Pentru că matematica mea dă grave erori de sistem, vă cer ajutorul. Cum se face că iarna asta am avut cea mai puțină căldură dintotdeauna, dar am plătit cele mai mari facturi? Poate că ne-am fi plâns de prețurile crescute oricum, dar să scoți bani din buzunar ca să plătești NIMIC mi se pare strigător la cer.
Ba ar trebui să primim noi bani că încălzim caloriferele lor.
Înțeleg că există explicații și nu prea. Problema termoficării nu e de azi, de ieri. N-am văzut nicăieri la mine în cartier făcându-se reparații la țevi. Sigur că mai plesnea câte ceva, mai apărea câte un echipaj cu o mașină cât trei, ne opreau apa caldă câteva zile, în cel mai bun caz. O săptămână, în cel mai rău.
Înțeleg că nu e vina cuiva și… nu prea. A trecut deja mult timp. Ne dorm copiii în frig. Bătrânii se îmbolnăvesc. Pe cei care au scăpat de covid o să-i bage frigul în spital. Pentru că cine-și va permite să plătească dublu pentru nimic?
Cum ar fi trebuit comunicat?
”Bucureșteni, avem un plan. Pentru reparațiile din cutare zonă, costă X. Pentru fiecare cartier costă Y. Evaluarea dezastrului durează două săptămâni. Implementarea soluțiilor durează 2 ani. Costă Z lei. Am socotit până ne-au ieșit ochii din cap. E singura soluție să scumpim. Am făcut licitații și am găsit colaboratori serioși. Vom lucra mult peste vară și vă asigurăm că ne grăbim. Știm că aveți nevoie să vă spălați pe cap. Ne cerem scuze pentru toate diminețile în care dinții v-au înghețat. Acum, la săpat!”
Ce auzim în loc?
Ochi dați peste cap ca și când ”sunt și alte probleme de rezolvat”.
Mâini ridicate cu palmele-n sus. Vina aruncată pe celălalt.
Scuze peste scuze: ”Nu ne putem apuca să spargem tot Bucureștiul.”
”Nu suntem Făt Frumos să reparăm într-un an cât au stricat alții în douăzeci.”
Bine, dar nici nu v-am văzut că încercați.
Andressa
E clar o problemă de comunicare. Dar totuși Nicușor Dan a deschis subiectul, a avut și consultări la care a invitat și firmele din domeniu, ca să poată înțelege problemele și să poată face niște licitații ca lumea (nu cu caiet de sarcini nerealist, la care nu se înscrie nimeni, cum se întâmplă adesea în România).
Ce am înțeles eu din ce s-a comunicat public:
– că nici dacă mâine avem toți banii din lume și disponibilitatea să blocăm tot orașul (ceea ce nu ai cum sa faci de fapt), nu avem destule firme cu experiență și know how și mână de lucru suficiente ca să înlocuim toate tronsoanele de țevi
– trebuie prioritizate anumite tronsoane după mai mulți factori (lungime tronson, zonă, legături cu alte străzi din oraș) , costuri și s-a făcut licitație pe câteva tronsoane care încep acum în primăvară. Parcă au zis că un tronson va fi în Pantelimon – cred că va fi un coșmar pentru cei care locuiesc în suburbii, Cernica, de exemplu, pentru că va fi blocat complet bulevardul care îi duce în oraș.
Cred că, dacă se continuă demersurile (dar nu știm cine va fi la Primărie peste 2 ani, nu?) ar dura oricum cam 20 de ani să se înlocuiască rețeaua de țevi.
Sper că te-am ajutat cu aceste informații. 🙂 Love!
Miruna
Incep acum in primavara, ai spus? Cand a fost ales noul primar oare, alaltaieri?
Sincer, mi se pare ca in bancul ala cu bula inainte sa se apuce de invatat: intai isi ascute creioanele, apoi isi aranjeaza scaunul, etc
Andressa
Nu ești corectă și realistă. Pentru a crea licitația cu un caiet de sarcini atât de amplu, e nevoie de o analiză, de documentare multă. Tu știi că nu există pentru București o hartă a termoficării? Când faci o gaură în asfalt nu știi ce vei găsi: apă , gaze, o comoară …
Dacă ai fi mâine la butoane, nu ai putea mișca lucrurile mai repede de atât. Acum eu nu zic că avem cel mai bun primar pe care îl putem avea, dar totuși să păstrăm proporțiile. Să faci o licitație publică, să lași timp de înscrieri (să te înscrii nu înseamnă să ridici mâna! e nevoie de muncă, de timp, să depui un dosar), să alegi un câștigător (uneori nu ai cum – la prima licitație nu s-a înscris nimeni pentru ca nu au setat corect prețurile, se scumpise tot) , să lași oamenilor timp să se pregătească cu tot ce le trebuie, cu o planificare…
E ca un șantier doar că de 100 de ori mai mare, ceea ce înțelegi nu? Cât ți-a luat ție să renovezi casa? Imaginează-ți ce înseamnă să faci zeci / sute de kilometri de săpături la adâncime, să schimbi țevi cu diametru de 1 metru sau mai mult.
Băi nene, nu e chiar așa, nu vorbi și tu ca bunicii, că „nu se vrea”, că astea… Cred că nu au exista oameni destul de competenți încât să îți bată capul cu asta până acum și să demareze proiectele. E mai ușor să sifonezi bani plantând panseluțe scumpe… Dar ăștia încearcă, hai că au făcut ceva. Măcar să vedem noi kilometri ăia făcuți!!
Andreea
De acord cu tine. Pe langa aspectele tehnice pe care le-ai detaliat primarii au intotdeauna in vedere si impactul asupra capitalului politic. Alegatorul are memorie foarte scurta si va tine minte disconfortul creat de santiere, element ce va fi cel mai aproape temporal de alegeri, si va prefera sa aleaga pe cineva care le-a dat paine si circ pe bani publici chiar daca nu a rezolvat problemele importante. Astfel ca ceilalti primari nici nu s-au gandit sa inceapa o astfel de actiune, mai ales cand plantarea panselutelor si a bordurilor in n straturi reprezinta o certitudine de castig financiar pentru ei.
Andra
Nu e nici chiar asa de complicat precum ar vrea sa para, cu atat mai mult cu cat, sa fim seriosi, primarul nu face el singur caietul de sarcini, incat sa trebuiasca sa “inteleaga el tot” (de fapt, chiar nu il face el deloc). Mai mult, omul a candidat pentru postul asta mai bine de 10 ani, se presupune ca in timpul asta s-a pus la punct cu problemele Bucurestiului, daca intr-adevar dorea sa le si rezolve, nu a venit complet ingenuu la primarie. Ba chiar sustinea sus si tare ca are un plan de bataie, iar – colac peste pupaza – si-au facut campanie electorala cu “de luni (nu mai stiu data) vei avea apa calda!” (complet nerealist, ca nu era vreun buton in biroul primarului de la care pornea apa calda, dar si-au facut campania fix asa!). Dupa care a ajuns la primarie si a invocat “greaua mostenire”, ca si altii inaintea lui. Dupa care a dormit in bocanci… Nu incerc sa conving pe nimeni, sunt sigura ca sunt destui pentru care inca mai prezinta incredere, mai ales daca acele persoane nici nu depind de reteaua publica de termoficare :).
Dar ce vreau neaparat sa punctez nu e indolenta primarului, cat faptul ca am fost cu totii taxati in aceasta ultima iarna pentru niste servicii pe care nu le-am avut. Adica, nu stiu cum sa fiu mai clara de atat, pe factura primita de bloc figura ca am avut apa calda si caldura pe care NU ni le-au furnizat si am fost obligati sa le platim, si cu sume mari. Or, a plati ceva ce nu ai primit este scandalos oricum ai lua-o si indiferent cat de simpatic li s-o parea unora tipul de primarie.
Iar acum vom plati acelasi lucru neprimit, dar cu un tarif mai mult decat dublu si nu stiu cum poate parea ok asta, din orice unghi ai privi. Iar mie fix asta mi s-a parut ca a spus si Miruna, asa ca nu vad unde e nedreptatea in cuvintele ei.
Ioana
Da, achizițiile din bani publici sunt absolut oribile de dus la capăt, ca și proceduri. Pe lângă faptul ca nu prea sunt firme serioase care sa se înscrie la licitații, și când se înscriu mai mult de una, apar o grămadă de contestații de tot felul și de procese. Am lucrat 12 luni într-un birou în care colegele făceau proceduri de achiziții și sunt și acum socata de ce probleme apăreau, de ce contestații puneau firmele, care la CNSC primeaubo soluție, în prima instanta alta soluție și dacă ajungeau și la apel posibil sa fie alta soluție. Mi-i mila de oamenii serioși care lucrează în achiziții, e un domeniu foarte stresant. Și în care oricata bunăvoința ai avea, rezultatul final nu depinde prea mult de tine…
Lorena
Am depus o sesizare/informare la Compania Municipala Termoenergetica sa intreb ce a reprezentat factura primita pentru februarie 2022 in valoare de 1000lei( pe persoana juridica,dar tot frig si apa rece).
Ce credeti ca am primit:
-insiruirea tuturor legilor si hotrarilor conform carora s-a emis factura;
-mi s-a reamintit ca s-a scumpit giga caloria care nu se compenseaza la societati;
-fapul ca se factureaza metrul patrat si metrul cub;
Concluzia?!?
Esti tampita,tu nu vezi ca ai avut caldura si apa calda?
Miruna
Daaaa, ti s-a parut ca-i frig! 🤦♀️
Nancy
Asta-i Romania. Nici nu se va schimba ceva prea curand. Solutia pentru copii e sa creasca si sa plece la facultate in alte tari, unde vor avea caldura si apa calda. Si zic asta fara pic de ironie. In Romania (nu doar Bucuresti) e aceeasi discutie despre caldura de ‘jde ani. Oamenii protesteaza, dar nu au cum schimba nimic, debransarea + centrala proprie nu mai sunt o solutie de cand s-a interzis debransarea, politicienii isi vad de treaba, hai ca trece si iarna asta si pana la cea viitoare oamenii mai uita… si tot asa.
Pentru batrani… e doar un imens si cumplit ghinion.
Ana Maria
De când s-a interzis debransarea? Eu sunt din brasov și zău dacă mai cunosc vreo persoana fără centrală proprie. Cumva Bucureștiul a pierdut trenul asta?
Nancy
Ana Maria, nu exclud sa bat eu campii – nu locuiesc in capitala, dar cunosc o multime de oameni in Bucuresti care nu au centrala proprie. Fie nu si-au permis iar acum nu o mai pot face, fie locuiesc in chirie si proprietarul nu permite asta…
Sau poate asta e valabil pentru anumite zone din Bucuresti.
S
S-a interzis debransarea la Bucuresti? Sau in alte locuri? Nu stiu, nu stau sa caut. Daca da, e crima si lumea ar trebui sa protesteze serios. Stiu ca la mine si in multe alte localitati nu e interzis nici macar teoretic. Pentru ca practic vechea termoficare a murit de vreo 20 de ani. Au mai ramas segmente in cate un manunchi de blocuri, care au fost privatizate. Asta trebuia sa faca si Bucuresti, de mult. Iar acum ar fi mai usor financiar, pentru ca lumea are mult mai multi bani decat aveam noi prin 2002. Asa ca nu e o chestie de Romania, e o chestie strict de nivel local.