Enterocolita la copii, coșmarul părinților în vacanță: Ce le dăm să mănânce când varsă

enterocolita copii vacanță miruna ioaniPărinții n-au mari așteptări de la o vacanță cu copii, în sensul de somn și romane. Dar enterocolita e pe primul loc în topul lucrurilor cu potențial să-ți strice concediul. Sigur că niciun copil nu se gândește: ha, ce frumos e la mare, ia să pun de-o enterocolita! Cu toate astea, cei mici bagă în gură de toate: nisip, mâini murdare, apă de mare contaminată. Plus că, în sezonul cald, și mâncarea e o sursă grozavă de enterocolita. Și da, te lovește când ți-e lumea mai dragă.

Dacă aveți un bebeluș cu enterocolită și citiți acest articol, cel mai bine ar fi să sunați medicul de familie sau pediatru. Bebelușii sunt foarte mici cu totul, când se deshidratează chiar și puțin, e mult pentru ei.

Enterocolita din vacanță, cauze:

  • Nisipul are excremente de pescăruși, pipi de om (chiar dacă e pipi de copil, asta nu înseamnă că e sfințit) și alte mizerii. Nisipul e ceva foarte murdar, spălați copiii pe mâini.
  • Mâinile murdare băgate în gură = ca și cum copilul ar linge tot ce a atins. De asta înnebunesc părinții când își văd puii cu jumătate de pumn pe limbă. ”Ai linge clanța de la toaleta publică? Ai linge butoanele din lift? Deci nu îți linge degetele!” Spune-i asta unui copil 🙂 Nici măcar nu trebuie să fie mic, ci doar să-ți bage degetele contaminate în gură. Atenție însă și aici, că nici părinții nu se spală pe mâini după schimbarea fiecărui scutec. Ar trebui.
  • Apa de mare sau piscină poate fi purtătoare de crocobauri, mai ales dacă e plin sezon și multă lume pe plajă. Aș adăuga multă lume care face pipi în apă, deși s-a văzut și caca, scuzați-mi franceza și, lor, nesimțirea.
  • Mâncarea se alterează rapid în sezonul cald sau poate fi contaminată de personalul care o manevrează. Sigur, asta dacă nenea bucătar s-a șters la fund și nu s-a spălat cu apă și săpun după aia.
  • Cauza e că se transmit bacterii sau virusuri, care cauzează vărsături și/sau diaree.

Risc major de deshidratare: cu cât e mai mic copilul, cu atât se deshidratează mai rapid

Când apare enterocolita, scopul e să faci cumva să ții copilul hidratat. El pierde apă prin vărsături și diaree, iar căile de ”a ține” apa sunt limitate. Deshidratarea poate duce la febră, care e complicat de scăzut cu antitermice orale, când copilul vomează tot ce înghite. Trăiască supozitoarele. Hai să vedem cum facem să nu ajungă la perfuzii.

Cea mai mare greșeală: îi dai să bea apă după ce a vomat.

Când copilul vomează, înseamnă că în stomacul lui se duc niște lupte. Înseamnă că stomacul nu primește nimic. Iată, tocmai s-a golit. E în spasme. Să îl umpli imediat la loc și, de obicei, cu o cantitate mare de lichid, căci copilului îi e sete de ar bea o găleată cu vârf, e greșit. Fiindcă va scuipa la loc imediat totul. Și, de câte ori varsă, mai pierde un pic și din apa proprie, de care are mare nevoie acum.

Ce faci? Repaos digestiv.

Nu se întâmplă nimic dacă nu mănâncă puiul 24de ore. Nici nu e indicat. Corpul are nevoie de apă să spele crocobaurii.

Îi putem da apă în lingurițe mici și dese. Mici și dese înseamnă cu supraveghere, căci am pățit. I-am dat copilului (și era relativ mare -6 ani) sticla de apă, i-am zis de o mie de ori GURI MICI. Dar, setosul meu, când a pus mâna (de fapt, gura) pe apă, a luat o dușcă zdravănă. Ghici ce s-a întâmplat în jumătate de ceas? Bingo, iar a vărsat!

Nu vă fie frică de repaos digestiv, copilul n-are nevoie de mâncare acum.

Evitați și băuturile dulci sau deserturile, fiindcă orice e dulce fermentează și e posibil să agraveze diareea. Încercați cu săruri de rehidratare oferite cu lingurițe mici (nu e pleonasm, e subliniere pentru puțin și des). Încercați cu Gattorade sau băuturi cu electroliți pentru sportivi.

Țineți copilul la răcoare, nu îl mai scoateți pe plajă, la soare. Nu îl forțați să mănânce.

Îl mai puteți rehidrata cu dușuri sau în vană. Iar când îi e sete mare, poate lua guri de apă, să ”mestece apa”, apoi să o scuipe în loc să o înghită.

Febra o putem reduce cu antitermice (dacă e cazul), împachetări și dușuri. Atenție, ambele călduțe, nu reci, că băgați copilul în frisoane.

De obicei, părinții au la ei antivomitive și antidiareice. Nu aș sări pe copil de la primul episod de vomă/diaree cu medicamente, dar nici nu aș aștepta să se deshidrateze înainte să întreb medicul.

Regimul alimentar în enterocolită, după ce vărsăturile s-au oprit

Are voie:

  • Apă, ceai de mentă
  • Supă de morcov cu sare
  • Carne slabă și fiartă
  • Orez
  • Brânză sărată (din surse curate)
  • Paste cu brânză (fără sosuri picante sau combinații sofisticate)
  • Pâine prăjită

N-are voie:

  • lapte, iaurt, smântână, frișcă, unt, cașcaval
  • crudități, fructe sau legume
  • carne grasă
  • prăjeli, căleli, afumături, mezeluri
  • chiftele, sarmale, ardei umpluți,
  • hotdog, hamburger, șaorma, kebap
  • dulciuri: prăjituri, torturi, ciocolată, bomboane, zahăr rafinat

Și mare grijă la combinații!

Până își recapătă un echilibru digestiv, cel mai important e ca stomacul să primească hrana. Nu cantitatea. Nu vă faceți griji, acum nu e important cât mănâncă cel mic, ci să rămână hidratat.

Dacă sunteți în vacanță chiar acum și ați ajuns la acest articol, fiindcă v-a lovit enterocolita, îmi pare tare rău pentru voi. Copiii mai pățesc, acum vedeți ce aveți de făcut să-i ajutați. E bine să vorbiți cu un medic (dacă al vostru nu e disponibil, luați legătura cu un pediatru pe Medicentrum; părinții care nu știu pe ce să pună mâna în vacanță apelează frecvent). Respectați indicațiile primite, repaosul digestiv și sper să vă puteți relua vacanța fără enterocolită cât mai rapid.

Și ascultați de copil.

Nu când zice că îi e sete, dar când zice că nu-i trebuie mâncare, nu îl obligați. Iubiți-l, oblojiți-l, nu îl certați că și-a băgat mâinile în gură sau a gustat din apa mării. Nu a vrut să se îmbolnăvească în vacanță, vă imaginați.

Multă sănătate!

Articolul anterior

Niciodată nu vor mai fi așa mici ca astăzi

Articolul următor

”Ce nu știu medicii despre alăptat”, noua carte semnată dr. Jack Newman și Andreea Polokova

4 Comentarii

  1. Ana

    Felicitati Miruna! Excelent articol!

  2. Diana

    Am revenit azi la acest articol și la cel despre Gatorade, de nevoie. Voiam doar sa zic mersi! 😊

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 127 queries in 0.403 s