
Georgiana
De ce ai vrea totusi sa-ti duci copilul la o parada gay? Exceptand cazul in care se tavaleste pe jos de curiozitate si iti cere in mod expres asta. Adica eu inteleg ca vrem sa parem cool si open mind, dar de ce ai vrea sa-l duci intr-un loc in care nu are nimic de invatat? Si acum o sa-mi sara lumea in cap ca “mvai, esti homofoba si chestii, lasa lumea sa se iubeasca”. Nu, una e sa vrei sa-i induci tu niste chestii sau sa-i explici fara sa te intrebe si alta sa-l roada pe el curiozitatea la 4 ani ce-i aia gay.
Cristiana
Nu ai cum sa induci orientarea sexuala a cuiva.
Georgiana
Nu la asta ma refeream, ci la bagat pe gat prematur copilului informatii care nu-l ajuta cu nimic doar asa de dragul trendului. Daca el intreaba si moare de curiozitate sa stie, da, ii spui, dar asa sa te apuci tu ca asa vrei TU sa stie copilu… Adica el la 4 ani nu cunoaste ceasu de ex, dar stie ce înseamna gay. Why?!
Cristiana
Dar asta nu inseamna ca ii induci ceva, altfel toti cei cu alta orientare decat cea heterosexuala ar fi ajuns heterosexuali pentru ca si-au vazut parintii imbratisandu-se si alte cupluri pe strada tinandu-se de mana, ori nu e asa.
Faptul ca tu consideri educatia un trend mi se pare trist, dar cumva m-as bucura sa fie un trend ca oamenii altfel decat noi sa nu mai fie condamnati ca pe vremuri leprosii. Educatia se face adaptat varstei, desigur, dar faptul ca exista gay e la fel de natural cu existenta porumbeilor, soarelui, brazilor etc., nu vad de ce nu trebuie adresat si subiectul asta. De aia inca exista persoane adulte in Romania care cred ca a fi gay e egal cu a fi anormal sau extraterestru, tocmai pentru ca le-a lipsit educatia. Ce nu cunosti, in general ori urasti ori iti provoaca frica.
Si nu stiu daca esti aceeasi Georgiana ca mai sus, dar daca esti, faptul ca tu negi existenta unei realitati biologice nici nu o va face sa dispara, nici nu ajuta de fapt copilul, nici pe tine.
Georgiana
Nu sunt aceeasi de mai sus si nu am scris nicaieri ca “educatia este un trend”. Nu consider ca educi un copil daca ii spui ce inseamna gay. Hai sa nu mai rastalmacim. Si e problema mea daca consider ca a fi gay e anormal. Dar nici macar nu am zis asa ceva. Altfel, nu inteleg care ar fi problema ca cineva sa aiba alta parere alta decat a ta. E ca si cum eu as avea o problema si te-as face needucata pt ca iti place sa mergi la film si nu la teatru sau pt ca iti place la mare si nu la munte, whatever. Ce aveti oameni buni cu chestia asta? Chiar nu puteti accepta ca altii au pareri diferite de ale voastre?
Cristiana
Georgiana, pai nu inteleg, tu ai inceput prin a nu accepta ce fac alte persoane cu paradele, efectiv despre asta a fost comentariul tau la care am raspuns eu. Cine nu accepta alte pareri aici?
La fel de bine pot sa iti zic si eu, care e problema ta daca unii isi duc copiii la parade si ii expun la o realitate?
Se poate discuta, asta facem, nu e nevoie sa te aricesti asa, nici sa ma banuiesti de rastalmacire voluntara. Atat am inteles eu din comentariul tau, asa cum si tu ai inteles ce ai vrut-putut din al meu.
Al naibii dublu standard.
Nikki
Paradele legate de orientările sexuale sunt de prost gust și indecente, chiar daca ar fi vorba de parade hetero. In niciun caz nu mi-aș duce copilul la o paradă pe tema asta (dacă o vede la un moment dat, pot sa îi explic despre ce este vorba). Viața intimă nu e tema de paradă. De ce aceste parade se fac tocmai în țările în care au cele mai multe drepturi? De ce nu ar face paradă
pentru drepturi și swingerii, mamele care alăptează, mamele care nu alăptează, femeile care nu vor să mai facă sex etc? Nu așa își câștigă drepturile, din contra și din păcate pentru ei, ,,câștigă” doar reacții negative. In rest , total de acord cu tine, nu e treaba mea pe cine iubește altcineva (nu ar trebui sa fie nici a altuia ce parade vad eu sau copilul meu pe strada), să aibă toate drepturile. Și înainte să îmi sara cineva în cap, raportez că am un prieten gay, am plâns la filmul Philadelphia (văzut de 4 ori) și am fost dezolată când interpretele lui Callie și Arizonei au părăsit ,,Anatomia lui Grey”.🙂 E vorba pur și simplu de discreție și decenta. Pot face petiții, pot cere dreptul la căsătorie civilă prin diverse metode, ei sunt oricum o comunitate, pot acționa matur și civilizat.
Denisa
Recent am vizitat Viena cu cei 3 copii ai mei si am ramas dezgustata de ” Liberty parade” care era in centru.
Oamenii aia nu faceau cinste celor pe care ii reprezentau .Erau in stare de ebrietate, culcati in iarba pe jumatate dezbracati …nu inteleg de ce era dezmatul ala pentru o cauza importanta…dreptul de a iubi si a trai cu cine simti, dreptul de a nu fi judecat si pedepsit pentru alegerile personale.
S
Casatoria e oricum cam gay, indiferent daca e intre barbat si femeie sau nu
Ca si biserica si ateii. Fruits everywhere 🙂
Georgiana
Nu la asta ma refeream, ci la bagat pe gat prematur copilului informatii care nu-l ajuta cu nimic doar asa de dragul trendului. Daca el intreaba si moare de curiozitate sa stie, da, ii spui, dar asa sa te apuci tu ca asa vrei TU sa stie copilu… Adica el la 4 ani nu cunoaste ceasu de ex, dar stie ce înseamna gay. Why?!
Vai de noi
“Declar, so help me God, că trăim într-o lume în care nu mai ştim care e adevărul, ci acceptăm concluziile altora şi alegerile lor pentru noi.”
Rucs
Fiecare alege ce crede ca este bine pentru el. Dar am o problema cu pride parade si cu promovarea. Pentru ca a fi homosexual vine la pachet cu mari riscuri medicale,confirmate de statistici. 60 la suta dintre bolnavii HIV sunt gay, asta in conditiile in care gayi sunt mult mai putini decat populatia heterosexuala. Deci ei singuri urca cifra cu 60 la suta. Comunitatea se confrunta cu o incidenta mult mai mare a cancerelor, depresiilor, tendințelor suicidare. Ok, ei spun ca depresia e data de neacceptarea celor din jur. Sa presupun ca e asa, dar e un fapt. Si de asta nu m-ar bucura sa imi fie copilul gay,indiferent care sunt cauzele. Apoi:anusul nu e facut pentru sex. Vaginul are 6 sau 7 straturi de celule, in vreme ce colonul, unul singur. Probabilitatea de sângerări si de microfisuri si leziuni in anus este mult mai mare decat in vagin. Rezultat: mari probleme medicale la cei care au acest obicei. Concluzie: faceti cw vreti cu viata voastra, dar nu incercati sa afirmati cat e de bine si cat sunteti de fericiti. Pentru ca asta e o minciuna. Personal, nu cunosc niciun gay fericit si fara probleme medicale.