Baiatul nostru cel mare alege de cele mai multe ori un mar in loc de ciocolata. Cel mic e insa genul ciocolata all you can eat, dar am vazut ca are gusturi fine. Adica nu baga chiar orice. Tudor la varsta lui, pentru ca il tinusem pe sugarfree si sanatate all you can brainwash, halea orice porcarie dulce gasea. Cu Victor am schimbat strategia, sa vedem cum o fi.
M-am gandit la cateva masuri simple si relaxate, am cautat si pe net. Am cules si adaptat ce ni s-a potrivit noua mai mult, poate va place si vi se pare potrivit.
1. Tinem copiii hidratati bine. Apa o sa mai umple din stomac si nu vor mai incapea atatea dulciuri. Intotdeauna sa bea apa dupa ce au consumat dulce, ca sa mai spele dintii un pic.
2. Faceti regulile de dimineata: mancam dulciuri mai degraba la desert, un ou de ciocolata sau ce stabiliti cu ei. Va tineti de reguli si cand e greu.
3. Musai micul dejun. Aveti grija sa manance mancare adevarata. De sarbatori se schimba programul si poti sa nici nu mai stii. Noi ne-am dat de joi peste cap, caci au dormit foarte mult pe drum spre Sibiu, noaptea a fost cu muci si somnul s-a decalat.
4. Nu luam dulciurile in dormitor sau la joaca. Mancam doar in bucatarie sau in sufragerie, dar in orice caz EXCLUSIV la masa.
5. Propunem sa isi pastreze dulciuri si pentru saptamana viitoare/ sa daruiasca/ sa le vanda pe bani. Eu as cumpara ciocolata de la copiii mei!
6. Dupa ce le primesc, le punem “bine”. Asta inseamna scoase din campul lor vizual. Poate uita de ele, sunt mari sanse sa se ia cu altele.
7. Sa ii spalati bine seara pe dinti si aia e. Dar asta sa faceti intotdeauna inainte de culcare.
Nu patesc nimic legat de sanatate de la o singura exceptie. Doar ca stim cum e cu copiii si exceptiile. Stim si cum reactioneaza la zahar unii dintre ei, mai ales cei neobisnuiti. Asa ca nu zic nimic. Faceti cum credeti ca e mai bine pentru voi. Paste fericit!
Ioana
Tu zici ca ai schimbat strategia la al doilea copil și vedeți cum o fi.
Alte aspecte ale crescutului de copil m-au învățat ca contează mai mult cum e copilul decât ce fac eu.
Părerea mea e ca putem controla mai puțin decât ne imaginam. Faci ceva și iese copilul ok și zici mama ce tare sunt, bravo mie. Faci la fel și la al doilea copil și nu mai funcționează. Concluzia mea e ca asa era copilul, nu a fost meritul meu asa mult.
Anca
Regula mea cand aud replica: “mama, vreau un 《dulciur》!”
” Da, ce vrei! Dar mai intai mâncare!”
De obicei le trece pofta, daca mananca. Mancare, daca e ora, fructe, altfel.
Dulciurile sunt la discretie, la nivelul lor, în dulapul lor. De cand au acces nelimitat acolo, nu mănâncă mai nimic dulce. Mai trebuie sa sortam, ca expira…
Roxana
La noi era cu un dulce /zi. Asa e și acum la aproape 14 ani. Dar cum spunea cineva mai sus, e meritul ei, nu al meu. Asa este ea! Nu bea nici sucuri acidulate, nici cafele cu arome, ciocolata calda pe la Starbucks cu fetele.
Eu in schimb…ma abțin de la multe. 😀
Iulian
De când le-am făcut nepoatelor sertarul cu dulciuri au redus semnificativ cantitatea consumată. Nu le mai pasionează. Dacă pe dulap sunt fructe le preferă în locul dulciurilor! Cred ca strategia-i bună!