Gata, ne-am întors de o săptămână din Bulgaria, de la Reina del mar (stațiunea Obzor). Și încă ne gândim ”pe vremea asta eram pe plajă/mergeam la masă/ la spa, Doamne, ce viață!” Am așteptat să ajung acasă pentru a scrie pe blog un review despre experiența noastră la acest hotel. Întotdeauna aștept să se termine, ca să am imaginea completă, cu bune și rele. Așadar, îi dăm bătaie. O luăm școlărește. Scriu despre drum, despre hotel, mâncare, plajă, aglomerație, prețuri, piscine, cu poze și video.
Nouă ne-a plăcut enorm, dar voi să vă faceți singuri o imagine. E al treilea an în care călătorim prin Travel Planner, o agenție pe care v-o recomand cu toată încrederea. E al doilea an la Reina del mar pentru noi și vreau să vă ajut să aveți o imagine cât mai apropiată de realitate.
Cineva mi-a zis că numai n-am filmat rosturile de la baie, atât de multe detalii am oferit deja pe stories. Tocmai. Oamenii sunt diferiți, experiențele sunt diferite, de asta vreau să transmit ceva onest, din care fiecare să culeagă ce contează pentru el.
Cât am fost acolo, am stat de vorbă și cu niște oameni, care au acceptat să îmi spună pe video cum li se pare. A ieșit un clip foarte interesant, cu bune și cu rele, exact ce mi-au povestit.
Ca să intri în Bulgaria, copiii au nevoie de pașapoarte, părinții pot intra cu buletinul. În rest nu e nevoie de nimic, nici test, nici vaccinare – info valabilă la data publicării acestui articol.
Din București până în Bulgaria la Reina del mar,
un somn de prânz al copiilor
Nici nu ne-am putut opri la jumătatea drumului, că ai noștri încă sforăiau în spate. Acesta e un mega avantaj: să ai așa un loc deosebit atât de aproape de casă! Fix în sâmbăta în care noi am plecat, niște prieteni au așteptat la vamă la greci 9 ore. Alții au așteptat ieri 3 ore.
Noi am așteptat doar la recepție, vreo două minute.
Aici era fiucea mic, își cerea drepturile. Numai bine, până restul familionului împreună cu un băiat de la hotel a descărcat și a încărcat bagajele în titicarul pe care l-ați văzut în poza de deschidere. Când am ajuns noi încă nu erau, dar între timp au apărut la recepție băuturi reci pentru a întâmpina turiștii. Apă, limonadă și, bineînțeles, șampanie!
Ne-am cazat, deja era destul de târziu, am luat cina și am fugit pe plajă. Dacă anul trecut, marea ne-a așteptat cu valuri și spumă ca de șampanie, poftiți primirea de anul acesta (pozele n-au niciun filtru):
Noi am stat la vilă și anul acesta, dar vă arăt toate tipurile de camere care există.
La fel au stat și prietenii noștri. Vecini în București, vecini și la mare. În acest hotel, există camere, apartamente și vile. Vilele sunt de două feluri: cu și fără piscină. Sigur că noi suntem veniți de la două camere, deci deja orice scară interioară ne impresionează pe bune. Două băi? Altă lume.
Aici sunt Victor și Tudor, așteptându-i pe prietenii lor, Luca și Noah, să iasă la masă de dimineață. Ceva ce mi-a plăcut tare mult e libertatea de mișcare pe care o au copiii. Sigur că Victor încă are nevoie de supraveghere (nu aș vrea să-l culeg din vreo piscină), dar Tudor s-a dus și a venit singur sau cu alți copii, fără nicio treabă. Ca un băiat mare. După apă, la înghețată, în cameră și înapoi pe plajă. Într-un spațiu de siguranță, pe care acasă nu i-l putem oferi niciunde.
Aici nu trec mașini, nu are nevoie de bani, se descurcă brici de unul singur. Vedeți, copiii noștri sunt tot timpul supravegheați de un adult, n-au deloc unde să exerseze autonomie, independență. Acesta era un spațiu de siguranță, unde s-a putut întâmpla asta.
Vilele au așa:
- la parter: baie, living cu canapea extensibilă și zona de masă cu scaune
- la etaj: un dormitor cu pat dublu mare și un dormitor cu două paturi lipite, plus baie și balcon
Lăsați două băi, cel mai mult mi-a plăcut terasa cu piscină. Să ieși dimineața, să îți bei cafeaua. Să te culci în susurul apei de acolo. Am și folosit-o, deși erau multe alte variante, am făcut baie aproape zilnic. Și poze, nu mai zic de poze:
Alte lucruri pe care le-am apreciat la cazare, vă rog să nu râdeți:
- ambele băi aveau aerisire, câte un geam mare
- camerele erau foarte bine izolate, nu auzeai nimic de alături
- ușile extrem de silențioase, le-am comparat cu mașinile electrice. Nici nu auzeai că cineva intră sau iese. Le-am și filmat în detaliu pe story, că aveau ca un autograf pe muchie
- saltele foarte nemișcătoare. Puteai dormi cu un buldozer alături, că nu-l simțeai când se întoarce. Am și făcut un test: am pus telefonul proptit pe saltea, să filmeze. Și am sărit în pat. Imaginea nu se mișcă! Saltea din asta vreau și pentru casa noastră. Odihna e cu totul diferită.
- ciocolată Kinder și Toblerone în minibar (înlocuite la 24h) – asta e una dintre noutățile de anul ăsta
Camerele:
(Clipul e de anul trecut, dar camerele nu s-au schimbat, vă dați seama)
Mâncarea
Ni s-a părut mai bună decât anul trecut. Există și o explicație, hotelul a schimbat furnizorul și a adus o echipă de turci să gătească. Și furnizorul de prăjituri e tot turc, deci trăiască. Mâncarea a fost bună și anul trecut, dar acum a fost spectaculoasă. În sensul că îmi vine să vă povestesc ce scoici fenomenale am mâncat, ce miel în sos cu stafide, ce vită, ce rechin moale. Calamari și caracatița le puteai tăia cu furculița, se topeau în gură. Foarte bune fructele de mare. Sushi nu m-a impresionat, iar creveții mai buni erau cei făcuți frigăruie.
Pentru bebeluși au diverse variante: lapte praf, cereale, borcănașe, biscuiți speciali. Fructe și legume proaspete sau preparate. Există lapte de soia, de orez, de migdale. Variante pentru cei cu alergii te-miri-de-care.
Ce s-a schimbat față de anul trecut a fost că Snack Bar-ul a devenit restaurant pescăresc, iar seara a la carte. L-au deschis abia în ultimele două seri ale noastre și nu am mai prins loc, dar am auzit de la cine a fost că merită.
Noi ne-am dus doar la Fine Dining, un restaurant italienesc, unde pot spune că nu am fost impresionată. Dar nu din cauza mâncării neapărat, ci din cauza serviciilor. Chelnerul nostru a fost foarte încet, zăpăcit, a încurcat meniul, a întârziat mult, de am ajuns să plecăm la restaurantul principal până la urmă. Vă las și de acolo niște poze:
Deserturile
Dacă anul trecut nu m-am înghesuit, anul ăsta era evident că au făcut o schimbare. N-am gustat din toate (evident!), dar ce am mâncat a fost bun, plus că a fost varietate. Iar înghețata e de la Nestle toată. Variată și bună. Clătita asta rulată era preferata soților noștri. Horațiu zice că e orez ars, vecinul zice că un fel de zahăr ars și rulat. Cert e că au fost cuceriți domnii:
Plaja
Norocul a fost să nimerim într-o perioadă deloc aglomerată. Mijloc de iunie, am avut un noroc chior. Hotelul era gol, aș putea spune. Dimineața la 10, încă erau șezlonguri libere în primul rând de la mare. Nu o dată am intrat în apă și eram doar noi acolo. Poftiți: Tudor și mami.
Sigur că e o circumstanță, pe care nu știu dacă o veți mai întâlni anul ăsta, căci prognozele spun că se aglomerează. Sezonul a început, deci vreau să vă setați așteptări corect.
Intrarea în mare e lină, la un moment dat chiar săpase apa în plajă, de se făcuse muuuuultă apă mică. Șezlongurile sunt private și gratuite, au măsuță pe care să-ți pui băutura și umbrelă. Prosoapele de plajă sunt oferite gratuit turiștilor și pot fi schimbate zilnic la o gheretă.
Există frigidere cu băutură pe plajă și trei baruri de unde îți poți lua cafele, cocktailuri, lapte, alune, orice îți dorește inimioara. Cea mai bună cafea e la barul din lobby, lângă recepție. De acolo să cereți capuccino. La restaurante nu, că vine capuccino din capsulă și e gata dulce. Mie nu-mi place. Iar dacă vreți espresso, să specificați Lavazza. Că au și aparate Nescafe, dar parcă nu e la fel de bună.
”Când am ajuns ploua, iar oamenii stăteau cu cocktail-uri în piscina încălzită.”
Asta mi-a zis una dintre cititoarele care a câștigat un concurs și a ajuns la Reina del Mar. Ce tare! Toate piscinele exterioare pentru copii au apă încălzită, dar există și una pentru adulți. Restul nu au apă încălzită. Deși noi am intrat zilnic în piscina de la vilă (tot neîncălzită, dar apa rece a fost doar în primele 2 zile.)
Asta de sub pălăria imensă sunt eu, deși ar putea fi oricine 🙂 Mi-am comandat pălăria pentru că îmi doream una mare, dar nu chiar atât de mare. Am călcat-o și am adus-o pe brațe pentru această poză la piscină, să dați like cu două mâini, că altfel mă ceartă și mama, și bărbatul, că eu am dus copiii, vă dați seama. N-am mai avut mâini și de pălărie :p
Există două piscine pentru copii:
- una cu tobogane foarte mici, potrivite pentru Victor să se dea și singur, fără emoții și infarcturi pentru mama lui
- și una cu tobogane mai mari, dar tot mici, potrivite pentru copiii până în 10-12 ani. Dar ce vorbești, că m-am dat și eu 🙂
Noutățile de anul acesta
1. Minibar-ul:
cu Kinder Bueno, Toblerone, alune și chipsuri (astea sunt noutățile din minibar, că el exista și anul trecut) plus șampanie și vin, sucuri de portocale, toate se înlocuiesc la 24h.
2. Baby club:
Îl vedeți în poze. Au și bone certificate care pot sta cu bebelușii contra cost. 20 euro/oră. Există cameră cu pătuțuri pentru bebeluși, unde își pot petrece prânzul cât părinții se relaxează, merg la spa sau treaba lor, că nimeni nu le cere socoteală.Aveai scutece de apă, șervețele umede, încălzitoare pentru mâncare de bebe, erau impresionant de bine dotați cu de toate.
Bona care era când am fost eu vorbea destul de bine engleză și părea foarte amabilă. Chiar cuplul bebelușei din poză zicea că o vor lăsa la un prânz acolo, nu știu ce au mai făcut pe urmă.
Sigur că erau activități și pentru copiii mai mari, cu supraveghere tot timpul. Sau animatori, nu știu cum să le spun mai bine. Domnișoarele astea făceau și dansurile la discoteca de seară, erau chiar talentate. Dar vă invit pe stories la highlights, să vedeți că și eu știu să dau din fund, veți fi mândri de mișcările acestei mirune pe Gașca Zurli.
3. Mini disco
(Deși se pare că nu e nou-nou, ci doar mai variat anul acesta)
Seara era un program artistic pentru copii și părinți. Se strângeau toți în jurul scenei, copiii mai țopăiau, părinții la fel. Acolo ne-am împrietenit mai mulți, că eram ca la terasă. Veneau băuturile (tot gratis, desigur. Adică incluse în preț.), copiii fugeau, mamele după ei.
După programul pentru copii, urma un program pentru adulți, cântăreți și dansatori. Victor m-a întrebat de ce o doamnă e pe scenă în chiloți, noroc că n-are încă nici 3 ani și nu a ținut minte ce i-am răspuns 🙂 glumesc, nimic indecent.
Cu o cititoare la Disco. Dana, hello!
Cu tinericul ăsta bucățică la disco, tatăl meu 🙂
4. Sală de fitness
Am fost doar s-o vizitați, nu vă faceți iluzii. Mi-a plăcut că era și cu doamnă instructor acolo permanent prezentă. Fiindcă aveau niște SF-uri de aparate, cu butoane, benzi de alergare, greutăți de ridicare, scări și așa mai departe, de aveai toate șansele să îți bagi degetele-n ochi pe-acolo. Sau, mă rog, aveai toate șansele, dacă singurul sport pe care l-ai făcut până atunci era deschisul frigiderului.
5. Snack bar-ul devine seara restaurant a la carte
Aici n-am apucat să mergem, fiindcă era închis inițial și apoi n-am mai prins masă. Celălalt a la carte, italienescul, nu ne-a impresionat. Cred că am fost singura care s-a bucurat că nu ne-a plăcut acolo, yey, fiindcă în sfârșit găsisem ceva de rău să pun în articolul ăsta 🙂
6. Magazinul de lângă recepție
A apărut un butic mic, cu lucruri pe care anul trecut nu aveai de unde să le cumperi. Bine, trebuia să mergi în Obzor. Dar așa e mult mai simplu. Au scutece, colace, aripioare, saltele, șlapi, pălărioare, câteva suveniruri, dulciuri și jucării.
Cât costă?
Ca să fim preciși, faceți o simulare pe . Doar acolo, e mai ieftin decât pe booking. Mi-a scris cineva că și-a anulat rezervarea prin booking și a refăcut-o prin agenție, fiindcă era simțitor mai ieftin. Țineți minte, Reina del mar nu e un hotel ieftin. E totuși 5 stele, ultra all inclusive. E un hotel premium, nu se adresează celor care merg în concediu cu cortul.
Deci simulare, fiindcă prețurile diferă tare. Cel mai mult contează perioada.
Dar țineți minte că vă mai costă doar drumul. Atât. În rest, nu mai scoateți din buzunar niciun ban, nimic, niente. (Poate vreți să dați bacșiș, dar nu e musai) Cât scrie acolo la Travel planner pe site, ăla e costul total al vacanței voastre. Ceea ce mi se pare genial, îți dă o relaxare senzațională să n-ai grijă mereu de bani.
Sfatul meu e să urmăriți și pagina de facebook Travel Planner, unde ei anunță oferte. Nu știu ce urmează, dar chiar acum e o reducere de 30%, care face iulie la preț de iunie. Posibil ca oferta să fie păstrată sau scoasă, totul depinde de cum se mișcă piața și contextul internațional, vă dați seama. Cert e că merită urmărit îndeaproape.
Hotelul Reina del mar e la al treilea sezon. Eu cred că e în vârf de valoare. Totul e nou încă, iar investițiile sunt în floare. Nu s-au zgârcit la absolut nimic, n-au făcut rabat la calitate, la mâncare, la personal. Serviciile -ireproșabile. Au adus personal din afară, excepțional trainuit. Senzația mea e că politica lor e încă pe investiție, pe creat un renume, mulțumit turiștii care vin. Sunt niște costuri imense să ții atât de curată numai apa din piscina de la vile, apăi personalul, bucătăria, tot. Cred că merită mers, nouă ne place.
E un hotel excelent pentru familiile cu copii mici, ele sunt publicul țintă. Ai tot ce îți dorești și poftești. 80% dintre turiști sunt români, dar cât am fost noi, am întâlnit oameni cu bun simț, cu unii ne-am și împrietenit. Tocmai mi-au scris că ne invită sâmbătă la ei.
Dacă v-am făcut curioși și vreți mai multe infos:
Video cu ce spun alți turiști
Articolul meu de anul trecut:
Multe clipuri scurte, de la fața locului, postate de acolo
Le găsiți în highlight stories, click aici.
Pentru noi a fost magic, deja ne gândim să mai dăm o fugă măcar un weekend. E păcat să nu, fiindcă e atât de aproape și așa de bine.
Oana
De unde sunt pantalonii turcoaaaz? ❤️Fain articol. Poate la anul ajung și eu.
Miruna
Multumesc! Pantalonii sunt de la h&m, 60 lei, aveau toate culorile.
Miruna
Ma intreaba cineva oe fb cum e cafeaua.
Raspuns: E nescafe si Lavazza. Lavazza e mult mai buna, tb sa specifici ca vrei Lavazza. Capuccini la restaurante e din capsula, noua nu ne-a placut deloc. Mai bine comanzi espresso si adaugi lapte.
Saaaaau la barul din lobby e capuccino vero, de te lingi pe degete!
Iulian
Cum sunt prețurile?
Miruna
Spre maricele. Dar cum ziceam, fa o simulare pe fix perioada la care te gandesti. E un hotel de 5 stele. N-are cum costa cat la 3.
Dan
Preturi “maricele” este un eufemism. Sunt obscene de-a dreptul. Am facut celebra simulare, 7 nopti, familie cu 2 copii, in iulie.
De la 2000 de euro pentru camera dubla la 5400 euro pentru vila. Da, hotel de 5 stele, all inclusive, dar totusi este BG, nu vreo destinatie exotica.
O familie in care veniturile inseamna 1500 euro/luna (adica doua salarii medii nete), o saptamana la vila cu piscina inseamna toti banii castigati in 3 luni si jumatate.
Miruna
înțeleg revolta ta, dar repet: e un hotel premium. Prețurile sunt pe măsură. Nu te poți aștepta să coste doi lei.
Raluca
Ce ruta ati ales pana acolo?
Pe la vama Giurgiu si apoi prin Bulgaria sau ati facut un ocol mic pe la Vama Veche?
Miruna
Giurgiu. Am fost si prin Vama Veche o data, e mult mai lung drumul din Buc si mult mai prost. Evitati.
Ana
Noi abia am revenit de 2 zile din concediu la acest hotel, am avut 10 nopti in camera cu sea view. Am fost cu un bebe de 11 luni, fix targetul tinta al complexului si intr-adevar eram majoritatea cu bebei.
Ce mi-a placut: curatenia, camera mare, dotata cu patut pt bebe, view-ul foarte fain, mancarea in mare buna, piscina interioara faina pt parintii ai caror copii inca au 2 somnuri si vor o activitate la pranz care sa nu fie in soare.
Ce nu mi-a placut: desi pe site spun ca vot gati pt orice regim alimentar, am avut aproape zilnic probleme sa obtinem pt bebe o farfurie care sa contina “orice carne sau peste cu orice legume aveti disponibile, la gratar sau la abur, fara sare, pt bebe”. Limba engleza rar vorbita acceptabil de personal, am folosit google translate si am tradus in turca, rusa si bulgara. Inconsistente intre restaurante/baruri de la cafea cum mentionezi si tu pana la cocktails si mancare.
Noua sincer ne-au placut putine deserturi, toate aratau fenomenal, dar aveau acelasi gust, mult prea dulci si parca de zahar in forma bruta.
As mai merge? Doar pt distanta mica, altfel obtii un raport calitate pret mult mai bun in Grecia sau Turcia.
Miruna
mulțumesc pt review-ul detaliat, îmi pare rău că a fost complicat să găsiți ceva fără sare. Cred că erau fructele și borcănașele pentru bebeluși ca variantă simplă, dar na, e complicat să dai borcănaș 10 zile. Altfel, felicitări! Ai mei la 11 luni doar scuipau. M-am dus cu Victor în tabără la Momo când avea 10 luni, am luat aburitor de legume, din a doua zi am abandonat să îi mai fac, fiindcă oricum nu mânca nimic, mai rău mă chinuiam. A luat o pauză de la diversificare :))