Se renunță la teze și copiii vor avea o singură medie la final de an. Acestea sunt cele mai importante modificări din învățământ la ora actuală. Oficial, modificările vor fi publicate marți.
Din câte note se poate încheia media?
Formula o să fie N+3, unde N e numărul de ore a materiei respective dintr-o săptămână.
Profesorii au mai mare libertate să decidă cum vor evalua copiii. Hotnews informează și că în fiecare școală se va înființata o comisie pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică. Asta îmi sună grozav pe hârtie. În practică, rămâne de văzut.
Urmează o generație de sacrificiu.
După ce am mai avut niște generații de sacrificiu, pentru că școlarii au fost puternic afectați de pandemie. Imaginează-ți balul bobocilor pe zoom. Ce tare! Imaginează-ți primul sărut online. Prima iubire cu întâlniri virtuale. Doamne, bieții copii, ce o fi pe pielea lor.
O mamă de copil de clasa a 11-a îmi spune că fiul ei are serioase lacune în comportamentul social. Găuri, nene. Nu știe cum să agațe o fată. Nu știe să interacționeze cu băieții. Nu își cunoaște colegii. Zice că e tare ciudat liceul în ziua de azi.
Sigur că ei nu știu ce au pierdut, nu știu cum e să fie altfel. Dar noi știm și asta e destul.
Schimbările sunt binevenite, dar nu știu dacă era momentul acum. Copiii ăștia au trecut prin multe, cred că aveau nevoie de un pic de stabilitate acum. Un pic de predictibilitate. Sigur, e posibil să mă înșel. Însă când schimbările din educație încep să-i afecteze pe copiii tăi, le simți ca pe un pumn în plex.
Photo by Austrian National Library on Unsplash
Andreea
Stii cum e, cate bordeie atatea obiceie, asa e si cu ministrii educatiei inca de pe vremea noastra, ca si eu sunt din aceasi generatie cu tine. Uneori am impresia ca vrea fiecare mot sa isi lase el macar putin amprenta, sa mai schimbe cate ceva pe ici pe colo, dar nu in punctele esentiale🙄 In esenta eu nu cred ca sunt rau intentionati, dar de la teorie la practica….
Miruna
Exact. Plus, nu cred că structura anului școlar era cea mai mare bubă a sistemului de învățământ. Dar este probabil un fel de a ne face că facem ceva
Andreea
Mie mi se pare o idee interesanta ca statul sa inceapa sa subventioneze scolile private( stiu ca visez avioane, dar daca nu visam ce facem). Adica daca o scoala privata sa zic e 700€ pe luna, sa dea statul 200 de exp si restul parintii. Atunci poate mai multi s-ar indrepta spre scoli private si s-ar mai decongestiona clasele de la stat si ar incepe si acolo sa se miste mai mult lucrurile. Si evident eterna problema a salariilor profesorilor. Cum sa ii motivezi sa lucreze, daca nu financiar? Pana la urma si in sistemul sanitar e proiectul asemanator, plateste casa de asigurari o parte daca mergi la spital privat, oare de ce nu ar merge pentru scoli? Mie mi se pare ca ar fi un castig pentru toata lumea: scoala, elevi, parinti, profesori.
Cristina
Sunt profesor și doar simpla pomenire a cuvântului ,,comisie” îmi provoacă frisoane 😅. De-ai ști cate comisii sunt într-o școală… Tare mi-e să nu fie doar una in plus…
Miruna
Așa va fi
Silvia R.
Am copiii mici inca, abia la anul cel mare se va duce la scoala. Dar increderea mea in ceea ce fac la scoala este din ce in cè mai mica. Nu stiu, dar parca in Romania nu se pune accent pe ceea ce are nevoie copilul sa stie, ci se pune accent pe “sa dam bine” pe hartie. Sa se vada ca s-a facut. Cu ce ramane copilul la final, nu mai conteaza. Imi suna in urechi ceea ce imi spunea o prietena, csre s-a mutat cu familia in Canada cu ceva ani in urma: “baietii mei iubesc scoala”. Da, o iubesc, pe cea din Canada. Iar pe cea din Romania o urau. Si e vorba despre aceeasi copii, doar sistemul diferit.
Din pacate, mai e mult pana cand vor sjunge copiii din Romania sa iubeasca scoala.
Miruna
Știu exact la ce te referi. La școala unde va merge Tudor, feedback -ul comun tuturor părinților cu care am vorbit, care au copii la această școală, era ăsta: copilul este fericit . ba chiar pe una dintre mame am prins-o vinerea pe la 4:00, mi-a zis să o sun acum repede că după aceea nu mai poate vorbi, fiindcă luat copiii de la școală . era un pic stresată, îmi zicea că îi e teamă că vor face copiii scandal, fiindcă îi ia mai repede de la școală . ei aveau program până la șase, iar ea îi lua la patru, dar zicea că efectiv nu are cum să mai stea încă două ore să-i aștepte . era genul acela de mamă care știe că urmează o criză de furie și se pregătește psihic .
Nikki
Nu te înșeli, Miruna, din păcate.
Miruna
Of
Roxana
Stii, eu am fost prima generatie “de sacrificiu”: prima care a dat capacitate, prima cu manuale alternative, singura cu bac grila etc.
De mai bine de 20 de ani se fac reforme si nu se ajunge la nici un rezultat.
Si ma frustreaza asta pentru ca anul viitor imi dau copilul la scoala si nu stiu pentru ce sa optez, ca sincer m-am saturat de toate schimbarile astea care, am impresia, ca nu duc nicaieri.
Parca am fi intr-un roman de Kafka.
Miruna
Acolo și suntem. Ne dăm cu stângul în dreptul. Dar poate o să fie binevenită această schimbare, cine știe.
rodica
Exista speranta: școală generala din Pitești, 2 copii de clasa a patra, respectiv clasa întâi, totul merge f bine, copiii merg cu drag la scoala, muuulte activități extra cu orice ocazie, singurul care nu face parte din poveste este poefesorul de sport, efectiv nu are ce cauta în sistemul de învățământ, dar cu un telefon la inspectorat și a mai corectat comportamentul. Acum vedem cum va fi 5-8 dar pana acum toate nu bune, foarte bune.