E un program pilot global, care a pornit săptămâna asta în UK. Ideea e ca oamenii să fie plătiți la fel, să livreze la fel, dar în 80% din timp. Cum v-ar plăcea? Ce impact credeți că ar avea? V-ați descurca?
Peste 3.000 de angajaţi din 70 de companii vor testa asta timp de şase luni. Participă firme mari și mici. Programul pilot va fi implementat și de guvernele Spaniei și Scoției anul ăsta, mai târziu.
Oamenii și-au schimbat prioritățile
„Pe măsură ce ieșim din pandemie, tot mai multe companii recunosc că noua zonă de concurență este calitatea vieții. Programul redus, concentrat pe producție este ceea ce le oferă companiilor un avantaj competitiv.” Declarația îi aparține lui Joe O’Connor, director executiv al ONG-ului 4 Day Week Global, organizatorii acestui program pilot.
Domenii
Companii implicate se ocupă cu educație, consultanță, imobiliare, îngrijire a pielii, construcții, produse alimentare și băuturi și marketing digital.
Se va analiza ce înseamnă pentru oameni o zi liberă în plus pe săptămână. Asta, în ceea ce privește stresul și burnout-ul, satisfacția la job și în viață, sănătatea, somnul, consumul de energie, călătoriile și altele.
Se așteaptă ca programul să aducă beneficii angajaților, companiilor și mediului.
Iar cercetătorii vor lucra cu fiecare organizație participantă pentru a măsura impactul. Oricât de fericiți ar fi angajații, e musai ca angajatorii să aibă productivitate, profit și planeta mai puțină poluare.
Săptămâna de 4 zile lucrătoare în România?
Eu cred că, la noi, în afară de bugetarii care freacă menta (update: nu toți, ok, sunt și bugetari care lucrează mult, doi chiar la mine acasă), în mediul privat se lucrează. Fie oamenii nu se știu organiza, fie sunt forjați la maximum. Primesc mail-uri seara târziu de la oameni din agenții. Când pleacă cineva în concediu și avem în derulare un proiect, mă anunță că rămâne disponibil pe mail. E super și nu prea.
Cum era în Anglia
Pe vremea mea, zic. Cine era plecat în concediu nu putea fi deranjat. Arde, tună, fulgeră, nu îl suni pe ăla din ziua liberă a lui. Eu îi rugam să mă sune dacă e ceva, vreun pacient cu o problemă, control freak. Nu mă sunau. Nici pe domnul soț. Ești liber, hai pa. Dar și tu stăteai liniștit unde erai plecat, fiindcă existau proceduri cam pentru orice. Sistemul era în așa fel pus la punct, încât erai acoperit pentru orice.
În stomatologie, ei ținteau ca pacientul să primească aceeași îngrijire indiferent ce dentist îl trata. Ca orice dentist ar prelua cazul cuiva în orice moment să știe tot ce are în gură acel om. Tot ce s-a discutat, tot ce urmează să fie făcut. Erau niște protocoale și reguli (sigur că unele erau stupide, pe altele nu toți le respectau -vezi radiografiile la 2ani), dar ajutau.
Timpul era sfânt. Sigur că iar vorbesc doar din ce știu. Posibil să nu fie general. Dar fetele cu care lucram, asistentele, se dădeau peste cap când lucrau. Rulajul de pacienți era enorm, iar ele erau mereu pregătite cu instrumente sterilizate, materiale și tot. Erau zile în care nu apucam să mergem la toaletă, cam ăsta era ritmul în care lucram.
Pe de altă parte, sunt unii care au la serviciu atât de mult timp, încât îi vezi pe fb mereu online. Își comandă nu-știu-ce de pe internet. Plătesc facturi. Sunt la zi cu jamilla, știu tot ce a făcut.
Dacă vorbim de construcții, nu mă porniți. Echipa noastră mirobolantă împinge niște mailuri pe proiect de fix 6 luni. Muncitorii care au fost aveau ritualuri, înțeleg că nu sunt singurii. Ajungeau pe șantier, erau deja obosiți.
În România ne lipsește rigoarea pentru reguli. Deși cine știe, poate ni s-ar potrivi. Sunt curioasă cum vedeți asta din domenii diferite de al meu.
Photo by Hunters Race on Unsplash
Crisu
Nu toti bugetarii freaca menta.
Cunosc o gramada de bugetari care muncesc de rup, care stau peste program ca sa isi termine lucrarile, care baga ore suplimentare intr-o veselie, pt ca nu e personal suficient, cunosc bugetari care au concediul neluat nici macar pe anul trecut tot din aceeasi cauza.
Cunosc angajati la privat care o cam freaca pe dudă.
P.s.: eu lucrez la privat, dar parca ma deranjeaza ca sunt bagati toti oamenii in aceeasi oala.
Somebody
Clasica replica a tuturor, că bugetarii freaca menta.
Aveam totusi niste asteptari la tine.
Te invit 1 singura zi din viata ta, la mine la job..sa stai cel putin 10-12 ore la birou (zilnic), să cunosti cu adevarat ce inseamna burn out și să muncesti efectiv până la epuizare in fața calculatorului zilnic.
Sa iti iei doar cateva zile de concediu pe an, ptr ca efectiv nu iti poti permite sa iti iei mai multe, ptr ca in perioada cat lipsesti nu are cine sa iti faca lucrarile cu termen, sau mai rau, sa ai zeci de zile de concediu neluat in ultimii 2-3 ani.
Dar, nah..e tare usor să arunci cu pietre cand habar nu ai despre ce vorbesti.
Laura
Eu trebuie sa va contrazic, știu o grămadă de bugetari care freacă menta, iar eu cred ca se refera mai ales la cei din primarii. Eu personal la ei și la parlament ma refer când spun ca freacă menta. De fiecare data când am fost eu sau soțul la noi în oraș la primărie, ba erau în pauza , ba aveau treaba prin oraș, veșnic nu găseam pe nimeni și trebuia sa umblam pt aceeași treaba de 10 ori . Asta nu înseamnă că ce e scris mai sus sau ce am scris eu se refera la dvs !
Andreea
Eu sper sa se implementeze chestia asta si la noi. M-ar ajuta o zi in plus de stat cu familia.
Violeta
Eu sunt de acord. Lumea se schimba si ar trebui in bine, nu invers. In lumea civilizata au inceput sa se schimbe lucrurile, salar minim (nu peste tot, dar tocmai ieri au decis in comisia UE pentru o lege ca si prim pas), orar redus, mai mult smart-working, atentie marita pe partea personala. E in curs online o masiva strangere de semnaturi pe site-ul oficial UE in ceea ce priveste instituirea venitului minim universal. Asta si pentru ca automatizarea ne va schimba vietile si atitudinile. Iar joburile create nu vor compensa in veci cele pierdute. E oricum un castig pentru cine munceste mai putin, dar la fel de eficient. Public sau privat. Cred ca si la noi exista cateva firme care au adoptat program redus, am citit recent un articol in acest sens.
TREBUIE SA MUNCIM CA SA TRAIM,NU SA TRAIM DOAR CA SA MUNCIM.
Somebody
Mda…
Daca tu ai avut experiente neplacute cu sistemul bugetar, asta nu inseamna ca trebuie sa generalizezi.
Dar, cum spuneam mai sus, e tare usor sa arunci cu piatra, cand tu nu ai fost o zi din viata ta, in papucii unui bugetar, sa vezi cat e de munca.
In fine, mă opresc din dat argumente, pentru ca nu are rost.
Miruna
Auziti, aveti dreptate. Am zis bugetari si m-am gandit doar la cei care freaca menta, nu m-am gandit la mama care e medic si care raspunde de luni pana duminica la telefoane si nici la sotul meu pe care il suna pacientii, de zici ca e fratele lor.
Si nici la asistente, infirmiere si la nimeni din sistemul sanitar nu m-am gandit decat la cei din birouri. Care nici ei nu sunt toti asa.
Gabi
Nu vad de ce cei din birouri nu ar munci. Instituțiile s au informatizat, munca este preponderent la calculator, iar schemele de personal sunt mereu incomplete. Lucrează 2 pt 5, ca merge și asa. Eu sunt bugetar de 30 de ani și am muncit mereu pe rupte și peste program și în zilele libere. Mie mi ar conveni săptămâna de 4 zile, chiar dacă as lucra în ziua respectiva, măcar sa lucrez de acasă.
Irina
Primul lucru care mi-a trecut prin cap a fost ca incepe trecerea la AI.
Ana
Te urmaresc de foarte multi ani, cred ca din perioada in care urma sa dai bacul. Mi-au placut mereu textele tale, cu multe am rezonat. Sunt bugetar,am lucrat ceva ani si in sistemul privat. Locul in care lucrez nu lasa loc de frecat menta. Nu, lucrez in schimburi, cateodata lucrez continuu 8 zile si am doar doua libere. Turele de dimineata incep la 4 dimineata, cele de noapte incep la 21 si tin pana la ora 5.Si nu dorm in acest timp. Am zile in care gasesc cu greu o pauza de toaleta, de masa nu mai spun. Si asa o duc toti colegii mei. Lunile care au trecut nu am avut Craciun, An Nou, Paste si multe weekenduri libere. Este o lipsa acuta de personal in domeniul meu. Nu spun, doamnele de birouri muncesc putin spre deloc. Sunt bugetari care freaca menta? Claar. Dar sunt si care muncesc din greu.
adnana
“Eu cred că, la noi, în afară de bugetarii care freacă menta (update: nu toți, ok, sunt și bugetari care lucrează mult, doi chiar la mine acasă), în mediul privat se lucrează. Fie oamenii nu se știu organiza, fie sunt forjați la maximum. Primesc mail-uri seara târziu de la oameni din agenții. Când pleacă cineva în concediu și avem în derulare un proiect, mă anunță că rămâne disponibil pe mail. E super și nu prea.”
Fraza asta e un cliseu.
Ar fi bine tare sa nu ne mai impartim asa intre noi: in bugetari lenesi si privati harnici.
Exista bugetari care freaca menta, la fel cum sunt si angajati din privat care freaca menta.
Am lucrat si in mediul privat, si in cel de stat si pot sa fac o comparatie.
De aceea ma necajesc de fiecare data cand vad o parere aruncata asa. 🙁
Acum lucrez la stat. Ca exemplu, in dupa-amiaza asta am primit doua telefoane dupa program si-am raspuns, am intrat de acasa pe calculatorul de la serviciu si-am rezolvat ce era urgent.
Am primit telefoane si sambata sau duminica, am ramas peste program de multe ori (atunci cand inca nu eram mama) sau am mers la serviciu sambata atunci cand am avut foarte mult de lucru. La stat.
Nu am functie de conducere, nici functie-cheie, nici nu sunt medic cautat de pacienti, ci lucrez intr-o universitate de stat, intr-un birou absolut obisnuit.
Nu sunt eu vreun specimen, am multi colegi care-si fac treaba si care raspund telefoanelor si email-urilor chiar si in concedii.
Silvia R.
Nu stiu cat va ajuta ziua aceea libera. Si aici vorbesc despre cei care isi dau interesul si nu freaca menta (la stat sau la privat, indifereñt). Cei care muncesc pe rupte, vor avea aceleasi proiecte de rezolvat, in aceleasi termene limita stranse. Faptul ca vor avea o zi libera in plus nu va rezolva decat sa puna presiune si mai mare pe cele 4 zile ramase. Deci, treaba pe care o faceai cu greu in 5 zile, va trebui sa o faci in 4. La calitate nunse va putea face rabat, ca deh, firma trebuie sa fie performanta si profitabila, angajari in plus nu stiu daca se vor face, ca intervin din nou costuri etc.
Cred mai degraba in sistem hibrid, in care sa poti lucra si de acasa, dar si de la birou. Si poate mai multe zile de concediu.
Ana
Si in Franta incepe sa se testeze saptamana de 4 zile. Salariul neschimbat, timpul de lucru neschimbat doar ca repartizat pe 4 zile in loc de 5. Adica 2h in plus pe zi lucratoare. E foarte ok pentru tineri, celibatari si persoane fara copii (care oricum stau orele alea in plus aproape zilnic). Pentru familiile care trebuie sa recupereze copilul de la scoala la 18h (uneori in conditiile in care fac 1h pe drum) e cam imposibil.
Oricum, persoanele care vor sa munceasca vor munci iar cele care vor sa leneveasca vor lenevi. Fie ca sunt angajati in sectorul public sau in cel sectorul privat. Fie ca e sapatama de 4 sau de 5.
Roxana
Mie nu mi s-a aprobat sa lucrez de acasa in perioada starii de urgenta, in schimb mi s-a redus programul de lucru de la 8 la 6 ore.
Pot sa spun ca am lucrat mai mult in cele 6 ore decat o faceam in 8 ore, stiind ca la ora 14.00 plec acasa. Fara pauza de masa, fara pauza de cafea, fara sa ma ridic de pe scaun pentru ca pur si simplu am nevoie de pauza.
Si ai timp, dupa ce iesi de la serviciu si pana iei copilul de la gradinita, sa rezolvi si problemele personale.
Mie mi-a placut programul de 6 ore, sper sa il prind si eu pana ies la pensie. :))