Ce urmează să citiți e ceva foarte special. Zilele trecute mă trezesc în inbox cu mesaj de la doamna Fructos. Fructos era un brand local care producea diverse. Dulcețuri, marmelade și … caramel sărat. Și cum mă știți fan înfocat caramel sărat, am gustat. Cred că i-am descoperit pe la ceva târguri.
Deci caramelul ăsta sărat. Am înnebunit. Am mâncat un borcan. Horațiu, un borcan. I-am făcut cadou tatălui meu într-un an de ziua lui TREI. Trei borcane de caramel sărat. Atât de bun era. Am recomandat și pe blog, în sfârșit.
Doamna Fructos a închis șandramaua între timp. Mi-a scris să-mi facă un cadou foarte special: rețeta de caramel sărat așa cum îl făcea ea. Zice că mulți o caută să comande caramel sărat. Nu mai au de unde, dar poate au cum să își facă ei. Ne dăruiește rețeta, vă dați seama? Rețeta ei, pe care a muncit-o, testat-o până peste cap.
Ioana, îți mulțumesc pentru acest cadou nemaipomenit. Că deși Fructos nu mai există momentan, ai vrut ca rețeta de caramel sărat să îi bucure în continuare pe fani.
O să dau un copy/paste nerușinat, dar plin de recunoștință. Și o să vă pun poze cu ingredientele, fiindcă mi-a explicat că e important ce fel de unt folosești, ce sare de mare, ce frișcă lichidă. Zice că ea a testat cu mai multe feluri, iar rețeta fabuloasă de caramel sărat iese în combinație doar așa:
Rețeta de Caramel Sărat
Ingrediente:
400 gr unt gras (cu cea mai mare cantitate de grăsime 82%)
1 L smântâna de frișcă neîndulcită (La Dorna)
1 kg de zahăr alb (mărgăritar)
3-3.5 lingurițe rase de sare de mare ( atenție aici, nu cu vârf) – sare fină de bună calitate
Ustensile necesare: Lingură de lemn
Modul de preparare:
Se pune zaharul la topit într-o cratiță largă cu fundul gros. Focul dat la mediu.
Atenție! Nu se amestecă în zahăr, ci din când în când se mai mișcă cratița.
Micșorăm focul la minim și lăsam zaharul la caramelizat.
Când zaharul s-a caramelizat integral, dau focul la mediu adaug untul și cele 3 -3.5 lingurițe de sare (nu luăm cratița de pe foc) – eu pun tot untul odată și amestec să îl încorporez foarte bine.
După ce untul a fost încorporat și sosul este omogen, adaug smântâna dulce în timp ce amestec bine. Începe să arate a sos de caramel.
Mut cratița pe ochiul cel mai mic de la aragaz cu flacăra la minimum și las să scadă sosul pentru cel puțin o oră, timp în care mai amestec ocazional (dacă focul este mic, nu e nevoie să petreci timp lângă cratiță).
Cel mai mult am lăsat pe foc 1h30.
Când caramelul a atins consistența dorită, opresc focul și îl mai las 15-20 de minute.
Timp în care pregătesc 12-14 de borcane și capace de 200 gr pe care le-am spălat și sterilizat în cuptor la 100 de grade pentru 30 de minute).
Scot borcanele din cuptor, le las puțin să scadă temperatura, torn caramelul și pun capacul.
Nu e nevoie să întorc borcanele ca la dulceață. Le las la odihnit peste noapte să se răcească complet.
În borcane se păstrează cel mai bine timp îndelungat.
Eu cel mai bine le-am depozitat în frigider și au ținut așa și 4-5 luni. Înainte de a consuma din borcan, amestec bine toată compoziția (uneori se mai separă grăsimile dar e absolut normal) și se consumă așa cum știe fiecare cel mai bine.
Poftă bună!
Irina
Eu am luat doua feluri de caramel din Timisoara, unul lichid dar extrem de fin, avea un je ne sais quoi al lui. Al doilea mai gros si mai ars, dar bun si el. Asta ce consistenta are?
Alta
Moaaamaaaaaaaa…. atat pot sa spun, ca imi ploua in gura.
Tudorita
“ …adaug smântâna dulce” – cum dulce dacă scrie la ingrediente smântâna neindulcita? Îmi scapa mie ceva sau e doar o eroare de scriere?
Miruna
e smântână dulce, de gătit, adică nu e smântână acră din care pui la mămăligă, de ex
Alina
Si iasa la fel ca cel de la fructos ? Acela era divin..de bun
Miruna
încearcă și să ne zici! De era, era.