Mame de băieți, un bărbat care știe spăla niște pantaloni e un bărbat care poate face orice

Intrăm în casă din parc și constatăm că blugii lui Tudor sunt nu numai plini de noroi, dar au și niște pete verzi pe crac. Cei care aveți băieți știți că nici n-are sens să îți pui întrebări. În fața unei perechi de pantaloni, trecutul nu contează. Important e dacă mai poți face ceva cu ei sau îi arunci la gunoi.

Zice că-i vrea neapărat a doua zi la grădiniță și că să-i spălăm. Nu știu dacă și familia voastră e ca a mea, dar ”noi” e doar un alt cuvânt pentru ”mama”. Să căutăm înseamnă să găsească mama. Să mâncăm înseamnă să pregătească mama. Să facem înseamnă să facă mama.

Tudor a zis că și-i spală el. I-am dat soluția de scos petele, a dat un fâs cât mă uitam la el. Și eram sigură că uită de ei, blugi. Mă pregăteam deja să le dau un spălat cinstit după ce copiii s-au culcat.

Dar n-a uitat. După vreo zece minute m-a întrebat dacă îi poate spăla cu săpun.

Tendința mea de mamă care îl înlocuiește pe ”noi” a fost să zic ”lasă, puiule, că ți-i spăl eu”. Tendința mea a fost să bag măcar un ”ai nevoie de ajutor?”.

Doar că m-am luat cu altele, știți cam care e atenția unei femei cu doi copii care face zece lucruri în același timp.

Seara, după ce amândoi copiii au adormit, am intrat în baie și i-am văzut.

Blugii cei moșmondiți. Nu erau nici ca lumea clătiți, iar apa șiroia din cracul stâng. Îmi era clar că, până dimineață, nu se vor usca. Tendința mea de mamă care le rezolvă toate problemele cu care se confruntă oricine dintre ”noi” a fost să pun mâna pe ei. Să le dau un săpun, un clătit și un stors. N-ar fi fost greu.

Dar m-am gândit că poate mai mult îl ajut dacă nu-i ating. Și-a murdărit blugii în parc, și i-a spălat și nu i-a uscat. Copilul nu mi-a cerut nici măcar un sfat. Iar blugii nu sunt tocmai o miză importantă, vreun examen de dat.

Așa că m-am culcat.

Poate e o lecție și pentru mine în povestea blugilor spălați. Să-i dau drumul. Să respect acțiunile lui. Să nu mă bag cu nasul unde nici măcar nu m-a invitat. Fiindcă dacă fac eu, îi arăt că nu s-a descurcat el. Și nu vreau asta de niciun fel.

Dimineață blugii erau încă uzi, of course. Așa că i-a pus repede pe caloriferul electric și, ce credeți, erau aproape și bine spălați. Doar două pete chiar la brâu, nici măcar nu se vedeau. Până la urmă s-au uscat și i-a îmbrăcat. Mega mândru că s-a descurcat!

Și m-am felicitat. Lecția autonomiei lui a fost pentru amândoi. Ca băieții să pună mâna, mamele trebuie să facă un pas înapoi. Poate că ”băieții sunt băieți” nu e adevărat. Poate că noi nu-i lăsăm să fie mai mult, deși ei ar putea. Poate că e în puterea noastră să schimbăm ceva. Pentru generațiile de femei care vin și pentru oamenii ăștia pe care vrem să-i creștem liberi și egali. Nici n-am știut ce am fost cât pe ce să-i răpesc. Bucuria și autonomia. L-am ajutat mai mult când nu l-am ajutat. Fiindcă un bărbat care știe spăla niște pantaloni e un bărbat care poate face orice.

Mamacitas, n-avem voie să uităm.

Articolul anterior

Muncește nu ca să obții, ci ca să devii

Articolul următor

Cine are nevoie de supereroi, dacă are un frate!

7 Comentarii

  1. Oana

    Juniorul meu(7 ani), vara trecuta a fost la verișori în vacanta, prima fără noi, și după un mic “accident” la baie, și-a schimbat chiloții, și de rușine sa nu vadă ceilalți, și i-a spălat și întins pe uscător. Când mi-a zis cumnata, m-a bufnit râsul instant, dar am fost mandra de el. 😁

  2. ana

    bravo, e foarte bine sa-l invatati sa se descurce, pentru ca mai tarziu sa nu depinda de „nevasta” pentru orice fleac. mult prea des mamele de baieti ii cocolosesc de ajung sa nu fie in stare sa faca nimic si sa aiba pretentia sa fie „serviti” de sotii.

  3. Roxana

    Super!! Se și spune ca prea inele e dușmanul binelui!!
    Din pacate, la acest capitol, nu stau bine deloc. Sunt cu un pas înainte ca fiica mea sa ceara ceva sau sa facă ceva.

  4. Mona

    Felicitari Miruna! Si eu am un baietel care vrea si face multe singur, si mi-a fost greu la inceput sa-l las si sa-i permit sa fie, sa faca, sa incerce….in ideea ca il ajut, doar e si el mic. E greu, dar merita :). Devin independenti si puternici daca sunt lasati sa o faca.

  5. Alina

    Băiatul meu de 12 ani îmi spunea mereu sa ii fac clatite, pana la urma mi a spus sa ii arat cum se fac și își face de câte ori are chef. Deși eu am tendința sa ma duc la bucătărie sa vad ce face dar ma abțin. A spus ca își va face un caiet cu rețetele ce ii plac lui.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 131 queries in 0.421 s