Criza de ulei m-a ocolit, pentru că eu am ocolit netul weekend-ul ăsta. Și pentru că, pe an, cumpăr probabil nici trei sticle în total.
Și nu, nu pentru că gătitul fără ulei e un trend la care am aderat, ci pentru că uleiul îmi dă prea multe motive să-l evit:
- Uleiul nu are niciun beneficiu nutritiv legat de sănătate. E grăsime și atât. În mare parte, o grăsime procesată, nesănătoasă. Nu-mi veniți cu uleiul de măsline. Câtă salată să și mănânci?! :p
- Uleiul are multe calorii goale. De asta e și preferat de un popor sărac ca românii. Face mâncarea proastă să țină de foame, să reziste-n timp și să fie mai gustoasă.
- Orice aliment prăjit își crește exponențial numărul de calorii și pierde dramatic calitatea de nutrienți. Au, arterele noastre.Exemplu:
100g cartofi prăjiți = 319 calorii
100g cartofi fierți = 82 calorii - Sare peste tot, se curăță greu, te arde rău și îți împute părul la final.
Cum fac să cumpăr doar 3 sticle de ulei pe an?
1. Piure în loc de cartofi prăjiți
Sigur că merg și cartofii la cuptor, dar noi preferăm piureul. Adică eu prefer, fiindcă prăjiți nu-mi plac, nu sunt sănătoși, deci nu fac.
2. Grătar în loc de șnițel
Cred că fac șnițel de două ori pe an. Să văd o supă de ulei în tigaie mă bagă în sperieți direct. Copiii mei mănâncă șnițel, bineînțeles, la fel cum mănâncă și cartofi prăjiți. Doar că rar. Fiindcă eu NU FAC.
3. Ou fiert, nenică, nu ochi
Soțul meu își mai face uneori ou ochi și fără ulei, să știți. Pune pur și simplu oul în tigaie. Dacă aveți una în care nu se lipește, iese brici.
Cum reușim lucrurile astea fără echipament special?
Pur și simplu. Nu e foarte complicat. N-avem airfryer, deși aud că e minunat. Din motive de (lipsă de) spațiu în bucătăria mea, multicooker-ul e el mai science-fiction aparat. Compensez pe alte părți:
Foi de copt
Nu dau banii pe ulei, dar mă sparg în figuri cu hârtia de copt. E aur curat, poți pune pe ea orice și nici nu mai freci tava la final.
Oale și tigăi normale, antiaderente
La omletă pun un vârf de cuțit de unt. Folosesc mult multicooker-ul, unde pun tot la început și salut. Nu știu ce materiale sunt mai sănătoase să vă zic exact. Noi gătim în teflon, email și inox.
Călesc în sos de soia, unt sau deloc
Cică merge și în supă de pui, dar nu am încercat. Cel mai des călesc bacon-ul de la spaghetti carbonara- în unt. Dar foarte puțin unt, căci bacon-ul își lasă propria grăsime rapid. Călitul în sos de soia e bestial, vă invit doar o dată să încercați. Sigur că nu merge la orice, dar luați un amestec de legume congelate, stropșiți un cățel de usturoi și perpeliți-le într-un sos de soia. O să vă întoarceți să-mi mulțumiți.
La cuptor!
Clătite la cuptor. Chiftele la cuptor. Am făcut inclusiv omletă la cuptor, dar mă enervează că durează mai mult. Friptură la slowcooker, dacă nu. Fără pic de ulei. Carnea are deja cât ai nevoie. Sare și piper, iese delicioasă așa.
Nu am obsesie ”fără ulei”. Pur și simplu, mi se pare că putem trăi și cu mai puțin din el. Nu-mi place gustul de prăjit și asta ajută, e drept. Poate sunt de folos ciudățeniile noastre pentru voi. Și ca să fie win-win, poate îmi scrieți câteva fixuri sănătoase pe care să le împrumutăm și noi. Iar dacă tot v-am arătat cum sa economisiți la ulei, poate vă luați ceva pentru suflet in loc 😉
Alexandrina
Inainte sa se mute soacramea la mine, foloseam o sticla de ulei la jumatate de an😏
Ea foloseste ulei la orice mancare, pana si in supa de legume pune “” sa ii dea gust”
Noroc ca a cumparat sotul un bax de ulei inainte de nobunie😂
I-am zis odata soacrei ca eu nu inteleg cum se consuma atata ulei si ea mi-a zis ca sunt zgarcita si nu vreau sa dau bani pe ulei😳🙄
Miruna
Reminiscente din comunism 🙁
Micky
Clătite la cuptor?adică le coaceți în cuptor?
Miruna
Fac clatite dintr-un ou intreg si o banana. Pisez banana cu oul, pun in tava pe hartie de copt cate o lingura. Fara zahar, fara prajeli. Ies delicioase! Potrivite si pt bebelusi.
Mihaela
Bună, nu pui nici făină? Pare ok
Miruna
nu, deloc. numai să încerci.
Luiza
Traiasca foaia de copt ca pe noi ne-a salvat de litri de ulei si avem si arterele sanatoase. Ca o comparatie, folosesc 1 L de ulei de floare la 2-3 luni. A venit mama si a stat la noi si a consunat 1 L in 3 saptamani 😯
La praji o ardem cu unt si in rest tigaia antiaderenta.
Nu am auzit de calit in sos de soia, mai ales ca eu ador acest sos. Uau..trebuie incercat.
Miruna
Si eu il ador! Si il folosesc des. Pana se descopera ca si asta e nesanatos…
AO
Si eu folosesc mult sosul de soia, insa variantele light, cu conținut redus de sare. Chiar am mereu in congelator legume pentru asta, pentru când nu am timp sa tai legume proaspete sau am ramas fără. O prietena care a lucrat si trăit in China un timp a spus ca echivalentul de la noi a ce folosesc ei e sosul soia light.
Foarte delicioase și clatitele cu banana si ou (eu pun si gris), le fac de cand avea cel mare 6 luni si inca sunt preferatele lui la 3 ani.
Miruna
AO, dap, sos soia light și la noi!
Iar la clătite am încercat variante cu muesli ori cu scorțișoară, dar cel mai mult le place plain and simple. Voi încerca și cu griș, să vedem ce părere au. Tudor halește clătite pe modelul acesta și la 6 ani.
Sorinam
Are multa sare sosul de soia 🙂 a se folosi cu moderatie la copiii mici.
Pana si untul este o grasime. Grasimea e buna, nu e bau-bau. Trebuie sa alegem surse bune si diversificate. Echilibru in toate.
Miruna
Sorina, grăsimea din ulei prăjit e un fel de bau bau. Oricum nu ne ferim de grăsimi în totalitate, nu prea avem cum. Însă e important să alegem grăsimi sănătoase și avem variante să le consumăm fără să le și prăjim înainte.
S
Doar niste ulei la calit radacinoase. Ma tot tine o sticla de un litru de ulei de masline probabil de la sfarsitul lui 2020.
Dar na, mai iau cartofi prajiti, gogosi, kfc, snitele etc…insa m-au prins anul trecut si doua luni consecutive fara fast food sau restaurante.
Si mie imi place mai mult “pireul” si ochiurile le fac fara nimic altceva.
Miruna
S, și noi mai scăpăm la câte un fast food, nu suntem tocmai sectanți :))) plus că bunicile mai bagă ulei, nu le controlăm la cantitate. La ce ne place, zicem merci și aia e!
Silvia R.
Si eu consum tot 1 litru ulei la n luni. Nici nu stiu cat ma tine. Il folosesc asa rar la mancare, ca si daca imi propun sa pun, uit
🙂
Mai ales in ultimele 8 luni, cand nu am avut mobila de bucatarie si am gatit doar la multicookler, cred ca mi-a ajuns uleiul 1 an :))
Cand vine vara folosesc mai mult, ca nu imi place salata de rosii cu ulei de masline. Pe aceea o mananc doar cu ulei de floarea soarelui, si ador zeama ramasa. Sanatos sau nu, e delicioasa 😀
Miruna
Chiar mă întrebam pe unde ești, dacă ți-ai tăiat net-ul în perioada asta 🙂
Cred că uleiul de floarea soarelui în salată e mai sănătos decât prăjit în tigaie.
Silvia R.
Net a fost. 🙂 Doar ca am avut niste zile mai “ciudate” si m-am retras un pic.
Clar uleiul “crud” e mai sanatos. Dar, ca tot vorbim acum, asa imi e o pofta de cartofi prajiti in casa, in baie de ulei, cu mujdei de usturoi, si ala tot facut in casa, mai apos… Vai, imi lasa cura apa :)))
Maria
Și mie îmi plac cel mai tare ouăle ochi fara ulei ,iar sosul de soia l-am descoperit în urmă cu un an când mi-am schimbat complet felul de a manca și îl ador . Cartofi mai facem dar facem la cuptor,pe foaie de copt de fiecare data, și piure ,e preferat 😂,carnea la fel în cuptor .
La salate folosim ulei de avocado sau de susan .
Mai facem șnițele din când în când dar le evit,copii se constipa de la ele 🤷🏼♀️
Deci folosim destul de puțin ulei deși nu am fost atenta cam cat folosim pe an dar am să țin cont așa pentru mine .😂
Miruna
Sună excelent! O să caut și eu ulei de avocado, nu am gustat niciodată. E aromat?
Și nici eu nu am numărat sticlele de ulei, am zis 3 așa ochiometric… cumpărăm foarte rar, atât știu.
Elenap
Si noi tot la fel, consumam putin ulei, eu clătitele le fac în tigaia lor fara ulei(pancakes), si snitele la cuptor cu foarte putin ulei…sunt multe secrete ale gătitului pe care unii chiar nu le știu…cumpărați dragi romani ulei…se va strica in dulap :-)))
Miruna
Zi-mi de șnițele la cuptor! Mă încântă și faptul că se fac multe odată, nu trebuie să le păzești și nu faci atâta mizerie.
Elenap
Pai iau pieptul de pui și il tai fâșii asa, ca de grosimea unui deget,doua, si le dau prin faina, ou bătut si pesmet , le pun direct în tava pe hârtie de copt, presar putina sare și dau cu ulei asa cu sticla peste ele cate putin. Apoi la cuptor la foc mediu dar sa le întorci si sa le verifici din cand in cand căci se fac repede. Merg de minune cu iaurt și usturoi și pot fi consumate si a doua zi. Pofta buna! Tot mai sar niste stropi pe geamul de la cuptor dar măcar nu e dezastrul de pe aragaz.
Miruna
Suna grozav. Oare nu merge si fara ulei deloc? O sa incerc!
Andreea
Sigur merg si fara ulei. Am incercat eu. Insa conteaza carnea sa fie cat mai frageda. Pieptul de pui din comert merge garantat, cel de tara e mai tare un pic. Dar daca se consuma atunci pe loc, calde, no problem at all. Si noi facem tot ce putem la cuptor pe hartie de copt, chiar si peste “prajit” cand ne apuca dorul sau papanasi :))
irina
Cantitatea de ulei folosita pe an depinde foarte mult de cat de des gatim in casa. Conteaza daca copiii iau toate mesele acasa sau daca iau pranzul si micul dejun la gradinita / after school, daca ne luam pachet la serviciu cu mancarea facuta in casa sau daca ne cumparam de la catering/cantina, daca copiii sunt bebelusi sau daca sunt mari, conteaza apoi numarul persoanelor din casa pentru ca va influenta cantitatea de mancare gatita etc.
Sunt multe lucruri care difera de la familie la familie.
Nu stiu cate sticle de ulei folosesc pe an, nu le-am numarat niciodata.
Si eu folosesc ulei putin in mancare pentru ca nu-mi place mancarea uleioasa. Pun cate putin, doar pentru gust.
Nu am multicooker sau alti roboti de acest gen, ci gatesc clasic.
Consum mai mult ulei numai atunci cand fac snitele, cartofi prajiti, parjolute, crochete de cascaval, gogosi sau maioneza pentru salata boeuf. Pe acestea le gatesc foarte rar, atunci cand ni se face pofta (de cateva ori pe an).
Sau consum ceva mai mult ulei daca fac cate o prajitura de post in perioadele de post (prajiturile de post au, in general, ulei pentru ca nu au lapte, iaurt sau oua care sa le lege).
La clatite (romanesti, nu pancakes) folosesc foarte, foarte putin ulei, doar cativa stropi, efectiv stropi, pusi in tigaie (in aluat nu pun ulei, nici zahar).
Desi stiu ca nu folosesc ulei mult, chiar o sa fiu atenta ca sa aflu cat ulei folosesc pe an.
De asemenea, o sa caut sa cumpar ulei de floarea soarelui romanesc, presat la rece (acesta contine multe vitamine).
Miruna
Da, e drept ce zici. Am văzut însă mulți oameni zilele astea cu baxul de ulei și mă gândeam că eu nici nu aș avea ce face cu un bax, probabil jumătate ar expira în cămară. Niciodată nu am cumpărat un bax de ulei, niciodată nu am cumpărat două sticle odată, fiindcă nu se consumă la noi.
Dar e drept că soțul ia doar micul dejun și cina acasă, iar unul dintre copii ia prânzul la grădiniță. În rest, mic dejun și cină luăm toți acasă, iar eu servesc și prânzul. Pentru cel mic nu mai gătesc separat, de fapt, nu cred că am gătit vreodată separat, diversificarea lui parcă nici n-a existat. Doamne, ce ușor e să crești copii după ce l-a primul te-ai dat peste cap! :p
Andreea
Eu nu cred ca are legatura cu consumul in general, cat cu panica ca valeleu nu mai e sau ajunge 50 lei litrul. La hartie igienica ce sa mai zici? Cand a inceput pandemia lua lumea cate 4-5 pachete de cate 10 role… Cat sa mergi la wc? 🙄
Ema
Sosul de soia este la fel de nesănătos ca și uleiul de gătit. Și eu sunt fana a ‘cuptorului’ și consider ca orice merge prăjit, merge si copt. Am făcut chiar și șnițele la cuptor, legume pane, chiftele, omleta(cea preferata de familia mea este cu creier de porc), cartofi ‘prajiti’ (stropiți cu putin unt topit) tot pe hârtie de copt etc.. Dacă chiar vreau să călesc ceva folosesc tigaia antiaderenta și la legume folosesc puțin unt, sau Bacon fără nimic altceva, dar extrem de rar. Să ‘murim’ de foame datorită lipsei uleiului cred ca este puțin probabil cât timp exista clasica untură pe care eu personal o consider mai sănătoasă decât uleiul, dar nu pot sa spun ca o folosesc, poate doar dacă facem ceva gatit la foc în aer liber pe disc.
Maria
Sunt intru totul de acord cu tine.
Paula
Înlocuiți uleiul de floarea soarelui cu uleiul de rapiță. Nu are gust amar ca și cel de măsline și conține multe oligoelemente care sunt foarte benefice sănătății.