Aș fi vrut să vă spun o poveste cum alăptatul le rezolvă pe toate. Dar copilul meu numărul doi a urlat din prima noapte. Născut vaginal, alăptat din primele secunde de viață. Urla ca din gură de șarpe. Se învinețea. Mă plimbam cu el pe mine, cu el la sân. Făceam patrula pe holul nostru mic ce unea cele două camere. Colici din prima noapte?
Îl dezbrăcam și îl lipeam de mine. Îl puneam în sistemul de purtare. Îi schimbam scutecul, pijamaua, lumina, aerul.
O cititoare mi-a scris odată că i s-a întâmplat să ia copilul din pătuț și să-l legene cu capul în jos. De oboseală. Ei, în primele noastre nopți cu Victor am înțeles cum una ca asta e posibil.
Sigur că i-am dat anti-colici. Deși nu din prima.
”Să epuizăm toate celelalte variante, să ne obosim până cădem sub masă.” Ăsta era la mine principiul de viață. Sigur că oricine mi-ar fi spus altfel, l-aș fi trimis la plimbare. Lasă că știu eu mai bine, doar de aia sunt mamă.
Și așa este.
Probioticele pentru bebe nu sunt ca să doarmă mama sau tata. De asta, toate metodele aplicate sunt binevenite. La un moment dat, bebe se liniștește. Habar nu vei avea prin ce minune. Dar măcar vei putea dormi liniștită că le-ai încercat pe toate.
Țin minte acea noapte, când soțul a venit și mi l-a luat din brațe. Nu mai avea salivă în gură și nici lacrimi să plângă. Nou-născutul, că soțul venea cu forță și răbdare. Eu eram uscată de idei de calmare. Vecinii încă nu chemaseră poliția, dar în acele momente ar fi fost mult mai ușor de suportat să urle altcineva la mine în afară de bebe.
Cum să mi-l ia, doar nu crede că se liniștește mai degrabă la tată?! Doar a stat nouă luni în mine!
Ei, dragii moșului și babei, ce să vezi, bărbatu-meu a adormit copilul. Nu știu prin ce minune, dar n-am mai avut forță nici măcar să-mi fie ciudă.
Ce vreau să spun cu acest articol pentru proaspetele și viitoarele mame e să rămâneți cu mintea deschisă. Nu credeți orice altcineva vă spune, nu credeți nici ce citiți aici la mine. Vedeți ce-i place copilului pe care îl țineți în brațe. E cel mai bun ghid pentru a fi o mamă bună 🙂
Să aibă colici e normal. Și să îți dorești să nu plângă din primele lui zile în familia voastră e normal. Dar el așa învață. Așa crește.
Știința din spatele colicilor nu e foarte simplă
În momentul naşterii, tubul digestiv al nou-născutului este steril. Modalitatea de naştere (naturală sau prin cezariană) influenţează compoziţia microbiotei intestinale a nou-născutului. În cazul nou-născuţilor la termen, alimentaţi la sân, tractul digestiv va fi populat în special cu genialele bifidobacterii. În cazul copiilor hrăniți cu lapte praf, bifidobacteriile sunt de 10 ori mai puţine.
S-a demonstrat că asta crește prevalența obezității, diabetului, tulburărilor metabolice și a mortalității de toate cauzele mai târziu în viață. Sigur că sună înspăimântător, dar de asta au fost dezvoltate tulpinile probiotice ca suplimente pentru bebelușii prematuri.
Plus, pentru a contracara obezitate, diabet, tulburări metabolice și altele, precum și pentru a conferi o serie de beneficii pentru sănătate.
Este demonstrat că apariția colicilor are la bază alterarea microbiotei intestinale, reducerea diversității acesteia.
E greu cu colicile, toată lumea știe. Ele sunt primele vinovate că nu dorm părinții noaptea.
Asta are un impact negativ asupra calității vieții întregii familii. Frați, surori, părinți, bunici, toți sunt obosiți, dar fă-i ceva să tacă, dar fă-i tu, nu mai pot auzi cum țipă, precis are-o boală, așa-s bebelușii, credeai că e ca-n filme?
Vestea bună e că cercetătorii au ajuns la concluzia că suplimentarea cu anumite tulpini bacteriene poate preveni sau ameliora colicile.
De exemplu, bifidobacteriile animalis îl pot ajuta pe bebe să nu mai plângă și să aibă un somn liniștit.
Vedeți că picăturile anti-colici și bacteriile lactice precum bifidobacteriile pentru bebeluși sunt de mai multe feluri. Unele sunt antibalonare și dezintegrează bulele de aer din tractul digestiv. Altele conțin bacterii și acelea diferite. Cel mai des întâlnite sunt bifidobacteriile și lactobacilii. De asta zic, keep an open mind. Vedeți care se potrivește mai bine. Întrebați medicul. La nevoie, încercați și-un tată 🙂 Cu brațele lui păroase, poate avea puteri magice.
Articol susținut de Linex Baby.
Leave a Reply