(Scriu ca un retardat chinuit de pubertate, să nu mă trezesc cu ceva c0nt bloc@t de nento feisbuc.)
Mi-am propus să-mi dedic serile în întregime copiilor și soțului, așa că n-am sărit să mă uit în telefon. Bipăia ca nebunul pe la nouă fără ceva. Mare greșeală, fix aseară ar fi fost urgent și util să mă uit. Căci, ce să vezi, cineva mi-a c0piat p0za de la pr0filul de pe feisbuc și a făcut un c0nt aproape identic cu al meu.
Nu e greu, toate aceste informații sunt publice, le poți lua cu un click.
Prietenii mi-au trimis mesaje. Pe whatsapp, pe sms și pe pagina blogului. Cum s-au prins că e ceva dubios? Noul c0nt avea foarte puțini prieteni. Miruna Ioani reală are aproape 5000 de prieteni și e urmărită de peste 6000 de oameni. Miruna Ioani nouă avea fix 19 prieteni când m-am uitat eu, iar numărul tot creștea.
M-am speriat, vă dați seama.
Ce se poate întâmpla când cineva îți fooră id3ntitatea pe n3t?
Mă scuzați că scriu așa, dar voi sunteți deștepți și vă prindeți de mesaj.
Se pot întâmpla mai multe lucruri, în principiu niciunul bun. Primul e că se pot păcă!i niște oameni de bună credință.
Niciodată să nu dați b@ni cuiva care vă cere pe internet, nici dacă e măicuța voastră! Nu dați datele de caaard, c0dul de pe spatele lui, p!n-ul, nicio informație despre voi. Nici dacă e măicuța voastră care cere, până nu vorbiți cu ea personal la telefon.
Psihologia din spatele acestor demersuri e în felul următor, am pățit și eu cu un cryptoinfluencer, pe care îl urmăream. Ăla îți dă cerere de prietenie sau începe să te urmărească. Tu nu mai poți de bucurie, te simți flatat, onorat, un hahat. După care îți propune o superocazie pentru tine. O oportunitate, doar că primul pas e ca tu să dai niște dolărei într-un contuleț. Sau niște informații. Nu faceți asta. N-am făcut asta. Dar am văzut cum se simte flatarea aia că ”wow, m-a băgat în seamă X”. E fraudă. Nu vă atingeți de caaard.
Nicio persoană publică nu o să vă trimită mesaj privat din proprie inițiativă. Și în niciun caz nu o să vă ceară să scoateți niște dolărei, euroi sau leișori din contuleț. Bine?
Ce m-a salvat?
Faptul că am autentificare din 2 pași. Când am intrat pe mail, am văzut că erau între 8:14 și 8:43 exact 5 încercări de sparg3re.
Ce am făcut?
Nu știu dacă ordinea a fost corectă, eu așa am gândit-o pe moment:
- Am dat rep0rt urgent: cineva îmi fooră id3ntitatea.
- Mi-am schimbat poza de profil, știu că feisbuc împinge aceste modificări și le arată către mai mulți prieteni ai tăi. La descriere, am pus link către c0ntul fals și am rugat lumea să dea rep0rt. (îmi vine să scriu roogat și loomea, sper să nu fie o boală asta cu scrisul în doi peri și că se poate scăpa ushor :p)
- Am trimis mesaje private tuturor oamenilor care se împrieteniseră deja cu c0ntul f@ls: ”Nu sunt eu, nu face nimic din ce îți cere acest c0nt”. Problema era că numărul de prieteni ai mirunei celei noi tot creștea. Probabil dăduse niște cer3ri și oamenii tot acceptau.
Unii mi-au răspuns că li s-a părut ciudată cererea mea (care nu era a mea). Alții mi-au zis că au și trimis mesaj (”păi, Miruna, nu eram noi friends deja?”). Alții au crezut că i-am bloc@t și m-am răzgândit. - Am publicat și pe pagina blogului, cu rugăminți și acolo, evident.
- Mi-am schimbat parola.
- S-a dat rep0rt masiv, apoi facebook a dezactivat c0ntul fals. Totul a durat vreo 10 minute, dar a fost destul de intens.
Mi-a fost teamă să nu își ia țeapă cineva. E foarte simplu să se întâmple asta. Nu aș vrea ca nimeni să profite de voi. Nici în numele meu, nici în al altcuiva.
Cred că i se poate întâmpla oricui, nu trebuie să fii persoană publică, să ai blog, youtube, insta sau ceva. E suficient să ai trei prieteni dispuși să sară cu banool, dacă îi rogi. De asta ajută să știe cât mai mulți oameni, că nu cer3m și nu trimit3m b@ni pe internet. Vorbim direct la telefon, de pe numărul personal. Ok?
6 măsuri pentru a vă proteja 0nline:
- Nu vă lăsați publică data nașterii pe feisbuc. Dacă apare o problemă cu c0ntul vostru, e una dintre metodele de a vă verifica. Sau, cel puțin, nu publicați anul nașterii. Există opțiunea ”only me” la setările de privacy.
- Nu memorați datele de c@rd. ”Vreți să salvez informațiile ca să nu le mai completați next time?” Nu, mersi. Durează 2 secunde să le tastez, nu sunt chiar Barack Obama și nici chiar atât de multe cumpărături nu fac.
- Nu vă dați check-in pe unde mergeți. Dezactivați loc@ția din telefon. Când puneți o poză în timp real, nu e nevoie să vă marcați că sunteți acolo fix în acel moment.
- Nu puneți poze unde se văd buletin, cnp, c#arduri, nimic. Nu ziceți strada unde locuiți. Cel mult cartierul, sectorul, planeta. E suficient.
- Bifați toate măsurile extra de securitate pe care feisbuc le pune la dispoziție. Le găsiți în setări, e simplu, durează puțin.
- Avertizați-vă prietenii că asta s-ar putea întâmpla: Numele, poza de pr0fil și de cover vor fi mereu publice pe feisbuc și asta nu poate fi schimbat. Deci oricine le poate c0pia, crea un c0nt nou și invita toți prietenii voștri să dea accept. După care le poate cere bani sau să intre pe link-uri care le instalează un domn progrămel neinvitat prin calculator. Domn care c0piază informații valoroase, precum datele de pe cărduleț.
Rămâneți vigilenți și aveți grijă de voi.
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash
Ana
Hello! As mai adauga la masuri ca lista de prieteni sa fie privata.
Miruna
Bun. Nu stiam ca poti face asta. Dar lista de urmaritori nu cred ca o poti face privata
Amalia
Mi am pierdut aventurile tale de vara asta, vad ca nu te-ai plictisit 😜 foarte bune sfaturile. Multumesc