Primul lucru pe care l-am descoperit când am început să le vorbesc oamenilor despre dinții lor a fost că mulți nu aveau idee ce înseamnă să te speli corect pe dinți. Mai mult, într-o discuție recentă cu cineva din familia mea, descopăr că încă sunt lucruri neștiute.
Oameni, am pretenții de la voi! De când citiți acest blog de dentistă? De când mă cunoașteți? 🙂 Deci câteva greșeli de evitat. ”Ușor” am pus în titlu să vă atrag. Să vă vrăăăăjesc. Oglindă-oglinjoară, cine are dantura cea mai sănătoasă din țară?
1. Te speli cu mișcări înainte-înapoi
Tehnica incorectă poate face foarte mult rău: îndeasă bacterii sub gingie, agresează gingia, distruge smalțul. Mișcarea de aur e de la roșu la alb sau circulară, nu înainte-înapoi. Cum ne spălăm corect pe dinți, articol.
2. Nu te speli două minute întregi
Cineva m-a întrebat odată dacă e importantă durata periajului. I-am răspuns că e ca atunci când ai o pată pe un tricou și vrei s-o scoți. Contează cât freci? Și dinții sunt murdari.
3. Folosești presiune prea mare
Aceste prime trei greșeli formează Alianța de Groază pentru spălatul pe dinți. Dinții trebuie periați blând, dar ferm. Periajul se face prin măturare, nu apăsare. Perii crăciți sunt primul semn că apeși prea tare.
4. Uzi periuța sub robinet înainte să te speli pe dinți
Există studii care arată că o periuță udă face spumă mai repede cu pasta, gura se umple și periajul se scurtează. Nu avem nevoie de periuță sau pastă umezită.
5. Nu folosești ață dentară
40% dintre suprafețele dinților sunt între ei. Era asta pe un afiș la ață dentară în UK. Șocant, știu. Adevărul e că dinții nu au între ei o muchie, ci o întreagă suprafață.
6. Folosești ața dentară DUPĂ periaj
Ața dentară e excelentă, dacă e folosită corect. Dacă vei scoate mizeria dintre dinți DUPĂ periaj, ea va rămâne în zonă, tot pe lângă ei. De asta ordinea corectă e: întâi ață dentară, apoi periaj.
7. Nu periezi toate suprafețele dentare
Dintre cele expuse, bineînțeles. Nu pentru că te grăbești neapărat, ci pentru că nu știi că există. Cei mai mulți periază suprafața din față, dintre buze, că aia se vede. Dar mai avem: spre limbă și pe măsele.
8. Nu schimbi locul din care începi
Studiile arată că locul din care începi periajul e cel mai bine curățat. (Fiindcă încă nu te grăbești.) La mine e stânga-sus. Iar locul în care termini e cel mai superficial curățat. (Fiindcă te-ai plictisit, ești obosit, ai de ajuns la birou, urlă copilul, te trage de pantaloni etc)
9. Nu schimbi mâna cu care te speli pe dinți
Astea două sunt mai degrabă tehnici de conștientizare. Vrei să te speli pe dinți conștiincios, nu pe pilot automat. Poți face asta prin schimbări de loc sau de mână.
10. Clătești gura cu apă după periaj
Fiindcă pasta de dinți formează o peliculă de protecție peste dinți. Nu vrei să o clătești. De asta e bine să nici nu bei sau să nu mănânci 30 de minute după periaj.
11. Folosești o periuță prea dură
Această greșeală combinată cu o presiune prea mare e Războiul Împotriva Gingiilor Sănătoase. ”Parodontoza” ta nu va fi prea recunoscătoare.
12. Te sperii când curge un pic de sânge și oprești periajul
Sângele e semn că gingiile suferă. Că încearcă singurele să scape de scorpiile de bacterii. Unde sângerează nu eviți cu periuța, ci acolo insiști cu și mai mare atenție.
13. Nu schimbi periuța la vreme
O periuță uzată nu își mai face la fel de bine treaba. Semnul că o periuță e uzată nu e că se crăcesc perii niciodată (nu ar trebui să fie), ci că a trecut timpul. Unele modele mai noi au un indicator la perii, care se decolorează, semn că-i vremea.
14. Îi pui periuței un capac de plastic sau o ții într-o cutie
Periuța are nevoie de aer, să se usuce. Într-un mediu închis, ea fiind umedă, bacteriile de pe ea se dezvoltă ca ciupercile după ploaie.
15. Nu schimbi pasta de dinți niciodată
E bine să alternezi pastele de dinți cu care te înțelegi bine. Din când în când, e binevenită o schimbare.
16. Folosești doar pastă de dinți pentru albire
Pasta de dinți pentru albire e o păcăleală să te convingă s-o cumperi. În realitate, nu face ce promite, dar poate compromite smalțul când e folosită cu înverșunare.
17. Te speli pe dinți prea des
De două ori pe zi ajunge. Am avut o pacientă care se spăla de 17 ori pe zi, cred că avea un fel de obsesie compulsivă. N-avea nicio carie, adevărat, dar nici gingii nu mai avea prea multe. (glumesc, sigur că avea gingii, doar că pe cale de dispariție)
Silvia R.
Super util articolul! Chiar fac unele greseli enumerate de tine. Am sa tin cont. Saru-mana!
Miruna
bun!
Oana
Deci pt punctul 10 fac bine americanii în filme când scuipă direct în chiuvetă pasta de dinți și nu se clătesc. Mi se părea aiurea să rămâi cu pasta în gură, acum aflu că de fapt așa trebuie. Înveți ceva nou în fiecare zi.
Miruna
Dacă îți speli bine limba și o clătești doar pe ea, scapi de senzația aceea de ”pastă de dinți”.
Ania
Despre periute electrice vs periute clasice???
Care este parerea ta? Pe care le recomanzi?
Miruna
Am scris, periuțele electrice clar. Dar putem obține rezultate la fel de bune și cu o periuță manuală. Însă e mai simplu să nu greșim cu cele electrice.
p.s. A folosit Oral B și Philips Sonicare, îmi place mai mult a doua.
otilia
Foarte bune sfaturi, multumim!
Este unul singur cu care nu cred ca ma impac: “8. Nu schimbi locul din care începi”
Spalatul pe dinti este un automatism pentru mine, adica e un gest pe care-l fac zilnic in mod automat, cu miscari automate si adesea imi zboara gandurile la grijile zilei in timp ce periez dintii. Am ceas in baie si ma uit la ce minut incep sa periez ca sa stiu cam cand ar trebui sa termin.
Daca as incepe periajul in fiecare zi din alt loc m-as trezi adesea ca nu mai stiu daca am spalat dintii in partea X sau Y.
Dar pastrand mereu o ordine (a mea) stiu tot timpul ca, in functie de locul in care am ajuns, mai am de periat partea X sau Y.
Miruna
e și nu e așa. Dacă te schimbi locul, te concentrezi pe tot parcursul periajului, aduci atenția acolo.
Dar ce zic eu, că nu fac asta, deci…
Magda
Aş dori să ştiu părerea ta despre duşurile/irigatoarele bucale. Da, sunt multe articole pe net, dar cred că sunt scrise dintr-o perspectivă de marketing. Aşa că dacă îţi faci puţin timp pentru a-mi răspunde, îţi mulţumesc frumos!
Diana
Aș dori niște sfaturi pentru apa de gură. Când o folosim și cum.
Mulțumesc!
Csilli
Am incercat cateva paste de dinti cumparate din MLMuri, dar am ramas la prima.(cred ca stii tu care 😁)
Dupa celelalte aveam senzatia ca nu mi-am spalat dintii. 🙈
Miruna
Forever! Și mie îmi place, doar că atenție: nu are fluor.
Mada
Știu că pare ciudat dar eu spăl periuța și pun pasta noua după fiecare parte spălată a dinților,adică spăl partea din față sus și apoi clătesc și pun pasta noua și la fel fac și când curat limba. Oare este greșit? Fetiței mele mici de 1 an ii perii limba pentru că o scoate mereu la inaintare și mereu mă întreb dacă nu ar fi bine sa o clătesc după ce am curatat-o, mi se pare că nefăcând asta ii plimb bacteriile de pe periuță apoi pe dinți. Apoi la adulți apa de gura când o folosim daca mai nou trebuie să lăsăm pasta de dinți sa acționeze jumătate de oră după periaj?