Excursia noastră cu trenul și copiii la Sinaia, în cifre. Cât a costat, cât a durat, ce notă îi dăm

excursie copiii trenul miruna ioani

Am rămas datoare să vă povestesc despre mica noastră aventură de duminică. Dacă mă urmăriți deja pe feisbuc sau instagram, știți. (Am început să pun stories când am ce vă arăta, că m-am învățat cum. Înregistrez filmulețe scurte, apoi prind un moment rapid și le încarc.) Ne-am trezit într-o dimineață, am învelit niște sandwich-uri, ca pe vremuri, în șervețele și ne-am făcut bagajele minimalist așa. M-am dat cu prea mult SPF (cine a văzut stories știe ce zic, dar am observat ulterior că era expirat!). Ne-am luat copiii și am pornit spre Gara de Nord.

Băiețelul cel mare și-a dorit de mult timp să facem mișcarea asta. L-a montat și pe frate-său, vă imaginați. Ni s-a părut o idee bună și nouă, o aventură pentru toți. Ceea ce s-a și dovedit a fi.

Planificare și organizare- nota 5, o să vedeți de ce

Inițial, planul era să mergem de 1 iunie. Numai că prognoza meteo anunța, la ora ajungerii noastre în Sinaia, 90% șanse de furtuni. Toată ziua erau 100% șanse de ploaie. Nu ne-am dus. Nici duminică nu era grozavă prognoza, dar cum de 1 iunie fusese frumos și ne-am cam ofticat, ne-am pornit. Cu haine de ploaie minimaliste așa 🙂

V-am zis asta ca să înțelegeți de ce NU ne-am luat biletele online. Mare greșeală, voi să fiți mai bine organizați. Am ajuns în Gara de Nord, erau multe case deschise, dar și lume -puhoi. Am avut noroc că am prins bilet și loc la clasa 1. La întoarcere, nu mai aveam varianta decât clasa a 2-a, asta a fost.

280 lei bilete pentru 2 adulți și 1 copil. Cel mic nu plătește încă, fiindcă are sub 3 ani.

Trenul -zero întârziere, all you can transpira, să zicem un 7 așa

A fost o experiență, l-am văzut, ne-a ajuns. Copiii, super încântați, normal. Tudor, cel mare, a mai fost cu trenul de două ori în viața lui. Victor, cel mic, a mai fost când avea 4-5 luni, nu mai ținea minte nimic.

Clasa 1 arată de zici că a trecut prin război. Singurul indiciu de clasa 1 era lățimea scaunelor. Poate și geamurile generoase. În rest, ar fi meritat un șmotru cinstit și poate o renovare interioară. Aerul condiționat nu mergea. Nimeni nu te anunța că urmează stația cutare, decât dacă-i întrebai pe cei care coborau.

Erau niște străini în vagon, care se minunau cum e posibil așa ceva în secolul prezent. Pe bună dreptate. Mi-a fost așa rușine, sincer, pentru ce le oferim.

Însă trenul de la întoarcere a fost la un cu totul alt nivel de groază. Era atât de cald, încât am schimbat copiii din cap până în picioare înainte să-i scoatem afară din tren. Aveau broboane de sudoare adunate sub ochi, uzi leoarcă nu poate descrie starea lor de agregare. Oamenii, nemulțumiți, au făcut scandal, evident. Controlorul a zis că el e doar controlor, nu are butonul la el. Caragiale, ce să zic. După circ, a pornit aerul condiționat vreo 30 de secunde întregi, cât să nu avem impresia că n-ar funcționa. El funcționa, doar că ei nu dădeau, știe Sfântul de ce. Cele 30 de secunde erau doar cât să te enervezi, nu făceau față deloc, vă imaginați. Vagoanele erau ticsite, nici nu ne-am găsit locurile din start, pentru că indicatoare, na.

La clasa a doua scaunele sunt mai mici și nu era loc să pui valizele sau căruciorul undeva.

Călătoria a durat 1,5 ore dus și tot cam atât întors.

Asta a fost excelent! Pe drum am mâncat, am râs, ne-am jucat. Ar fi fost chiar relaxant, dacă nu ar fi fost atât de cald. E păcat că trenul e într-un fel de ultimul hal. Sincer, altfel ar fi fost o alternativă megafaină pentru destinațiile până unde faci un ceas. Ar fi fost și distractiv. Doar că nu e comod. Iar după ce-am postat storie-urile, unii mi-au scris că în tren ori mori de cald, ori îngheți de frig. Că cică acolo unde există aer condiționat, el nu poate fi ajustat la ce temperatură vrei. Deci e pe sistemul totul sau nimic: ori îngheți, ori fierbi. yey.

Sinaia

În Sinaia puteai să respiri. Se simțea aerul de munte, era o bucurie să-l tragi pe nas. Sinaia are un aer regal cu verdele ei crud și curat. Cum noi aveam doar 4 ore la dispoziție, nu ne-am propus prea multe. Cum muzeul Trenurilor cică e închis (așa scrie pe net), iar la Peleș era greu de urcat pe jos, ne-am reorientat.

Am oprit la primul restaurant turistic, unde am mâncat scump și prost. Dar pentru copii a fost wow că am comandat prima lor ciorbă-n pită.

Prânzul: 2x 2 feluri și un aperitiv =260 lei

Două ciorbe și două feluri doi, plus o iahnie de fasole și apă -260 de lei. Mititeii nu, pulpa la grătar da, copiii și-au dat rând la ea. Nici noi n-am rămas flămânzi, a fost ok per total.

Titicar: 15 lei/persoană

Am dat o tură cu titicarul prin stațiune, am văzut niște străduțe și case superbe și dărăpănate. Unele ultra-moderne. Altele ultra-părăsite. Dar a fost faină călătoria asta. Sigur că e loc de mult mai bine, dar ne-am bucurat de aerul curat, de ce am văzut.

După titicar, cu timpul ce ne-a mai rămas ne-am dat în tiribombele din parc. Roată, carusel, tobogane gonflabile, trambuline (fiecare tură =15 lei) și o acadea de 15 lei, care a stârnit reacții de uimire printre mulți următori ai mei. Cineva mi-a scris că în Sibiu e 10lei un kg întreg de acadele!

Da, e exagerat. Nu, nu era lume să nu mai poți. Nu era nici puțină, puteai respira. Pentru noi, aventura asta a dat cu plus, per total. Am făcut altceva. Ne-am deconectat. Vorba lui Horațiu, a fost mult mai fain decât să ieși în parc. Plus că ăștia mici au fost mega fericiți și încântați. Am un filmuleț cu Victor prins în ham, cum sare pe trambulină și râde… râde, de abia își ține gura să nu-i facă înconjorul după cap. E total.

Sigur că avem trambuline și în București, doar că nu-i la fel. Chiar a fost ca un citybreak. Copiii deja sunt mari, nu mai trag de tine chiar constant, stau pe scaunele lor la masă, scot pe gură niște perle de mori. Noi încă rezistăm la titicar și mers pe jos. Vezica ne ține, genunchii nu ne dor. Știu că suntem pe vârf de bine chiar acum. De asta am și filmat mult, am făcut multe poze cu noi. Vreau să țin minte tot, fiindcă până acum am uitat destul.

 

Articolul anterior

”Fii schimbarea pe care o vrei în lume” poate începe de la coadă la Mega

Articolul următor

Mami, de ce adulții nu-și serbează ziua?

10 Comentarii

  1. Oana

    In fiecare vizită a mea la Sinaia a plouat. Torențial, indiferent de anotimp, și am fost de vreo 8 ori cel puțin. Dar nu i-a știrbit farmecul. Dacă mai reveniți, merită vizitat, mai ales pentru copii, muzeul trenurilor, o fi deschis data viitoare. Îl recomand și pe cel din București, îi zice muzeul CFR parcă, frumos. Și partea cu aerul condiționat în tren e so true! Am venit de la Costinești la Timișoara, vara, plecată în pantaloni scurți și tricou, noaptea. Când totuși, cât ar fi vara de vară, e răcoare. Aerul condiționat era pornit la maximum, am crezut că voi degera, noroc că a împărțit o fată pătura ei cu mine (trăiască atitudinea de tabără ❤️).
    Altfel, tot cred că e mai bine cu trenul pe ruta asta care implică Valea Prahovei. Mă bucur de bucuria voastră!

    • Ar fi fost divin cu trenul in alte conditii!! Dar vezi ca mi-au scris oamenii pe fb ca exista Softrans si inca o companie, ambele private. Bilete mai ieftine, trenuri puse la punct, ai cafea, biblioteca. Poate iti e de folos si tie data viitoare.

  2. Ana

    Sunt si trenuri bune pe ruta asta, cele mai bune privatele astratrans si softrans, dar si unele CFR. Sunt mai noi vagoanele de cls a 2-a, condiții mai bune

  3. Îmi amintesc și acum unica și singura excursie cu ai mei cu trenul. Am mers la mare, am dormit la cușetă, m-a trezit tata să văd Dunărea pe noapte. Cred că aveam 3 ani. Abia aștept să-ți spună și copiii tăi asta peste 20 ani.

  4. Maddie

    Am mers cu trenul o data în miezul iernii de la Timișoara la Iași și era atât de cald în vagon ca la un moment dat ne-am hotărât sa ne dam jos din tren la una din stații sa luam niște zăpadă sa ne răcorim. Am pus zăpadă pe șosete și nici măcar nu au apucat sa se ude prea bine, parca s-a evaporat. Confirm ca e fie ca în cuptor fie ca în congelator indiferent dacă e dat drumul la incalzire/răcire în tren, deși acea excursie a fost acum vreo 15 ani și speram ca s-au schimbat lucrurile vre-un pic. Acum locuiesc în UK și mi se pare foarte scump trenul, dar daca e sa compar cu ce ați plătit voi pana la Sinaia parca nu e chiar asa de scump aici 😅

  5. Noi am mers de multe ori la Sinaia cu trenul, cu Softrans, condiții bune, relativ curat, inclusiv la toalete, aer inclus, punctual. Bilete luate online și prezentate de pe telefon. Acuma depinde și ce așteptări ai, dar chiar e decent. Și biletele pe direcție nu depășesc 75 Ron pentru 2 adulți și 2 copii plătitori. Mi se pare super mult 280 Ron pentru dus întors.

  6. jual

    Cind venim in România si plecam pe Valea Prahovei sau la mare din Bucuresti luam mereu trenul. Fata de cum erau trenurile de rapanoase inainte de 90, astea de acuma mi se par lux. Chiar asa, isi mai aduce aminte cineva cum trenurile “de atunci” circulau fara lumina in vagoane? Era intuneric bezna, rar vedeai cite o lanterna intr-un capat al vagonului. Dar ce fain era, muzica, umbre, atmosfera…
    Am mers cu trenul privat de la Sinaia la Bucuresti, intr-adevar e OK. Insa, desi, am circulat mai mult vara, sincer n-am intilnit trenuri in care sa fie sufocant. Din cite imi amintesc puteam deschide fereastra. S-or fi schimbat garniturile intre timp.

    In schimb, ce-i reprosez eu CFR-ului e durata cursei. Pina la Mangalia, acum 6 ani (de atunci n-am mai fost pe litoralul românesc), am facut vreo 8 ore. Muream de plictiseala.

    Iar Sinaia e Sinaia…always in my heart!

  7. Violeta

    Da, Sinaia e un loc minunat. Sper sa mai trec pe-acolo, cu nepotii😜. Mi-a placut expresia cu “varf de bine” , trebuie sa o tin minte 🤔

  8. Abi

    Sa vezi cum este sa faci neveta zilnic Ploiesti – Bucuresti in conditiile astea. Am facut 2016-2019. Daca ai abonament, nu ai loc. Si este loterie daca prinzi loc sau nu, plus aproape de weekend este jale pentru ca plecau multi elevi/studenti in diverse directii.
    Iei.
    Si da, la cele private este mult mai bine, dar nu se potriveau cu programul de lucru.

  9. Andreea

    Ce restaurant recomandati in sinaia?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 139 queries in 0.398 s