(poza e captură dintr-un story pus aseară din bucătăria mea, încă îl mai prindeți aici.)
Înainte să plec în concediu, mi-am lăsat în frigider rețeta pentru paste carbonara. Ca piesele de la Ikea. Să fie. Pentru că atunci când vii de la all inclusive, vii obișnuit să mănânci bine, vii cu foame și fără chef să dai o fugă până la Mega. Paste carbonara sunt un succes garantat la copii, le mănâncă și adulții, se fac ușor și rapid. Cel mai mare inconvenient e că murdărești totuși niște multe vase, dar asta e, unde te crezi, Miruno, gata-i vacanța! Welcome to the aragaz.
Ingrediente:
- 1/2 pungă paste – penne, pentru că le mănâncă mai ușor copiii
- 2x smântână dulce mică de la Olympus (cu 32% grăsime)
- 2 ouă întregi
- o pungă de parmezan ras (100g)
- o cutie de bacon afumat (250g)
- un vârf de cuțit de unt
Preparare:
Pun apa la fiert, adaug pastele, las 8 minute sau cât scrie pe ceas.
Între timp:
încing un wok, pun untul acolo și bacon-ul, să se rumenească.
Într-un castron, bat ouăle, torn smântâna dulce pe deasupra (merge și o singură cutie, dacă nu vă place cu mult sos) și parmezanul, amestec.
Când sunt gata pastele, le scurg, opresc focul la wok, pun pastele peste bacon, peste pun sosul, amestec și aia e.
Unii adaugă piper la servire. Pentru gustul nostru, nu necesită sare în plus față de parmezan. Iar bacon-ul nu e mâncat de copii, dar dă un gust bun pastelor.
Simplu și rapid, doar o sută de mii de vase murdare la final. Dar merită, căci sunt șanse mari ca unii să ceară ”încă o porție, mami” și tu să te topești și să mai poți băga zece ture la spălat 🙂
Dacă aveți secrete, care să facă pastele mai bune, aștept.
Irina
Eu te sfatuiesc sa nu pui smantana deloc,desi parerile sunt f impartite pe tema asta.eu prajesc baconul in ulei de masline(putin),apoi pastele impreuna(dupa ce au fiert cat scrie pe punga) in tigaie sa prinda savoare .apoi opresc focul la wok si adaug oul batut(preparat cu putin piper si mult parmezan).daca il pui peste paste cat wok-ul e fierbinte,mesteci bine totul si oul se coace cat sa nu ramana crud dar nici cat sa devina omleta.noua ne plac f mult si puiul nostru de 4,5 ani asa a invatat sa manance spaghete si le adora,evident cu alt parmezan deasupra.dar puiul nostru e nascut la Roma,deci are trasaturi de italian😅bineinteles ca eu am povestit cum facem noi,dar gatitul in familie e si despre gustul si preferintele specifice.cui place cu smantana, e liber sa manance asa😉
Miruna
Suna foarte bine! Mersi 🤗 voi incerca
Cristina
Bună. Rețeta clasică nu se face cu smântână. Eu prajesc într-o lingura de ulei o ceapă împreună cu un cățel de usturoi, apoi cam peste 2 minute adaug costita afumată si las până când e prăjită și ea bine. Într-un castron bat 5-6 galbenusuri (fără albusuri) în care pun parmezan si puțină sare si le amestec bine. După ce pastele au fiert, scurg apă și le pun înapoi în oală iar peste ele pun amestecul de galbenusuri si le amestec rapid. Galbenusurile se vor închega datorită faptului că pastele sunt fierbinți. Apoi pun peste ele costita cu ceapa si le amestec bine. Este o rețetă de la un prieten italian care le-a pregătit pentru noi 🙂 poftă bună!
Nella
Incearca: usturoi pus la prajit, bacon mai apoi, paste pe deasupra, oprit focul, smintina si ou si parmezan si daca se poate citva fulgi de trufe. Merge si fara bacon. Trufele alea sint ceva… in loc de bacon, ciuperci eventual. Italienii pun peste usturoiul cu pricina pastele, apoi adauga putina apa de la fiert pastele, leaga compozitia de nici macar nu mai e mare nevoie de ou. Apoi intervii cu ce iti place. Ele in fapt sint bune si asa: aglio olio.
Iulia
Eu am renuntat la ou, chiar daca nu e reteta originala. Doar smantana (30%, de la Dorna – mi se pare mai buna decat olimpus) bacon si paste proaspete. Am descoperit ca sunt mult mai gustoase decat cele la cutie/punga. Ca si condimente mai adaug usturoi si putine capere, daca am. Cea mai buna mancare, asa declara sotul meu! Eu fiind la dieta Keto imi fac separat cu paste din koniac. Bune si alea dar nu atat de bune ca cele din faina de grau. Nici macar nu le gust ca stiu ca daca incep nu ma pot opri. 😜
Mihaela
Mancarea preferata a Rebecai mele sunt pastele…albe (asa le zice ea).
Fierb pastele (2 min mai mult decat scrie pe punga, asa ii plac), le strecor, adaug smantana pentru gatit si sos de branza 4 Cheese, putina sare si putin piper. Cateodata mai adaug si putin parmezan ras, dar se cam stramba la el.
Miruna
e foarte bine. și eu fac asta, când sunt pe repede-nainte
ametist
Servus Miruna. Eu le fac de obicei fără smântână. Pun pastele la fiert cât scrie pe cutie. Prăjesc bacon/şuncă/pancetta (ce am) cu puțin ulei dacă este cazul. Peste ele pun pastele scurse şi puțină apă în care au fiert, le amestec şi las să se răcească puțin. Bat oul (mie îmi ajunge unul singur), adaug MULT parmezan/pecorino/grana padano şi torn compoziția peste paste. La sfârşit adaug piper. Uneori adaug smântână la final în farfurie.
Oricare variantă este delicioasă.
Readaptare uşoară!
Cristina
Hai să îți spun ce am gătit aseară. Ca să nu pornesc aragazul, murdăresc multe vase… Pornesc multicookerul pe fry. Călesc în puțin ulei ce găsesc prin bucătărie. In cazul meu ceapa, dovlecel, morcov, usturoi. Un borcan de sos de paste peste, niște sos de soia, apa, 400 g de spaghete rupte. Tot maglavaisul cat sa acopere pastele. 8 minute pe funcția Paste. Depresurizat imediat. Amestecat. Scos în farfurii. Pus și niște smântână 20% grăsime deasupra. Mergea evident parmezan, in loc de smântână. Dacă era. Dar nu era. Hrănit 4 copii și doi adulți. Misiune îndeplinită.
Cand pleacă băieții la facultate și vrei rețete excepționale recomand cu drag Savori urbane. Arădencele mele sunt cele mai grozave. Citești și te-ai și saturat 😁. Aștepți cu drag pensia, ca să te apuci cu adevărat de gătit 😅