În 1999, Lionel Messi stătea într-un cabinet medical din Rosario, Argentina. Unul dintre viitorii cei mai mari jucători de fotbal ai lumii avea doar 11 ani și 134 cm înălțime. Aștepta un diagnostic după un an întreg de analize și investigații. Nu mai crescuse de la vârsta de nouă ani.
Medicul său, Diego Schwarsztein, l-a diagnosticat cu deficit de hormon de creștere. I-a prezis că, fără ajutor medical, avea să crească până la 143 cm.
Imediat a început să facă tratament, dar acesta a ajuns la niște costuri exorbitante pentru familia lui Messi. O singură injecție costa peste 1000 de lire și avea nevoie zilnic de așa ceva.
Trei ani mai târziu, datorită unui acord încheiat pe un șervețel de hârtie cu unul dintre cele mai bogate cluburi sportive din lume (FC Barcelona) și singurul care a acceptat să suporte costurile, Lionel Messi avea să fie tratat și să ajungă la o statură normală și o celebritate de neimaginat.
De ce vă povestesc despre boala acestui mare fotbalist? Pentru că noi, ca părinți, avem foarte multe de învățat.
Plus că nu e ceva foarte cunoscut, dar e ceva foarte important de ”prins” în stadii incipiente.
Am o prietenă, pe care medicul de familie a avertizat-o că băiețelul ei de 4 ani are un penis foarte mic. Și care pur și simplu nu mai creștea, deși copilul se dezvolta normal în rest. I-a spus că există tratament hormonal, că nu e baubau, dar tipa s-a speriat.
A zis că-s prostii, să lase copilul în pace, că își revine el. Ghici ce. Copilul nu și-a revenit și e un adolescent foarte complexat în acest moment. Prietenei mele îi pare rău că nu a acționat, deși bănuiesc că nici nu știe dimensiunea reală a problemei cu care se confruntă fiul ei. Fetele râd de el, probleme de dinamică sexuală, zero încredere în el.
Sigur că nu toți copiii pățesc la fel, dar e bine de știut că acest deficit se poate trata ușor. Iar părinții sunt primii care pot observa că ceva nu se întâmplă așa cum ar trebui.
Deficitul de hormon de creștere, boala copilăriei lui Messi, afectează între 1 din 3.000 și 1 din 10.000 de copii. Este cauzat de un dezechilibru al glandei pituitare. Se secretă semnificativ mai puțin hormon de creștere decât în circumstanțe obișnuite.
Atenție, tulburarea aceasta poate fi de sine stătătoare sau în cadrul unui sindrom genetic. Nu scriu asta ca să vă speriați, ci ca să investigați.
Acest hormon de creștere are rol în creșterea mușchilor, oaselor și organelor din organism prin stimularea creării unei proteine numite factor de creștere asemănător insulinei 1 (IGF-1) în diferite țesuturi, inclusiv rinichi, care cauzează mai direct creșterea. O cantitate insuficientă de hormon de creștere și, prin urmare, și IGF-1, este asociată cu excesul de greutate, probleme ale pielii/dinților, vedere slabă și imunitate scăzută, printre altele.
Deficitul de hormon de creștere este tratat prin injecții zilnice de hormon de creștere uman, în partea inferioară a corpului, ceea ce le permite oamenilor să crească la o înălțime potențială medie, vindecând eficient boala.
Vă rog să urmăriți acest interviu cu dna doctor Luiza Vitan (medic endocrinolog), care ne explică foarte simplu la ce să fim atenți și ce să urmărim la copilul nostru. Știți că nu sunt adepta controalelor excesive și că nu mi-am dus copilul la pediatru să mi-l cântărească săptămânal. Dar o am pe mama aproape, care e medic de familie și care nu numai se joacă și se bunicește cu copiii mei, ci îi observă fără să vrea.
Deci e bine să fie urmărit copilul de un medic din când în când, ideal de către același medic. Poate fi pediatru sau medic de familie.
Dr. Vitan explică în interviu și de ce e important să măsurăm copiii și când tragem un semnal de alarmă.
Zice că mai important decât înălțimea propriu-zisă e ritmul de creștere. Fix cum a pățit Messi: dacă pruncul a crescut 2 cm acum doi ani, 2 cm anul trecut, iar anul ăsta nu a mai crescut deloc, e semnal de alarmă! Apoi sunt și alte semne; la fetițe le poate fi afectată funcția de reproducere.
Explică în interviu care-s pașii ulteriori, căror medici ne adresăm și vă asigur că nu e nimic de speriat.
Sigur că am întrebat-o dacă putem administra acest hormon de creștere băieților ca să îi facem bărbați înalți și musculoși intenționat sau dacă aș putea eu câștiga vreo 10 cm cu acest tratament minune.
Vă invit să urmăriți ce mi-a răspuns:
Aceste injecții au fost biletul salvator pentru Messi, care a dat semne de talent excepțional la fotbal de când era foarte mic și pe care o statură de 143cm, practic, l-ar fi îngropat. Așa a putut avea o înălțime normală (169cm) și o carieră excepțională.
Aceste injecții pot fi biletul salvator pentru orice copil cu deficit de hormon de creștere, chiar și pentru cei cu talent (încă) nemanifestat. Căci fiecare merită o șansă la a deveni sănătos și, cine știe, poate chiar un star.
Denisa
Vreau doar sa precizez ca ce a spus dna doctor despre cei 4 cm minimi de crestere pe an este aplicat si in Canada( medicina este aceeasi🙂).
Medicul pediatru al baietelului meu mi-a prescris analize de sange( la 2 ani) sa fim siguri ca ritmul lui lent de crestere nu este cauzat de deficitul hormonului de crestere.Analizele au fost ok.
De atunci cresterea in inaltime este monitorizata si de mine si de ei.
Nu sfatuiesc pe nimeni sa cantareasca copilul sau sa-l masoare f des, devine stressant pentru toata lumea, eu o fac la fiecare 3 luni pentru cei 3 copii, incerc sa pastrez acelasi cantar si acelasi moment.Notez aceste date sa le pot comunica medicului.
Sanatate!