- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o să fie mândră că-i femeie. Dumnezeu ne-a dat niște superputeri dincolo de uter și ovule.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o să se pună pe primul loc în orice decizie ia în viață. Pentru că e mai bine să-i trădeze pe alții decât să se trădeze pe sine.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o să nu încerce să-și stingă focurile dinăuntru doar fiindcă bunele maniere sunt de părere că locul fetelor e într-o bancă.
- Să nu facă niciodată pe proasta pentru nimeni.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o că să își iubească trupul înseamnă să îl îngrijească, nu să-l modifice.
- Că rujul nu o face garantat mai frumoasă, dar educația o face.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o că e în regulă să se răzgândească. Dar să o facă în respect față de cea care credea altceva odinioară.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o să nu stea în umbra nimănui, fiindcă are propria ei lumină.
- Să se căsătorească dacă vrea, dar nu e obligatoriu. Să aibă copii dacă vrea, dar nu e obligatoriu. Să creadă în Dumnezeu dacă vrea, dar nu e obligatoriu.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o că nu trebuie să mănânce tot din farfurie. Doar cât îi cade bine să se onoreze pe sine.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o cât e de frumoasă când plânge. Fiindcă vulnerabilitatea e o calitate de care doar cei curajoși sunt capabili.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o să fie amabilă cu ceilalți, fiindcă oricine vindecă ceva de care celălalt habar nu are.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o că eleganța vine din simplitate. Și valoarea, nu din geanta pe care o porți pe umăr.
- Că Frozen e super tare.
- Și dacă vrea să se joace cu mașinuțe, foarte bine.
- Să se îmbrace doar în albastru, dacă asta-i place. Nu există jucării sau culori pentru s3xe diferite.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o se experimenteze. Coafuri, culori de păr, destinații și relații.
- Să nu creadă că tocurile te fac o doamnă.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o să fie la curent cu politică și economie.
- Că femeile sunt la fel de capabile ca bărbații să se priceapă la diverse.
- Dar să accepte o ușă deschisă, o plasă cărată, o cină oferită.
- Și că în pozele care nu-i plac acum, peste zece ani se va vedea o zână.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o să nu se grăbească. Mai ales cu deciziile importante de viață.
- Că Pasărea Colibri e muzică faină.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o cum să se apere, când un băiat vrea s-o frece cu zăpadă.
- Și să sară de câte ori poate ajuta altă femeie.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o că o casă ordonată nu spune despre ea cât e de bună mamă sau nevastă.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o să își asume orice greșeală.
- Și că niciodată nu mă voi supăra pe ea când spune adevărul.
- Că părul vopsit nu se strică, e o minciună sinistră.
- Că e în regulă să-și cheltuie toți banii pe o vacanță la munte. Sau pe un cadou pentru mama :))
- Dacă aș avea o fiică, i-aș spune că standardele de frumusețe din social media sunt aranjate, editate, trucate.
- Că Marylin Monroe nu a fost o slăbănoagă și Madonna avea spațiu între dinții din față.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o că așteptarea e cea mai mare păcătoasă.
- Să-și asculte intuiția mai mult decât gura lumii. Fiindcă nu lumea o să-i trăiască viața.
- Și că maică-sa va rămâne lângă ea de câte ori se prăbușește totul.
- Dacă aș avea o fiică, aș învăța-o că cea mai importantă relație de care să se îngrijească e cu ea însăși. Că băieții vin și pleacă, dar ea deja cunoaște omul cu care o trăiască până la adânci bătrâneți, pe sine însăși. Doamne-ajută.
Articol scris la invitația Dove, în cadrul campaniei ”Ai încredere în tine”.
Dove pune la dispoziție două ghiduri gratuite: unul pentru părinți și unul pentru profesori. Există resurse de informație necesară pentru ca programul să poată fi predat în școli, cu materiale special dezvoltate pentru copii și profesori. (O cititoare care e și dirigintă a lăsat un comentariu zilele trecute despre acest program. Participase și era foarte încântată.)
Vorbiți cu profesorii, încurajați-i să abordeze aceste teme la orele de dirigenție. Copiii vor fi super interesați, ASTA ESTE DESPRE EI.
Teme din ghidul pentru părinți: relațiile de familie și de prietenie, cum te descurci cu tachinarea și cu bullyingul pe tema aspectului fizic, respectul și grija de sine, celebritățile și mass media – abordându-se tema standardelor nerealiste, construirea stimei de sine și importanța relațiilor. Toate resursele sunt dezvoltate de experți de renume din domeniul psihologiei, al sănătății și al imaginii corporale.
Ghidurile sunt gratuite, mai las o dată link-ul aici.
Felicitări, Dove, pentru programul ”Ai încredere în tine”! E foarte important să avem grijă de mințile copiilor noștri atunci când știm că nu strălucirea pielii, cupa sutienului sau centimetri taliei le vor asigura fericirea de mai târziu.
Raluca
Zilele trecute, o batranica ii spune fetitei mele de aproape 2 ani ca e neastamparata. Ea a raspuns simplu si direct.
NU, FRUMOASA! 😋
Sa avem curaj deci…
Miruna
Excelent raspuns!
Andreea
MULTUMESC, Miruna.
Mama a murit cand aveam 21 de ani. Si nu a fost viata noastra de asa natura sa ma invete. O sa salvez articolul si o sa citesc unele pasaje pana imi intra bine in cap, pe unele aveam nevoie sa le aud chiar in acest moment al vietii.
Miruna
multe îmbrățișări pentru tine!
Maria Orha
Pfffff.. multe puncte ar trebui să le fi învățat și fiica din mine..am să le învăț acum să fiu un exemplu pentru fetele mele.❤️❤️
Mulțumesc pentru învățăminte 🤗
Miruna
:*
Elena
Mandra mama de o super fetita și lecțiile tale se regăsesc printre ale mele, dar numărul 22 e genial și sincer, îl voi aplica și pentru mine 😁
Miruna
Daaa! Așa să faci, e chiar adevărat, să știi.
Alina
Majoritatea le aplic deja pt mine și fiica mea fara sa le fi citit sau văzut undeva , așa simt așa fac, doar ca mi-au trebuit niște ani (pierduți) sa înțeleg ca în viața mea eu sunt cea mai importantă!
Ești minunata! 😘⚘❤
Miruna
Și tu!
C.
23 cu 34 se cam bat cap in cap. 😀
Miruna
Da, e interpretabil. La 34 mă refer la așteptare ca pretenție, nu ca timp. Mă aștept să înțeleagă copilul că vin de la serviciu și sunt obosită, mă aștept să-mi citească gândurile bărbatul, genul ăsta de așteptare. Mersi pentru atenționare.
C.
Pentru puțin! Eu am înțeles, cred, ce ai vrut sa spui.
Vezi tu, vorbind despre viteza de reacție nominală, problema apare când încerci să găsești o definiție universala, ori excluzi prea mult, ori incluzi mai mult decât e cazul.
Concret, când/pentru ce să te grăbești și când/de ce să ai răbdare se învață experiențial, iar asta noi, adulții, știm acum că vine cu vânătăi.
Copiii au tendința să ignore sfaturile parentale, dar uneori cele oferite cu exemple personale funcționează ceva mai bine, pentru părintele dispus să-si arate slăbiciunilor in fata copilului.
Oricum, ai atins în text chestiuni foarte importante, filozofie in care mă regăsesc și eu.
As mai fi adăugat partea de decizii, atât apropo de amânare cât și de evitant.
Nu lua decizii pentru altul, mai ales daca e o persoana care contează a.k.a. manipulează, dar cu limită:)
Nu lăsa, involuntar, pe altul să decidă pentru tine. Daca eziți sau aștepți prea mult, asta se va întâmpla
Legat cu 35 și 28 parca.
Gentiana
Legat de decizia de a avea sau nu copii, cred ca e foarte important sa învețe și cum sa ia această decizie. A vrea sau nu copii e o chestiune foarte importantă în viața, nu e ok sa o lase total în mana partenerului, și nici nu e ok sa o amane mult timp doar pentru ca “nu e momentul acum”. Eu m-am apucat de făcut copii la 30 de ani și am descoperit ca eram la limita și dacă mai stăteam câțiva ani, nu mai aveam rezerva ovariana, practic nu as mai fi avut cu ce. Vad tot mai multe fete de 30+ ani în jur care nu știu sa își testeze fertilitatea și nici nu vorbesc de exemplu cu cupluri în vârstă fără copii care sa le spună și cum e viata mai târziu în situația asta. Nu au exemple pozitive în jur și nu știu exact ce presupune un copil. Și se trezesc la aproape 40 de ani ca de fapt își doresc un copil, doar ca nu mai e asa de simplu nici medical și nici sa găsești un partener doritor.