Circ în SUA legat de transgenderi: Locul întâi la campionatul de înot feminin a fost câștigat de un fost bărbat

Să iei hormoni la o competiție sportivă nu era legal parcă. N-am nimic cu cei care se nasc femei în corp de bărbat sau invers, dar cred că nici nu e asta o scuză pentru tratament preferențial.

Cum putem numi altfel ce s-a întâmplat? Priviți poza. E podiumul campionatului național de înot feminin din SUA. Săptămâna trecută Lia Thompson a devenit primul atlet transgender care a câștigat cel mai înalt titlu la campionatul național de înot al colegiilor din SUA. (sper să fi tradus corect)

Câștigătoarea locului întâi e cam de două ori cât câștigătoarea locului doi. Asta, fiindcă, biologic, e bărbat.

Ca bărbat era pe locul 554 în clasament. Ca femeie, felicitări, direct pe primul loc!

Lăsați-mă cu politically corect. Nu vi se pare o discriminare gravă la adresa celorlalte concurente femei? La adresa tuturor femeilor, de fapt.

Care au avut dintotdeauna de luptat pentru egalitate, oameni buni!

Ca să plece de la cratiță și să meargă la școală, femeile au avut de luptat.

Ca să poată lăsa mătura și lua ștampila de vot, femeile s-au luptat.

Ca să ajungă într-o funcție de top, femeile depun mai mult efort decât orice bărbat și sunt plătite mai puțin, e fapt.

Ca să se iubească liber cu un bărbat, fără să plătească în sarcini consecutive sau prunci nenumărați, pentru dreptul lor la contracepție, baby, femeile s-au luptat.

Dar despre ce vorbim, că prima femeie care a purtat pantaloni e de renume mondial. Că a purtat pantaloni!

Femeile au avut de luptat pentru drept la educație, la vot și la s3x. Femeile își cer egalitatea în timp ce se ocupă de casă și de copii ca și când n-ar avea job. Și se ocupă de job ca și când n-ar avea casă și copii. Femeile cu țîțe mari sunt obiecte sexuale pentru bărbați, în timp ce bărbații cu cwoaie sunt lideri mondiali.

Și ce facem acum, venim peste ele la competiții sportive, fiindcă prin puterea minții un bărbat a decis că penisul lui e o greșeală de tipar?

Știți vorba aia ”ești cel mai mare din parcare, dar parcarea-i goală”. Sunt sigură că această atletă, Lia Thompson, care a scos cel mai bun timp în cursa de înot a muncit mult pentru performanța ei. Sunt sigură că a sacrificat dimineți, deserturi și vacanțe, poate familie și prieteni pentru antrenament. Poate viața ei sau lui e complicată din start, dar, hey, ce vină au celelalte femei?

Povestea nu se termină aici. Deși persoanele transgender au voie să participe la competiții sportive după doar un an de tratament hormonal, multe voci au spus că sportul se află în pericol în acest fel.

Ba chiar Caitlyn Jenner, cea mai faimoasă femeie trans din lume care a câștigat o medalie de aur olimpică în timp ce concura ca Bruce, a declarat:

„Cred că, să fiu sinceră cu tine, trebuie să se schimbe regulile. Avem nevoie de un teren echitabil. Și chiar acum, dacă permitem acest lucru, nu este un teren de joc echitabil.

„Sunt fermă în sprijinul protejării sportului feminin. Nu putem avea băieți biologici să concureze împotriva femeilor. Este rău pentru comunitatea trans”, a răspuns ea sincer. (sursa)

Știrea completă de azi e că guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a semnat o proclamație prin care o recunoaște pe vicecampionata Emma Weyant drept câștigătoarea locului întâi.

Ceea ce face dreptate punctual, dar cred că regulile ar trebui schimbate radical. Fiindcă altfel nu e corect nici pentru persoanele transgender să câștige campionate cu mult sacrificiu, ca apoi să vină un guvernator și să decidă că nu merită de fapt.

Și ca să nu mă acuzați de ceva, vreau să vă spun că am cunoscut un transgender, cu care m-am înțeles excelent. Nu e transfobie, ci e profemei.

Era asistent la una dintre clinicile din Anglia în care am lucrat. Îl chema Mike și era cam singurul cu care mă înțelegeam. În prima mea zi acolo, a fost cel care s-a ridicat de pe scaun să îmi arate care e cabinetul meu, unde să-mi las lucrurile și cam ce am de făcut. Nu m-am prins din start că Mike e trans, deși mi-am dat seama că are ceva special.

Apoi l-am cunoscut mai bine, fiindcă lucram împreună brici. El era fericit că îl las să răspundă la telefon în cabinet, aștepta să-l sune medicii care-l evaluau. Strângea bani pentru operație de schimbare de sex. Iubea o femeie, iar cu mine s-a purtat cel mai frumos dintre toți cei din acea clinică.

A fost doar un pic ciudat când a intrat în cameră când mă schimbam, el s-a scuzat, eu i-am zis că n-are nimic, după care amândoi am râs.

Mike avea 19 ani. Era un copil isteț și îmi era tare drag. Nu se înțelegea cu părinții, din câte mi-a povestit. I-am spus și eu despre efectele secundare ale hormonilor pe care îi lua. Avea Horațiu niște povești horror, dar probabil că la Horațiu doar aceste povești ajungeau.

Deci nicio fobie pe partea mea. Doar că nu-mi place când o femeie pierde pe nedrept, atunci o iau personal.

Articolul anterior

Ce bine ca suntem si noi acolo!

Articolul următor

“Rosu aprins” continua trend-ul filmelor pentru copii, din care au si adultii de invatat

23 Comentarii

  1. Silvia R.

    Nu stiu, dar parca noi, femeile, trebuie sa luptam acum si ca sa fim femei…
    Mi se pare ireal ca cineva sa vrea sa concureze de la egal la egal in niste competitii cu alti semeni care clar sunt dezavantajati.
    Atunci hai mai bine sa facem ca la box sau lupte: sa fie pe categorii: de kilograme si nu stiu ce categorii mai au. Sa vad atunci la ce categorie s-ar incadra.
    Nu stiu, n-am nimic impotriva minoritatilor de niciun fel, dar am ajuns ca noi, majoritatea, sa nu mai avem niciun drept…

    • Ana

      Sa nu exageram, nu v-a luat nimeni niciun drept

      • Rox

        In Romania clar nu, dar acolo clar da. Niste femei s-au zbătut la începutul și mijlocul secolului trecut să aibă dreptul la ligile și campionatele lor: acum premiile lor sunt luate de bărbați. Evident că le sunt știrbite drepturile.

    • Cred ca e o idee buna pe categorii de inaltime si greutate. Desi nu ma
      Intreaba nimeni pe
      Mine

      • ana

        tot ar fi o inegalitate, ma gandesc, daca nivelul de testosteron e ridicat. poate ar trebui sa concureze totusi la barbati.

    • Cristiana

      Silvia, mie mi se pare totusi ca exagerezi cand zici “majoritatea, sa nu mai avem nici un drept”. Ai o gramada de drepturi, pe care e bine sa le pretuim suficient si sa nu le mai minimizam cu asa generalizari.
      Apoi, eu stiu si cu “noi, majoritatea”…mi se pare o panta alunecoasa. Multe tragedii au inceput asa, democratie inseamna mai mult decat un numar, nu?
      Imi pare rau ca esti necajita cu referire la aceasta stire, dar cred ca e nevoie si sa calibrezi un pic emotiile cu realitatea.

  2. Mihaela

    Mi se pare aiurea ca inca sunt competitii pe femei si pe barbati.

    Poate ar fi mai putine cazuri de transgender daca s-ar accentua ca o femeie nu e cu nimic diferita de un barbat. Nici la locuri de management, nici la sport, nici la nimic.

    • adri

      Dar o femeie ESTE diferita de un barbat, si inca atat de mult!
      Si ca aspect fizic, si ca mod de a gandi, si ca mod de a simti, si ca putere fizica etc.)
      Nu ar fi echitabil ca intr-un sport sa concureze barbatii cu femei pentru ca e o diferenta mare de forță, de putere fizica. Ar castiga barbatii aproape mereu.

      Poate ati vrut sa spuneti ca o femeie trebuie sa aiba aceleasi drepturi ca un barbat. Asta da.

      • Mihaela

        Asta cu biologic suntem diferiti e argument din ala din vremuri segregationiste. Ca si negrii sunt diferiti de albi biologic, asa ca de ce sa nu concureze separat.

        Poate daca femeile sunt diferite biologic nici nu ar trebui sa lupte in armata pe aceleasi posturi cu barbatii. Sau sa nu fie directoare, ca izbucnesc in plans.

        Eu cred ca femeile ar surprinde in 90% din sporturi. 🙂

        • adri

          Pe scurt:
          intr-un meci de box dintre un barbat si o femeie … cine credeti ca ar castiga?
          Sau in lupte corp la corp?
          Sau la wrestling?
          Sau cine poate cara mai multi saci de ciment (sa presupunem ca este nevoie sa ajutam pe cineva sa-i mute)?
          Sau cine poate sparge mai multe lemne pentru foc?

          Despre asta este vorba: despre diferenta de putere fizica.
          Barbatul ii este net superior femeii in aceasta privinta.
          (vorbind la modul general)

          Barbatii si femeile nu sunt egali, ci sunt complementari pentru ca sunt atat de diferiti in atat de multe privinte si se completeaza reciproc.
          Sunt lucruri pe care barbatul nu le poate face la fel de bine ca femeia si invers, nici femeia nu poate face absolut tot ceea ce face barbatul la acelasi nivel.
          Sunt si lucruri unde atat barbatul, cat si femeia se pot descurca la nivel inalt.

          Insa amandoi trebuie sa aiba egalitate de drepturi, iar asta e altceva. Doar sa nu o dam in exagerari de tipul “politically corect”.

        • Andreea_A

          Ar trebui sa citesti un pic de anatomie, nu o scriu cu rautate sau rea-vointa.
          Atunci cand un barbat (transexual) trece prin pubertate ca barbat primeste urmatoarele cadouri de la mama natura:
          – densitate osoasa mare versus o femeie biologic femeie;
          – tesut muscular mai mult;
          – inaltime mai mare;
          – capacitate pulmonara mai mare;
          – capacitatea inimii mai mare.

          Chiar daca, dupa pubertate, incepe terapia hormonala si devine femeie, avantele trecerii prin pubertate cu mult testosteron raman in cea mai mare parte. (apropo de poza de mai sus si de faptul ca Lia pare a avea aproape 2 m inaltime si niste palme uriase ce o ajuta sa inoate mai repede).

          Strict in cazul inotului si al boxului mentionat mai sus pubertatea ca baiat ofera avantaje de necontestat. E biologie.

    • Mihaela, barbatii si femeile sunt tratati la fel si in medicina, desi ei sunt diferiti si avem studii care arata ca ar fi bine sa ii si tratam asa

      • Ana

        Yup. Am citit știrea asta și știu că am fost ultragiată. Apoi mai ai și bărbați care îți răspund:’ pai nu vreți voi să fiți egale ? ‘ 🙂
        Nu, vrem aceleași drepturi, biologic suntem foarte diferiți.
        A apărut recent o carte apropo de felul în care sunt discriminate femeile în medicina și nu numai. “Invisible Women” scrisă de Caroline Criado Perez.

    • Iulia

      Exista diferente biologice, genetice,epigenetice, de dezvoltare corporala si hormonale, tocmai asta e ideea. Anumite caracteristici pe care corpul le asimileaza in adolescenta nu sunt aterse de terapia hormonala. Aceste diferențe sunt la originea unei linii de start inechitabile. E o diferență, însă, între faptul ca femeile nu au o predispoziție biologica pentru a aduna șosetele sexului masculin de pe jos (izvorul lui “you are not born a women, you become a woman”, faptul ca sexul masculin este privilegiat este un construct social, dar pana si acesta are o baza biologica: barbatii sunt mai puternici si si-au impus, in marea majoritate a culturilor si civilizatiilor, suprematia prin forta) și faptul ca testosteronul hipertrofiaza fibra musculoasa. O nedreptate nu justifica o alta nedreptate, cu atât mai mult cu cât e bazata pe un neadevăr.

  3. Mrs. GeenFoot

    Miruna? Articolul acesta pare sa fie scris de alta persoana :))

      • Mrs. GreenFoot

        Pentru ca Miruna pe care o stiu eu din articolele precedente nu ar fi scris “prin puterea minții un bărbat a decis că penisul lui e o greșeală de tipar?”.

        Dar no, cuvintelor scrise le lipseste mereu o dimensiune si astfel apar multe neintelegeri si concluzii gresite.

  4. Ela

    Solutia cred ca ar fi de fapt o competitie separata pentru trans.

  5. Roxana

    Eu cred ca lumea o ia razna complet. Din punct de vedere fizic nu vom fi niciodată egale cu bărbații. Da, avem 2 maini, 2 picioare, 1 cap, etc,dar la capitolul forță fizica, sa fim cinstite, ne bat bărbații in orice moment. De ex.in tenis, cred ca doar Serena ar putea sa joace cu Federer. Și nu sunt sigura ca ar castiga meciul. De altfel, ea e multipla campioana la femei.. Si pe bună dreptate.
    Cred ca trebuie sa ne revenim puțin.

    • Andreea_A

      De fapt atat Serena cat si sora ei au jucat impotriva jucatorului aflat pe locul 203 in lume acum cativa ani si au mancat bataie.
      Pur si simplu testosteronul ii face sa fie mai puternici, au oasele mai dense..

      Citez dintr-un articol de pe internet: ‘Williams sisters v Karsten Braasch. He was ranked 203rd in the world. He beat Serena 6-1 and beat Venus 6-2. At the end of the game, Braasch said he actually played like a top 600 player to keep it “fun” and still beat them.’

  6. Si chiar si aici ar trebui sa existe pe categorii de genul: femei trans care au trecut prin pubertate ca barbati (masa musculara si osoasa mai mare, oase mai dense, sistem cardio-respirator cu capacitate mai mare) si femeile care au inceput terapia hormonala inainte de a intra testosteronul in actiune.

    Am citit pe tema pentru ca am in familie o verisoara, fost verisor. Norocul a facut ca parintii sa fie extrem de deschisi si sa traiasca intr-o tara in care sistemul medical sa ajute foarte mult, motiv pentru care a putut incepe terapia la 16 ani. In acest moment este o femeie extrem de frumoasa, feminina si fara trasaturi masculinizate.

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 179 queries in 0.648 s